Widok

Sprzedać bezpośrednio czy z pośrednikiem?

Próbuję od jakiegoś czasu sprzedać mieszkanie w Gdyni z marnym skutkiem. Z biurem nieruchomości raczej nie chce współpracować bo prowizja po "upuście, promocji" wyniesie mnie 20000 zł netto. Znacie jakieś alternatywy, jak można zareklamować bezpośrednio swoją nieruchomość? Pomijając baner i ogłoszenie na trójmiasto.pl;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Właśnie znam "uczciwość" pośredników :)
Tak się składa, że w moim budynku jest mieszkanie, od trzech
lat sprzedane, a ciągle widzę nowe ogłoszenia z tym mieszkaniem
na sprzedaż :D
Droga karolinko, co Ty na to powiesz? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zgadza się.Najlepiej byłoby nie korzystać. nistety z własnego doświadczenia moge Tobie powiedzieć ,że znalezienie oferty bezpośredniej nawet przykładowo w internecie graniczy z cudem. Nawet jeśli nie chce korzystać z biura to jesli podoba mi sie jakies mieszkanie to poprostu musze skorzystać z usług biura pomimo,ze sama zanlazłam ofertę i nie chce pomocy biura w sprawdzaniu dokumentów. Masz racje sa biura i biura, niesety bardzo mało jest tych rzetelnych. Mam równiez przykre doświadczenia związane ze sprzedaża mieszkania i biurami pośrednictwa. Po umieszczeniu oferty, pomimo iz zastrzeglam sobie że nie interesuje mnie wspólpraca z biurami pośrednictwa, codziennie miałam kilkanaście telefonów z prośba o współpracę. Nie pomagała odmowa, kilka tych samych biur dzwoniło co parę dni. Najlepiej byłoby poprostu zmienić numer telefonu.Były biura które bez mojej zgody umieściły ofertę w internecie poprzez skopiowanie mojej oferty i musiałam się bardzo namęczyć aby usuneli te ogłoszenia. Nie mówie że nie korzystałam z usług biur, ale te z którymi podpisałam umowe sprawdziłam sama dokładnie. Niestey i to nie pomogło.Duże biura niesety tez mnie zawiodły. Mimo licencji i podpisania umowy nie wykazywały żadnego zainteresowania aby sprzedać moje mieszkanie, pomimo wysokiej prowizji nie potrafiły przysłać w ciagu dwóch miesięcy nawet jednego klienta, a jak juz przysłały to na miejscu to ja musiałam opowiadać o mieszkaniu bo okazywało się że nic na jego temat nie wiedza, co więcej klienci dziwili się że nie zostali poinformowani przez te biura o istotnych szczegółach oferty z ich punktu widzenia. Mniejsze biura były bardziej profesionalne, prowizje dało sie negocjować, przysyłały klientów średniio raz w tygodniu, potrafiły coś powiedzieć o mieszkaniu i zachęcic klienta do kupna. Z czystym sercem mogłabym polecić może jeno biuro, góra dwa biura, z uwagi na profesjonalizm, wiedze i fachowość. Mam równiez przykre doświadczenia z oglądaniem mieszkań i pośrednikami. Były biura które chciały na mnie wymusić podpisanie z nimi umowy na szukanie dla mnie mieszkania pomimo,że chciałam obejrzec tylko jedno mieszkanie i tylko na nie mogłam podpisać umowe a nie na 15 innych.
>Podstawą tego typu działalności są stali klienci tj. tacy, którzy raz na >rok, dwa zgłoszą się z jakąś sprawą do załatwienia

Rozumiem karolinko, ze dostają regularnie nowy spadek co rok dwa
i zgłaszają sie do biura?
Tak co tydzień dostają nowy spadek :).
Wiesz są tacy ludzie co kupują, sprzedają, wynajmują mieszkania, domy. Spadki też dostają :).
Ja rozumiem, że ty nie znasz takich ludzi, ale to nie znaczy, że oni nie istnieją :).
Ekspertem nie jesteś, ale ważdym poście udzielasz porad i wskazówek jak byś nim była. I wprowadzasz ludzi w błąd.

Ja nie udaję, że się znam na mechanice czy szafach Komandora i nie wypisuje bzdur na forach.

