Widok

Styczniowe mamy 2010 cz. 22

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
DWUPAKI
katerrina - 10 styczen - dziewczynka :)
aniella - 19 styczeń - dziewczynka :)
marta245 - 19 styczeń-chłopiec :) Tymoteusz - kliniczna
OlaOleńka24- 19styczeń-chłopiec :) Nikodem- Swissmed
Mawina - 25 styczeń- chłopiec :) Pawełek
Angel8338 - 27 styczeń dziewczynka :) - Iza
aniatatara- 27 styczeń dziewczynka Zosia - Zaspa
Weroniczka 28-29 styczeń dziewczynka :) - Lenka
anka777 -30 styczeń - dziewczynka Martynka :)
Naomi02 - 31 styczeń- dziewczynka :) - Nadia - Wejherowo
MamaMikołaja-3luty- chłopiec :) Mikołaj - Kliniczna
Pszczoła - ?? chłopiec -
muszki28-16 styczen-Pawełek,Wojewodzki

ROZPAKOWANE

Styczniówka 15.12.2009 dziewczynka - Oleńka 49cm waga 2290
Pati25 22.12.2009 chłopiec - Filip - Wojewódzki 53cm waga 2680
Kasia31 28.12.2009 dziewczynka - Amelka - Kliniczna 52 cm waga 2810
Magda+Greg 31.12.2009 - chłopiec- Franio :) – Zaspa 56cm waga 3660 :)
Dejwi 02.01.2010 - Marta - Zaspa 58cm waga 3690
Mnisia 03.01.2010 - Klaudia - Kartuzy 55cm waga 3300
Adarechota 05.01.2010 - Michał - Swissmed 54cm waga 3730
Kasandra 07.01.2010 - Katarzyna - kliniczna 52cm waga 3750
Asia 12.01.2010 - Monika 54 cm waga 3140
Gosiak 12.01.2010 - Alex-Wojewódzki 62cm waga 4300
Łasiczka123 12.01.2010 - Antoś - Kliniczna 56cm waga 3900
Weronka 13.01.2010 - Zosia- Wojewódzki/Ciechanów 50cm waga 3050
Curly 14.01.2010 - Krzyś Wojewódzki/Zaspa 55cm waga 3600
Kiti 15.01.2010 - Maja Zaspa 53cm waga 3040

NIEAKTYWNE

Kasia O 4 styczeń - chłopiec :)
Benia1974 – 10 styczeń

Mam nadzieję, ż teraz lista jest ok, bo brakowało na poprzedniej dziewczyn.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Marta serdeczne gratulacje. Cieszę się, ze również jesteś zadowolona z Klinicznej

Dziewczyny, która ma czas wpisać MamęMikołaja i Martę na listę rozpakowanych ??

Dziewczyny ja mam pytanie do mam doswiadczonych:) bo ja sama juz nie wiem:) - chodzi mi o wzrok malucha.
Od kiedy dzieci zaczynaja wodzic wzrokiem za przedmiotami. Kiedy skupiaja wzrok na przedmiocie?
Czytalam, ze niby w 3 miesiacu wszystko sie stabilizuje - ale wolalabym usluszec jak to jest w praktyce??

image
image
image
To chyba Pati różnie.
Podam Ci przykład
Wczoraj była u mnie koleżanka z synkiem ( Mały 2 tyg starszy od mojej )
Włożyliśmy go do huśtawki. Nad tą huśtawką wisi karuzela w kolorach pastelowych. Młody wodził oczami za nią, wymachiwał łapkami itd. było wyraźnie widać, że jest nią bardzo zainteresowany
Amelka natomiast owszem wodzi wzrokiem, ale nie zawsze, musi ją coś bardzo zaciekawić.
Często jest tak, ze jak Daniel stanie z tyłu za nią i zacznie coś mówić, to mała zaczyna odwracać głowę i obserwować kto przyszedł, ale porównując ją do jej kolegi o 2 tyg starszego Amelka dużo mniej wodzi wzrokiem niż on :)

Witanko..z tym wzrokiem to moja malusia wodzi np.za czymś czarnym i czerwonym, co prawda na krótko ale widać ze widzi jakies plamki he skoro oczkami ładnie wodzi za przedmiotem,a tak konkretniej to po 1miesiącu dzieci już bardziej kontaktują ;))

Dziewczyny tak z ciekawości co ile karmicie maluszki? ile wstajecie w nocy grrr he ja z racji karmienia,podaje jedzonko co 3godz bo inaczej cycki by mi eksplodowały he ale ciekawa jestem jak u was z tym tematem. Ja już zuważyłam że malusia nie zawsze zasypia jak tylko sie naje, włącza się już jej pomału takie coś jak oglądanie,patrzenie, sufitowanko he i nie tak szybko mi idzie ją ululać ;)0
Najpiękniejszy dar od Boga...
image image
kasandra i Kasia, wiem, że to nic fajnego, że Wam też pokarmu brakuje, ale jakoś mi lepiej, że nie jestem z tym sama. Kasia Ty to i tak masz dużo pokarmu, ja jak ostatnio odciągałam, to może ze 100ml miałam. teraz zaobserwowalam, że [okarmu mam tyle, aby dac małemu w nocy, w dzięń totalna lipa i jedziemy na butli. Przymierzam sie do zmiany mleka, bo Miki ma takie kupki z białymi grudkami, czyli resztkami niestrawionego mleka, chyba sie przerzucimy na jakieś bardziej specjalistyczne..musze jeszcze poczytać.

