Widok

Styczniowe mamy 2010 cz. 22

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
DWUPAKI
katerrina - 10 styczen - dziewczynka :)
aniella - 19 styczeń - dziewczynka :)
marta245 - 19 styczeń-chłopiec :) Tymoteusz - kliniczna
OlaOleńka24- 19styczeń-chłopiec :) Nikodem- Swissmed
Mawina - 25 styczeń- chłopiec :) Pawełek
Angel8338 - 27 styczeń dziewczynka :) - Iza
aniatatara- 27 styczeń dziewczynka Zosia - Zaspa
Weroniczka 28-29 styczeń dziewczynka :) - Lenka
anka777 -30 styczeń - dziewczynka Martynka :)
Naomi02 - 31 styczeń- dziewczynka :) - Nadia - Wejherowo
MamaMikołaja-3luty- chłopiec :) Mikołaj - Kliniczna
Pszczoła - ?? chłopiec -
muszki28-16 styczen-Pawełek,Wojewodzki

ROZPAKOWANE

Styczniówka 15.12.2009 dziewczynka - Oleńka 49cm waga 2290
Pati25 22.12.2009 chłopiec - Filip - Wojewódzki 53cm waga 2680
Kasia31 28.12.2009 dziewczynka - Amelka - Kliniczna 52 cm waga 2810
Magda+Greg 31.12.2009 - chłopiec- Franio :) – Zaspa 56cm waga 3660 :)
Dejwi 02.01.2010 - Marta - Zaspa 58cm waga 3690
Mnisia 03.01.2010 - Klaudia - Kartuzy 55cm waga 3300
Adarechota 05.01.2010 - Michał - Swissmed 54cm waga 3730
Kasandra 07.01.2010 - Katarzyna - kliniczna 52cm waga 3750
Asia 12.01.2010 - Monika 54 cm waga 3140
Gosiak 12.01.2010 - Alex-Wojewódzki 62cm waga 4300
Łasiczka123 12.01.2010 - Antoś - Kliniczna 56cm waga 3900
Weronka 13.01.2010 - Zosia- Wojewódzki/Ciechanów 50cm waga 3050
Curly 14.01.2010 - Krzyś Wojewódzki/Zaspa 55cm waga 3600
Kiti 15.01.2010 - Maja Zaspa 53cm waga 3040

NIEAKTYWNE

Kasia O 4 styczeń - chłopiec :)
Benia1974 – 10 styczeń

Mam nadzieję, ż teraz lista jest ok, bo brakowało na poprzedniej dziewczyn.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ola, gratulacje! fajnie przeczytać, że tak dobrze zniosłaś CC, no i jak mi sie sentymentalnie robi jak czytam o Swissie :) super, że wszystko dobrze poszło :)

izulcha, dzieki za krzepiące słowa o sztucznym karmieniu. ja mam jakies lepsze i gorsze dni z tym cyckiem...raz jest dość pokarmu i mały najedzony, innego dnia marudzi i sie denerwuje na piersi i wtedy butla w ruch. a poczucie winy jakoś samo przychodzi, bo wokół jakas presja, że naturalne to jedyne co dobre...

dziewczyny, jak dajecie wit K i D, razem te kropelki do pyszczka, czy jedną wit. rano, a druga na wieczór?
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
Magda, my podobnie. Teraz szczepimy skojarzoną, a pneumokoki dopiero później.
Zastanawiamy się nad rota, ale sama już nie wiem...

Ada ja podaję na raz jedna i drugą witaminkę prosto do pysia :)

Ja miałam okropne wyrzuty sumienia, że dokarmiam sztucznym, ale co zrobić jak mojego za mało jest :( Doję się jak tylko mogę ;) ale niestety 0,5l i nic więcej nie udaje mi się sciągnąć :(

podoba mi się ten tekst z dojarką :))

Kasia, czyli jednak zdecydowaliście się na skojarzoną szczepionkę?
Christopher Morley
Ada, chyba tak choć wciąż mam bardzo mieszane uczucia.
W rodzinie mam wiele lekarzy, pielęgniarek itd. 99% tych osób odradza mi szczepić skojarzonymi. Natomiast jak sama się zagłębiam w temat, to nie widzę między szczepionką skojarzoną a tymi na NFZ różnicy, a w takiej sytuacji chciałabym Amelce oszczędzić bólu trzech wkłuć.

