Widok

Stop Bankowemu Bezprawiu

Koleczkowo Temat dostępny też na forum:
11 czerwca o godz. 12:00 przed pomnikiem Mikołaja Kopernika na ul. Krakowskie Przedmieście w Warszawie rozpocznie się kolejna manifestacja oszukanych przez banki.

Zapraszamy kredytobiorców walutowych, złotowych, polisolokatowców oraz wszystkich, którzy czują się i są oszukiwani przez instytucje finansowe w tym parabanki.

Mamy nadzieję, że do tego czasu Prezydencki projekt ustawy ujrzy światło dzienne. Projekt ustawy Klubu Kukiz15 już jest w Sejmie, ale czeka na wprowadzenie pod obrady.

Zbieramy wstępne zgłoszenia na autokar. Dojazd jest dofinansowany przez Stowarzyszenie Stop Bankowemu Bezprawiu wynosi ok. 30 zł/osobę. Ostateczną cenę podamy po zebraniu grupy i uzgodnieniu ceny z przewoźnikiem.

Jedziemy jak zwykle z Gdyni (Dworzec PKS), przez Gdańsk (Dworzec PKS) do Warszawy. Możliwe są przystanki na trasie tak jak zwykle w Elblągu i w Ostródzie (Stacja BP na trasie). Wyjazd ok godz. 5:00 z Gdyni w zależności od ostatecznej godziny rozpoczęcia manifestacji.

Proszę o przesyłanie jak najszybciej zgłoszeń (do niedzieli 5 czerwca do godz. 15:00), ze wskazaniem liczby osób i miejsca zbiórki na adres trojmiasto@bankowebezprawie.pl
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 14
ZAPRASZAM
https://www.youtube.com/watch?v=JaVqd25rZFg
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No p. MK, teraz to już pani pojechała równo. Nie dostrzegłam przesłanek do stosowania kodeksu karnego w wypowiedzi poprzednika. Zgadzam się nim w całości, a pani dużo traci takim straszeniem sądami. Myślałam, że jest pani godna zaufania, że trzeźwo pani patrzy na otaczający świat.

Pozdrawiam, liczę na pomoc zainteresowanym frankowiczom.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mam kredyt w Euro, zarabiam w euro, spłacam w euro.
Załatwi mi ktoś jakieś dopłaty żeby mi było lżej spłacać.
Nie słyszałem żeby któryś z frankowiczow dzielił się kasa z innymi kiedy raty były niskie.
Nie róbcie g*wno burzy, podpisaliście to teraz się z umowy wywiazujcie. No chyba ze kogoś bank zmusił siła do podpisania umowy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7
Wyżej Cię oceniłam jaga.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Pani MK, frankowicze nie należeli do ciemnego ludu, ten kredytu we frankach nie dostawał. Ciekawi mnie co sobie owi kredytobiorcy sprawili za te kredyty, jak mieszkają, czym jeżdżą. Nie zazdroszczę, gdy mają więcej od innych, nawet im gratuluję, że tak potrafili. Ale ma miłość boską, czyż frankowicze nie wiedzą, że banki to nie PIS z Kaczyńskim tylko biznes i jak poniosą straty to sobie zwyczajnie odbiją na naszych portfelach? Innymi słowy, ja też mam się składać na ich "krzywdę"?

Jedynym adresatem skarg jest prezydent, miał wam załatwić wszystko, co tylko chcieliście.
"Widziały gały, co brały". Dura lex sed lex.
Panią MK serdecznie pozdrawiam.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13
Ja tam widziałem pytanie, a nie sugestię... ale trudno.

Przestałem komentować Pani posty, ponieważ stwierdziłem że nie ma to najmniejszego sensu. Jeśli czuje się Pani zawiedziona tym faktem to przepraszam.
Odnośnie mojej osoby, to jestem anonimowym obserwatorem i tu na forum już tak pozostanie, niestety. Ale, aby dać Pani satysfakcję, zapraszam Panią na kawę, do mnie do domu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
SSS, dziękuję za wskazówki. Właśnie widzę, że gdybym podpisała się Tomek, Jurek czy Waldek to By się Pan ze mną zgodził, ale że podpisałam MK, to już nie.
I Tomek i ja, napisaliśmy dokładnie o tym samym.

