Widok

Śmieci mokre "BIO" - zabierają tylko pojemnik + jeden worek.

Podobno nasza wspaniała gmina podpisała taką umowę z Elwoz że zabierają tylko pojemnik + jeden worek śmieci mokrych.
Tylko że kosząc trawę tych worków jest więcej.
Brawo, widać po wyborach maja nas daleko w d.....
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

niestety taki regulamin zatwierdzili już rok temu, teraz zaczęli go egzekwować
U nas też worki zostały przed domem... Porażka

https://bip.zukowo.pl/Article/get/id,76600.html
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ten regulamin jest nieważny. Nie został dostarczony na tzw. trwałym nośniku (papier, płyta cd, pnedrive itd) Więc mogą go sobie w cztery litery wsadzić.

Można sobie wstawić na stronę internetową regulamin, ale trzeba takowy dostarczyć na trwałym nośniku. A no po co? A no po to, że taki w internecie można z dnia na dzień sobie zmienić.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Obawiam się że nie masz racji, dostarczanie na stałym nośniku dotyczy firm komercyjnych które świadczą usługi, gmina jak myślę takową nie jest, to że w naszym imieniu podpisała umowę na wywóz odpadów nie zmienia jej w usługodawcę, podobnie z wszelkimi innymi umowami na usługi dla ludności.
Ciekawe jest tylko to że takie postępowanie włodarza wypacza kompletnie i tak słabą ustawę śmieciową, która wprowadzona była po to żeby skończyło się niepodpisywanie umów i wyrzucanie śmieci gdzie popadnie przez mieszkańców .
Ustawa wyraźnie nakłada obowiązek na gminy zorganizowania odbioru wszelkich odpadów w każdej ilości od gospodarstw domowych.
burmistrz z radą chyba nie rozumieją tego i robią wszystko żeby śmieci znowu trafiały do lasów lub na niezagospodarowane działki itd.
Rozwiązanie jest jedno protest i referendum, lub jak ktoś ma większą działkę to kompostownik albo suszyć na kopkę i palić raz w tygodniu przy niedzieli.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Proponuję akcję wywóz śmieci pod urzad gminy. Indo tego media powiadomić.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

jest tam taki punkt 12 w 12 paragrafie:

12) do zbierania okresowo zwiększonej ilości odpadów komunalnych, oprócz typowych pojemników
i kontenerów, mogą być używane odpowiednio oznakowane worki z tworzyw sztucznych, udostępnionych
przez przedsiębiorcę lub zaopatrzonych we własnym zakresie,

wg mnie: nie ma żadnego ograniczenia co do ilości, tylko muszą być odpowiednio oznaczone

