Widok

Spowiedź

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wiem, że ten wątek juz był, ale moze warto znów przypomnieć. Gdzie do spowiedzi, żeby dostac rozgrzeszenie mimo że razem mieszkamy, to raz. I dwa: w jakie dni i wjakich godzinach?(o o tym chyba nie było mowy)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wydaje mi sie ze 1 spowiedz jest na miesiac przed ... ale wczoraj gadałam z kolezanka na ten temat i oni poszli na tydzień przed a druga w dzien slubu, ale to chyba przeginka.....
mój brat wiem ze miał na miesiac przed i na dzień przed slubem, ja ide sie jutro dowiedziec wsystkiego....
z tego co wiem, to 3 m-ce przed ślubem (tak w każdym razie nam ksiądz powiedział) :)

nie jestem _tamtym_, choc mam nieco zbiezny poglad
ale przyjmujac ze oboje lamiecie przykazanie _boze_ to czemu on nie ma brac slubu koscielnego chociaz nie jest wyrazne napisane, ze nie swieci tego dnia? on jak pisze robi to ze wgledow watpliwosci itp a Ty lamiesz inne z jakich wzgledow? bo to ze lamiesz szoste to wybacz ale tak jest, rozmawialem ze znajomym ksiedzem (z racji studiow - ale nie teologia - mam czesty kontakt) i powiedzial, ze gdyby nie to ze jest ksiedzem, to opadly by mu rece na taka interpretacje przykazan
hmm wiesz tresek to jednak ci jeszcze odpowiem to przekaz swojemu wielebnemu przyjacielowi ze mi rece opadaja jak slysze w kosciele od ksiedza za slub co laska od 500zl a w TV ogladam kolejne homo i pedofilskie afery wsrod ksiezy zdaje sobie sprawe ze łąmie przykazanie chociaz jest ono tak skonstruowane za nasuwa sie inna interpretacja i watpliwosci ale przynajmniej swoim grzeszniem nikogo nie ranie
dziekuje juz nie dyskutuje
Całkowicie się z Toba zgadzam. A tak na marginesie....rozmawiałam z moim zaprzyjaźnionym ksiedzem i on powiedział że ksiądz nie ma prawa udmówic rozgrzeszenia. Może tego dokonać tylko wtedy kiedy wierny popełnił grzech smiertelny.

nie ma to jak nieco zmienic temat
rozumiem, skoro wsrod ksiezy sa czarne owce to ja jestem usprawiedliwiona, to faktycznie wyczerpuje sens rozmowy

http://www.salwatorianie.pl/spowiedz/kat1.htm
Gdy bowiem wola zmierza ku czemuś, co ze swojej natury sprzeciwia się miłości, ustanawiającej w człowieku właściwy porządek w stosunku do celu ostatecznego, wówczas grzech jest śmiertelny ze względu na swój przedmiot... zarówno gdy zwraca się przeciw miłości Bożej, jak bluźnierstwo, krzywoprzysięstwo itp., jak i wtedy, gdy zwraca się przeciw miłości bliźniego, np. morderstwo, cudzołóstwo itp
1857
Aby grzech był śmiertelny, są konieczne jednocześnie trzy warunki: "Grzechem śmiertelnym jest ten, który dotyczy materii poważnej i który nadto został popełniony z pełną świadomością i całkowitą zgodą".
1858
Materię ciężką uściśla dziesięć przykazań zgodnie z odpowiedzią, jakiej Jezus udzielił bogatemu młodzieńcowi: "Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, nie oszukuj, czcij swego ojca i matkę" (Mk 10, 19). Ciężar grzechów jest większy lub mniejszy: zabójstwo jest czymś poważniejszym niż kradzież. Należy uwzględnić także pozycję osób poszkodowanych: czymś poważniejszym jest przemoc wobec rodziców aniżeli wobec kogoś obcego.

a wiec ten teges wiele razy przed slubem spokojnie jest grzechem smiertelnym
o matko i co teraz???????????
mam sie zapaść pod ziemie??
a te laski co ida z brzuchem do slubu, co one maja powiedzieć???
Ukamienować!!!!

dziewczyny dajcie już spokój. plissss..... nie ma co się nakręcać. każdy ma swoje zycie i niech się nim zajmie wg. swojego sumienia. HOWK
nic
czy ja kogos potepiam
tylko tlumacze, ze powody braku rozgrzeszenia przez ksiedza nie sa 'a bo mnie zdenerwowala wiec nie dalem' tylko wlasnie jak wyzej
chciałem poszukać czegoś na wieczór kawalerski mojego przyjaciela, a tu temat stary jak świat i jak zwykle kontrowersyjny :) aż sie zarejstrowałem :)
jestem wierzący i wiara jest dla mnie bardzo ważna, ale rozumiem wasze obawy przed spowiedzią, bo sam nie lubię chodzic do spowiedzi (mam tu na mysli każdą spowiedź); przed ślubem nie współżyliśmy z moją już teraz małżonką :) ale trafiłem na niezbyt sympatycznego księdza (właściwie ojca), który kiedy usłyszał, że jest to moja pierwsza spowiedź przedślubna próbował mi wmówić, że napewno współżyję, uświadamiał, że zatajenie grzechu jest świętokradztwem... to nie było przyjemne, bo jak udowodnić, że nie jest sie wielblądem??? na koniec tej spowiedzi zapytał mnie czy napewno nie będę współżył przed ślubem. Myślałem, że po tym co mu odpowiedziałem nie da mi rozgrzeszenia, ale po chwili milczenia dał :) powiedziałem mu wtedy, że bardzo chcę wytrwać w czystości aż do ślubu i takie jest moje postanowienie, ale nie wiem co zrobie jutro, za tydzień, za miesiąc... WYTRALIŚMY!!! ale nie uważam tego za nasz sukces, osiągnięcie czy jak kolwiek to nazwać!!! jeśli wytrwacie w czystości do ślubu, to dziekujcie za to Bogu, bo to łaska, ale nie potępiajcie innych, nie oceniajcie... to nie my ludzie jesteśmy od tego...

