Widok
Kilka lat, u mnie wszystko ok ale problem był u męża, podeszliśmy do in vitro- skutecznie za pierwszym razem, mamy dwojaczki - córeczki, drogi są różne jednym idzie szybko innym dłużej to zajmuje ;-) Niepokoi Cię coś? Pamiętaj że płodność jest wasza wspólna nie tylko Twoja. Jeśli starasz się już jakiś czas (rok) i coś jest nie tak oboje musicie się przebadać.
Ponad 3 lata, miałam podwyższoną prolaktyne. Po obniżeniu nadal nie było ciąży, lekarz nastawial mnie na inseminacje, ale nie przemawialo to do mnie i zrezygnowałam z leczenia. Zupełnie odpuscilismy, ja nie nastawialam się, że będę miała kiedykolwiek dziecko i się udało. Niestety moja córeczka nie dozyla porodu, zmarła w 20tyg. Teraz znów nam nie wychodzi od kilku miesięcy.
Życzę Ci powodzenia
Życzę Ci powodzenia
Pierwsza ciąża 2,5- 3 lata Niby wszystko ok ale nie szło. Poszło jak zmieniłam pracę i tryb życia. Druga ciąża dwa lata podobnie zmiany w trybie życia. Z trzecią ciąża kiedy młodsza miała roczek zaczęliśmy się zastanawiać kiedy miała półtora roku podjęliśmy decyzję, że chcemy i przygotowaliśmy się też na miesiące a udało się niemal od razu.
Chcieliśmy mieć na początku dzieci rok po roku a mamy z różnicą co trzy.
Chcieliśmy mieć na początku dzieci rok po roku a mamy z różnicą co trzy.
julka uda się na pewno :-)
Ja z pierwszym dzieckiem w drugim cyklu. Teraz starania od października 2014r. W piątym cyklu ciąża utrzymała się 10 tyg. Teraz 10 mies. po poronieniu nadal nic a rok od zajścia w ciążę. Wyszła u mnie tarczyca jak na razie. Zacznę się badać od marca. Polecam Ci stronę ovufriend. Możesz prowadzić kalendarzyk z obserwacjami i temperaturą. Jeżeli będziesz robić to systematycznie program prawidłowo będzie wyznaczał dzień owulacji. Nauczyłam się dużo i czekam dalej.
Powodzenia :-)
Ja z pierwszym dzieckiem w drugim cyklu. Teraz starania od października 2014r. W piątym cyklu ciąża utrzymała się 10 tyg. Teraz 10 mies. po poronieniu nadal nic a rok od zajścia w ciążę. Wyszła u mnie tarczyca jak na razie. Zacznę się badać od marca. Polecam Ci stronę ovufriend. Możesz prowadzić kalendarzyk z obserwacjami i temperaturą. Jeżeli będziesz robić to systematycznie program prawidłowo będzie wyznaczał dzień owulacji. Nauczyłam się dużo i czekam dalej.
Powodzenia :-)
ja staram się od sierpnia-wrzesnia o drugie dziecko. Oki co bezskutecznie. W sr ide zrobić badania hormonalne. Sprawdzam temp, od paru miesięcy a od stycznia dodatkowo sluz i szyjke.
Mam jeszcze mleczko w piersiach i pcos być może to jest problem z zajsciem w ciąże.
A Wy prowadzicie samobadania codzienne?
Mam jeszcze mleczko w piersiach i pcos być może to jest problem z zajsciem w ciąże.
A Wy prowadzicie samobadania codzienne?
PAKIET BADAŃ HORMONALNYCH DLA KOBIET:
Estradiol - E2,
Hormon folikulotropowy - FSH,
Hormon luteinotropowy - LH,
Hormon tyreotropowy - TSH,
Progesteron - P,
Prolaktyna - PRL,
Testosteron - T
Takie badania zrobiłam.
wyszły mi w normie prócz progesteronu. w marcu dopiero mam wizyte u gina. Ciekawe czy to jakis problem moze byc w zajsciu w ciąże.
Estradiol - E2,
Hormon folikulotropowy - FSH,
Hormon luteinotropowy - LH,
Hormon tyreotropowy - TSH,
Progesteron - P,
Prolaktyna - PRL,
Testosteron - T
Takie badania zrobiłam.
wyszły mi w normie prócz progesteronu. w marcu dopiero mam wizyte u gina. Ciekawe czy to jakis problem moze byc w zajsciu w ciąże.

jesli progesteron robilas ok 20 d.c (przy 28 dniowych cyklach), to za niski poziom uniemozliwia zagniezdzenie zaplodnionego jajeczka i rozwoj ciazy. akurat progesteron jest kluczowy dla zajscia i utrzymania ciazy, dlatego m.in. niektore kobiety biora od poczatku d*phaston czy luteine na podtrzymanie (to taki progesteron w tabletkach/czopkacch). LH i FSH (ich stosunek miedzy 2-5 d.c.) swiadcza raczej o twojej plodnosci, takim potancjale plodnosci ,czyli w ogole mozliwosci owulacji. prolaktyna zbyt wysoka w ogole hamuje owulacje, to jest czesto powiazane z nadczynnoscia tarczycy, dorob sobie ft3/4. tsh podczas starania o dziecko powinno byc około 1,2-1,5 - normy ogólne (do 2,7) przy zachodzeniu w ciaze nie obowiazuja.