Widok
Ślub kościelny z rozwodnikiem cywilnym
Cześć,
Czy któraś z Was ma może ślub kościelny z mężczyzną, który miał wcześniej ślub cywilny i się rozwiódł?
Czy myślicie, że ksiądz może mieć jakieś, ale? W sumie to On przed Bogiem nie przysięgał...
Błagam powiedzcie, że znacie taki przypadek, bo już tracę nadzieje, że będziemy mieli szanse na ślub kościelny :(
Czy któraś z Was ma może ślub kościelny z mężczyzną, który miał wcześniej ślub cywilny i się rozwiódł?
Czy myślicie, że ksiądz może mieć jakieś, ale? W sumie to On przed Bogiem nie przysięgał...
Błagam powiedzcie, że znacie taki przypadek, bo już tracę nadzieje, że będziemy mieli szanse na ślub kościelny :(
Martak, wymagania sa chyba takie same jak wobec kawalerow - zaswiadczenie o braku przeszkod do zawarcia slubu wyznaniowego z USC.
Co prawda w formularzu, ktory wypelnia sie w parafii jest mowa o stanie cywilnym (oto link do niego: http://www.diecezja.gda.pl/images/upload/wzory_pism.pdf) ale zwiazek cywilny nie jest wg prawa kanonicznego slubem/sakramentem, wiec spokojnie - nie ma przeszkod.
Pozdrawiam,
wiesia
Co prawda w formularzu, ktory wypelnia sie w parafii jest mowa o stanie cywilnym (oto link do niego: http://www.diecezja.gda.pl/images/upload/wzory_pism.pdf) ale zwiazek cywilny nie jest wg prawa kanonicznego slubem/sakramentem, wiec spokojnie - nie ma przeszkod.
Pozdrawiam,
wiesia
no wobec kościoła to chyba będzie kawalerem - tak sądze, ślub i rozwód miał cywilny - więc chyba nie powinno być problemu, najlepiej mówić prawdę, mam nadzieję że traficie na księdza "normalnego"
marta 77 nie powinnas sie martwic najlepiej zapytaj swojego ksiedza ale wg wiary katolickiej jesli nie było ślubu koscielnego to on nadal jest "kawalerem"
u nas jest taka sytuacja z tym ze to ja jestem po rozwodzie...
jak chcesz to napisz do mnie na gg a wszystko ci opowiem bo nie chce tutaj na forum sie rozpisywac... mój numer to 3831870
u nas jest taka sytuacja z tym ze to ja jestem po rozwodzie...
jak chcesz to napisz do mnie na gg a wszystko ci opowiem bo nie chce tutaj na forum sie rozpisywac... mój numer to 3831870
mi też sie wydaje ze nie bedzi eproblemu
"Przed Bogiem" nie przysięgał w oczach Kościoła.........
"Przed Bogiem" nie przysięgał w oczach Kościoła.........
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

Marta ,ja jestem z takim "przypadkiem" jaki opisujesz .I wygląda to następująco -jezeli bierzesz slub konkordatowy z USC potrzebny jest odpis aktu rozwodu (czy jakoś tak) .Zanosisz to razem z waszymi akami urodzenia do ksiedza . I najważniejsze ,według koscioła zakonczony kontrakt cywilny nie stanowi przeszkod do zawarcia zwiazku małzenskiego w kosciele :)
Ale ... pewnie ksiadz bedzie pytał o rozne rzeczy - nie stresuj sie ,bo nie ma czym
ps.na zapowiedziach widniało kawaler;)
Ale ... pewnie ksiadz bedzie pytał o rozne rzeczy - nie stresuj sie ,bo nie ma czym
ps.na zapowiedziach widniało kawaler;)
hej mam tą sama sytuacje, ale mam nadzieję , że zadnych problemów nie bedzie . Mój luby mówi , że maja super proboszcza. Jak nie w tej parafi to w drugiej... Moja siostra chrzciła córę i chrzestny nie dostał rozgrzeszenia bo żyje w zwiazku na kocią-według kosciola, bo cywilny mają( jego zona jest po rozwodzie) ale drugi ksiądz pozwolił mu być chrzestnym bo jest z rodziny katolickiej..nie robił żadnych problemów .Wszystko zalezy na kogo trafisz..