Widok
a powiedz po co ci solary?
1. wydasz 10-15 tys na kompletna instalacja
2. woda nagrzeje ci sie w dzien - wieczorem mycie, a zeby rano byla ciepla to i tak dogrzejesz gazem
3. musisz wziac kredyt z banku zeby bylo dofinansowanie - w praktyce zarabia bank a nie ty, nie licze juz miliona papierow dla banku (normalna procedura kredytowa)
4. w sumie pol roku biegania - oszczednosc 1500 zl... warto?
1. wydasz 10-15 tys na kompletna instalacja
2. woda nagrzeje ci sie w dzien - wieczorem mycie, a zeby rano byla ciepla to i tak dogrzejesz gazem
3. musisz wziac kredyt z banku zeby bylo dofinansowanie - w praktyce zarabia bank a nie ty, nie licze juz miliona papierow dla banku (normalna procedura kredytowa)
4. w sumie pol roku biegania - oszczednosc 1500 zl... warto?
Ja polecam panele marki Viridian Solar, może i nie są tanie ale bardzo dobrej jakości, mam na swoim dachu dwa kolektory i 4 panele fotowoltaiczne, grzejemy pompą ciepła Daikin. Dom w Bojanie, przy ulicy Rzemieślniczej, kolektory widać z głównej drogi.
Pomagamy w uzyskaniu dotacji i kredycie z dofinansowaniem,.
Reklamuję, bo jestem dystrybutorem. Mam u siebie- bo to świetne produkty.
Pomagamy w uzyskaniu dotacji i kredycie z dofinansowaniem,.
Reklamuję, bo jestem dystrybutorem. Mam u siebie- bo to świetne produkty.
Jakby nie liczyć: wszystko co "teoretycznie" zwraca się po minimum 10 latach (a tak jest teraz w najlepszym przypadku z solarami) w praktyce nie jest opłacalne. Temat 10x obliczony na forum Muratora. Tylko dla entuzjastów i napaleńców (proszę się nie obrażać). Musimy zaczekać na mocniejsze wsparcie panstwa (lub unii). Na razie obłozyli większym cłem solary z Chin co przełożyło się na wyższą cenę europejskich.
Z tym dofinansowaniem to jest tak:
- Część państwowa polega na spłacie 45% kosztów kwalifikowanych (bodaj 2500zł od metra kw. absorbera) i trzeba zaciągnąć kredyt. Czyli musimy tylko wybrać bank porównując oferty w tym zakresie. Tutaj polecam np. SGB
- Niektóre powiaty mają dodatkowe dofinansowanie np. Gdynia płaci dodatkowe bodaj 3000zł. Dowiadywałem się o to w starostwie Wejherowskim i dowiedziałem się, że można złożyć taki wniosek. Ale też urzędniczka od razu rozwiała mój zapał mówiąc, że jeszcze się nie zdarzyło żeby osoba prywatna dostała takie dofinansowanie. Dostają je zazwyczaj instytucje pożytku publicznego.
- Nie wiem czy może być w ogóle dofinansowanie na poziomie gminy?
- Część państwowa polega na spłacie 45% kosztów kwalifikowanych (bodaj 2500zł od metra kw. absorbera) i trzeba zaciągnąć kredyt. Czyli musimy tylko wybrać bank porównując oferty w tym zakresie. Tutaj polecam np. SGB
- Niektóre powiaty mają dodatkowe dofinansowanie np. Gdynia płaci dodatkowe bodaj 3000zł. Dowiadywałem się o to w starostwie Wejherowskim i dowiedziałem się, że można złożyć taki wniosek. Ale też urzędniczka od razu rozwiała mój zapał mówiąc, że jeszcze się nie zdarzyło żeby osoba prywatna dostała takie dofinansowanie. Dostają je zazwyczaj instytucje pożytku publicznego.
- Nie wiem czy może być w ogóle dofinansowanie na poziomie gminy?