Widok

Styczniowe mamy 2010 cz. 22

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
DWUPAKI
katerrina - 10 styczen - dziewczynka :)
aniella - 19 styczeń - dziewczynka :)
marta245 - 19 styczeń-chłopiec :) Tymoteusz - kliniczna
OlaOleńka24- 19styczeń-chłopiec :) Nikodem- Swissmed
Mawina - 25 styczeń- chłopiec :) Pawełek
Angel8338 - 27 styczeń dziewczynka :) - Iza
aniatatara- 27 styczeń dziewczynka Zosia - Zaspa
Weroniczka 28-29 styczeń dziewczynka :) - Lenka
anka777 -30 styczeń - dziewczynka Martynka :)
Naomi02 - 31 styczeń- dziewczynka :) - Nadia - Wejherowo
MamaMikołaja-3luty- chłopiec :) Mikołaj - Kliniczna
Pszczoła - ?? chłopiec -
muszki28-16 styczen-Pawełek,Wojewodzki

ROZPAKOWANE

Styczniówka 15.12.2009 dziewczynka - Oleńka 49cm waga 2290
Pati25 22.12.2009 chłopiec - Filip - Wojewódzki 53cm waga 2680
Kasia31 28.12.2009 dziewczynka - Amelka - Kliniczna 52 cm waga 2810
Magda+Greg 31.12.2009 - chłopiec- Franio :) – Zaspa 56cm waga 3660 :)
Dejwi 02.01.2010 - Marta - Zaspa 58cm waga 3690
Mnisia 03.01.2010 - Klaudia - Kartuzy 55cm waga 3300
Adarechota 05.01.2010 - Michał - Swissmed 54cm waga 3730
Kasandra 07.01.2010 - Katarzyna - kliniczna 52cm waga 3750
Asia 12.01.2010 - Monika 54 cm waga 3140
Gosiak 12.01.2010 - Alex-Wojewódzki 62cm waga 4300
Łasiczka123 12.01.2010 - Antoś - Kliniczna 56cm waga 3900
Weronka 13.01.2010 - Zosia- Wojewódzki/Ciechanów 50cm waga 3050
Curly 14.01.2010 - Krzyś Wojewódzki/Zaspa 55cm waga 3600
Kiti 15.01.2010 - Maja Zaspa 53cm waga 3040

NIEAKTYWNE

Kasia O 4 styczeń - chłopiec :)
Benia1974 – 10 styczeń

Mam nadzieję, ż teraz lista jest ok, bo brakowało na poprzedniej dziewczyn.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam,

Jestem nieaktywna, ale rozpakowana.

Jasia urodziłam 6 stycznia , 4220 g , 59 cm, burza czarnych włosów. Później spędziliśmy 9 dni w szpialu, bo Jasiu miał b. wysokie CRP. Teraz już wszystko oki, chociaż w domu sajgon. Ewa płacze, gdy karmię Małego itd i ttd.

Nie mam czasu pisać, ale staram się systematycznie czytać. Pozzdrawiam i idę uspokajać moje 2 Maluchy, bo oczywiście na raz zaczęły płakać. Za rok mówia już będzie oki.
DWUPAKI
aniella - 19 styczeń - dziewczynka :)
marta245 - 19 styczeń-chłopiec :) Tymoteusz - kliniczna
Mawina - 25 styczeń- chłopiec :) Pawełek
Angel8338 - 27 styczeń dziewczynka :) - Iza
aniatatara- 27 styczeń dziewczynka Zosia - Zaspa
Weroniczka 28-29 styczeń dziewczynka :) - Lenka
anka777 -30 styczeń - dziewczynka Martynka :)
Naomi02 - 31 styczeń- dziewczynka :) - Nadia - Wejherowo
MamaMikołaja- 20 styczeń- chłopiec :) Mikołaj - Kliniczna
Pszczoła - ?? chłopiec -
muszki28-16 styczen-Pawełek,Wojewodzki