Najgorsze jest to ze zarzad naszej gminy wrecz promowal niesegregowanie smieci dajac te sama cene za smieci segregowane i niesegregowane co doprowadzilo do masowego odejscia od segregacji, wzrostu ilosci tej najdrozszej frakcji na wysypisku i wzrostu cen obecnie. Polityka gminy prowadzona jest wbrew zasadom ekologii, jedynie pod dyktando firmy wywozowej i chwilowej sytuacji cenowej.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety jest ograniczenie. Zabrali jeden worek i napisali mi karteczkę ,że pozostałe 3 worki nie będą odebrane ale mogę je sobie sama zawieźć do Żukowa i wyrzucić do kontenera udostepnionego przez Gminę. Super!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Problem łatwo rozwiązać kupujmy większe pojemniki
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie w każdym przypadku, moi sąsiedzi mają duży ogród i widzę, że po weekendowym koszeniu mają pełne trawy duże worki, chyba z sześć po 120l, bez szans na upchnięcie do pojemnika. Sądzę, że nie tylko oni stanęli przed takim problemem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pozostaje tylko pytanie: Dlaczego wszyscy mamy w jakiś tam sposób (skomplikowany) płacić za fakt niechęci do urządzenia kompostownika we własnym ogrodzie. Jeżeli miejsca nie ma to ogród mały i gmina wywiezie. Ale jeżeli miejsca dużo to i trawy dużo to i kompostownik by się przydał. Produkowaliby państwo ziemię organiczną (nawóz) dla siebie lub sąsiadów. Jest to ze wszechmiar ekonomiczne i ekologiczne rozwiązanie. Nie trzeba niepotrzebnie przewozić tego co może spokojnie pozostać w ogrodzie. Sam w ogrodzie w ogóle trawy po skoszeniu nie zbieram i z roku na rok jest coraz lepsza bez nawożenia. Powoduje to minimalne pogorszenie estetyki podczas schnięcia tej skoszonej trawy. Ale w żaden sposób nie pogarsza stanu trawnika, co próbują wmówić producenci nawozów i innego złota do polepszenia jakości trawnika.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kupta se kosiarki z opcją mulczowania i po kłopocie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Proszę spojrzeć na grafik i częstotliwość odbioru odpadów bio. Średnio rocznie z końcem marca zaczynają się prace ogrodowe. Sprzątanie
po zimie. Grafik w kwietniu to tylko wywóz dwa razy na miesiąc. Natomiast maj to częstotliwość raz w tygodniu.Tak do końca września.
Październik z częstotliwością co dwa tygodnie. Nic by się nie stało jeśli w połowie września częstotliwość odbioru zmalała do "zimowego"
W zamian za to ograniczenie kwiecień zyskał by zwiększoną ilość wywozów.
Pozostaje jeszcze kwestia frakcji odpady suche zmieszane. Częstotliwość ich wywozu co dwa tygodnie jest przesadna.
Już dawno pojemnik żółty od 2017 przejął większość odpadów z czarnego. Czyli śmieciarki wożą powietrze.
W końcu ile tłuczemy w miesiącu porcelany lub zużywamy papierowych worków po nawozach lub butów?
Jeśli ma być drogo to niech przy okazji grafik zostanie zmieniony do aktualnych zasad segregacji.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mokre śmieci powinne być wywożone co tydzień od początku kwietnia do końca września, czyli przez cały sezon ogrodniczy. Jesienią nie tylko wywozi się trawę, ale mnóstwo roślin, które właśnie kończą wegetację i które sprząta się z ogrodu.

Wywóz śmieci to wymyśl ostatniego stulecia. Jak ludzie żyli wcześniej? Jak radzili sobie z trawą? Przecież gmina fizycznie nie jest w stanie wywieźć tego wszystkiego co uroslo na nienajgorszym baninskim gruncie! Gdyby tak każdy w roku oddawał po dwie tony, taki duży wóz drabiniasty. Wynik w sezonie bardzo łatwy do zrobienia ale wówczas stawki na prawdę pójdą w górę o 300%
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Trochę słaba argumentacja. Mam kupić: specjalną kosiarkę (no z 1500zł starczy?), większy kosz na śmieci (250zł jest ok), założyć kompostownik (200zł) mimo że go nie chcę. I na deser nie dość że mam płacić więcej to jeszcze muszę pilnować rozmiar worka na śmieci jaki wystawię? W imię czego? Bo z ekologią to ma niewiele wspólnego. Więc o co chodzi? Żeby żyło się lepiej? Też nie. A jak nie wiadomo o co chodzi..... Ot, takie państwo z "dykty i kartonu".
Ja dziękuję za taką "ekologię", śmieci oddaję niesortowane - choć trochę spokoju mam z takimi fanaberiami.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

a dostałeś kiedyś worki? bo też powinni dawać swoje...

Najlepszą ilustracją tego jak gmina podchodzi do kwestii zagospodarowania odpadami jest droga prowadząca do PSZOKu w Żukowie. Jeżeli uda się komuś tam dotrzeć, to od razu może oddać podwozie do utylizacji. Przez większość nie da się tam dojechać innym samochodem, niż służbowym. Prywatnego szkoda.

ostatnio po wertykulacji mieliśmy sporo suchej trawy. Worów 10 i do Żukowa się wywiozło do Punktu selektywnej zbiórki odp. komunalnych. A tam już full ledwo odebrali. Niby daleko nie jest ale skoro płace za wywóz to niech kurde odbiora a im się nie chce ładować i mam sobie kontener dokupić na tarwę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

W ubiegłym roku też był problem z odstawieniem "bio" w pszok żukowo. Byłem zmuszony wozić na raty. Za rok pewnie będzie tak samo.
Czy tak trudno przewidzieć cykliczne potrzeby mieszkańców?. Kompletny brak planowania. Normalni ludzie sprzątają w domu jak jest brudno. A nie według wyssanego z palca grafiku. Pan z obsługi śmieciowiska był bezradny bo grafik ustawiony jest tak a nie inaczej.