Kasandra, Kami tez piję, soki, woda...ja nie wiem, czy to wogóle ma jakiś wpływ, bo u mnie niebardzo :(

Pati, co do wodzenia wzrokiem, to mi sie wydaje, możee tylko wydaje, że Miki juz to robi, ale może to jest bardziej powiązane ze słuchem, że jak przesówam mu grzechotke nad głowa to sie obraca, ale wygląda jakby sie na nią patrzył...

Dzis pierwszy raaz byliśmy sami na spacerku. daliśmy rade jakoś sie sturlać z 4 pietra i jeszcze pospacerować z psem :) aż miło było pooddychać :)

Gratulacje dla Marty i Tymka :) ja niestety nie mam pojęcia co to za poradnia D...

no nic, zmkam bo mały sie przebudza po spacerku, trzeba butle do podgrzewacza wstawić :)

do zobaczenia mamusie!!
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
Melduję się ogromnie szczęśliwa :)

Kiedy ja to wszystko przeczytam, co napisałyście? :)

Opowiem po krótce jak to było u nas:
Trafiłam na patologię w czwartek 7 stycznia i na kontrolnym USG okazalo się wg. lekarza konowała, że mała ma rozszczep wargi (oraz prawdopodobnie podniebienia). Poza tym wód prawie wcale i tragiczne łożysko. Świat mi się zawalił. Dostałam leki uspakajające, spałam i płakałam. Przyjechał mój mąż i jakoś sobie poukładaliśmy to wszystko. Dla nas i tak byłaby najpiękniejsza. Później oczekiwanie i we wtorek decyzja, że w środę pilne cięcie.
Ja przed cięciem niezwykle spokojna, w odróżnieniu od męża i mamy (mama była przy mnie cały czas). W czasie cięcia spadło mi tętno bardzo - panika na sali, ja wszystkiego swiadoma. Wyjeli Zosię- nie było ważne czy ma ten rozszczep, czy nie - byłam taka szczęśliwa. Lekarka mówi, ze nie ma rozszczepu. Zosia dostaje 10 punktów :) !!!

Potem 3 dni spokoju, a potem e.coli w moczu. Dostaje antybiotyk - mnie serce boli jak patrzę na welflon w tej małej rączce. Dwa dni później duża żóttaczka, kroplówki i naświetlanie w inkubatorze.

Na szczęście wszystko jest dobrze :) Jedyny nasz problem to problem z wybudzaniem na jedzenie w dzień. Za to w nocy może jeść cały czas.

Opiekę w szpitalu miałyśmy cudowną. Oby wiecej takich połoznych i pielegniarek, z którymi my miałyśmy styczność.

Teraz powolutku poczytam o tym co działo się u Was. Wszystkim Mamuśkom serdecznie gratuluję!

Na koniec dwie rzeczy: nie miałam pojęcia, że można tak kochać. I drugie: intuicja matki, jest niesamowita. Ja wiedziałam, że jak będę rodzić naturalnie to małej coś się stanie. I niestety tak by było...

Poradnia D to Poradnia Dziecięca, czyli pediatra w każdej przychodni :-)
image
image
Pati co do wodzenia oczkami to miesięczne dziecko już powinno wodzidz choć na chwilę za twarzą mamy lub taty albo zabawki. Oleńka jeszcze nie wodzi ale to ze względu że jest wcześniakiem więc tak samo u ciebie nie patrzysz an wiek urodzeniowy tylko wiek korygowany przy wcześniaku. Ola dopiero by się teraz rodziła więc mimo iż ma 1,5 miesiąca to ma jeszcze miesiąc żeby zaczęła wodzić oczkami. Zresztą byliśmy na badaniu wzroku ze względu na wcześniactwo i ma niewykształcone dno oka. Wcześniaczkom trzeba dać więcej czasu.

Pati a zapisałaś się do neurologa?

Gratulacje dla kolejnych rozpakowanych mamusiek :)

my dziś jesteśmy po pierwszej rehabilitacji, dużo pracy przed nami ale będzie dobrze :)
image
Marta gratulacje.