Ada, a Wy jak szczepicie ?? Pisałaś chyba już, ale ostatnio to moja pamięć mocno zawodzi :)

no my z pełna świadomością wybieramy te na NFZ, tyle, że wersję oczyszczoną z dopłatą 60zł.
Christopher Morley
Ada a o co chodzi z tą wersją oczyszczoną?
Cześć dziewczyny. Ja już sama głupieję, a czas podjąć decyzję.
Najbardziej by mi odpowiadały te na NFZ, tylko ta ilość wkłuć mnie martwi :(
Natomiast kilka dni temu rozmawiałam z koleżanką która w rodzinie ma chłopca z autyzmem i znowu mam burzę mózgu.
Tak więc dawno nie miałam takiej myślówki co będzie najlepsze dla naszego dziecka.
Uciekam bo się dziecię obudziło i pewnie zaraz głodne będzie

Cześć dziewczyny,

My też podajemy witaminkę D i K razem, ale ja prosto do buźki nie wkraplam tylko do mleczka dodaję. Robię tak dlatego że mojej przyjaciółce kiedyś o mało synek się nie zadławił, bo wypadła jej ta kapsułka z ręki prosto do buźki malucha i tak mnie teraz strach ogania żeby mi się coś takiego nie przytrafiło i lekarka powiedziała, że można do mleczka wkroplić oczywiście jeśli się butelką karmni, bo jak maluch tylko na cycu to trzeba do buźki.

Co do szczepionek my też szczepimy 5w1 (Infanrixem IPV HIB) plust dokupuję żółtaczkę engerixB za 35 zł, bo nie chce szczepić tą koreańską darmową.

Magda oczyszczona szczepionka to znaczy acelularna innymi słowy krztusiec w szczepionkach z NFZ jest bardzo zanieczyszczony i przez to organizm maluszka jest duuużo bardziej obciążony, a można zakupić z oczyszczonym krztuściem nazywa się ta oczyszczona szczepionka INFANRIX DTPa ( to jest szczepionka na błonnice tężec i krztusiec) moja rada jak nie decydujecie się na skojarzone to naprawdę za 60 zł warto wziąć z acelularnym krztuścem, szkoda naszych maluszków żeby nieoczyszczonymi takie małe organizmy bombardować.

ada powiedz ile dziś jest stopni za oknem? bo ja nie mam termometru, muszę w końcu zakupić.

miłej soboty
image
Kasiu no własnie z tymi szczepionkami to chyba każda z nas ma mętlik, my jeszcze mamy czas ale na tą chwilę sama nie potrafię podjąc decyzji grrr i nie umiem niestety doradzic :((

A mam do was pytanko czym smarujecie albo czy wogole smarujecie pupy przy zmianie pieluszki? bo ja mialam jeszcze ten krem posladkowy z Zaspy super sprawa no ale sie konczy i niewiem co stosowac ochronnie czy tez nic?

Ola w Gołębiewie tez mam znajomych i nawet jedna rodowa Gołebianka mieszka w moim bloczku he
Najpiękniejszy dar od Boga...
image image
Kiti ja smaruje Bepanthen i jest super

Ola Grtulki

Ja smaruję na zmianę, raz nivea przeciw odparzeniom, raz nivea do pielęgnacji ciała.
Jak na razie bez problemów, zero zaczerwień itd.
Niestety wczoraj jakieś kilak krostek na buźce wyskoczyły Amelce, coś musiałam zjeść i Amelce nie podpasowało.
Dziewczyny napiszcie co jecie ( mamy karmiące ) bo ja już nie wiem co mam jeść. Wciąż to samo w mojej diecie i powoli zaczynam mieć dość takiego jedzenia ;)

Kiti my smarujemy za każdym razem też kończy mi się już maść pośladkowa ze szpitala, ale poprosiłam o receptę panią doktor i mi wypisała. Zrobili mi w aptece w galerii bałtyckiej taką samą. Bez recepty też można zakupić trzeba tylko na oddział zadzwonić do położnych i podyktują Ci recepturę. Tylko na receptę kosztuje 10 zł mega wielkie opakowanie 4x taka jak dawali na oddziale a bez recepty 30zł.
image
Styczniówko, a jak ta maść się nazywa ?? Idę we wtorek do pediatry z Małą to bym poprosiła również o receptę

Ta maść nazywa się właśnie "MAŚĆ POŚLADKOWA" i zasadniczo jest dostępna tylko w szpitalach ;) - w aptece ci takiej nie zrobią a i większość pediatrów nawet nie ma pojęcia jaki to ma skład.
Maść o podobnym składzie i działaniu ma ZIAJKA.
Ja polecam SUDOCREM lub właśnie Ziajkę
Martha zrobią ci identyczna jak podasz w aptece recepturę.