Jeżeli faktycznie jest tak podpisana umowa proponuję umówić się raz w tygodniu i wszystkie worki z trawą podrzucić pod urząd gminy o konkretnej godzinie niech zobaczą z czym my musimy się mierzyć przez ich beznadziejną umowę
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Elwoz i wszystko jasne, wiadomo jakie są układy! Elwoz strasznie wydziwia, byłem zdziwiony jak w Kartuzach wydziwiali teraz u nas się zaczyna!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nikt nigdzie nic nie będzie wozić:
bo kto ma na to czas?
ktoś musiałby to zorganizować i zachęcić ludzi -
W tym kraju nie ma sprawiedliwości a jedynie wymaga się przestrzegania prawa - mam nadzieję że widzisz drobną różnicę?
I tak rządzą w samorządach Samorządowcy - sami sobie.

Reforma śmieciowa w naszej gminie wygląda tak, że zachęca ludzi do dwóch rzeczy
- niesegregowania śmieci
- wywalania ich do lasu.
I wcale nie chodzi tu o podwyżki.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

Achtung, achtung!
W związku z problemem z odbiorem liści,trawy i innych mchów przez śmieciarską firmę jest nowe rozporządzenie burmistrza, mianowicie burmistrz nakazuje wycięcie wszystkich drzewek i zabetonowanie trawników ,to powinno rozwiązać problem.

P.s Nastał czas terroru firmy śmieciarskiej

Pozdrawiam Zdzisek
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie do tego ta "reforma" prowadzi. Chyba czas na akcję masowego "przenoszenia" swoich podatków do gmin innych niż Żukowo - to da się zrobić bez łamania prawa. Wystarczy w PIT zadeklarować miejsce zamieszkania inne, niż w tej chorej gminie (na przykład u rodziny w Trójmieście, Pruszczu Gdańskim, Kościerzynie, itp.). Będzie to czynem wręcz chwalebnym, gdyż dofinansowywanie obecnych włodarzy jest po prostu z gruntu niemoralne. Płacisz podatki w Żukowie? Pójdziesz do piekła! :D
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kankowali dobrej umowy na wywóz odpadów nie potrafi podpisać, ale lansować się w TVN i owszem ;)

"Właśnie nasz PSZOK odwiedził TVN. Rozmowa z burmistrzem Wojciechem Kankowskim m.in. o potrzebie kaucjonowania w naszym kraju opakowań.

Zapraszam do oglądania dziś TVN Fakty godz.19.00 ;-)"
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kankowali mówi co innego i robi co innego. To ma swoją nazwę. Kaucjonowanie frakcji o których mowa jest najmniejszym kłopotem finansowym. Papier, szkło czy plastikowe zakrętki od butelek. To są produkty wysoko odnawialne.
Co innego np 'bio'. Mój trawnik generuje duże obciążenie finansowe dla systemu wywozu odpadów komunalnych. To poproszę o możliwość
zakupu kompostownika na preferencyjnych zasadach. Gmina jak najbardziej może takie zadanie zrealizować. Przecież posiada
cały aparat administracyjny. Przetargi ,oferty, lepsze ceny, umowy.
To właśnie są zadania dla samorządu. Niestety działania długo terminowe nie są mocną stroną UG.
Bieżączka, tak zarządzana jest gmina. Wszystko na pokaz na tle kartonowej fasady.

