Widok

Słoiczki/pojemniczki na przyprawy

Kulinaria Co? Gdzie? Kiedy? Temat dostępny też na forum:
Wiecie, gdzie w Gdańsku można tanio kupić takie pojemniczki:
http://allegro.pl/komplet-4x-pojemnik-na-przyprawy-sloik-kolory-i1712831313.html

właśnie wybrałam sprzedawcę od lasek wanilii ;) i do tego masę przypraw ;) mam dość trzymania większości z nich w torebkach w szafce ;) marzą mi się 2 półki pojemniczków z przyprawami :) z naklejkami co jest co :]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
bardzo podobne sprzedają na jarmarku, w tamtym roku za jeden płaciłam złotówkę.
Mam tez komplet trzech nowych zapakowanych pojemników, jak chcesz chętnie się ich pozbędę za darmo
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tylko, że nie takie jak w aukcji, ale przezroczyste, kiedys kupiłam w Leroy
image
Mam pojemniczki z Ikei, trzymam je w szufladach, bo akurat jestem z opcji "nicnawierzchu":)

A "tanio i do kuchni" to zawsze w hurtowni Szczepan. Pojemniczków na przyprawy mają tam pierdylion.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia, zapodaj skąd zamawiasz, to może też się skuszę :)

Takie http://allegro.pl/pojemnik-przyprawy-sloiczki-sloik-pojemniki-120ml-i1712831272.html kupowałam też na jarmarku, ale myślę, że po takich zwykłych marketach też można dostać ... No i ikea na pewno
imageimage
image
właśnie takie chcę oddać, nowe zapakowane :) mi są niepotrzebne bo mam już inne
image
Ewa -dzięki wielkie :) ale wolałabym mieć wszystkie takie same ;) a potrzebowałabym ich lekko licząc 20-30 ;)

czyli na Jarmarku Dominikańskim? a gdzie ich szukać? wieki całe tam nie byłam ;)

chcę same pojemniczki - bez półek jak to zwykle sprzedają ;P

do tej pory przyprawy mam w 1 koszyku w szafce, na 3 półkach na ścianach ;) ale chciałabym tak ładnie to uporządkować, żeby wszystko mieć pod ręką i żeby ładnie wyglądało :)

Sylwia - zdecydowałam się na zakupy u http://allegro.pl/show_user.php?search=Skworcu
też tak mam! W dwóch koszyczkach! I szlak mnie trafia jak muszę czegoś szukać :)
imageimage
image
najpiękniejsze są słoiczki z ikea ja sobie właśnie zrobiłam porządek dzięki nim, kup sobie 4 czy 5 opakowań (pakowane po 4 sztuki) i bez problemu zrobisz śliczną ekspozycję przypraw a naklejki możesz kupić gotowe ale możesz też poprostu wydrukować napisy ulubioną czcionką, wyciąć i przykleić kawałkiem przezroczystej taśmy ja tak mam i wyglądają świetnie
i można je na 3 sposoby ustawić pochylone lub prosto lub pod skosem

image

Uploaded with ImageShack.us
ja tez kupowalam w hurtowni szczepan, maja tam naprawde za grosze z naklejakmi. Oczywiscie mi znowu malo. Ale Polecam :)
to chyba muszę pojechać do Szczepana ;P albo czekać na Jarmark :P

muszę mieć część takich z dziurawym wieczkiem (do sypania jak do soli czy pieprzu) i część bez :P
Na widok przypraw trzymanych w napoczętych torebkach, poupychanych gdzieś w zakamarkach szafek kuchennych, od dziecka dostaję uczulenia :)
Tak właśnie przechowywała je moja mama. I jak była potrzebna jakaś przyprawa, to zawsze okazywało się, że jej nie ma - za to są po 3-4 napoczęte torebki innych :)
Jakieś 15 lat temu widziałem u kogoś patent w postaci najmniejszych słoiczków po obiadkach dla niemowląt, bodaj Gerbera (na tym forum akurat z tym towarem nie powinno być problemu :)
Jako, że z niemowlętami u mnie krucho, zaimplementowałem to rozwiązanie u siebie z wykorzystaniem najmniejszych słoiczków po koncentracie pomidorowym (na oko: jakieś 50g, bodaj Dawtony).
Przez kilka lat z uporem maniaka zbierałem te słoiczki (np. kupujac 20 szt do bigosu :)
Do pełni szczęścia przydały się etykiety samoprzylepne (chyba BASF a może Avery) o rozmiarze ok. 2,5 x 4 cm oraz podstawowa znajomość Worda i Excela
Z czasem wyposażyłem kilka domów w zestaw opisanych pojemniczków na przyprawy (m.in. moją mamę ... ufff :)

