Widok

Śmierdzący problem:-) z.... pralki!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny wiem że to nie na temat ale nie daje mi to spokoju. Moja pralka ma około roku, wsad od góry. Po kazdym praniu zostawiam ją otwartą i wycieram do sucha, wietrze. Przy następnym praniu zawsze jest brzydki zapach ostatnio do tego stopnia że jak wypiore ubrania to przechodzą tym smrodkiem i musze prać drugi raz. Uzywam dobrych proszków i płynów do płukania. Myje co jakiś czas zbiorniczek na płyn i proszek. Skąd ten smród. Może któraś z was też tak ma albo miała i doszła od czego to:-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wsyp do pralki 4-6 opakowań kwasku cytrynowego i nastaw pralkę na program gdzie masz 90 st.
Powinno wszystkie grzyby z pralki"wypalić" i będzie po problemie
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale gdzie do pralki wrzucić tam gdzie proszek czy do bebna?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
możesz też tak zrobić z 0,5 l octu
image

image

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nic to nie dalo, dalej śmierdzi
proponuję wpisać w google model pralki + właśnie nieprzyjemny zapach czy coś, może to wada danego modelu i inni borykali się z tym problemem co Ty... ja nigdy nie miałam czegoś takiego... a korzystałam z różnych pralek i starych i nowych...
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja proponuje kupić taki środek
http://www.euro.com.pl/produkty-czyszczace3/dr-beckmann-plyn-do-czyszczenia-pralek.bhtml
Mam ten sam problem i nic nie pomaga,juz nie wiem.co robic...nawet tem proszek ;(((
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
miałam podobny problem i znajomy polecił bym wlała do pralki trzy litry octu i ustawiła pranie na najdłuższy cykl w maksymalnej temperaturze. potem trochę "śmierdziało" octem ale teraz jest ok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Kamila, ja tak robię raz na 3 miesiące, tylko wlewam 0,5 l i nie śmierdzi :) Tania metoda usuwania kamienia :)
image

image

Dziewczyny powiedzcie jeszcze gdzie wlać ten ocet albo wsypać kwasek cytrynowy? Zaraz ide to zrobić bo szlag mnie trafia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja lałam ocet do bezpośrednio bębna. tylko tak jak napisała Modzelka spróbuj wlać go troche mniej, niż napisałam wcześniej
Kwasek ja wsypuję tam gdzie proszek.
image
image
no widać "przedobrzyłam" z tym octem. ;) dzięki za info.
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3973899

http://forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=174794

http://www.astor-nieruchomosci.pl/forum/c,1068855,Smrod-z-pralki.html

http://forum.muratordom.pl/cuchnie-z-pralki,t144546.htm

Dziękuję dziewczyny ide działać:-)
Ja kilka dni temu miałam ten sam problem ;)

wsypałam full proszku do prania + sodę oczyszczoną, nastawiłam na 90stopni i po ok 2 praniach ten "zapach" zniknął ;)
image
image
potwierdzam kwasek i ocet działają na "przyjemne" zapachy z pralki. Jakby jednak nie okazały się skuteczne proponuję zobaczyć filtr. Ja mam pralkę też od góry pakowaną i u mnie na dole jest takie "wejście" właśnie gdzie jest filtr. Często stamtąd smrodek się ulatnia. pozdr
image

image
tez mieliśmy pralkę wsadzaną od góry - po poprzednich właścicielach i też okrutnie śmierdziała, ale jak zaczęliśmy my używać to stopiowo ten zapach był słabszy.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Może wąż odprowadzający wodę zapchał się i wystarczy go przeczyścić. Jak nazbierały się włosy itp to może woda całkowicie nie spływać i coś zostaje stąd ten "zapach".
image

image
Miałam ten sam problem,ten brzydki zapach to z rór,kiedy się przeprowadziłam smrodek zniknął.
ocet mam wypróbowany i polecam!
córcia nr1
image

córcia nr2
image
a nie masz przypadkiem odprowadzenia wody bezpośrednio w rurę spustową?