Nie chcę być adwokatem UG,bo dużo by się znalazło błędów, ale jeśli chodzi o śmierci,to muszę wspomnieć o jednym. We wtorek zabierali śmierci Bio, więc wystawiłem kosz i 6 worków trawy. Worki były innego koloru, więc opisałem, że to odpady Bio,ku mojemu zdziwieniu wszystko zabrali. Tak ,więc myślę, że w tym może jest problem, że worki trzeba opisać. Może się mylę,ale tak czy siak moja trawa została zabrana.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zabrali, bo się zorientowali, że jednak MUSZĄ je zabierać... Oby od wszystkich odbierali
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Muszą, zgodnie z komunikatem ze strony www UG. Kompromis polega na tym, że warto mieć pojemniki i wtedy nie będzie problemu.
Worek plastikowy nie może być przeładowany. Zwykłe warunki techniczne.
Wniosek nasuwa się sam. W Szadułkach jest, lub powstaje kompostownia. Ta za chwilę będzie potrzebować "paliwa" na potrzeby technologiczne. Czyli nasze" trawniki" będą potrzebne do jej zasilania.Bio gaz.
Może inne frakcje doczekają się nowych technologii i okaże się, że inne frakcje też są potrzebne.
Rodzi to niestety dalsze domowe inwestycje w kolejne pojemniki na kolejne frakcje.
Moim zdaniem pięć kubłów to dopiero początek tematu śmieci.
Czasem warto zostawić sobie miejsce w ogrodzie na takie technologie.
Gorzej będą mieli mieszkańcy przedmieść w tzw "tanich domach". Brak przestrzeni na wszystko.

ekipy wywożące śmieci nie chcą podnosić ciężkich worów
ot cała tajemnica
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli taki worek pęknie. Bo był przeładowany. To obowiązkiem operatora jest posprzątanie jego zawartości.
Czy nie warto zadbać o godność pracy ludzi którzy zarabiają na życie w tej branży?
Szanujmy się wzajemnie.
Odrobina zrozumienia plus zasady porządkowe znacznie poprawią relacje.
Pozostaje jeszcze standard obsługi.
Nigdy nie zgodzę się na bylejakość.

no to powinno być to tak uchwalone, że worki które mają zostać podnoszone przez Panów z firmy zabierających odpady nie mogą być większe niż X litrów (np niech to będzie 120), ale jeśli będzie ich 10, to firma ma ich zabrać 10 a nie 9

a co nibe te worki mają robić w odpadach? toż to plastik, w innych krajach jest wymóg papierowych worków do bio

tak sobie myślę, że pewnie już na wysypisku, jeśli BIO podlega przetworzeniu, to z tych worków wysypywane są te BIOodpady a worki wywożone do odpadów plastikowych - przynajmniej logika tak podpowiada

Może przeczytajcie raz jeszcze regulamin - nie znalazłem zapisów ograniczających ilość wywożonych odpadów zielonych

czyli co z workami Bio w każdej ilości, będą zabierać czy nie, bo już się zgubiłam????????
oczywiście worki do 120 l...

Na facebooku solectwo Banino jest informacja szczegolowa. Limit jest na worki 1szt max 120l. Z tych bio w workach robia sie smieci zmieszane i cala segrefacje pies tracal. Nikt nie bedzie slakal po haldzie i te worki usuwal ze smieci tym bardziej ze niektorzy stawiaja po 20 workow i jeszcze je zwiazuja. Inne gminy wogole nie przyjmuja BIO w workach plastikowych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

To jak inaczej składować odpady bio? Bez worków do kubła wysypywać z wiaderka? Jak w średniowieczu?

Anonimowe kłamstwa: 3 minuty mi zajęło znalezienie gminy która bio odbiera w workach: gmina Pruszcz Gdański.
"Podoba" mi się takie "samorządzenie": 120l worek - a czemu taki? bo waga się zgadza? wymiar? Bardziej to widzimisię. A kto karze skakać po hałdach? Właśnie wiele gmin zbiera bio w workach.
Rozumiem że za komentarz chwalący rządzących dadzą jakąś premię?

Nie przesadzałbym z opinią, że w dyskusji są głosy chwalące obecny system odbioru odpadów. Organizacja i zasady oparte są na
opiniach i sugestiach firm operatorskich. Czy na przestrzeni ostatnich lat ktoś zapytał nas mieszkańców jak oceniamy i czego oczekujemy
w dziedzinie wywozu odpadów komunalnych? . Nie. Przynajmniej ja się z taką inicjatywą ze strony UG się nie spotkałem.
Zwykła wygoda i gospodarka nakazowo rozdzielcza. Bo minister tak zadecydował. To przykład braku empatii i przysłowiowy du.ochron.
Na dodatek musimy za to płacić.