A zupełnym przypadkiem zrobiłem sobie dzięki tym słoiczkom niezły pijar, kiedy moja kobieta, będąc u mnie w chacie pierwszy raz, zobaczyła półkę z ok. 80-cioma słoiczkami, poustawianymi ALFABETYCZNIE :]
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ze słoiczkami po dzieciowym jedzeniu jest jeden mały problem :P po otwarciu zakrętki nigdy już nie pasują idealnie ;) przez to takie małe dżemiki robione w zeszłym roku poszły do śmieci ;)

(przynajmniej po BoboVicie)

wooow :))))) 80 słoików alfabetycznie ustawionych :))))) to robi wrażenie ;)

właśnie patrzę za naklejkami :) niestety etykiety samoprzylepne A4(czyli pocięte) są sprzedawane w minimum 20 sztukach :P po co mi ich tyle? :P

chyba najlepiej wziąć te personalizowane :) http://allegro.pl/naklejki-na-przyprawy-personalizowane-artcomp-i1713968255.html
Agusia najszybciej to pewnie w Ikei albo Szczepanie dostaniesz takie słoiczki.
słuchajcie babeczki, a gdzie jest ten Szczepan? I czy tam zakupy to tylko w Hurcie czy pojedyncze sztuki też można kupować?
http://www.szczepan.gda.pl/
alwhitepearl - bardzo dziękuję, już zerkam :)
Kiedyś zrobiłam duże zakupy u Skworcu, wanilię tez. Do wanilii nic nie mam, leży już z dłuuugo leży, bo nie miałam natchnienia żeby ją trzeć ;-)
ale reszta jakaś taka zwietrzała, przeleżała (od razu po zakupie:P). Nie wszystko, już dokładnie nie pamietam, ale czosnek suszony-jakieś obrzydliwe styropiany z Chin, orzechy jakieś też miały marny smak i wygląd i mieszanki przypraw gorzkie, niedobre.
Kupowałam u niego, bo szukałam wtedy czosnku niedźwiedziego i mnie poniosło jak zobaczyłam ile ma innych rzeczy;-) Czosnek niedźwiedzi też mało aromatu miał. Ale to moja marudna opinia ;-) niezgodna z 99% pozytywów.
Jak się mimo wszystko zdecydujesz, to daj znać jaki towar przyszedł, bo ja z 2 lata temu kupowałam, albo więcej.
zauważyłam, ze na allegro jak sprzedawca ma 99% pozytywów i ktoś się odważy skrytykować, to dostaje odpowiedz, że chyba ma nierówno pod sufitem, bo wszyscy inni są zadowoleni:P

Tutaj Skworcu odpowiada na czyjegoś negatywa: "Towar o cenie 2,45 nie spełnił oczekiwań, wiec dostałem negatywa (pierwszego na 125tys.transakcji). Sprzedałem tych prod.już kilkaset i to pierwszy taki przypadek. Po co się skontaktować i powiedzieć co było nie tak skoro można dać NEGTW?"

Sam przyznaje, że towar za 2,45 nie ma prawa nie spełniać oczekiwań, bo jest za 2,45 :p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
o matko, ale super te naklejki. Ja też bede tego miała ze 40-50
na przyprawy, które się trzyma w większych ilościach mam rządek, a nawet dwa słoiczków z Lidla po dżemach:

image

etykiety dokładnie zmyte, słoiczki maja przeróżne nakrętki owocowe, a słoiczki ładnie zachodzą jeden za drugi, bo mają fajny kształt;-)
@AgusiaGda:
Można w Trójmieście kupić etykiety samoprzylepne w pojedynczych arkuszach. Wiem, bo kupowałem - niestety nie pamiętam gdzie.
Mozliwe, że w jakimś papierniczo-biurowym - ale mógł to być też sklep dla plastyków (np. Storm we Wrzeszczu)
może któraś Forumka będzie wiedziała gdzie? :P :>

zastanawiam się czy na mojej drukarce da się wydrukować etykiety - ale te wąskie, jak w sklepach :P tzn. rolka jak gruba taśma klejąca :P muszę to sprawdzić :P

