Widok

Strój świętego czyli kulturowa hucpa

Proszę popatrzeć, jak pozwalamy robić sobie wodę z mózgu. Sprawa jest prosta, prościuteńka, nie wymaga dyplomu uczelni wyższej ani błyskotliwego intelektu, jest czytelna i kłamliwa.

Czy to jest "strój świętego" ?
Święci chodzą w takich strojach ?
Czerwony kubraczek, czerwone portki a do tego czerwona czapeczka, z białą lamówką ? Czysty 100%-owy kicz.
Czy to jest św.Mikołaj czy raczej jakiś krasnal z amerykańskiej bajki czy Disneylandu ?

I coś takiego jest pokazywane w polskiej telewizji mieniącej się publiczną, z aktorem Janem Nowickim jako głównym bohaterem tej przebieranki.
A pomocnikiem tego pseudomikołaja jest jakiś elf.
No i oczywiście renifery w zaprzęgu ciągnącym sanie.
pitolca ktoś dostał ?
I Jan Nowicki bierze w tym udział ? Musi ? Kolejny aktor pozazdrościł medialnej chwały odmóżdżonym celebrytom ?
Młody Stuhr pokazał na swoim przykładzie czym to grozi.W jego ślady poszedł Senior. A teraz Nowicki.

Jeżeli nie masz telewizora i sądzisz, że takie widoki cię ominą , nie ciesz się przedwcześnie, bo krasnal w czerwonym kubraku i tak cię dopadnie. Włącz tylko radio a rozlegnie się tubalny głoś i firmowy okrzyk bojowy:

Ho! Ho! Ho!

Przed krasnalem ucieczki nie ma.

Więc czemu się dziwić, że w USA pod wpływem mediów doszło do masakry ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
eeee, bez przesady, wygląda mi to na czepialstwo.
Kiedys przed wiekami pewnie tak krytykowali choinki...
Wiadomo, że tłuszcza w tych świętach widzi głównie prezenty, Mikołaja (dobrze, ze nie dziadka Mroza), choinkę a niektórzy może pasterkę.
I nic tego nie zmieni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nic nie zmieni ? Przecież wyraźnie się zmienia - w centrach handlowych święta trwają już od listopada a od początku grudnia lecą z głośników nieszczęsne amerykańskie christmasy. A krasnal to jest krasnal, nie św. Mikolaj. Przecież widać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oglądałem z dziećmi film w którym zwierzak o imieniu Julian wołał na krasnala Czerwony Goblin. Może ta nazwa Ci bardziej pasuje zetjot?
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może być Dziadek Mróz jak u sąsiadów ze wschodu. Wsio rawno.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Polityka

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok

Czy ktoś ma dowody ? (4 odpowiedzi)

Na aresztowanie w stanie wojennym łowcy absurdów vel Zetjot ?

Fajnopolacy pochowali głowy w piasek (18 odpowiedzi)

Demokracja poszła się czochrać i co wy na to ? Maska spadła z Uśmiechniętj Polski ? I został...

do góry