Widok

Ślub kościelny w piątek-co na to ksiądz??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Będe mieć wesele w piatek ze względu na fakt,że w wielu miejscach w dają a ten dzień zniżki. Cz ktoś wie co na to kościół, bo przecież tam piątek to dzień postny.
Chcę brać ślub w kościele franciszkanów w Gdyni na Wzgórzu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mi się udało, w Okrąglaku na Przymorzu. Ale proboszcz nie chętnie na to patrzył. 30 minut z nim dyskutowaliśmy. zabraliśmy ze sobą moją mamę jako mediatorkę (starszej pani nie odmówi). Ale było ciężko. Po prostu ma taką zasadę, że nie chętnie udziela dyspensy. Nawet powiedział, że jak się zdecysujemy na sobotę to żadnej kasy nie chce, nawet dla organisty. Ale my się bardzo uparliśmy i się w końcu zgodził.
To zależy od księdza. W piątek nie to że nie wolno ślubów udzielać, wg religi rzymsko-katolickiej nie wolno się bawić i jeść mięsa. Ale proboszcz parafii (jeśli zechce) może udzielić dyspensy.

image
mam nadzieję , że nam też się uda. Chcemy 20 października. Co do mięsa to chyba na dzień dzisiejszy już tego nie ma w kościele.Poza wielkim piątkiem oczywiście.
ale przeciez te piatkowe posty sa juz wycofane..czy niee?? w wigilie tez kto chce to moze jeśc mięsko więc piatek to chyba jest mniejszy problem...my tez mamy miec w piatek - co prawda z księdzem nie rozmawialismy jeszcze ale jak zaklepywalismy termin w biurze parafialnym to babeczka nic nam nie wspominała o jakichkolwiek problemach z tym zwiazanych...

[url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]
Właśnie nie są wycofane. Ja też sie trochę zdziwiłam. Dlatego nawet poszukałam w internecie prawa kanonicznego i posty w każdy piątek są.
Ale w prawie kanonicznym są zapisy nt dyspensy. I tego argumentu też użyłam w rozmowie z księdzem.

image
W matemblewie ksiądz nie robił żadnych problemów. Ja mam w piątek :)
czyli jak nasz ksiądz się nie zgodzi to przenosimy sie do matemblewa albo na przymorze :D:D zobaczymy co da się załatwić bo na poczatku marca chcemy pojechac ze wszystkimi papierkami :)

image
[/url]
a jeszcze jedno bo zapomniałam - na którą godzine w piatek robicie ślub?? tak na 16-16.30 to chyba nie za wczesnie, coo?? jak myslicie??

image
[/url]
My mamy na 19.30 (ale to nasz wybór). Mogliśmy zrobić na 17.00 ale jak na piatek to za wcześnie. Chcielibyśmy zaprosić na ślub duużo znajomych. A wiadomo, że większość pracuje do 17-tej. Sama byłam na ślubie (a właściwie nie byłam, bo właśnie się spoźniłam), które było o 17-tej w piątek i dużo osób spóźniało się albo wogóle nie zdążyli na ceremonię.

image
kurcze bo my właśnie możemy na 16-ewentualnie na 16.30 bo mamy slub w maju i tam na 18 chyba zaczynają się wszystkie uroczystości kościelne....ale trudno - zobaczymy jak to wyjdzie :)

image
[/url]
nie ma zadnego problemu, my tez robimy w piatek u oo.Franciszkanow :) rozmawialismy juz z proboszczem...
super..dobrze wiedzieć, a kiedy bierzecie ślub- my chcemy 20 paxdziernika pewnie na jakąś 16-16,30...a wesele pewnie w Rodizio

Inne tematy z forum Wesele

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

do góry