Widok

Sprzedać bezpośrednio czy z pośrednikiem?

Próbuję od jakiegoś czasu sprzedać mieszkanie w Gdyni z marnym skutkiem. Z biurem nieruchomości raczej nie chce współpracować bo prowizja po "upuście, promocji" wyniesie mnie 20000 zł netto. Znacie jakieś alternatywy, jak można zareklamować bezpośrednio swoją nieruchomość? Pomijając baner i ogłoszenie na trójmiasto.pl;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Płacisz tylko za wynik w https://www.trojmiasto.pl/Estate-Polska-o74629.html, jeżeli chcesz sprzedać lub wynająć nieruchomość. Nie nakręcają żadnych dodatkowych, dziwnych opłat, a baza lokali w Trójmieście jest moim zdaniem rozbudowana. Mają oferty, które schodzą od razu. Najdłużej się czeka około 3 miesiące na sprzedaż i to przy naprawdę kiepskich warunkach bym powiedział dla kupującego, a i tak ogarniają. Do tego mają doświadczonych negocjatorów i nieźle rozbudowaną bazę wiedzy dla każdego, kto chce wejść na rynek nieruchomości. Rekomenduję, żebyś się na spokojnie zapoznał z możliwościami.
Nicol, jesteś debilką.
W urzędzie skarbowym to akurat dowiesz się najmniej.
Sytuację naświetlą ci w miarę jadno dopiero kiedy zaczniesz zalegać z podatkiem.
Owszem - różne biura mają różnych klientów - ale są spięte w system. A osoby szukające rzadko są wierne jednemu biuru - chyba że chodzi o rynek komercyjny, albo o małą grupę klientów którzy po prostu dostrzegają, że pośrednicy też po prostu prowadzą biznes.

Dołóż do tego różnice w opisie - a ten sam klient wyląduje Ci 2 razy z różnymi pośrednikami i zaczyna się Kongo. Zresztą nawet jak klient jest u jednego pośrednika, ten nie zawsze się połapie, że przesłał klientowi 2x ten sam lokal.

Jedno i drugie zamieszanie przerabiałem - szkoda nerwów.

A co do "mam klienta" - nawet jak się wypyta to nie może wiedzieć czy ma klienta bez obejrzenia lokalu - więc nawet wtedy nadaje się do spławienia.

Powiem tak - dziś jeden z moich stałych pośredników zaoszczędził mi czasu na zawracanie sobie głowy bzdetem jakie mi próbowano wcisnąć. Ale to wiadomo - inne układy jak się jest stałym klientem.
mózg ci przegrzał się
Widać z tego ,że mimo wszystko ludzie czują sie bezpieczniej z posrednikiem.
Rózne biura maja roznych kientów. To wcale nie bezsens i nie zmienia topostaci rzeczy do kogo beda sie zgłaszać i z czym. Osoby szukajace mieszkania podpisuja umowe z reguły z jednym biurem a nie kilkoma i to jedno biuro je reprezentuje. A takim biurom co mówia bo ja mam klienta myślę za na starcie trzeba podziekować. Pierwsze pytanie jakie powinni zadac to co ma sie do sprzedania, gdzie, jaki metraz itp. a nie ze maja klienta skoro nawet mieszkania nie ogladali.
Nawet 3-4 to bezsens. Biura są spięte w jeden system. Lepiej dać jednemu i dać mu gwarancję, że inni będą odsyłani do niego. I Ty masz większy porządek i pośrednicy.

A przynajmniej nie musisz tracić czasu na takich pod hasłem "a bo ja mam klienta". Jak ma naprawdę - to i tak zgłosi się do pośrednika prowadzącego.
Masz troche racji. Dawanie oferty do 30 biur naraz to dla mnie równiez przesada. Myslę że wystraczy kilka 3-4. Ludzie jednak dając do biura czasmi zbyt szybko rezygnuja ze swojej bezposredniej oferty. Jeśli dajesz do biura nie na wyłączność to nie widze problemu aby oferta bezposrednia równiez funkcjonowała w internecie.
Biura jednak maja więcej klientów niż tylko Ci z internetu. Jest bardzo duzo starszych ludzi, którzy nie znaja się na koputerach i ida do biura. do iur tez przychodzą klienci , którzy chca znaleźć mieszkanko o konkretnych parametrach. Tu widze szanse dla biur i ich prowizji.
Nie mówię o kombinowaniu świadomym, a o kombinowaniu w postaci typowego myślenia Polaków.

Dobre biuro ? Przyznaję, że sam zmieniałem biura kilka razy w ciągu lat zanim zostałem z jednym na stałe. Ale rozumiem, że osoba, która zrobi 2-3 transakcje w życiu może mieć problem.

Umieszczanie ogłoszeń bez zgody ?
W W-wie to ponoć nagminne (ostatnio wydali temu wojnę), w 3-city raczej rzadkość. Na pewno robi to Z. z Wrzeszcza oraz także z Wrzeszcza także H. i O..

