Widok

Stworku

Ja dodatkowo wyżeram czosnek i wypijam solankę:)
Nie ma nic lepszego ponad kiszonki.

Dziwiły mnie zdarzające się czasami w środku w dobrze ukiszonych ogórkach "puste przestrzenie", okazuje się, że występuje to wtedy, gdy po zbiorze ogórasy leżą dłuższy czas na słońcu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

KARNOWSKI

Karnowski i PO to zawsze były świnie:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?id_news=3849

KARNOWSKI

KARNOWSKI

:)

Przy tych bitach sporządziłem najlepszą na świecie frittate.
Komponenty z ogródka. Mniam. Z wyjątkiem jaj. Mlask. Pierwsza nieujemna cyfra pieczątki na skorupce jajeczka powinna być jak najniższa.
http://www.emetro.pl/emetro/1,85651,5032980.html

:)

Szukając info nt. wędzenia znalazłem w reprincie z 1885r. autorstwa L. Ćwierczakiewiczowej 'wędzenie węgorzy'(oryginalna pisownia:)

-Podaję tu sposób wędzenia węgorzy sprowadzanych z zagranicy, które przepłacamy w handlach delikatesów. Węgorza żywego uderza się między oczy tłuczkiem moździerza, żeby przestał żyć; wyciera się zimnym popiołem lub piaskiem, dla obtarcia śluzu, rozpara się brzuch i soli do proporcyi, po nasłonieniu rozpina się tak, jak śledzie łososiowe, na drewienkach, obwija dobrze w papier i przywiązuje do kija lub rożna, przez całą długość węgorza. Zakłada się na najwyższe haki wilków w kominie i wędzi nad drobnem wiórzyskiem lub co lepiej nad jałowcem. Gdy po jednej stronie uwędzony, przewraca się na drugą, a skoro węgorze będą koloru pomarańczowego, wtenczas są już uwędzone.

Można znaleźć też o peklowaniu mięsa.
Bardzo ciekawe są przepisy na krochmal z kasztanów i z pszenicy haha ;)
Pomijając miary: kwarty, kwaterki, garnce, łuty itp. to dla dzisiejszego czytelnika, najzabawniejszy będzie język i stylistyka, chociaż wartości przedstawionych przepisów nie śmiem podważać. Zakupiłem nawet w ubiegłym roku "Kuchnia polska w przepisach L. C." pisaną już "ludzkim językiem" wydawn. Nowy Świat.

...

Zaciekawiony wątkiem Świetlika na n-k, sięgnąłem do najtrudniej dostępnych zakamarków mojej domowej biblioteki, w celu wyszukania sobie czegoś o Gdańsku. I znalazłem wyd. w 1968r świetną pozycję pt.: "Z uśmiechem przez Gdańsk" Andrzeja Januszajtisa i Zbigniewa Jujki.

Hahaha... no ten tego...
napisali nawet skąd wziął się w Gdańsku Guldenwasser, a od 1704r. pierwszą siedzibą firmy produkującej ten trunek był dom opatów oliwskich 'Pod łososiem' ul. Szeroka 52.
Dla zainteresowanych zamieszczam z archiwum przepis na dubeltową żołądkówkę z 1771r.:
"Weź po 1/2 funta białego cynamonu, imbiru, anyżku, rozmarynu, cytwaru, kminku, jagód jałowca, gałgantu i kasji, 2 funty skórki pomarańczowej, po 1/4 funta kardamonu, i goździków, 5 łutów kubeby, ugnieść razem, dodaj 3 achtle żytniówki i 1 achtel wody. Odciągnij z tego 20 sztofów spirytusu i dopraw 3 funtami cukru".

W linku trochę o ul. Szerokiej.

może w ten sposob?

http://allegro.pl/item396582676_sprawdz_skuteczny_sposob_na_szczekanie_i_wycie.html

o ja pierdziele

przeciez tym sie powinna prokuratura zainteresowac. i jeszcze jakis s******* przechwala sie ze na labradorze to stosuje. na c***a niech se załozy lepiej

fajny moment

cos jak spontaniczne
rozluznienie miesni
i prawdziwa ulga
choc drogo zaplacona
i jego powtorka
niepewna znajac statystyke swiadoma.
Pisanie nie na temat, nierzadko pod dyktando i pod prad znuzylo bardzo.
Co za trojwymiarowe skrzyzowanie drog.

..

po drugiej stronie lustra...

na koniec

zebranie nauczycielskie
oglada skrycie
Lost in Translation

zeyb

dla reklamy wyjsc za murzyna
dla spokoju ducha zrobic bambino
z Italiano
i na Florydzie pogadac
z Latino

co za zycie !

kjhgfds

smieszna ta reklama
potwierdzajaca zdanie
ze Polakow na tym forum
jak na lekarstwo boc
nie zyja w internecie aby zdzierac skore z wlasnych

inaczej mowiac ci to
kleszcze
a nie leszcze

olala

Klaudia szyffer ktora ma jeden wyraz twarzy
oraz
haidie ktora myszkuje jak zalogant ktory chce raczej na hawaje
ale napewno gdy bedzie obama

Manson

Wyrywanie lasek to nie do końca coś, co robię codziennie (no, chyba że mi się drań narazi :D) ale po wstukaniu "german female models" do google powiedz, że cała reszta poza nizej wymienionymi Ci się nie podoba ;)

Ale i tak moim zdaniem jedną z najpiękniejszych kobiet na świecie jest Sherylin Fenn (tak, Audrey z Twin Peaks:))

Stworku

jest jeszcze Nadja Auermann. I to są dokładnie trzy wyjątki potwierdzające regułę. A w ogóle to jak nie masz uprzedzeń to proszę, pojedź sobie do Niemiec i wyrwij jakąś laskę. Miejscową. Obiecuję sfinansować chusteczki do ocierania ust, nawilżacze do śluzówki oraz płacić mandaty za plucie po miejscach publicznych.

Manson

SPU (Stworki Przeciwko Uprzedzeniom)
wyciągają na stół karty z podobiznami Klaudii Shiffer i Heidi Klum.

??

trodno powiedziec,..
to tak jak z bliska
szacowac dinozaura

Stworku,

a drugą nogę to ta przeciętna ma w takich samych wymiarach?

Wspólna cecha dziesięciu dowolnie dobranych Niemek jest zawsze taka sama - dwanaście z nich jest brzydkich.

Ich gehe schnaps trinken, apfelschnaps.

tym razem BBMMWW??!!

ale zeby tak na chybil trafil pauszalnie i bez jakiegokolwiek sensu
owerfedowac heidfelda?
jeszcze sobie cos zrobi.

Inne tematy z forum Hydepark

Jak sobie radzić z zadaniami, które wymagają błyskawicznych tłumaczeń? (3 odpowiedzi)

Zdarzyło mi się, że w pracy musiałem szybko zrozumieć teksty w innym języku, a nie miałem czasu...

Grajdołki (103 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (729 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

do góry