Widok

Ślub kościelny, a brak bierzmowania?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na tego typu temat,nie chciałabym rozwijać kwestii kościelnych, bo to zawsze budzi kontrowersje,wiec odrazu przejde do problemu.W lipcu bierzemy slub-konkordatowy,ale jedno z nas nie ma bierzmowania."Zaklepując " termin w kosciele ksiądz patrzał na mnie jak na barbarzyńce,gdy o tym wspomnialam i zaproponowałam czy nie mozna jakoś ominac tego problemu i uprościc procedury ze wzgledu na niesprzyjajace okoliczności(ale nie bede rozwijać tego tematu dalej,bo sprawa jest naprawde skomplikowana).Pytanie moje brzmi,czy ktoś z Was miał podobny problem?Czy znacie parafie w Gdańsku ,które nie robia z tego problemu i udzielaja slubu kościelnego mimo ,braku bierzmowania jednego z młodych?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przyjąć bierzmowanie albo tak jak mój kuzyn, czyli obiecać, że przyjmiesz bierzmowanie już po ślubie w pierwszym możliwym terminie. Jak ludzki ksiądz to nie zrobi problemów. Co niektórzy są wyrozumiali proporcjonalnie do grubości co łaska...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja piernicze mam 37 lat i też nie mam bierzmowania a chcę się ochajtac tak wyszło co mam zrobic ? Pochodzę z małej wioski i pewnie ksiądz nie pozwoli na ślub
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam . A jak musi wygladac takie zaswoadczenie?

A ja bym sie przychyliła do twojej wypowiedzi ,bo też tak uważam.

No to w takim razie niech mnie ktoś oświeci od kiedy weszła taka moda? Do ślubu jak twierdzicie nie jest potrzebne ,ale do chrztu juz tak.

No dobrze można wziąc ślub bez bierzmowania jak to mówisz ale pod warunkiem że sie ten sakrament przyjmie po ślubie. A ja znam taką sytuację ,ze ślub jest juz tyle lat a bierzmowania nie ma do dzis. I jak tu nie mówic o kasie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak naprawdę wszystko zależy od księdza.

Przyłączę sie do dyskusji jeśli można?. Ja już co prawda mam za sobą i sakramenty. Ostatnio usłyszałam ,że bierzmowanie nie jest potrzebne do ślubu kościelnego. Zdiwiło mnie to bo odkąd wiem że żrby dostać ślub to trzeba miec bierzmowanie. Każdy sakrament jest warunkiem następnego . Przynajmniej zawsze tak było. Czyżby coś się zmieniło?
To jest niemożliwe by mieć bierzmowanie bez pierwszej komunii świętej

daj w ape w Obrzycku azystko zalatwisz
Na końcu kropka inteligencie.
Ja z mężem nie mamy bierzmowania i otrzymaliśmy ślub kościelny bez problemu. Jakim cudem nie wiem ale dobrze ze się tak trafiło. Pozdrawiam.
to zależy tylko i wyłacznie od chęci księdza ....ale jest powiedziane ,że bierzmowanie nie jest wymagane.

My bierzemy ślub w kolegiacie we Wrzeszczu i tam proboszcz nie robi najmniejszego problemu.
Poza tym tak jak już gdzieś wspomniałam mamy pismo z Watykanu za życia JPII w którym róznież podkreślono,że brak bierzmowania nie jest przeciwskazaniem do zawarcia sakramentu małżeństwa.

Pismo trzymam do tej pory jako pamiątkę :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
A JA WŁASNIE MAM BIERZMOWANIE A NIE MIAŁAM PIERWSZEJ KOMUNII SWIETEJ!
na naszym akcie chrztu musiala byc informacja rzeslana przez kosiol , ze jest sie po bierzmowaniu i ksiadz tego pilnowal. sprawdzal czy jest dopisane. moja kolezanka tez byla bierzmowana, a za rok brali slub
nieprawda można wziąć ślub kościelny bez bierzmowania.
mamy tą sytuację że mąż pływa i mamy zapisaną datę ślubu. Jak byliśmy u ksiiędza zapytaliśmy się czy jeśli nie uda mu się zrobić bierzmowania przed slubem to czy można zastosować dyspensę.

Na to ksiądz odparł ,nie jest wymagane bierzmowanie do przyjęcia sakramentu małżeństwa . Ja mu na to czyli będzie dyspensa....na to ksiądz ....jeszcze raz powtórze nie jest wymagane bierzmowanie.

Wtedy Moj Ł zapytał się ostatecznie .... Prosze księdza czyli mogę być spokojny ,że jesli nie uda mi sie sapsować z terminami to slub się odbędzie na 100% ?
Na to ksiądz odparł TAK

Wię jesteśmy spokojni bo przyznam się szczerze miałam straszne lęki bo tu wszystko załatwione a terminy bierzmowania nie zawsze pokrywają sie z wolnym Mojego Ł
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
ja akurat jestem z sosnowca ale jak zapytałam o bierzmowanie to ksiadz stwierdził ze absolutnie nie da mi bo mieszkajac i zyjac pod jednym dachem z nazeczonym popełniamy grzech ciezki wiec powiedział ze najpierw slub potem bierzomowanie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
a ja mam ten sam problem, tyle ze moj nie ma bierzmowania ;P wiec bierzemy sam cywilny, a dzis wlasnie myslalam zeby cywilny przerobic w koscielny ;D a tu lipa, bo on nie ma bierzmowania;/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja tez nie mam bierzmowania i mam problem zeby je zrobic byłam w jednym kosciel tam kazali mi zadzwonic do kurii wiec zadzwonila i tam tez nic nie wiedza kaza do parafii isc tylko jest ten problem ze moja parafia jest 300 kilometrow z tad a ja mieszkam w Gdansku!!

Moja mama tez nie była bierzmowana przed slubem i tak się ugadali z księdzem że po ślubie ona się zgłosi na najbliższe bierzmowanie, bo przed nie było jak, brali ślub na jesien a bierzmowanie jest przeważnie w czerwcu. Wszystko załatwili w kościele św. Brygidy

do góry