Witam serdecznie!

Przygotowując się do ślubu wielokrotnie korzystałam z tego forum weselnego, przeglądając opinie o usługodawcach. Były one bardzo pomocne, dlatego teraz, gdy jestem już "po", sama chciałabym napisać, którzy z nich wywiązali się wzorowo ze swojej pracy i przyczynili się do tego, że TEN dzień był niezapomniany. Być może pomogę w wyborze wszystkim niezdecydowanym.

- makijaż: Magda Purchla- idealnie dobrała mi makijaż do skrajnie wrażliwej i alergicznej cery; nic mnie nie uczuliło ani nie podrażniło, makijaż trzymał się całą noc bez żadnych poprawek, aż szkoda było go zmywać ;) Ponadto Magda jest przesympatyczną osobą i wprowadza super atmosferę- jednym słowem: polecam!

- fryzura: Ola Czerwińska- wyczarowała na moich włosach prawdziwe cudo :) Uważnie słucha, doradza, pyta, proponuje. Fryzurę dobiera do całej stylizacji ślubnej. Sympatyczna i kontaktowa, także również z czystym sumieniem polecam.

- fotograf: duet FotoArs- na efekty ich pracy czekamy, gdyż ślub był niedawno. Jestem jednak spokojna o efekt końcowy, gdyż mamy mega pozytywne doświadczenia po sesji narzeczeńskiej. Przesympatyczni i kreatywni ludzie, podczas ślubu i sesji plenerowej wyczarowali fantastyczną atmosferę, a jednocześnie nie rzucali się w oczy.

- tort weselny: cukiernia "Sabinka". Ja swój zamawiałam w Wejherowie- smak cytrynowy, na śmietanie. Był lekki i przepyszny, do tego dowóz na czas, świetny kontakt telefoniczny.

- transport gości weselnych: MPA Poland- doskonały kontakt mailowy i telefoniczny, bus przyjechał czyściutki i na czas, kierowca kulturalny i sympatyczny, wszyscy goście chwalili sprawną organizację transportu. Z pewnością jeszcze niejeden raz skorzystamy z ich usług.

- suknia ślubna- salon Elizabeth Passion w Gdyni- przemiła obsługa, panie doradzają i przede wszystkim uważnie słuchają, nie wciskają niczego na siłę. Podczas każdej wizyty i przymiarki czułam się wyjątkowo. Szczególne podziękowania dla p. Izy, z którą miałam bezpośredni kontakt.

- sala weselna: restauracja Biancas w Kosakowie- pyszne jedzenie w dużych ilościach, sympatyczny właściciel i bardzo profesjonalna obsługa kelnerska. Sama sala- bardzo przestronna, z tarasem, ogródkiem i placem zabaw dla dzieci. Wystrój jest kwestią gustu, jak dla mnie- bardzo elegancki, zdecydowanie w moim klimacie. Pokój Młodej Pary- czysty i zadbany. Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne :)

Kamerzysty nie chcieliśmy, więc nikogo nie polecę ;) Chciałabym jednak podzielić się paroma wnioskami, które u mnie się sprawdziły:

- warto przed ślubem zdecydować się na próbny makijaż i fryzurę. Uwierzcie mi, nie są to zmarnowane pieniądze. Nie tylko dlatego, by uniknąć napiętej atmosfery, rozczarowania i pośpiechu w dniu samego ślubu. Równie ważne jest, by nawiązać pozytywne relacje z usługodawcą, który przecież będzie z nami w tym najważniejszym dniu i dobrze by było, gdyby zwyczajnie przypadł nam do gustu nie tylko profesjonalnie wykonaną usługą, ale i osobowością.

- poszukując wymarzonej sali weselnej, warto zanotować sobie wcześniej na kartce wszystkie pytania, jakie przychodzą nam do głowy i nie pomijać żadnych szczegółów, zwłaszcza dotyczących ukrytych opłat. Z moich doświadczeń zebranych podczas poszukiwań wynika, że nie wszystkie lokale same od razu informują o tzw. "korkowym" czy "talerzykowym", opłacie parkingowej itp. Warto też sprawdzić, czy sala ma klimatyzację i agregat prądotwórczy, gdyby nagle "wysiadł" prąd ( byłam tego świadkiem na jednym z wesel ;))

- rezerwując termin ślubu w kościele, warto zapytać księdza, ile par bierze ślub tego samego dnia. Pozwoli to mądrze zaplanować godzinę ślubu, tak by goście nie wychodzili w pośpiechu i nie mieszali się ze sobą. nam akurat udało się tak, że byliśmy tego dnia jedyni :)

-ponadto do ustalenia pozostaje kwestia dekoracji w kościele- jeśli kilka par ma ślub tego samego dnia, trzeba wcześniej ustalić, czy będzie jedna wspólna dekoracja dla wszystkich par ( wtedy koszty rozkładają się równomiernie), czy każda ma swoją. Sprawa wydaje się banalna, ale niedawno byłam gościem na ślubie, podczas którego para w pośpiechu zwijała swoje dekoracje, gdyż już kolejna czekała z zupełnie innymi w skrajnie różnej kolorystyce, gdyż wizje par były kompletnie odmienne i nie mogły się w tej sprawie porozumieć ;)

Mam nadzieję, że moje doświadczenia i przemyślenia pomogą niezdecydowanym :)

Wiele szczęścia na nowej drodze życia wszystkim Ślubującym :)