Widok

Śmierdzący problem ze zsypami

Opinie do artykułu: Śmierdzący problem ze zsypami.

Rozkładające się resztki jedzenia, roje much, karaluchy i szczury - taki jest obraz śmietników w wieżowcach na gdyńskim Obłużu, po tym jak spółdzielnia zamknęła zsypy na półpiętrach klatek schodowych

Zamykanie zsypów na śmieci stało się regułą. Mieszkańcy wielu wieżowców w całym Trójmieście muszą wynosić teraz śmieci do tzw. przybudówek, czyli komór zsypowych, do których wcześniej za pomocą zsypów zrzucano śmieci z całej klatki.

- To rozsądne, bo stan sanitarny zsypów ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

w bloku gdzie wcześniej mieszkałam lokatorzy kazdych 2 pięter mieli klucz do swojego zsypu. Czysciutko, zawsze zapaszek ładny wisiał, wszystko zdezynfekowane...

w lutym sie przeprowadziłam do innego molocha. chcąc wyrzucić śmieci pukam do sąsiadów i pytam gdzie jest klucz od zsypu. oni na mnie gały,, jaki klucz???? zsyp jest otwarty. myśle ok i ide zo zsypu otwieram drzwi wchodzę i ..... aż mnie zarzuciło od syfu i smrodu! w tył zwrot, oczy zaszły mi łzami, zdążyłam dobiec do lazienki :)

to co zobaczylam przechodzi ludzkie pojęcie! n****ne po kątach, szuflada otwarta naszczane do środka!!!!!!!

żeby wstawić zamek do drzwi zsypu musiałam zebrać podpisy WSZYSTKICH lokatorów. na odp. czekam już pół roku

masakra...

Niech każdy zatrudni sobie sprzątaczke

Wtedy ta zwiezie śmieci windą. Bezrobocie spadnie do zera,a problem zsypów zniknie.
Wybierzcie mnie w najbliższych wyborach, a dzięki zerowej stawce podatków każdego będzie stać na pokojówke,żone,kochanke,męża,dzieci,firanki,klaser,doniczki,fujarki,latarki. Jednym słowem każdy będzie mógł pławić się w śmieciach!!!

Widzisz olis...

Gro wydatków na budowę to robocizna. Jak się wynajmie gościa, który zasuwa na godziny, bo jest na etacie, to mozna za tę sumkę postawić chatkę z bloczków!!!! Nie kartonowych - b e t o n o w y c h! Dać Ci do niej namiar? Baba zrobi Ci instruktarz jak budować tanim kosztem!

A za 50 tys...

Postawiła wielką salę...jakieś kolejne 130 m kw! Belki są z rozbioru dworku, cegły czerwone - podobnie. Robocizna jak wyżej!!

Na Zaspie na JPII w blokach na przeciwko szpitala w ogóle nie ma zsypów, natomiast śmietniki są w przybudówce, która jest cały czas zamknięta. Klucze ma każdy mieszkaniec. Przed blokiem są śmietniki na sortowane śmieci, plastik itp.
Wydaje mi sie więc, że może być czysto i nieśmierdząco. Wszystko zależy od ludzi którzy mieszkają. Jednym przeszkadza drobny papierek na trawniku, a innym nie przeszkadza nawet g... pod własnymi drzwiami...

wszystko zależy od ludzi, tylko problem jest taki, ze w duzych molochach przy częstej rotacji ciężko się zintegrować, ale gdy lokatorzy sie znają współpracują, to potrafią razem coś osiągnąć a jak nie to dupa!

" Śmietnik powinien być 12 metrów od okna, mówi rozporządzenie ministra infrastruktury - denerwuje się pan Przemysław.

- Ten pan nie doczytał, że przepisy nie obejmują budynków wybudowanych przed powstaniem rozporządzenia, czyli przed kwietniem 2002 roku, a ten wieżowiec powstał w 1978 "

czujecie ten blues pardon smród??
samotny mohikanin walczący o łyk tlenu i kafkowski urząd:)
jest sposób, lecz troche kosztowny
podam na swoim przykładzie
jest w mojej klatce jakaś pipa grochowa, co w zimie otwiera okno na klatce schodowej, ale tak że zamknąc je trzeba dwóch chłopów, a przeciąg w moim mieszkaniu wyrywa kotom wąsy i zrywa sierść kłębkami...
kiedy zawiodły wszystkie inne formy "walki" wziąłem fąfla szpaksy 70 x 4 wkretarke i w 8 miejscach przykreciłem rame tak do ościeżnicy, że teraz to z cegłami bedzie musiał łeb pasiaty otwierać:)
radze temu panu pożyczyc se elektruczny młotek na hufnale 30 cm na 0,5 i paroma takimi skutecznie przybijac brame zsypu do futryny
jest to również forma rozrywki kiedy można obserwowac badziewiaków soMsiadów szarpiących sie z drzwiami do zsypu:)
ukryta kamera też by sie zdała:) i se potem w domu z nosem zatkanym palcami oglądac chwile tryumfu...odreagowanie gwarantowane:)

