Widok

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam
Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki okropny kołtun, jak dredy. Juz myślałam, że jej ten kołtun po prostu obetnę, bo nie dała sobie go ruszyć.
Koleżanka poleciła mi szczotkę - wynalazek z Anglii nazywa się Tangle teezer. Na allegro około 40 zł. Ale traf chciał, że trafiłam na coś podobnego w Biedronce. Szczotka jest dodana gratis do opakowania Skrzypu w tabletkach, kosztuje to 14.99 zł. Byłam w szoku, bo szczotka bez problemu, bez ciągnięcia rozczesała okropnego kołtuna. Polecam!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7
A tak z dnia na dzień jej się ten kołtun zrobił?

Bo jeśli nie, to najlepszym sposobem jest codzienne czesanie włosów dziecka.

A jeśli z dnia na dzień, np po nocy się zrobił, to po prostu bardzo delikatne rozczesywanie włosów.
Może i długo by trwało, może dziecko by tyle nie wytrzymało, ale ja jakoś nie specjalnie wierzę w te "wynalazki".
Może gdyby dziecku się to często robiło, to bym zainwestowała w takie coś, ale jeśli raz na jakiś czas, to nie widzę sensu.

Zresztą ja nigdy u dziecka nie miałam problemów z kołtunami, bo codziennie włosy dziecka są czesane, zawsze rano po wstaniu, i czasem jeszcze wieczorem przed pójściem spać.

No ale wiem że nie każde dzieci lubią mieć czesane włosy :)
u mnie na szczęście tego problemu nie ma.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 7
Moja córka 4-letnia ma bardzo długie włosy i miała problem z kołtunami pomimo codziennego czesania, dostałam w prezencie szczotkę z dzika firmy denman i jest znacznie lepiej. Tyle ze w Polsce raczej niedostępna
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
moja córka ma po prostu skłonności do kołtunów, takie haczki a nie włosy. Można czesać 3 razy dziennie a i tak kołtuny są. Najgorzej po basenie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
bardzo dziękuję za ten post, rozczesywanie włosów mojej córki to istny koszmar. Powiedz mi jeszcze jak rozpoznać która szczotka Tangle teezer jest dobra. Na allegro są bardzo różne i ceny też przeróżne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Ja mam oryginalną kupioną w UK i szczerze powiem że cudów nie widzę, córkę dalej boli, rozczesuje może ciut lepiej niż zwykła szczotka ale szału nie ma
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja mam angielską Denman z włosia dzika i może od razu kołtunów nie rozczesze ale nie szarpie i córka daje się czesać
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mam tangle teezer kupiona w agito, wiec pewnie oryginalna. U mojej 4latki sie sprawdza, mielismy staly klopot w czesaniu wlosow, odkad ja mamy, mala czeszw sie sama. Osobiscie polecam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Kupno szczotki do wlosów uważasz za inwestycję? Przeciez to kosztuje tyle samo co zwykla szczotka, oryginalna niewiele wiecej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Kołtun niestety narastał bo córka nie chciała sobie dac rozczesać.
Zawsze po spaniu ma splątane wlosy z tyłu głowy.

Jak napisałam nie potrzeba oryginalnej tongler teeser. Wystarczy ta szczotka dodana gratis do tabletek, teraz dostepna w Bidronce.

Naprawde bez żadnego ciągnięcia, szarpania kołtun się po prostu dal rozczesać. Wystarczyło kilka razy wyszczotkowac z rzędu. Dla mnie cud! Mała teraz codziennie ma rozczesywane wlosy ta szczotką i ma piękne niesplątane włoski
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
A nawet jak się czesze codziennie to kołtuny się robią, jak sa delikatne puszyste wloski. Do tego jak dziecko nie lubi rozczesywania to niestety takie sa efekty.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Polecam po myciu włosów wetrzeć troszeczkę olejku arganowego,powinno pomóc.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Szczotka żaden wynalazek, uzywam jej od 2 lat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zazdroszczę. Mój półtoraroczny synek ma włoski czesane 3-4 razy dziennie. Dokładnie i bardzo delikatnie. Niestety wystarczy że położy się na plecach, założy czapeczkę, a czasami bez powodu i kołtun gotowy. Biegam za nim uzbrojona w szczotki i grzebienie, ale to pomaga na bardzo krótko. Z przodu ma śliczne loczki, a z tyłu lepiej nie mówić. Po nocy jest prawdziwa tragedia. Zastanawiam się nad odżywkami, ale trochę boję się używać u takiego małego dziecka. Zarówno ja, jak i mój mąż mamy gęste włosy. Ja i cała moja rodzina mamy dodatkowo grube. Mąż ma kręcone, ale niemiał nigdy problemu z rozczesywaniem i kołtunami. Skąd coś takiego u dziecka, nie wiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polecam spray ułatwiający rozczesywanie Wax Pilomax i szczotkę do włosów Tangle Teezer. Moja córka pokochała ten duet :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli robią się kolejny tzn ze włosy są przesuszone, odżywkę nałożyć i problemy się skończą
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja dla synka smarowałam oliwką,potem czesałam i nic to nie dało każdy mi mówi żebym opcieła te dredy ale tego nie zrobię bo dziecko ma 4 miesiące i wiem że niewolno tego robić,bo 5 lat temu się przekonałam nie zawsze można lekarza się słuchać ja to wiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

ale dlaczego trzeba tego kołtuna hodować...., po co, wystarczy obciąć końcówkę, przecież to może przeszkadzać i małemu dziecku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

do góry