ROZPAKOWANE

Styczniówka 15.12.2009 dziewczynka - Oleńka 49cm waga 2290
Pati25 22.12.2009 chłopiec - Filip - Wojewódzki 53cm waga 2680
Kasia31 28.12.2009 dziewczynka - Amelka - Kliniczna 52 cm waga 2810
Magda+Greg 31.12.2009 - chłopiec- Franio :) – Zaspa 56cm waga 3660 :)
Dejwi 02.01.2010 - Marta - Zaspa 58cm waga 3690
Mnisia 03.01.2010 - Klaudia - Kartuzy 55cm waga 3300
Adarechota 05.01.2010 - Michał - Swissmed 54cm waga 3730
Kasia O 06.01.2010- Jaś- 59cm waga 4220
Kasandra 07.01.2010 - Katarzyna - kliniczna 52cm waga 3750
katerrina 08.01.2010 - Zaspa -dziewczynka 60cm waga 3800
Asia 12.01.2010 - Monika 54 cm waga 3140
Gosiak 12.01.2010 - Alex-Wojewódzki 62cm waga 4300
Łasiczka123 12.01.2010 - Antoś - Kliniczna 56cm waga 3900
Weronka 13.01.2010 - Zosia- Wojewódzki/Ciechanów 50cm waga 3050
Curly 14.01.2010 - Krzyś Wojewódzki/Zaspa 55cm waga 3600
Kiti 15.01.2010 - Maja Zaspa 53cm waga 3040
Olaolenka 19.01.2010 - Nikodem Swissmed 52cm waga 2880

NIEAKTYWNE

Benia1974 – 10 styczeń

Kasia, przede wszystkim serdeczne gratulacje. Dobrze, że już jesteście w domu, bo szpital nie sprzyja dobremu samopoczuciu.
Mogę Cię pocieszyć, ze nawet szybciej niż za rok Ewa "pogodzi" się z tym, ze mama jest teraz również Jasia :)
U mnie była również dość mała różnica wieku i Aduśka była zazdrosna o brata, ale po około 2-3 miesiącach naprawdę sytuacja diametralnie się zmieniła i Ada odpuściła :)

Pati, super że Filippo ma zdrowe bioderka. Jak wrażenia po wizycie lekarskiej, bo ja byłam pod ogromnym wrażeniem

Dziewczyny, czy dajecie swoim maluszkom witaminki ??
Mi położna kazała dawać wit D i K
Sama teraz nie wiem, czy podawać wit K ?? Dokarmiam małą sztucznym gdzieś dziennie od 120 do 180ml i w takiej sytuacji nie wiem czy ta witamina również powinna być podawana ??
I ile płaciłyście za tą witaminę, bo mój mąż zapłacił prawie 50zł :/

KITI, alez byłas dziela!! a taka drobniutka i nipozorna babeczka z Ciebie :) najwazniejsze, to byc juz w domu i odespac :)
czekamy z nicierpliwoscia na jakies zdjecie Maji :)

Kasia, ja tez tyle za wit. płaciłam, babka mówilla, ze to jedyny taki produkt na rynku, nie ma zamiennikow, wiec cena wywindowana. ja jeszcze nie daje bo nie wiedzialam jak to jest kiedy sie wlasnie dokarmia, chciaz juz 2 dzien jestesmy tylko na piersi :)) i nie jest zle :) jutro jestesmy u pediatry to sie dowiemy.

zobaczymy tez wieczorem jak bedzie wygladala sytuacja z bólem brzuszka...

pozdrowonka mamcie i ide klasc małego do łózeczka, bo właśnie pięknie mi przysnął na cycku :) a potem jaiś obiad, bo kurcze nie ma kiedy sie posilić, ale za to fajnie kilogramy leca jak mały ssie :))
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
Kiti, bidulo ale się nacierpiałaś. Szczerze to właśnie tego zawsze najbardziej się bałam, że najpierw nacierpię się siłami natury, a na sam koniec skończę na cc. Bidulo poznałaś "smak" obu porodów, ale dzielna z Ciebie babeczka i podziwiam za taki optymizm.
Koniecznie pokaż nam swoją Maję

Kasia31 - wit D mi pediatra mówiła ze podaje sie do momentu do kiedy przeważa karmienie piersią.