Kasiu nazywa się maść pośladkowa, ja nie znam receptury bo ja prosiłam lekarza w szpitalu na Zaspie i dr znała skład więc mi napisała. Ale wystarczy zadzwonić do dyżurki położnych i one Tobie podadzą przez telefon recepturę na tą maść. Ta maść jest o niebo lepsza od sudocremu bo sudocrem bardzo przesusza skórę i nawet pediatrzy mówią żeby nie smarować sudocremem za każdym razem bo można za bardzo przesuszyć delikatną skórkę noworodka.
image
Witajcie!
MamaMikołaja wraz z Mikołajem melduje się w domku:):):)
Jest cudnie!!!:):):)
imageimage
Styczniówko, ja właśnie do sudocremu nie jestem przekonana jeśli chodzi o stosowanie codzienne, bo za bardzo wysusza skórę.
Muszę zadzwonić do połoznych i poprosić o skład, bo jest rewelacyjna.

Dziewczyny tak w ogóle w e-leclerc są pieluszki pampersy po 36zł
( rozmiar od 3-6 ) te mniejsze ( 2-5kg ) po 28zł wiec bez rewelacji
Są też pampersy premium car po 54 czy 55 zł wiec też taka sobie promocja, ale te zwykłe pampki mają rewelacyjną cenę.

Natomiast w realu, są chusteczki pampersa 4+2 paczki gratis za 25zł więc kolejna super cena

Kasia, ja z tym jedzeniem też mam dylematy... na razie baardzo uważam, bo Mały i tak Mało śpi, przeszkadzają mu gazy i bekanie:) Tak więc to jedzenie muszę bardzo ograniczać i roszerzać bardzo powolutku, a już z takim bardziej ciężkostrawnymi rzeczami to w ogóle poczekam aż Krzyś skończy przynajmniej miesiąc. Na razie to jem głównie duszone mięsko - z indyka, piersi kurczaka albo gotowane z zupy, w piatek jadłam rybkępieczoną w piekaniku i też było ok, do tego ziemniaczki i jakieś gotowane warzywka: buraczki i marchewka przeważnie.

Co do szczepionek to ja decyduję się na te co i przy dziewczynkach, czyli 5w1. Nie będę się już dodatkowo zgłębiać w temat, bo na więcej niespecjalnie nas stać, więc nie będę robić sobie mętliku w głowie:) Mąż namawia mnie jeszcze tylko na rotawirusy, więc zobaczymy...

Co do maści to ja jeszcze mam trochę zapasu tej szpitalnej - byłam na sali z dziewczyną, której teściowa pracuje w szpitalu i załatwiła nam po dużym opakowaniu.
Wzięłam tez od położnych receptę na tą maść:
-parafina
-wazelina
-lanolina
-woda
1:1

A napiszcie mi jeszcze jak z tymi spacerkami, bo ja to totalnie nie wiem od kiedy zacząć myśleć o wietrzeniu i wychodzeniu???

Kiti, a gdzie Ty mieszkasz w Pruszczu? Ja na Obrońców Pokoju - Ty też z tej strony czy na Osiedlu Wschód?
Pozdrawiam, Kinga
Mama Natalki (21.07.2004), Agatki (11.07.2007) i Krzysia (14.01.2010)
no dziewczyny ja tez nie wiem kaśka w czwartek skończy 3 tyg nie weranduje jej w ogóle bo ciągle są mrozy wariuje już w tym domu szczerze mówiąc i postanowiłam że w środę zabieram ją z sobą już na zakupy nagrzeje wcześniej samochód wjadę na parking podziemny i tyle chyba że będzie jakieś -3 stopnie to na spacerek ale mrozy mają zelżeć a śnieżyce się zacząć i już nie wiem o wietrzeniu przy otwartym oknie też mogę zapomnieć bo nie po to non stop grzeje w mieszkaniu żeby je po 15 minutach wychłodzić a potem z powrotem dogrzewać kilka godzin bo to stare budownictwo poradźcie coś bo już nie wiem co mam robić
Ja małą weranduję na balkonie jak jest nie więcej niż -6c
Jak było chyba -8 to otworzyłam tylko balkon, ale u mnie nie ma problemu bo szybko nagrzewam mieszkanie.
Natomiast jak jest tak zimno jak teraz, to do sklepu typu GB, real itd wychodzimy bez problemu.
Daniel auto nagrzewa trochę szybciej.
Nie ma też co przesadzać, trzeba troszkę hartować nasze szkraby.
Jedyne co mnie dobija, że ja mało przez to wszystko wychodzę, czyli mało się ruszam, a brak mi już jakiejś aktywności

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

do góry