Są różne sposoby kompostowania na sucho na mokro, ale zawsze to wszystko trzeba przemieszać i na koniec przesiać, na sucho, to tam odławia się zanieczyszczenia w postaci worków i folii, na mokro część odławia sie podczas mieszania brei reszta jak wyżej po wysuszeniu.
Kwestia jest taka gdzie to wywożą bo jak na wielką kupę gdzieś, to bez pracy wszystko może sobie leżeć nawet 30 lat i zdatnego produktu do dalszego użytku i tak nie będzie.
Wszystko jak sądze jest kwestią opłaty za odbiór i sensownego zagospodarowania, jeżeli nie ma wyspecjalizowanego wysypiska to pewnie za małą opłatą walą to wszystko do jakiegoś dołu po żwirowni i żeby nikt się nie doczepił chcą mieć jak najmniej worków.
Najbardziej interesujące jest to że po tak drastycznej podwyżce ogranicza się ilość odbieranych odpadów dodając łaskawie kilka kursów na najbardziej opłacalną frakcje dla firmy śmieciowej, bo jeżeli jest dobrze posegregowana to sam zysk, więc segregujmy ładnie wszystko i przygotujmy się na następne podwyżki a te niefajne śmieci zawsze można przechować sobie w garażu i powoli wynosić do lasu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

do lasu? oszalałeś człowieku!!!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kolejny kretyn, który śmieci chce wywozić do lasu. :( Co za ludzie, brak elementarnej wiedzy, a w połączeniu z wygodnictwem.. lepiej zbieraj podpisy pod odwołaniem burmistrza, już dosyć narobił szkód w gminie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie rozumiesz ironii kretynie?
skoro tak jestes stracony tego juz nie da się naumieć...
po takim wywodzie skupiasz się na lesie, zwykły głupek czy ktoś z gminy?
http://www.radabanino.pl/sprzedaz-i-dzierzawa-pojemnikow-na-odpady/

super ceny! 120 L w casto jest po 99 pln tylko przywieźć trzeba ale taki zmieści się w każdym tico...
dzierżawa zwraca sie po 10 mc-ach janusze biznesu sa wszędzie...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ideą reformy śmieciowej było to, że ilekolwiek śmieci wyprodukujemy to wszystko gmina odbierze. Takie były zapowiedzi i miało to chronić przed zaśmiecaniem lasów, rowów itp. Co mamy po paru latach jej funkcjonowania w gminie? Już przy okazji poprzedniej umowy zredukowano o połowę częstotliwość wywożenia plastików i szkła. Teraz okazuje się, że są ograniczenia wywożenia odpadów BIO. To, że gmina łaskawie umożliwia oddanie ich do PSZOKu to żadne udogodnienie, a zwykłe przerzucenie kosztów na mieszkańców, bo każdy musi poświęcić swój czas i paliwo, żeby tam dojechać. O katastrofalnej drodze tam prowadzącej nawet nie chcę pisać. Do tego nawet jak przywieziemy odpady to nie ma żadnej gwarancji, że je tam zostawimy. Wielokrotnie spotkałem się z sytuacją, że kontener był pełen i odpadów nie przyjmują. Szybciej i łatwiej będzie je wyrzucić do lasu. Brawo dla Kankowskiego i kolesiów za zachętę.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Piszcie petycję do Burmistrza o rozwiązanie umowy z firma Elwoz bo tylko to coś może dać. Im więcej pism od niezadowolonych mieszkańców to może da władzuni coś do myślenia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dodatkowy kontener pod remizą pokazał ile bio odpadów firma Elwoz nie odebrała-był pełen!!! Tylko dlaczego, to mieszkańcy są zmuszani do dowożenia odpadów skoro płacą za odbiór ponoć każdej ilości?!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sprawę zglosilem do tvn. Oraniczenia nie sa nigdzie zapisane w zadnym regulaminie. Limity sa niezgodne z prawem i z ustawą śmieciowa. Takie dzialania gminy należy zgłaszać ponieważ takie dzialania beda skutkować wywozwm smieci do do lasu.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziś około godziny 16 taka sama ilość jak w kontenerze leżała obok kontenera. Do jutra pewnie będzie już zawalony cały parking

Tak tworzymy historie. Jesteśmy świadkami jak rękoma zdesperowanych mieszkańców powstaje pszok banino na parkingu przy remizie.
Brawo My.
Wkrótce możliwe inne inicjatywy.Posterunek Policji na szkolnej zatoce autobusowej lub przepompownia ścieków na rzece Strzelence.