Kiti ale sie nameczylas bidulko, ale gratulki ...

A nam powiedziano, ze kiedy karmimy sztucznie - odstawiamy K.

Filip bez kolek za to z katarkiem:(.. najgorsze, ze tylko w nocy...
dziwne..

image
image
image
image
image
no, w koncu na nowo mamy suwaczek:)
image
image
image
Pati mi powiedziano to samo, tylko, że moja je mój pokarm, a sztucznym jest dokarmiana i teraz nie wiem czy mam jej podawać witaminkę K
Muszę od dziś zacząć zapisywac jakie ilości dostaje mojego pokarmu, a jakie bebilonu
Dziwne to trochę, ze Filipek tylko w nocy ma katarek.

Mam jeszcze pytanie do mam karmiących maluszki z butelki.
Moja Amelka jak je to pierwsze np. 50ml zjada bardzo spokojnie, nic jej bokiem nie leci. Natomiast kiedy już zaspokoi pierwszy głod to zaczyna jeść nieładnie. Wypluwa bokiem mleczko, stęka przy jedzeniu, wymachuje rączkami, piszczy itd.
Zastanawiamy się dlaczego tak robi niemal za każdym razem.
Głodna nadal jest, bo jak jej zabiorę butlę to krzyczy ;)
Czy któraś ma tak samo ?? Nie wiem czy szukać gdzieś przyczyny takiego jedzenia, czy może tak te nasze dzieciaczki mają :)

Przyszła też do nas wczoraj karuzela fisher price rainforest. Mała przy melodyjkach Bacha, Mozarta i Beethovena zasypia. Jesteśmy bardzo zadowoleni z zakupu :) Kolory karuzeli sprzyjające dziecku, Amelka obserwuje bacznie co jej się kręci nad głową i w kilak minut odjeżdża do snu :)

Kasia, mój Miki też tak z butelką robi, z piersią zreszta też i uniego to jest oznaka, że chce mu się odbić. poklepię go trochę, odbije się i wraca do butli lub cycusia :)

dziś bylismy u pediatry, młody dobrze przybrał, więc mam spokojną głowę :) a co do witamin, to też powiedział, że dopóki przeważa karmienie naturalne to podawać.

pati, z tym nocnym katarem to może od suchego powietrza? może mu w nocy podkręcacie grzejnik i dlatego?

no nic, zmykam odsypiać bo mały po spacerku jeszcze kima :)

do następnego!
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
Kasiu Ola też tak ma, ale biorę ją wtedy do odbicia odbije i potem znów spokojnie zajada. Więc to oznaka że ma dużo powietrza i trzeba odbić.

Z witaminami nam też pediatra powiedziała że dopóki więcej jest naszego pokarmu to podajemy wit K. Odstawiamy dopiero wówczas jak przeważa mleko sztuczne.

Tez pytałam pediatrę o katarek( zapchany nosek) który zazwyczaj się wieczorem daje o sobie znać. Pani doktor powiedziała że mamy nawilżać powietrze w mieszkaniu bo to oznaka wysuszenia. A i mam zakraplać przed każdym posiłkiem solą fizjologiczną i pomaga bo Olcia kicha po zakropleniu i oczyszcza nosek :).

Właśnie wróciliśmy od doktora z USG bioderek i wszytko w najlepszym porządku :) a doktor po prostu rewelacja oby jak najwięcej spotykać takich lekarzy. Wyszłam w pełni usatysfakcjonowana.

Pati a powiedz ile twój maluszek zjada na raz pokarmu? BO Ty tez masz wcześniaczka, a ja się zastanawiam czy Ola nie je za mało bo ona tak 60ml zjada czasem 70, ale jak zje 70 to potem ulewa.

