Widok
Śmierdzący problem:-) z.... pralki!
Dziewczyny wiem że to nie na temat ale nie daje mi to spokoju. Moja pralka ma około roku, wsad od góry. Po kazdym praniu zostawiam ją otwartą i wycieram do sucha, wietrze. Przy następnym praniu zawsze jest brzydki zapach ostatnio do tego stopnia że jak wypiore ubrania to przechodzą tym smrodkiem i musze prać drugi raz. Uzywam dobrych proszków i płynów do płukania. Myje co jakiś czas zbiorniczek na płyn i proszek. Skąd ten smród. Może któraś z was też tak ma albo miała i doszła od czego to:-)
Musisz odłączyć odpływ wody i przeczyścić. Sprawdź filtr też. Ja w swojej candy bardzo łatwo wyciągnęłam wąż i trochę rzeczy tam siedziało. Wszystko przez to ze chłopak wrzucił spodnie w której miał jakieś papiery bułkę i jakieś gumy do żucia. Przeczyściłam i teraz juz od tamtej pory sytuacja sie nie powtórzyła.
Moja 10 letnia Candy tez śmierdziała po miesiącu stania w pokoju (remont łazienki). Nie pomagało nic o czym czytałam w sieci. Czytając natknęłam się na temat kul: piorących bez proszku i kul odwapniających. Oczywiście natychmiast nabyłam i zaczęłam używać tylko tych kul, bez proszków i płynów, ekologicznie, bakteriobójczo i grzybobójczo (bo tak działają podobno te kule). Nic już nie śmierdzi :-). Dlatego piszę, może komuś także pomoże. W przypadku mojej pralki przyczyną smrodku był osad w całej pralce z proszków i płynów. Na dole jeszcze jakoś się czyścił tym wszystkim polecanym ale pozostawał u góry (między bębnem a obudową), tam środki czyszczące nie dawały rady. Piorąc bez chemii tylko z kulkami pralka się doczyściła chyba bo przestało śmierdzieć. Do płukania dodaję tylko 10-15 kropli olejku eterycznego z drzewa herbacianego dla zapachu i jego działania bójczego na grzyby, wirusy, bakterie, pleśnie. Polecam tę metodę. :-)
witajcie!
niestety spotkał mnie ten sam problem. fetor straszny. nie mogę założyć nic na siebie z ubrań bo czuję jak cuchną. zrobiłam pranie puste z domestosem i nic. pranie robię bardzo często (codziennie co najmniej jedna tura prania się zbierze) i nie sądziłam, że może się zaśmiardnąć. miałam pralkę electroluxa i przez kilka lat używania nic się z nią nie działo wiec drugą pralkę kupiłam tej samej firmy i po 2 latach zaczęła cuchnąć. teraz robię pranie z octem w 90 stopniach. jak to nie pomoże to jutro podejmę kolejną próbę.
niestety spotkał mnie ten sam problem. fetor straszny. nie mogę założyć nic na siebie z ubrań bo czuję jak cuchną. zrobiłam pranie puste z domestosem i nic. pranie robię bardzo często (codziennie co najmniej jedna tura prania się zbierze) i nie sądziłam, że może się zaśmiardnąć. miałam pralkę electroluxa i przez kilka lat używania nic się z nią nie działo wiec drugą pralkę kupiłam tej samej firmy i po 2 latach zaczęła cuchnąć. teraz robię pranie z octem w 90 stopniach. jak to nie pomoże to jutro podejmę kolejną próbę.
powody smrodku moga byc 3 : grzyby (jezeli minimum raz na miesiac nie pierzemy na 90% to smierdzi, czyszczenie octem,soda itp tez na to pomaga a i kamien znika ;)
2. to zalegajace rzeczy w filtrze i kisnął tam
3 jak macie taki maly syfonik do kanalizacji to trzeba po pol dnia wietzrenia pralki ja zamknac bo on wysycha i smrod idzie z rór kanalizacyjnych
2. to zalegajace rzeczy w filtrze i kisnął tam
3 jak macie taki maly syfonik do kanalizacji to trzeba po pol dnia wietzrenia pralki ja zamknac bo on wysycha i smrod idzie z rór kanalizacyjnych
przed weekendem trafilam na ten wątek i wlalam 0.5l octu do pojemiczka na proszek i plyn (tam gdzie plyn mniej) i musze powiedziec ze CZUĆ róznice:)
moze nie smierdzialo az tak strasznie,ale zrobilam to tez zapobiegająco i puscilam program 2 godzinny na 90stopni.
teraz wiekszosc ubran pierze sie w 40, gora 60. kiedys nasze mamy,babcie gl praly w 90 i jakos nie bylo problemow.
gdyby nie watek nie wpladlabym na to zeby od czasu do czasu puscic pralke na 90.
dzieks:)
moze nie smierdzialo az tak strasznie,ale zrobilam to tez zapobiegająco i puscilam program 2 godzinny na 90stopni.
teraz wiekszosc ubran pierze sie w 40, gora 60. kiedys nasze mamy,babcie gl praly w 90 i jakos nie bylo problemow.
gdyby nie watek nie wpladlabym na to zeby od czasu do czasu puscic pralke na 90.
dzieks:)
Jeśli ktoś jeszcze ma taki problem, to może niech spróbuje metody z domestosem, tutaj są szczegóły http://blog.technikan.pl/czyszczenie-pralki-domestosem-mozna/