Zapomnieliście o odpadach wielkogabarytowych! Od dwóch lat nie udało mi się "zgrać" z terminem ich zbiórki określanym indywidualnie na jeden dzień i to nie przez UG tylko przez firmę śmieciarską. Tymczasem, powinno to wyglądać tak, że UG w Żukowie określa na stałe jeden lub dwa konkretne tygodnie w roku w którym wystawiane są odpady wielkogabarytowe przed posesją i basta. Jeżeli terminem wywozu tych odpadów byłby np. ostatni tydzień kwietnia każdego roku, to trudno to przegapić. Tak jest w całym cywilizowanym świecie i kilku miejscach w Polsce. W Baninie, czekam na zlitowanie przysłowiowej pani Basi z firmy śmieciarskiej, która jeżeli nie zapomni o moim zgłoszeniu, to zaproponuje mi jeden jedyny dzień odbioru wielkogabarytów i nie obchodzi jej czy mi to pasuje. Wszak mamy demokrację. Wesołych Świąt.
Gdzie znajdę formularz deklaracji jeśli chce zmienić z niesegregowane i na segregowane od maja?

banino tonie w smieciach bio od 2 tygodni + stawki za smieci zostaly od maja bardzo podniesione....
wpanialy prezent na wielkanoc !!!!

TVN24 czy PolsatNews? wkrotce reportaz o Baninie... dlaczego zawsze o smutnych tematach skoro to jedno z najlepszych miejsc do mieszkania na Pomorzu ?!?!

Może włodarze wreszcie otworzą oczy, bo to oni są dla ludzi i mieszkańców a nie my dla nich...

Polecam nagranie z VII posiedzenia rady miejskiej w Żukowie. Fragment na liczniku czasu start ok 1 h 35 min.
https://www.youtube.com/watch?v=vNak0VEXl4k
Pan burmistrz uważa, że system odbioru odpadów komunalnych działa optymalnie i niedrogo.
Oczywiście, że może go zmienić ale to automatycznie spowoduje wzrost opłat. A decyzje pozostawia radzie
miejskiej w głosowaniu poprawek.
Czyli jest doskonale, a jak chcecie zmian to odpowiedzialność niech poniesie ktoś inny.
"Umywa ręce" w tym sporze.
Brawo panie namiestniku prowincji Żukowo.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ile płacicie za wywóz śmieci?

Kankowski nie zdał egzaminu już w pierwszej turze rządów w UG Żukowo (niestety, tez na niego głosowałem), a mimo to wybrano go po raz drugi (tym razem nie głosowałem). To jednak nie tylko brak sensownych rozwiązań w kwestii śmieci, zarówno tych z posesji, jak i tych w przydrożnych rowach. Zauważcie, że w Baninie nie sadzi się zieleni, nie naprawia dróg i chodników, nie mówiąc o budowie nowych. Ale ciągle buduje się nowe osiedla i sklepy. Bez ładu i składu, rozbudowy dróg i dojazdów do nich, bez infrastruktury osiedlowej. A symbolem siermiężności tej władzy pozostają oponowe ludziki przy dawnym przystanku MPK w Baninie. Jedyna rada to przywrócić Gminę Banino i pozbawić tych nieudaczników dostępu do naszych podatków.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trafnie napisane.

Dzisiaj panowie zabierali szkło i makulaturę. Przyjechali małą ciężarówką i przekładali papier z pojemnika do worków ,a potem wrzucali na pakę to samo zrobili że szkłem .Zostawili mi worki na szkło i papier.Zastanawia mnie po co mi te worki skoro moje kubły na śmieci są przystosowane do śmieciarek.Nie zamierzam korzystać z worków wystarczy że mam 5 kubłów na posesji .Może zamierzają zawsze po papier i szkło przyjeżdzac takim małym wozem i ręcznie wrzucać smieci na pakę.Biedne chłopy się narobiły bo wszyscy sąsiedzi mieli śmieci w kubłach.

A ja tak się zastanawiam czy ta podwyżka była faktycznie??? Żadnego pisma w tej sprawie nie otrzymałem. A rzekomo od maja...

ja jeszcze nie płaciłam po nowemu bo nie wiem ile ....

Inne tematy z forum Banino

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

Imperium-Auto Salon (10 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

do góry