albo podłączony wąż odpływowy do syfonu w zlewie?
Musisz odłączyć odpływ wody i przeczyścić. Sprawdź filtr też. Ja w swojej candy bardzo łatwo wyciągnęłam wąż i trochę rzeczy tam siedziało. Wszystko przez to ze chłopak wrzucił spodnie w której miał jakieś papiery bułkę i jakieś gumy do żucia. Przeczyściłam i teraz juz od tamtej pory sytuacja sie nie powtórzyła.
Moja 10 letnia Candy tez śmierdziała po miesiącu stania w pokoju (remont łazienki). Nie pomagało nic o czym czytałam w sieci. Czytając natknęłam się na temat kul: piorących bez proszku i kul odwapniających. Oczywiście natychmiast nabyłam i zaczęłam używać tylko tych kul, bez proszków i płynów, ekologicznie, bakteriobójczo i grzybobójczo (bo tak działają podobno te kule). Nic już nie śmierdzi :-). Dlatego piszę, może komuś także pomoże. W przypadku mojej pralki przyczyną smrodku był osad w całej pralce z proszków i płynów. Na dole jeszcze jakoś się czyścił tym wszystkim polecanym ale pozostawał u góry (między bębnem a obudową), tam środki czyszczące nie dawały rady. Piorąc bez chemii tylko z kulkami pralka się doczyściła chyba bo przestało śmierdzieć. Do płukania dodaję tylko 10-15 kropli olejku eterycznego z drzewa herbacianego dla zapachu i jego działania bójczego na grzyby, wirusy, bakterie, pleśnie. Polecam tę metodę. :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
ja mam pralke ale nie otwierana od gory i mam ta kule co pisze Beata,jest super,i bez kamienia, nabylam ja na rynku we wrzeszczu,polecam,
naprawdę te kule są takie super? A jak np z zapachem ubrań? Dodaje tylko płyn do płukania czy nic? Przyzwyczajona jestem, że ubrania czyms zawsze pachną :)
dziewczyny a jak te kule działają na ceramiczną grzałkę? bo np moja pralka (samsung) takową ma i nie mogę używać niczego "odkamieniającego", więc kwasek i ocet odpadają. A kule?
witajcie!
niestety spotkał mnie ten sam problem. fetor straszny. nie mogę założyć nic na siebie z ubrań bo czuję jak cuchną. zrobiłam pranie puste z domestosem i nic. pranie robię bardzo często (codziennie co najmniej jedna tura prania się zbierze) i nie sądziłam, że może się zaśmiardnąć. miałam pralkę electroluxa i przez kilka lat używania nic się z nią nie działo wiec drugą pralkę kupiłam tej samej firmy i po 2 latach zaczęła cuchnąć. teraz robię pranie z octem w 90 stopniach. jak to nie pomoże to jutro podejmę kolejną próbę.
możesz nastawić pranie z kwaskiem cytrynowym,czyściłaś filtry? jaki masz model pralki? zamierzam kupic rowniez electrolux z serii slim....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja raz na jakiś czas robię pranie z dwiema tabletkami do zmywarki (wsadzam do skarpetki, zawiązuję i do bębna), robię tak raz na jakis czas i problemu nie ma, poza tym mam pralkę cały czas otwartą (miedzy praniami)
mi też polecili tabetkę do zmywarki i zadziałasło!!!!!
image
image
U mnie ocet zdecydowanie pomógł. Zakładałam ten wątek w 2009r i wtedy wlałam butelkę octu i nastawiłam na cały cykl prania. Do dziś mam spokój z tym smrodem:-)
A ja zauważyłam, że dziś mało kto i rzadko kiedy pierze powyżej 60stopni, a powinno się ok 4razy w roku (raz na 3miesiące) wstawić pranie (może być pusta pralka) na 90stopni i wtedy będzie wszystko super!!
image image

powody smrodku moga byc 3 : grzyby (jezeli minimum raz na miesiac nie pierzemy na 90% to smierdzi, czyszczenie octem,soda itp tez na to pomaga a i kamien znika ;)
2. to zalegajace rzeczy w filtrze i kisnął tam
3 jak macie taki maly syfonik do kanalizacji to trzeba po pol dnia wietzrenia pralki ja zamknac bo on wysycha i smrod idzie z rór kanalizacyjnych
Też miałam pralkę otwierana z góry i też śmierdziało.
przed weekendem trafilam na ten wątek i wlalam 0.5l octu do pojemiczka na proszek i plyn (tam gdzie plyn mniej) i musze powiedziec ze CZUĆ róznice:)

moze nie smierdzialo az tak strasznie,ale zrobilam to tez zapobiegająco i puscilam program 2 godzinny na 90stopni.

teraz wiekszosc ubran pierze sie w 40, gora 60. kiedys nasze mamy,babcie gl praly w 90 i jakos nie bylo problemow.

gdyby nie watek nie wpladlabym na to zeby od czasu do czasu puscic pralke na 90.

dzieks:)
Moja mama miala ten sam problem i ocet pomogl.

U mnie natomiast jest ten problem ze jak wstawie pranie to zaczyna pobierac wode zaczyna tak capic ze szkoda gadac.Po 15min przechodzi ;/
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
ja piorę reczniki w 90st.C.
Dorota, może w wężu gdzieś się zbiera woda i stąd ten nieprzyjemny zapach ?
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Polecam zastosowanie filtru pralkowo-zmywarkowego. Oczyszcza wodę, zanim zostanie wlana do pralki czy zmywarki, dzięki temu niweluje powstawanie kamienia i nadaje lekkość wodzie. Dzięki temu ilość środków czyszczących i piorących można zmniejszyć o połowę.
taa... bo osoba, zakładająca ten wątek boryka się z tym problemem od 2009 ;p
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli ktoś jeszcze ma taki problem, to może niech spróbuje metody z domestosem, tutaj są szczegóły http://blog.technikan.pl/czyszczenie-pralki-domestosem-mozna/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

dom czy mieszkanie??? (432 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

do góry