Widok

Ślub kościelny a bierzmowanie

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie dziewczyny !

Proszę o info z własnego doświadczenia lub znajomych.
Czy można wstąpić w związek małżeński bez bierzmowania(partner)?

Jeśli zaś decyzja o pozwoleniu zawarcia sakramentu małżeństwa bez bierzmowania partnera zależy od widzi-misie proboszcza, to proszę dziewczyny które brały ślub w kościele św. Bernarda(Sopot) o wypowiedzenie się - czy istnieje taka możliwość w tej parafii.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bierzmowanie jest skaramentem niezbednym do zawarcia sakramentu małżeństwa.
Jedynie osoba niewierząca (a więc i nieochrzczona) może zawrzeć małżeństwo (na warunkach specjalnie oznaczonych) bez poprzedzających sakramentów.

W tym tygodniu, chyba jutro, w parafii p.w. Podwyższenia krzyża Świetego w Gdańsku-Chełmie http://www.pks.gda.pl/ o 18.30 (ale lepiej zadzwonić na kancelarię i się upewnić) jest spotkanie dla dorosłych, którzy nie mają sakramentu bierzmowania a chcieliby w tym roku go przyjąć
image
Narzeczonego obecnie nie ma w kraju, wraca na krótko przed ślubem, więc nie zdąży ani się przygotować ani przyjąć sakramentu bierzmowania stąd też moje obawy - sakrament chrztu ma, świadectwo że uczęszczał na lekcje religii też ma.
Czytałam wiele wpisów na forach, że 'jest taka możliwość' - pary brały ślub bez bierzmowania, inni zaś piszą,że 'kategorycznie nie można' dlatego też zastanawiam się - od czego/kogo to zależy
zależy przede wszystkim od księdza, chociaż w tym przypadku może być trudno. Jedź do kościoła, porozmawiaj, wyjaśnij (osobiście) a może coś załatwisz. To jedyna droga.
www.slubwtrojmiescie.pl - Trójmieski portal ślubny, zapraszam
bierzmowanie jest wymagane przy ślubie kościelnym. Czemu dopiero teraz zajmujecie się takim sprawami? A jeśli się nie uda to co?
mi się wydaje że nie można, bo przed ślubem (około 3 miesiące) podpisujesz u księdza ten protokół przedślubny i tam jest wymagany akt chrztu w którym masz też rubrykę o dacie bierzmowania, więc to się pewnie też spisuje..
Prawo kanoniczne mówi, że katolicy powinni przyjać sakrament bierzmowania przed zawarciem małżeństwa. Musisz porozmawiać z księdzem, który będzie udzielał Wam ślubu jak on do tego podchodzi ale szczerze to nie słyszałam jeszcze, żeby ksiądz udzieł ślubu bez bierzmowania.

Znajomi mają ślub w sierpniu i mają ten sam problem. Młody musi chodzić w każdą niedziele na przygotowania i będzie miał bierzmowanie w maju razem z młodszymi.
Skoro narzeczony jest za granicą niech tam pójdzie do kościoła katolickiego bądź "polskiego kościoła" jeśli takowy jest w miejscu w którym przebywa i powie jaka jest sytuacja, na pewno dostanie bierzmowanie.
image
Myśleliśmy o ślubie (jednak musielismy go odłozyć w czasie) i dowiadywaliśmy się bo partner nie ma bierzmowania. Oficjalnie bierzmowanie jest konieczne. Byliśmy w dwóch kościołach. W jednym nie chcieli z nami nawet gadac. W św Barbary ksiądz dał nam do zrozuemienia, że przymknie oko i nie ma problemu, biorac pod uwage ze byl ochrzczony i przyjal sakrament komuni sw. Było to rok temu.

Inne tematy z forum Wesele

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

do góry