Widok
większych głupot nei czytałem, piszę o tym samym smaochodzie, tym samym stylu jazdy, tej samej porze roku
paliwo nie jest wszędzie tkaie samo, to że wychodzi z dwóch refinerii nie znaczy że jakość jest taka sama, po dostarczeniu paliwa na daną stację jest ono uszlachetniane dodatkami których akurat na tej stacji o której mowa jest niewiele stąd WYSOKIE SPALANIE
jeżeli nie docierają do zainteresowanego te argumenty niech tankuje, mnie to wisi :)
paliwo nie jest wszędzie tkaie samo, to że wychodzi z dwóch refinerii nie znaczy że jakość jest taka sama, po dostarczeniu paliwa na daną stację jest ono uszlachetniane dodatkami których akurat na tej stacji o której mowa jest niewiele stąd WYSOKIE SPALANIE
jeżeli nie docierają do zainteresowanego te argumenty niech tankuje, mnie to wisi :)
nagłe wysokie spalanie bierze się z nieprawidłowej pracy silnika. To syndrom że zaraz nam coś d*pnie, albo cewka, albo silniczek krokowy,albo świece do wymiany, opcji jest kilka.
Niektóre stacje mają guaniane dystrybutory które oszukują na ilości wpompowywanego paliwa, stąd i wysokie spalanie.
Czasem tankuję na stacjim w Rumi i jest nienajgorzej, porównywalnie jakościowo tylko na lotosie czy innym orlenie a ceny dużo niższe.
Jak wychodzi spalanie dużo wyższe przy tym samym stylu jazdy, tej samej stacji i tej samej trasie to znaczy że pilnie trzeba mechanika odwiedzić.
Niektóre stacje mają guaniane dystrybutory które oszukują na ilości wpompowywanego paliwa, stąd i wysokie spalanie.
Czasem tankuję na stacjim w Rumi i jest nienajgorzej, porównywalnie jakościowo tylko na lotosie czy innym orlenie a ceny dużo niższe.
Jak wychodzi spalanie dużo wyższe przy tym samym stylu jazdy, tej samej stacji i tej samej trasie to znaczy że pilnie trzeba mechanika odwiedzić.
Pare miesięcy temu przerzuciłem się na wysokooktanowe paliwo z Shella - chyba nazywa się Racing i jest sprowadzane z Niemiec. Zatankowanie wychodzi znacznie drożej niż u konkurencji, ale też więcej kilometrów się z niego wyciśnie. U mnie różnicę widać po dwóch pełnych tankowaniach, i tak w benzyniaku na standardowej stacji wychodzi mi spalanie na poziomie 14.2-14.5l/100km, tankując na Shell 13.2-13.5 (samochodu używam okazjonalnie). W dieslu przy jeździe miejsko-podmiejskiej (z przewagą miasta) wychodzi odpowiednio 8.4-8.6 na zwykłych stacjach i 7.1-7.2 na Shellu. I tak wychodzi nieco drożej, ale silnik wydaje się zdrowiej pracować, a róznica w cenie to kilkadziesiąt groszy na 100 kilometrach.
Bardziej bałabym się że jest ono zanieczyszczone.
Na ruskich rynkach są paliwa 95 i 92. Nigdy nie widziałam 98.
Tankowałam i 95 i 92 i byłam zaskoczona że nie ma zbytnio różnicy.dwa tygodnie w trasie byliśmy. Czasem nawet miałam wrażenie że po 92 nawet żwawiej silnik pracuje. Niskie oktany to mit. Sama się zdziwiłam że takie ruskie 92 pracowało lepiej niż polskie 98. Dlaczego tak było , nie mam pojęcia.
Na ruskich rynkach są paliwa 95 i 92. Nigdy nie widziałam 98.
Tankowałam i 95 i 92 i byłam zaskoczona że nie ma zbytnio różnicy.dwa tygodnie w trasie byliśmy. Czasem nawet miałam wrażenie że po 92 nawet żwawiej silnik pracuje. Niskie oktany to mit. Sama się zdziwiłam że takie ruskie 92 pracowało lepiej niż polskie 98. Dlaczego tak było , nie mam pojęcia.
Macie racjię nie da się przejechać tylu kilometrów na paliwach z markietów co na innych tylko pytanie , dlaczego - bo jakośc to iak pech to wszędzie można na jakosc się nabrać mysilę ze jak chodzi o gaz to może byc słabe ciśnienie i to samo nabije co wszędzie ale nie wejdzie na kilogramy ,i przy paliwach tez moze być niska kalorycznośc odpadowa chociasz z tej samej rafineri tak iak kawa w biedronce jest słapsza jak na zachodzie , czyli rynek dla biednych a nie marka .
podłącze się pod temat, ponieważ tj prawda! - od kilku lat tankuję 2 auta - benzyniaka i na On-i co się okazało...!? - parę dni temu wlałem do pełna ON k. Auchan i... auto nie zapala za 1 razem wielokrotnie.....!. - wlałem 200ml. ERC i... pomogło!, a miałem już jechać na Diagnostykę co się dzieje !?. Nie zatankuję już k. Auchan!, spróbuję drogiego Racing z Shell a, pomimo że bardzo drogie..., a póki co, to jak można zgłosić Reklamację paliwa !? - wlałem z jakiejś dostawy przed 1.11. 2021r i pewnie był to syf !.