Takie zachowanie należy tepić, bo przynosi wiele szkody. Częśc osób traktuje fora internetowe jako źródło wiedzy i przez takich pseudoudzielaczy dobrych rad, są wprowadzane w błąd.
Odpowiedz mi jeszcze na pytanie o "uczciwość" pośredników :)
Mówisz, że mieszkanie sprzedane, ale wciąż jest w bazach. Zupełnie nie wiem, co do tego ma uczciwość. Agencje i tak nic nie zarobią, krzywdy nikomu nie robią. Powodów takiej sytuacji może być wiele: np. właściciel zgłosił do kilku agencji i oferty nie wycofał.

Podaj link w których agencjach to mieszkanie to się sprawdzi i wyrzuci :).
Ciekawe, ze jest ciągle aktualizowane i to bez wiedzy starego własciciela. Praktyka jest nagminna, naciąganie klienta na fajne
mieszkanie, a potem jak się napali to podsuwanie mu gorszych
i mniej atrakcyjnych lokali.

A niech tam sobie jest, ciekawi mnie czy kiedyś np zmienią cenę :)
A niech tam sobie jest, ciekawi mnie czy kiedyś np zmienią cenę :)

Zarzucasz pośrednikom celowe działanie, ale jak proszę o link to nagle Ci to nie przeszkadza.

Z doświadczenia wiem, że najprawdopodobniej właściciel nie wycofał oferty i tyle.
Hmm, to w ciagu trzech lat nikt nie pytał o mieszkanie i nie chciał
go ZOBACZYĆ?? Sama sobie zaprzeczasz.
Czekam na link. Jeden telefon i okaże się kto ma rację :).
Jeszcze Cie zagne :))) haha
Teraz to mieszkanie inne biuro wynajmuje studentom :)))
No i co Ty na to ?
Czekam na dwa linki - tego do sprzedazy i tego do wynajmu :)
Inaczej stawiam zarzut, że to sobie wymysliłeś :)
A dlaczego nie jesteś zalogowana? :) Inaczej stawiam zarzut, ze
cos masz na sumieniu :)
Nie odwracaj kota ogonem :). Zalogowanie nie ma nic do rzeczy.

Dalej czekam na linki :).

Jeżeli na publicznym forum zarzucasz komus, w tym przypadku nieuczciwość bliżej niesprecyzowanym agencjom nieruchomości, to wypadałoby to udowodnić.

Dopióki nie zobaczę linków zarzucam Ci publiczne, niesłuszne pomawianie i psucie opinii agencjom nieruchomości.
Ja Tobie zarzucam nieuczciwość, bo nie piszesz jakie biuro reprezentujesz :)

Nie pdoaje informacji ludziom anonimowym.
Tak jak myślałam - fantazja ułańska Cię nie opuszcza :(.

Ogłoszenia są publiczne i ich wklejenie ma na celu poparcie zarzutów :).

Niestety po raz kolejny udowodniłeś, że nie dość że nie masz wiedzy w poruszanych tematach, to do tego kłamiesz i pomawiasz innych tu: agencje nieruchomości.

A to kim jestem nie ma tu nic do rzeczy - dyskusja jest publiczna, linki do ogłoszeń też :).

Zastanawiam się czy nie zgłosić tej sprawy do admina, bo w sumie za takie pomawianie powinienieś zostać zablokowany.
Napierw się zaloguj to pogadamy :)

A jakie biuro niby pomawiam ??? :D
Za publiczne grożenie innej osobie, grozi sprawą karną.
HM jakoś wcześniej Ci to nie przeszkadzało :). Nawet jeżeli się zaloguje jako królewna śnieżka, to nic nie zmieni.

Pomawiasz grupę zawodową, kłamiesz i wymyślasz.

Udowodniłam, że jesteś tylko trolem tego forum.

A tak na marginesie to "grożenie" to nie to samo co "pomawianie" :)

Dalej czekam na link , bo wierzę że w życiu kierujesz się zasadami i nie rzucasz słów na wiatr.:)

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Elewacja zewnętrzna - jakie materiały i farby polecacie? (16 odpowiedzi)

Pogoda się zrobiła i czas pomyśleć o elewacji zewnętrznej domu. Z tego co zdążyłam się...

do góry