Projekt Kukiza znam.
I proszę mi wyjaśnić jaką stratę mają banki sobie wetować? Bo jeśli kredyty frankowe byłyby potraktowane jako złotowe od początku i tak samo oprocentowane to znaczy, że banki do Was, którzy brali kredyty w "rodzimej" walucie też dokładają. Tylko kto ponosi tego koszty?
SSS, proszę dokładnie jeszcze raz przeczytać cały wątek i nie kierować retoryką banków, zajrzeć na wskazane linki i zagłębić się w temat, zanim się coś napisze.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7
Pani MK, proszę zapoznać się z całym tematem.
A tak dla przypomnienia.
Kukiz'15 - przewalutowanie kredytów po kursie z dnia wypłaty pieniędzy. Koszty ponoszą banki. A ich stratę powetują sobie na nas zwykłych obywatelach.
Prezydent-czekamy, ale wstępny projekt zakładał przewalutowanie po kursie sprawiedliwym - podobnie.

W jakimkolwiek projekcie pomocowym! tracimy my wszyscy. I proszę nie pisać że Frankowicze nie chcą pomocy. Jakby nie chcieli nie było by tematu.

Liczyłem na Pani ekonomiczną wiedzę, argumenty, niestety zawiodłem się. Tylko Tomek napisał coś mądrego jako Frankowicz i wyjaśnił o co mu chodzi i co zresztą stało się już faktem. Z czego się cieszę.
Chcecie walczyć o sprawiedliwość to proszę iść i nachodzić sądy tam dochodzić swoich praw, a nie protestować - blokujecie stolyce :).
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8
Panie adi, odpowiem ostatni raz.
Sugerowanie, że popełniłam przestępstwo jest pomówieniem.

Co do wolności wypowiedzi i poziomu dyskusji, to może by się Pan jednak przedstawił z imienia i nazwiska ?
Gdzie Pana odwaga cywilna? Niech sąsiedzi i mieszkańcy wsi poznają kim jest osoba, którą znają na co dzień.
Gdy w czasie kampanii napisałam, że wiem kim jest adi, przestał mi Pan mówić "dzień dobry"; udaje, że nie zna, a i komentować posty na jakiś czas Pan przestał.
Mocny to Pan tylko na forum, pod pseudonimem, taki lokalny bohater.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Panie KM, Pan w zacietrzewieniu też nie doczytał, że nikt nie chce angażowania środków publicznych. I to nie chodzi o to, że kredytobiorca nie przewidział skutków, tylko o to ,że takie umowy są nielegalne i niezgodne z prawem. Państwo miało obowiązek kontrolować i nadzorować banki przez KNF, ale tego nie zrobiło.

A tu proszę kilka aktów prawnych.

KIEDY POWSTAJE BANK.
Art. 36. Zezwolenie na rozpoczęcie działalności banku
Dz.U.2012.0.1376 t.j. - Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Prawo bankowe
1. Bank może rozpocząć działalność po uzyskaniu zezwolenia Komisji Nadzoru Finansowego.
2. Z wnioskiem o wydanie zezwolenia na rozpoczęcie przez bank działalności występuje zarząd banku.
3. Zezwolenie na rozpoczęcie przez bank działalności wydaje się po stwierdzeniu, że bank:
1) jest należycie przygotowany organizacyjnie do rozpoczęcia działalności;
2) zgromadził w całości kapitał założycielski;
3) dysponuje odpowiednimi warunkami do przechowywania środków pieniężnych i innych wartości, z uwzględnieniem zakresu i rodzaju prowadzonej działalności bankowej;
4) spełnia inne warunki określone w decyzji o wydaniu zezwolenia na utworzenie banku.
3a. Komisja Nadzoru Finansowego informuje Europejski Urząd Nadzoru Bankowego o udzieleniu zezwolenia, o którym mowa w ust. 1, dołączając informację o jego treści.
4. Bank powiadamia Bankowy Fundusz Gwarancyjny o uzyskaniu wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego.

ZADANIA KOMISJI NADZORU FINANSOWEGO

Komisja Nadzoru Finansowego sprawuje nadzór nad sektorem bankowym, rynkiem kapitałowym, ubezpieczeniowym i emerytalnym, nadzór nad instytucjami płatniczymi i biurami usług płatniczych oraz nad instytucjami pieniądza elektronicznego. Do zadań Komisji należy ponadto:

a. podejmowanie działań służących prawidłowemu funkcjonowaniu rynku finansowego;
b. podejmowanie działań mających na celu rozwój rynku finansowego i jego konkurencyjności;
c. podejmowanie działań edukacyjnych i informacyjnych w zakresie funkcjonowania rynku finansowego;
d. udział w przygotowywaniu projektów aktów prawnych w zakresie nadzoru nad rynkiem finansowym;
e. stwarzanie możliwości polubownego i pojednawczego rozstrzygania sporów między uczestnikami rynku finansowego, w szczególności sporów wynikających ze stosunków umownych między podmiotami podlegającymi nadzorowi Komisji a odbiorcami usług świadczonych przez te podmioty;
f. wykonywanie innych zadań określonych ustawami.

