Widok

Solary i inne - Dofinansowanie

Koleczkowo Bojano Temat dostępny też na forum:
Witam

Czy w gminie Szemud realizowane są jakieś dofinansowania do solarów, pomp ciepła lub innych ekologicznych form pozyskania energii. Na stronie gminnej nic nie znalazłem a dowiedzieć się czegoś konkretnego telefonicznie w gminie graniczy z cudem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
napisz ktory grablowski jesli masz odwage tak oskarzac
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 3
grablowski niesłowny miał mi zrobić wycene kilka lat temu wzioł zaliczkę nistety do tej pory ani wyceny ani jego dzieła ani zwrotu zaliczki.ale niech tam mu się wiedzie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 32
a powiedz po co ci solary?
1. wydasz 10-15 tys na kompletna instalacja
2. woda nagrzeje ci sie w dzien - wieczorem mycie, a zeby rano byla ciepla to i tak dogrzejesz gazem
3. musisz wziac kredyt z banku zeby bylo dofinansowanie - w praktyce zarabia bank a nie ty, nie licze juz miliona papierow dla banku (normalna procedura kredytowa)
4. w sumie pol roku biegania - oszczednosc 1500 zl... warto?
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 4
Zakładałem panele 2 lata temu ich żywotność wynosi ok 10 lat
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 18
~Makas-System sp. z o.o. a powiedz mi jak to wygląda jeżeli chodzi o żywotność takich paneli , ubezpieczenia w przypadku gradobicia itp.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 22
Ja polecam panele marki Viridian Solar, może i nie są tanie ale bardzo dobrej jakości, mam na swoim dachu dwa kolektory i 4 panele fotowoltaiczne, grzejemy pompą ciepła Daikin. Dom w Bojanie, przy ulicy Rzemieślniczej, kolektory widać z głównej drogi.

Pomagamy w uzyskaniu dotacji i kredycie z dofinansowaniem,.

Reklamuję, bo jestem dystrybutorem. Mam u siebie- bo to świetne produkty.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 28
U mnie zakładał Pan Damian Grablowski tez załatwiał formalności, nie rozumiem osób które tak go oczerniają, chyba że są z konkurencji.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 7
No właśnie który? Grablowski instalacje grzewcze, obok firmy Maximus ma podobno bardzo dobrą opinię ,no ale tylko tak słyszałem .
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie musimy czekać na dopłaty z Państwa lub z Unii. Likwidacja dopłat wymusi obniżkę cen.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie musimy czekać na dopłaty z Państwa lub z Unii. Likwidacja dopłat wymusi obniżkę cen.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
co Warszawiak szuka na tym forum,zwyczajny trol
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 2
Może też być Barbara Groblewska .
A może nie ? typowy kaszubku
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 31
typowy Warszawiak
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jakby nie liczyć: wszystko co "teoretycznie" zwraca się po minimum 10 latach (a tak jest teraz w najlepszym przypadku z solarami) w praktyce nie jest opłacalne. Temat 10x obliczony na forum Muratora. Tylko dla entuzjastów i napaleńców (proszę się nie obrażać). Musimy zaczekać na mocniejsze wsparcie panstwa (lub unii). Na razie obłozyli większym cłem solary z Chin co przełożyło się na wyższą cenę europejskich.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0
Równie dobrze może być :

Barbara Nowak albo Barbara Kowalska
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 30
polecam Grablowskiego,jedyny fachowiec w Bojanie,
to co niektorzy pisza to bzdury.Dlaczego takie osoby pisza anonimowo

Barbara Zielinska
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 5
Z tym dofinansowaniem to jest tak:
- Część państwowa polega na spłacie 45% kosztów kwalifikowanych (bodaj 2500zł od metra kw. absorbera) i trzeba zaciągnąć kredyt. Czyli musimy tylko wybrać bank porównując oferty w tym zakresie. Tutaj polecam np. SGB
- Niektóre powiaty mają dodatkowe dofinansowanie np. Gdynia płaci dodatkowe bodaj 3000zł. Dowiadywałem się o to w starostwie Wejherowskim i dowiedziałem się, że można złożyć taki wniosek. Ale też urzędniczka od razu rozwiała mój zapał mówiąc, że jeszcze się nie zdarzyło żeby osoba prywatna dostała takie dofinansowanie. Dostają je zazwyczaj instytucje pożytku publicznego.
- Nie wiem czy może być w ogóle dofinansowanie na poziomie gminy?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
ktory Grablowski
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na Grablowskiego uważajcie. Gość ma nędznych pracowników, jak szefa nie ma w pobliżu to zpartaczą każdą robotę i potem trzeba poprawiać. Dużo i ładnie gada, obiecuje ale jak przychodzi do wykonania to zawsze coś nie tak.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 29
do góry