Musisz udać się do Poradni Dzieci Zdrowych w Twojej przychodni. My z Franiem przechodziliśmy przez to samo. Miał dosyć długo żółtaczkę, przez co był śpiochem i tracił na wadze. Też jeździliśmy na kontrole wagi.
Nam lekarka, żeby przybrał, kazała karmić sztucznym albo moim pokarmem podgrzanym do 70 stopni. Podobno w mleku matki jest jakis składnik, który nie pozwala zejść żółtaczce i tylko po podgrzaniu zanika.
Ale to mleko to rozumiem po przestudzeniu dawałaś?
image
image
no raczej:)
Serdecznie gratuluję świeżo rozpakowanym!

Weronka, ja nie wiem gdzie rodziłaś, ale moja starsza córka po urodzeniu też miała wysokie crp i bakterie e-coli. Wychodziłyśmy ze szpitala po tygodniu, bo przez 5 dni Natalka dostawała dożylnie biodacynę. Po wyjściu ze szpitala (Zaspa) dostałam zalecenie przyjścia na wizytę kontrolną do dziecięcej poradni przyszpitalnej na Zaspie. Może Wy też tam macie się wybrać?
Pozdrawiam, Kinga
Mama Natalki (21.07.2004), Agatki (11.07.2007) i Krzysia (14.01.2010)
Heh chyba juz wszystkie sie rozpakowaly tylko nie ja:(( I juz swirka dostaje:/
Gratuluje nowym mamusiom:)
Kurcze tak Was czytam i normalnie prawie kazda ma problem z karmieniem... Ciekawe jak to u nas bedzie...
Ja tez juz chce urodzic!!!!!
hej!
jestem nowa i dopiero od wczoraj śledzę co piszecie kobietki na forum, fajnie sie to czyta. ja mam termin na 29.01.2010 i tez juz nie mogę doczekać się porodu. kurczaki a tu ani widu ani słychu, Marysia ewidentnie nie ma ochoty pojawiać się na tym mrozie, mam tylko nadzieje, że nie czeka do wiosny :P pozdrawiam Was wszystkie i życzę zdrowych dzieciaczków :)
Hehehe ze mnie też sie smieja ze Iza na pewno czeka do wiosny bo mrozy jej sie nie podobaja:P Ja mam termin 28:) A gdzie zamierzasz rodzic?
Witajcie Mamusie.....
Brakowalo mi waszych wpisow..ale nie mam jak nawet usiasc do laptopa,ciagle jest cos do zrobienia,a najchetniej to bym
lezala i przytulala synka.
Sluchajcie mleka mam tyle,ze bym spokojnie trojaczki wykarmila,wyciagam piers a mleko leci jak z sikawki..w ciagu 10 min.sciagam caly kubek,nie nadazam za zmiana wkladek,a Niko za cycem dziki,wystarczy do podstawic i ma takiego rogala,hehe....
Kurde ucieklo mi..
Gratuluje roz[akowanym Mamusia i witam nawa forumkowa Mamusie Fasole...
Jestem jeszcze zauroczona i poswiecam Malemu maksimum czsu,papap
zapisana jestem w swissmedzie i tam zamierzam urodzić dzidzie siłami natury, aaaa......właśnie mam pytanie do wszystkich dziewczyn, które mają za sobą poród w swissmed: rozmawiałam z lekarzem o badaniach jakie dzidzia przechodzi w szpitalu po urodzeniu i poinformował mnie, ze zarówno ja, jak i dziecko przechodzi wszystkie rutynowe badania takie jak w innych szpitalach i szczepienia. zapewnijcie mnie dziewczyny, że to prawda, bo oczywiście przez moją nadgorliwość w temacie czytałam gdzieś na innym forum opinie, że dziecko nie miało wszystkich badań, i się zlękłam :\. prose o opinie jeśli to tylko możliwe, z góry dziękuję :)
Ja rodzilam w Swissmedzie w zeszly wtorek na swiat przyszedl moj syn przez cesarskie ciecie na zyczenie.Sam swiss rewelacja,robia wszystkie badania,szczepienia,badania przeciw mukowiscydozie,i jeszcze tam ,niepamietam.Samacopieka rewlka,polozne super,warunki rowniez,ja po cesarce podnioslam sie tej samej doby,zero bolu...Polecam swiss,naprawde-nie zaluje ani zlotowki tam zostawionej.Pani pediatra okolo 60 lat,widac,ze doswiadczona-dr.Czajkowska jest tea neanologiem..swietny,konkretny lekarz.Wszystko tlumaczy.Pozdrawiam
jeju, Ola, ale masz dobrze z tym mlekiem...a raczej Twój synek ma dobrze, nie dziwię się, że się od razu usmiecha...ja właśnie ściągnęłam laktatorem "aż" 120ml, z obu piersi!! no skandal poprostu. juz miałam nadzieje, że coś się rozkręca, bo miałam tak nabrzmiałe cycki, że myślałam, że zaraz pękną, a tu kurcze taka lipa :(

Tola, ja 3 tygodnie temu rodziłam w Swissie SN i nie moge złego słowa powiedzieć. wszystkie badania mamy, więc o nic sie nie martw :)
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

do góry