Tak wyglądał moja pierwsza spowiedź, która odbyła się na jakieś 2 mc przed slubem. Ta druga spowiedź była dzień przed ślubem. A już jako małżeństwo znaleźlismy sobie stałego spowiednika i żałujemy, że nie zroblismy tego przed ślubem. Spowidamy sie u Jezuitów we Wrzeszczu na Mickiewicza... wspaniali ojcowie...
A no i apropo stwierdzenia, które padło - nie musi to byc grzech ciężki, żeby nie dac rozgrzeszenia, może być lekki!!! Aby otrzymac rozgrzeszenie trzeba żałować za grzechy i mieć postanowienie poprawy (przecież morderca - zgodzimy sie chyba wszyscy, że morderstwo jest grzechem ciężkim - jeśli żałuje, jeśli chce sie poprawić też może uzyskać rozgrzeszenie, no nie?)

Jeśli ktoś chce ominąć surowych księży, to niech omija też św.Mikołaja w Gdańsku i św.Józefa w Gdańsku :)

ale sie rozpisałem :) wracam do pracy! nie znalazłem niczego na kawalerski, ale jeszcze tu wróce;)
pozdrawiam i życzę szczerych spowiedzi :)
Proponuje jeszcze dowiedzieć sie co znaczy nie cudzołóż!!! Wg kościoła, cudołożenie polega na sypianiu z przypadkowymi osobami a nie z osobą która się kocha i z która wkrótce się pobierzemy. Polecam krótka wizyte u księdza w parafii. Wiele Wam wytłumaczy i9 nie bedzie juz takich bezsensownych gadek na forum

Tomaszek, mysle, ze Twoja wypowiedź jest kwintesencja tego o czym tu wszyscy mówia. Nic dodac i nic ująć. POzdrawiam Cie mocno i dziękuje w imieniu koleżanek :)

Mi też bardzo podoba się wypowiedź Tomaszka. Widać że równy z Ciebie facet.

to ja jeszcze dodam, ze to nie ksiadz odpuszcza grzechy, tylko Bog

i jesli ksiadz "da komus rozgrzeszenie", chociaz ta osoba nie spełnia warunkow dobrej spowiedzi (np nie zaluje) to spowiedz jest niewazna

a co za tym idzie - sakrament malzenstwa w stanie grzechu ciezkiego - o ile sie nie myle - tez jest niewazny
bylas u ksiedza i tak Ci wytlumaczyl?
ja podaje istniejace dokumenty a nie 'idzcie sie dowiedzcie w parafii'
prosze:
www.opoka.org.pl/biblioteka/ W/WP/jan_pawel_ii/audiencje/ag_23041980.html
JAN PAWEŁ II
ETYCZNA I ANTROPOLOGICZNA TREŚĆ PRZYKAZANIA "NIE CUDZOŁÓŻ"
(to chyba dobry autorytet?)
"Cudzołóstwo, do którego odnosi się wprost i bezpośrednio przykazanie "nie cudzołóż", oznacza naruszenie tej jedności, przez którą mężczyzna i kobieta tylko jako małżonkowie mogą "łączyć się z sobą tak ściśle, że stają się jednym ciałem" wedle Rdz 2, 24. Cudzołoży mężczyzna, jeśli łączy się w taki sposób z kobietą, która nie jest jego małżonką, żoną. Cudzołoży też kobieta, jeśli łączy się w taki sposób z mężczyzną, który nie jest jej mężem."
jakies pytania jeszcze?
i powtorze - nikogo nie oceniam, nie potepiam, tylko nie siejcie dezinformacji itp
Ciekawe, hmmm to może księdzu podeslemy bo w koncu wychodzi na to,ze na tych swoich studiach niczego się nie nauczył. Ciekawe jak by zareagował???

czytajac to wszytko.. wypowiedź Tomaszka.... mam myslówe....

zapomniałam dodać, że wtedy nawet nie zdązyłam powiedzieć czy żałuje czy nie..... on to przemilczał a ja mu odpowiedzialam " to nie ksiadz mnie rozgrzesza tylko Bóg" i poszłam, rozryczałam się i wyszłam z tego kościoła.... Poszłam do innego, o przecież musiałam mieć spowiedź na brata ślub i ten drugi ksiądz, w innym kosciele był o niebo lepszy i było si....
teraz też bedzie si, ja to wiem, bo tak naprawde jestem bardzo grzeczną dziewczynką :))
Daruj sobie Aldabra, tu są tworzone odrębne religie, lepiej sie nie odzywać, pozostaje życzyć powodzenia :) Z pozdrowieniami od świętej :)
do góry