Józefa,

a wiesz ile kosztuje 1 (jedno) okno - NOWE, nie z demobilu?

nie tylko Gdynia

Kiedys mieszkałam w bloku na Zabiance, czasem wchodząc do zsypu nie mozna było drzwi otworzyć. Szanowni lokatorzy zamiast do otworu zsypowego wyrzucac smieci zwyczajnie rzucali worki na podłogę lub wynosili gruz, odpady po remoncie mieszkania . W niezamknietych pomieszczeniach zsypowych można natrafić na rózne cudeńka .Kiedys nawet jeden bezdomny sobie nocował.Jesli lokatorzy sami nie zadbaja o porzadek to zawsze bedzie brud itp.
Teraz mam swój kontenerek na wlasnej posesji,płace za wywóz smieci i juz nie mam takich problemów.

olis

mozna -stan surowy otwarty

"a wiesz ile kosztuje 1 (jedno) okno - NOWE, nie z demobilu?"

alez moja baju, wie to nawet dziecko, że każde okno w chwile po kupieniu jest juz oknem z demobilu...

Baja

A po co okna w smietniku? Co nie wierzysz...? Jest coś takiego jak negocjacja ceny. Jak się ma talent to jedno okno mozna kupić o 20-30 % taniej niż w cenniku. Trzeba tylko polatać, podzwonić i ponegocjować. Kupione w sklepiku obok potrafi kosztować nawet 2000 PLN!

Jak będziesz zainteresowana to podam Ci adres. Pojedziesz, zobaczysz i uwierzysz - tylko trzeba się hopsnąć na Mazury.
Niby że mam kiepski odbiór przekazów sisterki?

Zadzwon do pierwszej lepszej firmy i zapytaj ile kosztują materiały, a ile robocizna? Takie kity wciskaja i takie ceny windują, że aż się słabo robi. Ale cóż, skoro naiwniacy, albo wygodniccy bogacze płacą...

Gallux,

niekoniecznie, może być "jeszcze ciepłe" tuż po produkcji, ofoliowane.
Fantazjować - piękna sprawa, ale...zachowajmy granice ROZSĄDKU, bo inaczej..to tylko bajki dla grzecznych dzieci.
Ja budowałam się już dość dawno temu, ale mój dobry znajomy jest na bieżąco w trakcie budowy i mam rozeznanie ile to kosztuje. A stan surowy otwarty, to 1/3 - 1/4 kosztów zaledwie.

no właśnie, mieszkańcy muszą sami zadbać o porządek. a za co również płacimy??????????????????????????????????
jak zadzw. do sp-lni i powiedziałam że wstawie zamek na własną rękę to mi powiedzieli że kare zapłace za zniszczenie własności sp-lni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

a bezdomni co noc śpia w zsypie. teraz jest troche spokoju bo panowie ocieplają blok wiec łaża przez okno w zsypie to sie bezdomnie gdzie wynieśli....przeraża mnie nadejscie sezonu jesienno-zimowego...dziś kupuje zamek...

Żeby Was jeszcze powkurzać...

...moja znajoma pracuje w takim składzie budowlanym. Fakt, wszystko zakupiła po promocjach, ale z mężusiem wyciągnęli 220 m kw (na dachu narazie papa) stan surowy z instalacjami! mozna?

Bolo - jest sposób na wieśniarę

Jedna taka mieszka piętro niżej-ok.7 lat temu, codziennie rano musiałam przechodzić (blok 4p-bez windy) obok jej worka ze śmieciami, które pewnikiem wieczorem musiała wystawiać, bo rano zapaszek rozchodził się już niezły. Po prostu "doszłam do wniosku", że skoro ta pani tak lubi smieci, obdaruję ją dodatkowo swoimi. Przez 3 dni wynosiła podwójna porcję :)). Ze skutkiem do dziś.
przemyśl to i powodzenia

Józefoooo!!!!!

Błagam, PRZESTAŃ!
Mój mąż jest...producentem okien...mam mówić dalej?
Wygłupiasz się strasznie, choć dobrze się ciebie czyta.

co sie składa na taką obudowe smietników?
z 8 słupków stal ST3 fi 50 długość 2,5 metra ze 100??
siatka ocynk oczko 50 - 200?
pokrycie dachu blacha trapezową - 200?
jakieś kątowniczki 30 na 30 na wzmocnienie dachu - 50?
elektrody łopata taczka młotek poziomica spawarka to ma chyba i pan mietek i pan kazio niech bedzie "narzędziowego" do 200?
w środku kontenery nie wchodzace w cene, bo zakładam, że sp-nia takowe posiada - 32 rbg razy 40 zet na godzine mam wiec robocizne około 1000
pozostałe 8000,00 to są koszty administracyjne, narzuty....

Baja

Podaj mi chociaż jeden powód, dla którego miałabym wciskać tu kity?
do góry