te słoiki od dżemów fajne :) tylko kiedy byśmy uzbierali te 30 sztuk ;P

Ewa - przemyślałam sprawę ;) jeśli Twoje słoiczki są aktualne - to chętnie je wezmę :) właściwie na liście laurowe, goździki itp. większe rzeczy będą ok :) jaka jest ich wysokość?
Miranda - Ty mnie tu nie strasz zwietrzałymi przyprawami ;P bo taki ładny zestaw wybrałam ;) jeszcze wolałam nie liczyć za ile ;P
Podejrzewam, że będziesz miała problem z podawaniem papieru.
Możliwym rozwiązaniem (czysto teoretycznym, bo nigdy tego nie sprawdzałem) jest podanie kawałka taśmy z metkownicy, przyczepionej do arkusza A4 np brystolu (np. na kawałek taśmy dwustronnej).
Jednak to dosyć niepewne (a i ryzykowne dla drukarki) rozwiązanie.
Lepiej użyc gotowych etykiet A4

I jeszcze uwaga: dla plujki to jeden grzyb - ale jesli będziesz drukowała na laserze, to koniecznie zmień rodzaj papieru w ustawieniach drukarki. Chodzi o to, aby toner był mocniej przygrzany (etykiety są znacznie grubsze od standardowego papieru) - inaczej będzie Ci się ścierał przy dotyku.
mam atramentówkę :P HP F2290 :P
Przekopałem swoje biurko i znalazłem troche etykiet samoprzylepnych A4.
Mam dosyc duże (70x32mm, 27 etykiet na arkusz, bardziej nadające się na słoiki z przetworami domowymi) a także A4 dzielone na pół wzdłuż (nie wiem po co mi to było - chyba jako nalepki na przesyłki:), które można wydrukować mniejsze i pociąć sobie później samemu.
Jeśli jesteś z Gdańska, to mogę Cię "poczęstować" kilkoma arkuszami.
W razie zainteresowania kontakt na priv: sadyl@interia.pl
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_20131.htm

tu masz troszke inne słoiczki z przyprawami:)
Sadyl - jestem z Gdańska :] już piszę maila :) dzięki wielkie :D

Gosiaczek - właśnie wolałabym bez półki i zawartości ;) ale przynajmniej wiem ile g której przyprawy/zioła wchodzi do takiego słoiczka jak np. po pieprzu białym ;) (mam takie z Niemiec)
Mam złe doświadczenia z etykietami drukowanymi na plujkach - nie dość, że w zastosowaniach kuchennych (kiedy często dotykasz słoików wilgotna dłonią) tusz lubi się rozpływac, to często ściera się ot tak po prostu - sam z siebie :)
Laser pod tym wzgledem jest nieporównywalnie lepszy.
to może faktycznie lepiej wydrukować na normalnych kartkach i przykleić taśmą klejącą, która jednocześnie zabezpieczy nadruk?

albo zamówić te na Allegro?

jak myślisz?
Rozwiązanie mało estetyczne i bardzo prowizoryczne.
Zwykła, przezroczysta taśma klejąca, po kilku miesiącach odłazi, pozostawiając lepkie ślady kleju.
Już lepsze są etykiety z plujki.
A etykiety wydrukowane na laserze wytrzymuja lata.
Z czasem je wymieniam (tym cześciej im popularniejsza przyprawa i częściej po nią sięgam brudnymi łapskami:) co nie sprawia żadnego kłopotu.
Etykiety genialnie się odklejają po namoczeniu w gorącej wodzie.

Można oczywiście zamówić na Allegro - ale po co płacić za przesyłkę?
Nawet jeśli nie masz w domu laserówki i nie masz nikogo, kto ma dostęp do laserówki np. w pracy - to przecież nie problem wydrukować stronę czy dwie A4 w jakimś punkcie usługowym za parę groszy (nie wiem ile kosztuje cz-b ale wydruk A4 w kolorze na laserze to coś ok. 2-3 zł).

Zresztą - byc może tusz z Twojej plujki wytrzyma kilka lat? Kto wie?
Nie dowiesz się, zanim tego nie sprawdzisz
Sadyl - mogę podesłać do Ciebie mojego Męża na naukę gotowania? ;P i żeby przekonał się, że kuchnia to także miejsce dla facetów? ;P
Antehea Turner polecała kiedyś zakup drukarki do etykiet ;) Podobno bywają niedrogie modele, ona oczywiście ma ometkowane pół domu, ale najlepiej sprawdzają się podobno w kuchni - wielokrotne mycie mokrą ścierką im niestraszne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
*Anthea
Stereotyp jest taki, że większość dobrych kucharzy to faceci :)
Jednak, jeśli facet z garnuszka mamusi przesiadł sie na garnuszek żonki - to nie bardzo ma motywację, aby odkryć w sobie talent kucharski.
Z moich znajomych - ci gotujący faceci, to praktycznie w 100% ludzie, którzy przez jakis czas mieszkali sami (sam się do nich zaliczam:)
faktycznie sam nie miał kiedy mieszkać ;)