Z oceną dużych/małych biur się różnimy - ale to pewno dlatego, że kupuję/sprzedaję nieruchomości różnych typów. Choć na mieszkania które sprzedaję jakoś nie narzekałem - maksimum 3 miesiące.

Mówiąc o spadku zainteresowania mówię o spadku zainteresowania ze strony pośredników. To biznes jak każdy inny i oni też sobie to kalkulują. Jak nieruchomość jest w wielu biurach to raczej nie będą się na niej koncentrować. Zupełnie na odwrót niż się wydaje klientom.
Nie kombinowałam i zgodziłabym sie na wyższa marżę gdyby szedł za tym profesjonalizm.
Mówisz o umowie ogólnej, umowa powinna byc na dane mieszkanie a nie ogolna na poszukiwanie mieszkania. Gdybym chciala taka umowę i chciałabym aby biuro znalazło mi mieszkanie to zgłosilabym sie do niego sama.
Ogłoszenia nie powinny być umieszczane bez zgody i wiem że jest to zabronione, dlaczego więc mimo wszystko biura stosuja takie praktyki?

Też wolałabym mniej klientów ale konkretnych. Niestety duże biura przyprowadziły mało klientów i zupełnie nie konkretnych, o zupełnie innych wymaganiach niz moja oferta.
Małe biura przyprowadzały w mojej ocenie dużo lepszych klientów pod każdym wzgledem.

Danie ogloszenia do kilku biur wcale nie spowodowało spadku zainteresowania ofertą. Klientów sklonnych kupic mieszkanie było o dziwo duzo więcej. Jak to wytłumaczyć.

Nie wiem jakiego problemu sobie narobiłam. Znalazłam kupców na moje mieszkanie w ciagu ok. czterch miesięcy. moim zdniem to całkiem niezły wynik.
Tak sobie czytam "dyskusję" i stwierdzam że ten piotrusiek to ktoś bardzo chory. Mniemam że jeżeli ma działalnośc nie pobiera należności od klientów (bo jak tak można!!!) a jeżeli pracuje (kto by go zatrudnił) to nie pobiera wynagrodzenia. Ma doła i musi się wyżyc na innych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chwila chwila - znalazłaś ofertę, ale ... biura. To tak samo jak byś poszła do marketu i oczekiwała, że skoro towar widziałaś w jego gazetce, to mają Ci sprzedać bez marży. Bądźmy poważni.

Natrętne biura - gnębić do bólu - najlepiej poprosić o kontakt właściciela.

Umieszczenie oferty bez zgody - od razu do ich Stowarzyszenia - to zabronione prawnie.

Duże biura nie przyprowadzające klientów i małe ganiające z klientami - tu byłbym ostrożny z ocenę. Ja osobiście wolę jak mi biuro przyprowadzi mniej, ale bardziej konkretnych. A nie przyprowadzanie klientów którzy szukają czegoś innego lub których na to nie stać. Dlatego jeżeli już to daję ofertę do jednego biura - niech inne się do niego zgłaszają, a nie zawracają mi głowę.
Bardziej interesuje mnie wynik niż ruch.
A dawanie do wielu biur powoduje spadek zainteresowania przez pośredników ofertą.

Podpisanie umowy na oglądanie - nie wiem jak mógł oczekiwać podpisania umowy na 15 mieszkań. Podpisuje się umowę ogólną do której dopisuje się mieszkania, które chcesz obejrzeć.

Ogólnie czytając to co napisałaś - chyba sama sobie narobiłaś problemu nieco przekombinowując.
Ty sama udowadniasz kim jestes :)
Współczuje twojemu facetowi, o ile go masz, bo pewnie już
załamany jest psychicznie po takim codziennym molestowaniu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czekam na link :).

Udowodniłam Ci kłamstwo niestety:).

Tak, tak pośrednik udowodnił, że jesteś kim jesteś czyli trolem tego forum.
I żadne twoje wypociny tego nie zmienią :).
Widzą Państwo, że jak agent nieruchomości się do Państwa dorwie
to nie popuści. Mamy tego żywy przykład :)
Czekam na link :)
Widzicie Państwo, to jest pracownik biura nieruchomości.
Brak pokory, szacunku dla swoich adwersarzy :D
Również czekam na twoję imię i nazwisko. Myślę, że wiele osób na forum chętnie pozna twoje personalia :)>
Zgłoszę publiczne pomawianie na forum.

Czekam na link oszuście, krętaczu i nieuku.
Czekam aż sie ujawnisz z imienia i nazwiska.

Tak, jak już inaczej nie potrafisz dokuczyć, to przezywaj :)

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

dobry i tani projekt domu (24 odpowiedzi)

gdzie najlepiej kupić lub zamówic projekt domu? macie jakieś doświadczenia i wskazówki?

do góry