Widok

Staż z UP a zwrot kosztów opieki nad dzieckiem

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam. Dostalam sie na staz z UP. Fajny, bo w sadzie w ksiegowosci. Ale platny z UP-cale 780pln.
Dziecko bede musiala wyslac do prywatnego zlobka,a tutaj to koszt min. 1000 pln.
Wiem ze bede musiala do tego doplacac, ale traktuje to jako inwestycje.
Czy ktos moglby mi doradzic jak zminimalizowac straty?;)
Czy poza zwrotemkosztow opieki i darmowymi przejazami moge sie o cos jeszcze ubiegac? I jak to wyglada?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
chyba nic innego nie ma oprócz tego ca napisałaś ew. wykorzystanie babci do opieki ...
Dzięki, ale bardziej chodziło mi o praktyczne rozwiązania lub kombinacje ;)
Nie udalo mi sie wymyslic tak, zeby wyjsc na plus (albo przynajmniej na 0 ;) ).
odmowilam przyjecia stazu, napisalam uzasadnienie i WYJATKOWO zostalo ono uznane...
Szkoda, ze sie nie udalo:(
ile dziecko ma
16 mcy
A MOPR pytalas:) a maz nie moze pomoc
Meza nie ma (inaczej nie mialabym szans na staz), a ojciec dziecka pracuje od 9-22 i kasy starcza na bieżące wydatki, ale jest to wiecej niz 500 pln na osobe, wiec na zadna pomoc sie nie lapiemy.
Staż pomoglby mi znalezc lepiej platna prace z perspektywami, ale nie stac nas na to.
Pierwszy miesiac w zlobku kosztowałby nas dwukrotnosc stypendium :(.
Zastanawiam sie, jaka samotna matka moglaby sobie na to pozwolic...
ja tez sama wych dziecko mieszkam z rodzicami i moja choidz do prywatnego przedszkola place 260 czesne wyzywienie narazie bez dopoki szukam pracy a wyz to 160 zł i tez znalazlam staz i czekam na staz z UP oraz prace intterwencyjne e znlalama pracodawce i tez czekam wole te prace bo i umowa i wieksza kasa:) o ile lapiesz sie na te prace bo jestem troche juz bez prcay i jestem po rozwodzie.Alimenty i zasilek ida na pzredszkole a stazowe lub pensja z prac bedzie na zycie.
Zanim zaproponowano mi staz, bylam w urzedzie 3 razy. Za kazdym razem z dzieckiem. Dopiero ostatnio posredniczka powiedziala, ze zobaczyla, ze jestem z dzieckiem i dlatego zaproponowala mi staz.
Tylko, ze dziecka nie ma w systemie, bo nie donioslam aktu ur.
Wiec w moim przypadku wszystko zalezy od posredniczki, na jaka trafie, bo widzialam sie juz z trzema. I tylko jedna dostrzegla 16 mczne dziecko na moich rekach.
Mam nadzieje ze z przedszkolem bedzie latwiej, ale jesli chodzi o zlobek to czarno to widze :/
a te prace ci nie przsyluguja poszukaj pracodawcy tylko trzeba spelnic pare warunkow.,
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli chodzi o mops - należy olać te panie które udzielają informacji - ja będąc samotną matką słyszałam w mopsie że nic mi nie przysługuje bo niemam sądowych papierów o alimentach i tego typu rzeczach, mimo że nie pracuje - po 2 latach okazałao sie że to bzdura i inna pani z mopsu kazała mi złożyć wniosek mimo wszystko - i teraz okazauje sie, że mimo moich wyliczeń dochód na osobe mam wiekszy niż 500 zł to zasiłek i tak mi przysługuje - podsumowując wniosek trzeba złożyć i czekać, zamiast słuchać widzimisie pań.

co do PUP - staż przysługuje osobowm do 25 roku życia - a nie samotnym matkom. posiadanie dzieca czy nie - niema z tym nic wspólnego. ponadto - jeżeli posrednik sam ci nie zaproponuje - to sama sie zapytaj że jesteś zainteresowana stażem i tyle, ewentulanie możesz znaleźć pracodawce który cie przyjmie na staż i od strony pracodawcy załatwiać formalności z urzedem. - a skoro dziecko nie jest zgłoszoe do Pup to jes zgłos, i wtedy w przypadku stażu dostaniesz ten zwrot opieki - aczkolwiek to są takie grosze że itak nawet na zero nie wyjdziesz - do stażu majac dziecko zawsze dopałacasz.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

macierzyński a likwidacja firmy (4 odpowiedzi)

Witam, Mam nadzieję, że jakaś obeznana osoba w kwestiach pracowniczo-zusowskich wesprze mnie...

do góry