ale za czasów żony nr 1 często gęsto sam musiał coś gotować ;P i jakoś tę umiejętność utracił ;P
Nie utracił - to lenistwo nabyte :)
TY GOTUJESZ !!
przez 1 rok małżeństwa był układ - choćby nie wiem co, w niedziele nie gotuję ;)

Mąż ma gotować albo coś zamawiamy/gdzieś idziemy na obiad :)

doczekałam się chyba 1 czy 2 obiadów w wykonaniu Męża ;P
Agusia, u mnie Mąż nigdy obiadu nie zrobił, a w weekendy też się buntuję i wtedy często obiadu nie ma (w sobotę, bo w niedzielę do rodziców chodzimy). Mieszkał całe studia w akademiku i żywił się gotowymi daniami i spaghetti ;)
Hmmm....
Dobrze, że mieszkałem w akademiku za późnej komuny, kiedy w sklepach gotowców praktycznie nie było (zresztą generalnie prawie niczego nie było :) - dzięki czemu, chcąc nie chcąc, załapałem kulinarnego bakcyla :)
przypomniałam sobie, że mój ostatnio chyba 2 czy 3 razy sam robił zapiekanki :] pyyyszne :)

właśnie zastanawiam się jaką ramkę wybrać dla nazw przypraw/ziół :P (tworzę etykiety)pomóżcie :)

image

Sadyl - miło było mi Cie poznać :) jeszcze raz bardzo dziękuję za etykiety :)))
Mi również
Pozdrawiam
Agusia zmobilizowałaś mnie tez do zrobienia porządków z przyprawami :)

teraz musze zapolować na słoiczki a etykieta nr 6 najbardziej mi sie podoba.
najbardziej czytelna jest chyba 14....
Mi się najbardziej podobają 6, 9, 14. Też chcę słoiczki ;)
Aga chyba wszytskich zainspirowala- ja tez zrobilam wczoraj pozadek w przyprawach- czekam teraz na wyplate i pedze do ikei po sloiczki, mam juz takie, wiec nie pozostaje mi nic innego jak dokupic wiecej.
image

image
hehehe ;) może jeszcze kogoś zainspiruję? ;)

a może ktoś jeszcze pomoże wybrać ramkę? :P
mi sie podoba 2,6, 14.
etykieta nr. 14
to co? czas na wybór czcionki ;-)
hehehe ;P czcionkę to chyba wybiorę z zamkniętymi oczami ;) wczoraj ściągnęłam dodatkowych 15 ;) w tym te ramki :] (1 literka=1 ramka)
no kurdeeee.... i po co ja tu włazilam noooo... i sobota w plecy...
będę też musiała przez Was porządek zrobić
;p

Następnym razem odgrzebię sobie wątek 'dupa; czy inny taki, który mnie inspirował nie będzie ;)
[url=http://www.forumticker.net/]image

Mama ostatnio kupiła w Leroy Merlin 3 szt po 7 zł
image
hahaha :D

wyjdzie na to, że czasem dzięki forum możemy zrobić coś pożytecznego ;) dla samych siebie ;)

właśnie wybrałam 7 ramek :P w wordzie ;) i podpisałam sobie jaka literka kryje się pod która ramką ;)

jak coś - to polecam czcionki ;) http://www.dafont.com/theme.php?cat=710
A ja proponuje podejść do PEPCO tam też mają różne takie
jak ramka jest literką, to jak się wpisuje na niej literki?
wczoraj w nocy właśnie cudowałam ;) w Wordzie wstawiasz ramkę/literkę :) rozmiar czcionki robiłam 150 ;) w to wstawiałam pole tekstowe bez ramki :) i w polu tekstowym nazwa przyprawy :)

można też zrobić np. w PS - ale wolałam w Wordzie - później zrobię tabelkę (etykiety do wycięcia z formatu A4) i tam powklejam ramki z nazwami :)
Witam,
czy ja bym mogła prosić o przesłanie tych cudnych ramek? Właśnie tworzę swoje etykiety na słoiki i takie ramki byłyby idealne!
Mój email: dorota.staszakowna@gmail.com

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

do góry