Widok

Sosy/dipy

Podzielcie się fajnymi przepisami :)

Potrzebne pomysły na zimne sosy - do dań z grilla i nie tylko :)

Niby mam całą książeczkę z różnymi sosami ;) ale wolałabym coś sprawdzonego :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u na nie ma grilla bez sosu czosnkowego :)
0,5 l jogurtu naturalnego
duża łyżka majonezu
pół główki czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
pieprz i sól
natka pietruszki lub koperek

czosnek wyciskam praską i wszystko bełtam do kremowej konsystencji :)
ostatnio robiłam tzatziki z buraczków: 2 buraki ugotowałam, następnie obrałam, starłam na grubych oczkach. Do tego sporo czosnku, sól, pieprz i jogurt. Pyszne były, nie wspominając o kolorze:-)

Mieszam chrzan z żurawiną - super do mięs z grilla

Z awokado - z dodatkiem jogurtu, czosnku, cytryny, chilli i pomidorów +sól i pieprz

Często kupuję orientalne przyprawy i mieszam je "na oślep" z jogurtem - wychodzą bardzo ciekawe sosiki:-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
fajne te Wasze przepisy ;))) dzięki :)))

Emilia - żurawinę dajesz świeżą/mrożoną czy ze słoika?

tzatziki z buraczków też muszę koniecznie wypróbować :] i sos czosnkowy :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
żurawinę daję ze słoika
do tzatzików z buraczków trzeba dać dużo czosnku, inaczej będą za słodkie, jadłam pierwszy raz u koleżanki na grillu i w pewnym momencie zauważyłam, że nikt już nie je mięsa i niczego innego, tylko maczanko chleba w tym sosie hahaha:-)
Aga fajne dipy są z tych serków hochlanda serissimo.Są różne smaki,
wystarczy włozyć do mikrofalówki i podgrzać i masz super gęsty dip np.do mięs,krakersów,nachos itd.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Emilia - wczoraj zrobiłam tzatziki z buraczków... Kolor wprost obłędny!!!! Dzisiaj robię powtórkę ;) całe szczęście wzięłam na działkę ugotowane buraki na dwie porcje ;)))
Dzisiaj zrobię też SOS czosnkowy z przepisu Tup :)))

Ola - a można je podgrzać w inny sposób? piekarnik/HO/garnek z gorąca wodą ;) nie mam mikrofalówki :) chyba nawet nie widziałam tych serków-przynajmniej ich nie kojarzę
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cieszę się, że smakowały:-) Ja zawsze robiłam zwykły czosnkowy (jogurt, czosnek, sól i koperek) ale szczerze mówiąc, znudził się. Teraz rządzą buraczki:-))
Agusia, jak wyszło? :)
oba pyszne ;) chociaż mój Mąż nawet nie raczył spróbować buraczkowego ;P (ani w sobotę ani w niedzielę)

może ma uczulenie na ten piękny kolor? ;P hehehe :) nazwał go sosem Hello Kitty ;P

czosnkowy Mu smakował :)

mi też :)

ale w sobotę i niedzielę zajadałyśmy się z Koleżanką i Sis tym buraczkowym :)))

u mnie przyjęło się od dobrych nastu lat, że musi być tzatziki :]

ale już mi się znudził ;) dlatego z chęcią wypróbuję i na stałe wprowadzę inne sosy :)

będę robiła ten czosnkowy i buraczkowe tzatziki :) (tym bardziej, że wreszcie kupiłyśmy z Mamą nowe uszczelki do starych szybkowarów ;) więc nie ma problemu z gotowaniem buraczków)
Hello kitty - ale się uśmiałam, dobre:-)) Mój się przekonał i teraz mnie męczy przy każdym grillowaniu o ten sos, może i Twój się przekona:-))
Aga bardzo dobry jest sos z bazyli z parmezanem,takie pesto na zimno ale bardziej wyraziste.
Moja koleżanka robi z awokado,podpytam o przepis bo nie pamiętam.
No i meksykański sosik albo slasa .
Ola - niestety jakoś tak mam długie zęby na świeżą bazylię :P

ale zaciekawił mnie ten z awokado :)))) napisz co w nim jest jak zdobędziesz przepis ;)
_______

Emilia - w najbliższy weekend znowu będzie u nas tłoczno(8 osób dorosłych i 6 dzieci, w tym niemowlak) ;) chociaż bez mojego Męża, bo ma weekend pod znakiem pracy ;)
ale będą 2 "Laski" z Rodzinami ;) które już się zajadały tym buraczkowym tzatziki ;) i ma też być jedna Forumka z Rodzinką :] u nas jeszcze nie jadła tego sosiku ;) więc chyba zrobię :] wersję tradycyjną i buraczkową :]
najwyżej któraś z Dziewczyn dostanie bojowe zadanie - ugotować w domu buraczki ;) bo ja tam na kuchence elektrycznej albo na 2kg butli gazowej to sobie mogę... ;P
miałam w telefonie zdjęcia sosu "Hello Kitty" ;) i czosnkowego :] zobaczcie jaki świetny kolor ma to tzatziki buraczkowe ;)

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja dzisiaj też robię Hello Kitty bo przyjeżdżają goście z południa, musi być więc grill:-)
Aga mój świrnięty mężuś;-) zapytał mnie wczoraj ,,co to za zupa ta różowa,, mówię że to tzatziki z buraczków ha ha a on że dziwnie wygląda ohh Ci faceci ;P muszę tez wypróbować bo rewelacyjnie wygląda a tradycyjny też mi się już przejadł ;-)
hahahha:-)
sos musztardowo-miodowy z białym winem, świetnie podkręca smak ryby:
drobno posiekany cienki plasterek cebuli, 2 łyżeczki miodu, 3 łyżeczki musztardy dijon, 1 łyżeczka masła, 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu roztłuczonych w moździerzu, 50 ml białego, wytrawnego wina.
Na maśle podsmażamy cebulkę aż się zeszkli, dodajemy miód, musztardę i wino i zagotowujemy. Kiedy się gotuje dodajemy utłuczony pieprz. Gotujemy sos ok 10 minut na wolnym ogniu. Przepis znalazłam tutaj www.kulinarnawyspa.pl
Tup i Emilia - czy miałybyście coś przeciwko gdybym wrzuciła przepisy na Wasze sosy (z moimi zdjęciami) na aukcje dla WOŚP? :)
Ja nie mam z tym problemu - wrzucaj :)
do góry