Celem nadzoru nad rynkiem finansowym jest zapewnienie prawidłowego funkcjonowania tego rynku, jego stabilności, BEZPIECZEŃSTWA ORAZ PRZEJRZYSTOŚCI, ZAUFANIA DO RYNKU FINANSOWEGO, a także ZAPEWNIENIE OCHRONY INTERESÓW UCZESTNIKÓW TEGO RYNKU.
Nadzór nad działalnością KNF sprawuje Prezes RM.

Proszę jeszcze raz przeczytać powyższe, ostatnie zdanie.
Tak więc Państwo jedyne co ma zrobić to przywrócić przestrzeganie prawa.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6
To nie zawiść czy oszczerstwa. Po prostu tak w znakomitej większości przypadków wyglądała procedura przydzielania kredytów CHF. Bank kusił wyższą kwotą, niższymi odsetkami i wspaniałymi warunkami (a który sprzedawca tego nie robi? ), wyłączyło się myślenie a włączyło "chcę to mieć".

Co do prawa o prawo - tak zgadzam się, i gdyby Pani magda doczytała, to napisałem w poście poprzednim, że popieram takie inicjatywy (sprawa cywilna czy pozew zbiorowy przeciwko bankowi) ale nie zgadzam się na to by angażować w to środki z kasy państwa, czy zmuszać ustawodawcę do walki z, bądź co bądź, prywatnym przedsiębiorcą (jakim jest bank) tylko dlatego że kredytobiorca nie przewidział skutków podjętej decyzji.

Jak pisałem wcześniej (tylko w zacietrzewieniu ktoś tego nie doczytał) współczuję i również trzymam kciuki.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7
Świetne!
Widzę, że jest Pani zwolennikiem "dobrej zmiany" skoro czyjaś opinia jest dla Pani oszczerstwem.
Jakie to stosowne kroki? "Halo? Policja? Proszę przyjechać na forum"
Zaniżyła Pani znacznie poziom dyskusji obrażając rozmówców bez powodu a teraz próbuje Pani straszyć? To zachowanie wiele wyjaśnia.
Frankowicze nie chcą pomocy od Państwa? To co robią pod sejmem?
Zdecydowanie należy pomóc Frankowiczom!
Należy oddać lichwiarski (nielegalny) procent każdemu kto spłaca chwilówkę!
Należy zwrócić pieniądze oszukanym przez Amber Gold!
Za chwilę też trzeba przygotować się do spłaty zobowiązań parabanków Skok!
Gdzie komitet kolejkowy? Lista ludzi, którzy stracili pieniądze przez swoją głupotę jest długa i cały czas rośnie!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3
Przeczytałam cały wątek i to co mnie uderza to taka narodowa, bezinteresowna zawiść i zawoalowana agresja wobec osób, które walczą o swoje prawa. Może by tak odnieść się do meritum tego o czym pisze MK? A nie ad personam...
Nie przeszkadzają, jak widzę, bandyckie działania banków ani swoista impotencja państwa w tym zakresie. Przeszkadza to, że ktoś walczy o swoje prawa.
Ja trzymam kciuki za to by się udało a prawo w końcu stało się prawem.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7
Zaczyna się... to Pani sprowadza poziom dyskusji ta taki tor, a później na skargę leci do Administratora. Podobnie było w wątku przed wyborami. Zrobiła Pani dokładnie tak samo. Gdzie wolność wypowiedzi?
Poza tym jakby Pani nie doczytała... tam nie ma żadnych kłamstw i pomówień... tam są pytania.

Do ADMINISTRATORÓW. Te posty są prawidłowe proszę ich nie kasować. Nie niosą żadnej treści twierdzącej a jedynie pytającą. A taka została dopuszczona przez polski sąd w debacie publicznej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8
Mam kilku znajomych, którzy zaciągnęli kredyty we frankach, była to ich bardzo przemyślana decyzja, wręcz namawiali się wzajemnie. Przed podpisaniem umowy sprawdzali dokładnie gdzie i w jakiej walucie będzie korzystniej, bezpośrednie rozmowy w bankach, oraz z doradcami. Znając ogólną zasadę bierz kredyt w walucie w której zarabiasz odstąpili od niej i zaciągnęli we frankach i byli zachwyceni swoją decyzją. Korzyści tu i teraz przysłoniły perspektywę kilkunastu lat kolejnych spłaty kredytu.
Szkoda mi "pokrzywdzonych" przez różnego rodzaju para banki i inne instytucje finansowe pojawiające się co jakiś czas np "bezpieczne kasy" pana G, amber pana P itd. gdzie zysk przyslania zdrowy rozsądek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak szczerze KM to Pana argumenty to jedynie pomówienia i oszczerstwa.

