Widok

Staranie się o dziecko...

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witajcie.
Ile staralyscie sie o dziecko?
Mieliście jakies problemy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Miesiąc, zero problemów. Powodzenia ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
3 razy wyszło za pierwszym razem, z tym, że 2-ga ciąża z poronieniem zatrzymanym w 10 tygodniu. Generalnie u nas z zachodzeniem nie ma kłopotu, z tym że akurat my stosujemy NPR i metodę objawowo-termiczną i nigdy z cyklami problemu nie miałam, więc i dokładnie wiem kiedy mam owulację.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
2 lata leczenia, wysoki poziom prolaktyny, PCOS, bezowulacyjne cykle, po czym wspólnie z lekarzem zdecydowaliśmy się na stymulację owulacji i monitoring cyklu. Udało się za pierwszym razem. Ciąża bez większych komplikacji aczkolwiek bardzo źle ją znosiłam. Córcia zdrowa :)

Powodzenia !
Kilka lat, u mnie wszystko ok ale problem był u męża, podeszliśmy do in vitro- skutecznie za pierwszym razem, mamy dwojaczki - córeczki, drogi są różne jednym idzie szybko innym dłużej to zajmuje ;-) Niepokoi Cię coś? Pamiętaj że płodność jest wasza wspólna nie tylko Twoja. Jeśli starasz się już jakiś czas (rok) i coś jest nie tak oboje musicie się przebadać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ponad 3 lata, miałam podwyższoną prolaktyne. Po obniżeniu nadal nie było ciąży, lekarz nastawial mnie na inseminacje, ale nie przemawialo to do mnie i zrezygnowałam z leczenia. Zupełnie odpuscilismy, ja nie nastawialam się, że będę miała kiedykolwiek dziecko i się udało. Niestety moja córeczka nie dozyla porodu, zmarła w 20tyg. Teraz znów nam nie wychodzi od kilku miesięcy.
Życzę Ci powodzenia
Pierwsza ciąża 2,5- 3 lata Niby wszystko ok ale nie szło. Poszło jak zmieniłam pracę i tryb życia. Druga ciąża dwa lata podobnie zmiany w trybie życia. Z trzecią ciąża kiedy młodsza miała roczek zaczęliśmy się zastanawiać kiedy miała półtora roku podjęliśmy decyzję, że chcemy i przygotowaliśmy się też na miesiące a udało się niemal od razu.
Chcieliśmy mieć na początku dzieci rok po roku a mamy z różnicą co trzy.
Za pierwszym razem (a oboje nie jestesmy najmlodsi) - powodzenia.
A. --- >bardzo mi przykro.. wierze , ze kiedys wam sie uda :)
Powodzenia!

Mam nadzieje, ze mi się tez uda.
Na forach czytałam, że psychika też gra dużą role, jak chce się dziecko to sie nie udaję, a jak sie odpuści to czasem sie udaje?
9 lat
julka uda się na pewno :-)
Ja z pierwszym dzieckiem w drugim cyklu. Teraz starania od października 2014r. W piątym cyklu ciąża utrzymała się 10 tyg. Teraz 10 mies. po poronieniu nadal nic a rok od zajścia w ciążę. Wyszła u mnie tarczyca jak na razie. Zacznę się badać od marca. Polecam Ci stronę ovufriend. Możesz prowadzić kalendarzyk z obserwacjami i temperaturą. Jeżeli będziesz robić to systematycznie program prawidłowo będzie wyznaczał dzień owulacji. Nauczyłam się dużo i czekam dalej.
Powodzenia :-)
7 m-cy
ja staram się od sierpnia-wrzesnia o drugie dziecko. Oki co bezskutecznie. W sr ide zrobić badania hormonalne. Sprawdzam temp, od paru miesięcy a od stycznia dodatkowo sluz i szyjke.
Mam jeszcze mleczko w piersiach i pcos być może to jest problem z zajsciem w ciąże.

A Wy prowadzicie samobadania codzienne?
Pierwsze dziecko 8 miesięcy, drugie w drugim cyklu się udało :)
krucha ja prowadziłam samobadanie i obserwacje ale właśnie sobie odpuszczam. Za bardzo to może nakręcać.
Krucha
Jakie badania hormonalne mozesz cos wiecej napisac? Ja robiłam testy owulacyjne ale przez 3msc i teraz odpuszczam w msc...
My się staraliśmy pół roku ale przełomowym momentem było uregulowanie hormonu tarczycy - tak pięknie się złożyło, że teraz będę mamą bliźniaków :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
PAKIET BADAŃ HORMONALNYCH DLA KOBIET:
Estradiol - E2,
Hormon folikulotropowy - FSH,
Hormon luteinotropowy - LH,
Hormon tyreotropowy - TSH,
Progesteron - P,
Prolaktyna - PRL,
Testosteron - T

Takie badania zrobiłam.
wyszły mi w normie prócz progesteronu. w marcu dopiero mam wizyte u gina. Ciekawe czy to jakis problem moze byc w zajsciu w ciąże.
imageimage
Julka a masz regularne miesiączki?

u mnie testy się nie sprawdziły. Kiedys używałam mikroskopu owulacyjnego ale tez sie nie sprawdził. Może gdy ktos regularnie miesiaczkuje to sie sprawdza te testy
imageimage
Tak regularne co 28dni. Pojde też na te badania a jakie koszty badań. ? Rozmawiałam z ginekologiem i mowila ze pacjentki chwala testy owulacyjne.
Dziekuje kruszynka 82
Korzystalamz testow owulacyjnych bo chcieliśmy zwiekszyć szanse na chlopca ;) u nas sie sprawdzilo. Ciaza w trzecim cyklu , u mnie testy pokrywaly sie z mierzeniem temp.
Zdajesz sobie sprawe, że kazde z tych hormonow trzeba robic w okreslonym dniu cyklu???
jesli progesteron robilas ok 20 d.c (przy 28 dniowych cyklach), to za niski poziom uniemozliwia zagniezdzenie zaplodnionego jajeczka i rozwoj ciazy. akurat progesteron jest kluczowy dla zajscia i utrzymania ciazy, dlatego m.in. niektore kobiety biora od poczatku d*phaston czy luteine na podtrzymanie (to taki progesteron w tabletkach/czopkacch). LH i FSH (ich stosunek miedzy 2-5 d.c.) swiadcza raczej o twojej plodnosci, takim potancjale plodnosci ,czyli w ogole mozliwosci owulacji. prolaktyna zbyt wysoka w ogole hamuje owulacje, to jest czesto powiazane z nadczynnoscia tarczycy, dorob sobie ft3/4. tsh podczas starania o dziecko powinno byc około 1,2-1,5 - normy ogólne (do 2,7) przy zachodzeniu w ciaze nie obowiazuja.
Dwa razy i zero starań, u nas to zawsze odwrotnie, to dziecko starało się o siebie chyba, bo my staraliśmy się żęby jszcze nie było, może później, a wychodziło z zaskoczenia, więc nie wiem jak to jest ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jednak skonsultuje to z ginekologiem te badania.... dzieki za wasze opinie. ;)
nie wiedziałam, że kazde z badań robi się w innym dniu cyklu. W marcu mam wizyte u cipkogrzebka i zobaczymy co powie.
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Dobry ortodonta (36 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Czynna logopeda z Rumi z przedszkola "Pod Topolą" na showup (3 odpowiedzi)

Zróbcie co chcecie z tą informacją, ale Pani i występuje na żywo i pracuje z dziećmi...

do góry