KITI dzielna z Ciebie kobieta dwa porody przeżyć... brrr
image
he dzieki dziewczynki no 2 porody jak nic,teraz mam porównanie który lepszy brrr no ale nic wszystko już za mną i jestem szcześliwa ;))

Widzę ze bioderkowy dr S robi furorę he my tez napewno sie do niego wybierzemy.

Dziewczynki PYTANKO piszecie o wtaminkach,ja karmie piersią wiec będę musiała je zakupić ale mam pytanie kupilyście je same,nieczekając przed pierwszą wizytą pediatry czy musze czekac do pierwszej wizyty, bo gdzieś wyczytałam że one są na recepte? a ja ze szpitala żadnej recepty nie dostałam i teraz zgłupiałam ;/

Najpiękniejszy dar od Boga...
image image
Kiti, mi położna jak była na patronażu kazała zakupić witaminkę D I K
Faktycznie Daniel coś wspominał, że babka w aptece burczała, że powinien mieć receptę, ale sprzedała wit D

Dzięki dziewczyny za informację co do jedzonka. Ja Małą jak właśnie zaczyna tak brzydko jeść biorę do odbicia, ale po podaniu dalej butli nadal brzydko je, może muszę dłużej ją ponosić. Zaraz powinna się Królewna obudzić to bedziemy próbować :)

Kiti teraz Tobie będę marudzić o Twój brzuch po CC ;)
Czy masz jakiś wałek zaraz nad cieciem ?? Jejku ja mam go wciąż, a to juz ponad 3 tyg i coraz bardziej jestem załamana :(
Kilogramy spadły mi rewelacyjnie, wszędzie jestem szczupła, ale ten wałek :( Strasznie mnie to martwi, i nie wiem co mam z tym robić :(

Kiti ja dostałam receptę przy wypisie ze szpitala.

Kasiu może lepiej skonsultować ten wałek z lekarzem? JA nie mam nic takiego po cięciu ale ja też nie przytyłam w ciąży i jak wyjęli mi Olcię z brzucha to wyglądałam jak przed ciążą i brzuch miałam płaski, ale skoro tak Cię to niepokoi to bym chyba zasięgła rady lekarza czy wszytko ok.

Stresuje się poniedziałkiem bo idziemy z Oleńką do neurologa mam nadzieję że będzie wszystko ok
image
Witajcie!
Wczoraj napisałam mega długaśnego posta i wszystko mi wcięło przez jakąś przerwę techniczną wrrr:/

Kiti, Ty się w ogóle nie przejmuj tym, że nie udało się nam spotkać.... trudno, ja to rozumiem:) Po pierwszym swoim porodzie, mimo że sn, sama miałam problemy z poruszaniem, a w Twoim przypadku kiedy miałaś właściwie 2w1 to czemu tu się dziwić???

Mój poród w porównaniu do np. Twoich przeżyć to bajka:) Był trudniejszy od poprzedniego, ale za to nie pozostawił po sobie żadnego śladu – nie byłam nacinana ani nie pękłam, tak więc obyło się nawet bez szycia:)

Mały w szpitalu zaczął mi sporo tracić na wadze. Laktacja rozkręcała się bardzo powoli i bidulek ciągle był głodny. W sobotę, kiedy spadek wagi przekroczył “magiczne” 10%, pediatra zleciła dokarmianie. Na takim mieszanym karmieniu udało nam się nieźle odbić i dzięki temu, że przybrał do niedzieli 100g – wypuścili nas do domku. Dokarmiałam go jeszcze troszkę w niedzilę i w poniedziałek, a od wtorku jesteśmy już tylko na cycusiu. Chyba jest nieźle, bo wczoraj była położna środowiskowa i go zważyła – przybrał od niedzieli kolejne 180g. Na kolejne ważenie położna przyjedzie we wtorek.

Naszym dosyć poważnym problemem są natomiast kupki – Krzyś robi bardzo rzadko kupki i ostatnio po 2 dniach nie robienia musieliśmy się ratować czopkiem glicerynowym. Teraz znowu leci nam 3 dzień bez wypróżnienia i jeśli do wieczora nie uda mu się załatwić samemu znowu musimy ratować się czopkami, choć nie widać po nim żeby tan brak kupek sprawiał mu jakiś dyskomfort.

