Widok

Stawianie stopy do środka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Moje dziecko stawia prawą stopę do środka przy chodzeniu, byliśmy u kilku ortopedów, każdy co innego powiedział, przez jakiś czas rehabilitowaliśmy się w OWI, przy okazji okazało się,że ma obniżone napięcie mięśniowe, był moment,że zaczęło chodzić prawie prosto i znowu prawie potyka się o tą stopę. Pytanie czy ktoś ma podobny problem i udało mu się wyprowadzić dziecko z tego
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9
my mielismy bylismy u dr Łabuć - nasza stawiala tak stope jak siadala zle tak z zagietymi nozkami na zewnatrz - ale poprawialismy ja i teraz juz duzo lepiej
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ponoć kinesiotaping (plastry) pomagają na to- nawet nie trzeba wtedy specjalistycznego obuwia. Córeczka przy próbie chodzenia tak czasem ustawia stópki. Rehabilitanka kazała obserwować i zgłosić się jak mała zacznie chodzić. Jak coś to plastry.
[url:]http://lilypie.com/">
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Alicja a ile ma Twe dziecie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój starszak też stawia palce stóp do środka,jak był młodszy to ortopeda kazał tylko podawać więcej witD i obserwować. 2tyg temu byliśmy znowu (tym razem u dr Mazurka,który wg forum jest dobrym specjalistą), pooglądał go dokładnie i powiedział tak: ma koślawe kolanka (czyli kolana mu się łączą a stopy nie,coś jak X),więc żeby ułatwiać sobie chodzenie stawia stopy do środka(sprytnie),i w tym wieku to norma fizjologiczna, powinno minąć do ok.5-6 roku życia bez żadnych zabiegów,wkładek,ćwiczeń itp choć czasem dzieje się tak,że nóżki po pewnym czasie zaczynają się wykręcać w drugą stronę (i będą szpotawe)... hm czyli mamy nic nie robić tylko czekać i mieć nadzieję,że się same naprawią... no cóż,średnio mi się to podoba,no ale chyba nie będę więcej wymyślać. Kazał tylko porządne buty na dwór (od zawsze nosi "porządne") a w domu najlepiej boso.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
to moze być tzw. koślawość kolan i stóp fizjologiczna - sporo dzieci ją ma , mają krzywe kolana , stopy stawiają do środka i mało sie nie pozabijają o własne nogi jak biegną . Faktycznie często jest to związane ze słabym napięciem mięśniowym. Znam dziewczynkę co tak miała widac było w zasadzie odrazu jak zaczęła chodzić , nóżki miała w kolnach mocno krzywe , dziwnie biegała ...stopy do środka .
Powiem Wam , ze wszystko się idealnie naprawiło samo i teraz jak ma 7 lat śladu po tym nie ma . Jednak jednocześnie byla rehablitowana na to obniżone napiecie mięśniowe.
Hej, mam ten sam problem z synkiem, od samego początku jak tylko zaczął chodzić stawia stópki do środka.
W październiku idę na konsultację do ortopedy, ciekawa jestem co mi powie.
Ogólnie mam wrażenie że jest lepiej niż pare mies, temu ale i nie tak jak powinno być. Najgorzej przy bieganiu, wyraźnie to wtedy przeszkadza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
rybalon to mnie pocieszyłaś, mam nadzieję,że mój nie wybije sobie zębów nim mu się nogi wyprostują :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
podbijam temat
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja córa stawia prawą stopę do śrdoka, Łabuć i Drewka powiedzueli ze to wrodzone przywodzenie srodstopia.dr łabuć kazała chodzi na plastrowanie (tajping)ale rehabilitantka stwierdziła. ze to raczej nie pomaga.po 3 miesiącach obserwacji u dr drewka zdecydował się na buta ortopedycznego- liliput na noc zakładany, noismy go 3 miesiące i n arazie nie widzę poprawy. jak coś to pisz na pw jak byś miała jakieś pytania:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Drewek leczy tylko za pomocą tego buta, ja jestem załamana, u nas pół roku leczenia, zero poprawy, dziecko potyka się o własne nogi, nie wiem juz co robic
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
To może lepiej wybrać się do fizjoterapeuty a nie do ortopedy i kinesiotaping też polecam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Witam jestem mama 3m coreczki i tez zaproponowano mi kupno tych butow mam pyt. Czy to nie sciema , czy placictyle pieniedzy bo komus nabija prowizja kabze. 2 pyt. Czy dziecko plakalo pozalozeniu tego buta czy sa one twarde? Bardzo dziekuje za odp.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam moj synek tez nosi te buty juz 3 rok .BYL PLACZ CO NOC .Od 6 miesiecy przespalam ja i on cala noc
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

jak stosować te plastry ? U nas też prawa nóżka skierowana jest do środka...

Hej dowiedzialas sie moze jak uzywac tych plastrow..? Moj syn tez stawia prawa noge do srodka, moze te plastry by pomogly tylko nie wiem jak ich uzyc .. pozdrwiam
Witam jaki efekt bo my mamy teraz t
Aki problem

Witam co u państwa z nóżkami mam ten sam problem i jestem załamana

Te plastry zakładane są przez specjalistów, nie można ich założyć własnoręcznie - chyba że masz na ten temat jakąś wiedzę i doświadczenie. Najczęściej zakładają je po prostu rehabilitanci. Jak miałam około 7-12 lat to miałam te plastry i kompletnie mi nie pomogły.

Powiem tak, polecam dużo ćwiczeń na stopy, a po jakimś czasie (może być dłuższy czas) przejdzie. Może być powoli, ale powinno przejść.

i co z tymi nóżkami teraz
Moj syn mial identycznie.zaczal chodzic samodzielnie a w zasadzie od razu biegac jak mial 11 miesiecy istawianie stopy domsrodka bylp maprawde masakryczne... chodzilismy po lekarzach,rehabilitantach...ostatecznie przeszlo mu po: podawaniu podwojnej dawki wit.Di rozkruszonego vigantolletem(baardzo dlugondostawal,nastwpstwem byly zaparcia ale to inny temat);stosowaniu obuwia usztywniajacego kostke(bez wzgledu na pore roku);cwiczeniach wykonywanych tez w domu(np opieranie nog o sciane w poYcji lezacej,prostowanie stopy,wchodzenie po spadach,schodach itp.-przy zachowaniu prawidlowego ulozenia nozki,dodatkowo jazda na takim odpychaczu-wtedy stopy dziecka sienprawdidlowo ukladaja).consie nastresowalismy to nasze,ale.ostatecznie przypadlosc minela.
Podbijam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Polecam wizytę u fizjoterapeuty dziecięcego,bywa że koslawienie stóp jest spowodowane słabymi mięśniami brzucha. Wtedy ćwiczenia są konieczne bo samo nie przejdzie.
Czasami jest tak, że nawet ćwicząc nie wiem jak długo nie przechodzi. I nic nie pomaga, ani plastry, ani rehabilitacja, ani specjalne obuwie czy wkładki do butów.
Moja córka też stawia prawa stopę do środka a ma już 11lat nosiła wkładki ortopedyczne i nie pomogło jej to nic nie wiem jak jej pomóc jestem załamana
Witam i jakaś diagnoaz? Syn 10 lat i ten sam problem
Witam i jak u córki zmieniło się coś z stopami?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wyprawka dla dziecka lato (48 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Czy kiedykolwiek "żałowałyście" że zdecyedowałyście się na drugie dziecko? (38 odpowiedzi)

Hej, wiem, że brzmi strasznie, ale nie chodzi mi o wywołanie jakiegoś poruszenia. "Żałowanie" w...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

do góry