Widok

Sopot jako miejsce zamieszkania

Dolny Sopot Dom i mieszkanie Temat dostępny też na forum:
Witam, zastanawiam się nad przeprowadzką do Sopotu (ew. Gdyni). Czy opłaca się mieszkać w Sopocie? Czy to dobre miejsce? I jaka według Was dzielnica jest najlepsza?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Bzdury piszesz!Nie ma to ,jak zamieszkanie w starym domu,np.z 1900 roku.Ten klimat,historia w tle,piękne,niepowtarzalne mury...
W Kamiennym Potoku sporo rzeczywiście 10-piętrowych wieżowców rodem z PRL-u,ale i masa willi.Kto Ci każe mieszkać w "geriatrycznej " budowli!
Ale młodym tylko apartamentowce w głowie! I gdyby nie wysoka cena wszyscy by zamieszkali w takich właśnie "pudełkach",skrojonych na jedną modłę.Koszmar.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
absolutnie NIE. Sopot nie nadaje się do mieszkania na stałe. Dużo mieszkań na wynajem, brak spokoju. Latem Sopot jest cały pijany i naćpany, zimą połowa. Kup w GD są też dzielnice, które mają kawałek lasu i morze, do Sopotu przyjedziesz kolejką lub taxi na imprezę i wrócisz do siebie spokojnie spać.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8
Aż widać pot ,na Twoim poście ,samochód Ci ukradli ?Że tak piszesz.To co opisałeś można dokleić do każdego miasta na świecie ,i zapamiętaj jedno, to chamstwo ,i kurestwo to w 90% się do nas zjeżdża.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie interesuje mnie gdzie się wyprowadzasz, tylko jakie to osiedle w Gdańsku jest takie super....i się dowiedziałem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
A jakie to ma właściwie znaczenie gdzie się przeprowadzam,?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Myśliwska, dla mnie najlepsza opcja, a
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
A jakie to jest świetne osiedle w Gdańsku?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja właśnie sprzedałam mieszkanie w Dolnym Sopocie i przeprowadzam się do Gdańska. Niestety na nowe mieszkanie w Sopocie mnie nie stac, a za cenę w mieszkania w starym wieżowcu z lat 60 , mam nowe w Gdańsku na świetnym osiedlu z hala garażowa i zostanie jeszcze na urządzenie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Racja!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Sopot to miasto, w którym mieszkają właściciele mieszkań komunalnych odziedziczonych po rodzicach/dziadkach a którym nie udało się ich sprzedać za grubą kasę. Są też mieszkania w zasadzie puste, odwiedzane z rzadka przez właścicieli lub wynajmujących. Generalnie mało ludzi chcących stworzyć "swoją małą ojczyznę". Takie zgromadzenie ludzi "na chwilę". Sama znam kilka osób, które spieniężyły schedę i dziś mieszkają w Gdańsku Oliwie i Strzyży. Sopot na weekend pijany do upadłego ok, na życie nie bardzo.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 11
Sopot? Nie. Wolałbym Gdańsk lub Gdynię. W Sopocie pełno cwaniaczków, japiszonów, przekrętasów którzy dorobili się na manipulacjach i oszustwach. Do tego pełno zwiedzających w sezonie i poza, którzy są głośni, wulgarni, często pod wpływem alkoholu, a to wszystko w szpanersko lansiarskim sosie. Do tego miejscowa patologia w postaci narkomanów i alkoholików eksponujących się bardziej jak w innych miastach. Do tego drożyzna.

Są też plusy: morze, lasy, geografia, wszędzie blisko, ale chodzi o to by nie zasłaniały minusów.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7
witam wszystkich z miasta Sopot , nigdy nie zamieszkał bym u was , to co ze macie morze to co ze macie las ,żadna z tego satysfakcja jeżeli na każdym rogu mieszka perfidny złodziej...tak złodziej , macie chamstwo kurestwo i chamów na cudze własności wiec nie widze zadnych naprawdę zadnych myśli by tu zamieszkać ....każdemu polece omijać zacofany Sopot , chcesz jechać na wczasy do Sopotu jedż pociągiem bo twój samochód już będzie miał nowego wieśsopotana
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 24
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, na pewno będę miała na uwadze Wasze słowa. Mnie właśnie zależy na cichym sąsiedztwie, żeby móc w spokoju zasnąć :) A wizja pójścia na spacer na plażę albo do lasu jest bardzo kusząca. Już nie mówię o widoku z okna na morze :) No i fakt, wszędzie blisko, do Gdańska czy Gdyni. Ahhh..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Minusem jest dość geriatryczne sąsiedztwo, kumpel mieszka w bloku na kamiennym potoku no i fakt ze same stare mieszkania praktycznie a już jak budują nowe to są to tylko apartamenty o podwyższonym standardzie i nie są do zapłacenia przez większość ludz, ale chyba tylko tyle jeśli chodzi o minusy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
Mieszkam w Sopocie od urodzenia i nie wyobrażam sobie żyć gdzie indziej :)
Mieszkania są tu droższe i to jest niestety spory minus, ale Sopot ma wiele plusów, których większość ludzi nie dostrzega:
- z jednej strony las a z drugiej morze, czyli mnóstwo terenów spacerowych i rekreacyjnych
- łatwy dostęp do publicznych przedszkoli, szkół i do lekarzy
- bardzo dobra komunikacja autobusowa i skm, co ułatwia dojazdy i ogranicza stanie w korkach, nawet jak się nie ma samochodu z Sopotu jest wszędzie blisko i można łatwo dojechać do Gdańska czy Gdyni
- większość mieszkańców to ludzie starsi co sprawia że jest to miasto spokojne i bezpieczne (nie licząc Monciaka w weekendy i latem)
- ceny w sklepach takich jak Lidl, Carrefour, Alma czy Biedronka takie jak wszędzie, więc życie nie jest droższe niż w Gdyni czy Gdańsku

Na pewno centrum Sopotu zmieniło się na gorsze w ostatnich czasach. Mam tu na myśli liczne imprezownie, które przyciągają pijaną młodzież, śmierdząca nie sprzątana plaża i tabuny turystów w sezonie. Każdy mieszkaniec Sopotu wie, że latem Monciak należy omijać szerokim łukiem :) Natomiast poza sezonem to miasto ma niewątpliwie swój niepowtarzalny klimat.

Z dzielnic polecam Kamienny Potok, jeśli komuś nie przeszkadza mieszkanie w bloku. Wiele mieszkań ma widok na morze i w dzisiejszych czasach można tu znaleźć mieszkania a dobrej cenie. Cisza i spokój, blisko do autobusu i skm, za oknami las, a nad morze 15 min spacerkiem. Pełna infrastruktura, a z większych sklepów Lidl, Biedronka, Żabki, Fresh.

Osobiście nie wyobrażam sobie kupna mieszkania tanio, ale w dzielnicach np. za Gdańskiem ze względu na koszty, które trzeba potem ponosić całe życie. Dojazdy do pracy, stanie w korkach, zawożenie i odwożenie dzieci do przedszkola, szkoły, na zajęcia itp. itd. Praktycznie każde wyjście wiąże się z tym że trzeba pojechać do Gdańska czy Gdyni. I nawet na spacer nie ma za bardzo gdzie pójść.

Ja Sopot polecam bardzo :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
Chodzi mi o najlepsze miejsce komunikacyjne i tam gdzie są sklepy pod nosem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zanim ktokolwiek napisze cos sensownego podaj ile chcesz wydac i ilu metrow szukasz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0