Pierwsze 2 dni po powrocie do domu były u nas koszmarne – Mały ciągle wisiał na cycku, przy nim przysypiał, ale odłożony do łóżeczka natychmiast rozpoczynał “alarm”. Teraz już się to powoli normuje i potrafi ładnie przespać 2-3 godziny, choć samo zasypianie sprawia mu nieco problemu.

Co do witamin to przy wypisie powiedzieli mi że należy podawać od 8 doby życia witaminę K i od 15 – witaminę D. Wczoraj przedyskutowałam ten temat z położną. Jeśli chodzi o witaminę K to jest tylko 1 preparat dostępny na rynku – nazywa się on witaK i ja zapłaciłam za niego około 35 złotych (30 dawek), natomiast witaminę D można dostać tej samej firmy witaD bez recepty w cenie około 15 złotych lub na receptę innego producenta Vigantol i on jest o wiele tańszy i na dłużej starcza. My zdecydowaliśmy się na razie kupić tą witaD, a podczas wizyty u pediatry (po 6 tygodniu) poprosić o receptę na Vigantol.

A jeśli chodzi o usg bioderek to położna doradziła nam przychodnię w Kwadracie w Prusczu Gdańskim. Usg robi podobno bardzo dobry specjalista ze Szpitala na Polankach i jego koszt to 40 złotych.

Mam do Was pytanie jeśli chodzi o spacerki. Po jakim czasie zaczęłyście werandować i wychodzić na dwór z Maluszkami i na jak długo?
Pozdrawiam, Kinga
Mama Natalki (21.07.2004), Agatki (11.07.2007) i Krzysia (14.01.2010)
dziewczyny jak się w mopsie zgłaszałyście potrzebowałyście zaświadczenie o 9 miesiącach opieki bo z tego co wiem to obowiązuje kobiety które zaszły w ciąże po 1 listopada a nie wstecz
Kasandra, zaświadczenie potrzebne jest również nam. Ginekolog Ci je wypisze bez problemu

Hej Curly no mialam wyrzuty sumenia ze sie nie zobaczylysmy tak blisko, a jednak po tych przejsciach tak daleko...grr no ale nic my pruszczanki mozemy to nadrobic ;)) własnie tez kolezanka mi mówila o tej przychodni na kwadracie,ze poleca tak wiec to skontroluje he a jutro przychodzi do mnie polozna zdejmie mi szwy i zobaczymy co i jak z malusią.
Dzięki za info o witaminkach właśnie tego mi brakowało konkret informacji bo już zgłupiałam he
Kasia ja nie mam żadnego wałeczka ogólnie brzusio taki miękki ale pomału się wciąga i ja swój szew ładnie widzę, jeśli można mówić o ładności haha
Najpiękniejszy dar od Boga...
image image
Kasia,a bylas u gina z tym waleczkiem? Pewnie to nic ale ja juz jestem przewrazliwiona, Ty pewnie tez sie lepiej poczujesz jak cie dpec. zapewni, ze wsyztsko ok.

Co do suchego powietrza - hmm, moze macie racje, normalnie mamy ok 21 stopni ale w nocy jest cieplej.. moze to z tego powodu?, Tylko ze zaczelo sie dopiero w niedziele... zobaczymy czy minie po 7 dniach.

image
image
Styczniowko, Filip je coraz wiecej chociaz nierowno - czasem zje tylko 60 ale ostatnio coraz czesciej je 110-120. Karmimy go co 3 godz a od 2 dni - kiedy przez katarek nie moze usnac (mysle tez, ze sufituje nieco - czyli czuwa:)), karmie go gdy sie obudzi - jednak co najmniej co 4 godz.
Gdy zje ok 100 i nadal chce jesc dajemy mu troszke herbatki koperkowej - bardzo lubi:). Na mleku mamy tez pije, natomiast sztuczne to tylko jedzenie.
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

do góry