A za pomówienie za pomocą środków masowego przekazu (do których należy Internet), Kodeks Karny przewiduje obok kary grzywny czy ograniczenia wolności, także karę pozbawienia wolności do 1 roku.

Oczywiście poczynię stosowne kroki i może poziom dyskusji na tym forum wróci na odpowiedni poziom.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8
Oczekuje Pan pomocy od państwa?

Bo frankowicze POMOCY NIE CHCĄ.

I co najważniejsze, to chcieli kredyt, a okazało się, że są graczami giełdowymi o czym nie mieli pojęcia.
Proszę czytać ze zrozumieniem, chociaż jak widzę to trudne.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dokładnie tak jak pisze "cviat".

Czy jak podpisywała Pani umowę w banku, to robiła to ze łzami w oczach mówiąc że to bezprawie i oszustwo? Żądała Pani zastosowania wobec siebie rekomendacji "S"? Pewnie nie, bo wtedy marzenia o domku na przedmieściach pękłyby jak bańka mydlana.

Pracownicy banku zajmują się analizą ryzyka po swojej stronie. Nie analizują ryzyka finansowego kredytobiorcy dalej, niż na podstawie dokumentów przez niego złożonych. To czy kredytobiorca za 15 lat będize w stanie pracować, zarabiać, czy sytuacja polityczna Senegalu nie wpłynie negatywnie na kurs franka - to nie zmartwienie banku, a tego kto bierze kredyt.

Prowadzi Pani swoją działalność - tak szczerze, przez jaki okres czasu sztucznie nakręcała Pani przychody, by podbić dochód na PIT i wykazać przed bankiem wyższe zarobki ? To jest legalne i uczciwe?

Jakie to łatwe, narobić zamieszania wokół siebie, poużalać się nad sobą a w momencie gdy ktoś przyciska do ściany argumentami zasłaniać się frazesami typu "nie będę tłumaczyć bo to nie ma sensu"

Mechanizm przydzielania kredytów był inny, "frankowicze" obecnie zakłamują nieco rzeczywistość, by postawić się w tym cyrku w roli ofiary. Otóż w tamtym czasie, bank wyliczał zdolność kredytową i najczęściej temat wyglądał tak - 300 tyś złotych, lub 500 tyś złotych jeśli bierzesz kredyt we frankach.
Tu jest właśnie meritum, umiar jest wtedy, gdy zamiast budować wielką chatę w prestiżowym Bojanie, na kredyt we frankach, przyjmujemy tę niższą opcję i stawiamy mały domek w Kielnie. Tylko co wtedy powiedzą znajomi?

Nie zgadzam się by mechanizmy czy urzędy państwowe mieszały się w tą sprawę. Każdy kredytobiorca ma możliwość założenia sprawy w sądzie, zorganizowania grupy i złożenia pozwu zbiorowego. Nie widzę także powodu, by wykładać pieniądze ze wspólnej kasy, na pokrycie pokerowych długów (tak, kredyt w CHF to hazard) garstki osób, które nie dojrzały do tego by być dorosłymi i kieruje nimi zasada "ja chcę mieć".

Powodzenia
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 10
Przez lata moi znajomi śmiali się że płacę wysoką ratę a oni niską we frankach. Nikt z nich nie mówił: Muszę szybko przewalutować kredyt bo to jedno wielkie oszustwo. Nadal nie odpowiedziała Pani na pytanie.
Bank nie chciał mi udzielić kredytu w złotówkach, ale tak długo szukałem aż znalazłem. Mimo, że mam w rodzinie zadłużonych frankowiczów to nadal uważam, że to ich wina i nie potrzebują oni pomocy od państwa. Czy jeśli stracę pieniądze źle inwestując to mam iść pikietować, że nikt mnie nie ostrzegł?
Wychodzę do Was z taką propozycją: dajcie mi po 100tyś zł a ja Wam obiecam 200 po 5 latach. A jeśli wszystko przepije to pójdziecie sobie protestować przed sejm, żeby rząd Wam oddał to co straciliście. OK?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7
Przepraszam mam takie małe pytanie jakie rozwiązanie jest lepsze,
oszczędzać w banku x na dom 20 lat, czy zaciągnąć kredyt na taki sam okres czasu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Bojano

Światłowód w gminie Szemud (15 odpowiedzi)

Czy gdzieś już kopią i kładą światłowód?

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (719 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Sołtys Bojana odwołanie (19 odpowiedzi)

Witam, dziś na Facebooku na profilu sołtys Bojano , sołtyska umieściła informacje że nakazuje...

do góry