Widok

Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.1

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
2.01 Matyldaa
3.01 mary_25
3-7.01 Jadzia
7.01 marzena505
10.01 lipunia
14.01 anula83
16.01 piegosek
17.01 redlaw
18.01 EwelinaPatryk
19.01 karolinkaku
Justyna47

*** LUTY ***
iva:)
3.02 Demonix
3.02 marynial
5.02 Monia Er
8.02 Aleafera
skorupka76
13.02 Tola
14.02Adrienne
14.02 ssabinka
23.02 kamcia01
martus_pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mi teraz dokucza kujący ból na brzuchu po lewej stronie, ale da sie wytrzymać.Moze to wątroba.
Madzia - nie mnie nic nie meczy , apetyt mam super , wszystko moge jeść , jedynie nie moge pić herbaty bo bąblowi nie smakuje. Jedynie co mnie martwi to jak ja dogadam sie z moim dzieckiem w zime , nie wyobrazam sobie w zimowe wieczobry nie wypić gorącej herbaty z cytryna :((
image
hej dziewczyny ja to mam w ogóle dziwnie z tym jedzeniem, bo głodna jestem od paru dni prawie ciągle a z drugiej strony jak pomyśle o jedzeniu to mi niedobrze cały czas i ta niechęć do jedzenie coś mi nie chce przejść ;/

Ja idę na badania krwi, moczu itd pod koniec sierpnia i dopiero 3 września mam wizyte u lekarza. Ciekawa jestem jak wyjdą bo to w sumie dopiero moje pierwsze będą ;/ obawiam się że cos może być
A na początku ciąży też miałam małą nadżerkę i dostałam antybiotyk ale potem byłam u lekarza (innego) i mówił że wszystko ok.

Dzewczyny W też tak się wszystkim denerwujecie? Ja jestem ciągle w stresie i boję się że to się odbija się na dziecku. Teraz jesteśmy w trakcie "ogarniania" mieszkania bo dostaliśmy więc trzeba je porządnie wyszorować i jestem wykończona mimo pomocy całej rodziny a od października po urlopach remont i ciągle sie boję że nie zdążymy przez porodem że coś nie wyjdzie. Już nie wspomne że denerwuje się tymi badaniami i każdą kolejną wizytą czy wszystko jest w porządku.
anula83- faktycznie też słyszałam, że żurawina jest dobra na takie baketerie w moczu, lepsze chyba to niż leki, które nie wiadomo czy nie mają jakiegoś negatywnego wpływu na dziecko
a może któraś z was zna takie domowe sposoby na infekcję pochwy? oprócz wcinania jogurtów- bo to już robię i to bardzo namiętnie:)

a do tego podirytowania to mnie narazie nie łapie- ale jak wrócę we wrześniu do pracy to pewnie się zacznie, bo na początku roku szkolenego zawsze jest zamęt i sie jest na zwiększonych obotrach, a dla organizmu po 2 miesiącach lenistwa to jak szok termalny:)
a przed każdym badaniem to i tak mam duszę na ramieniu, ale to już skarzenie zawodowe jest, jak się pracuję z różnymi zespołami genetycznymi i takimi przypadkami, że nawet lekarze nie wiedzą, skąd się dany zespół wziął, to potem jednak to się odbja na psychice...

ja też narazie nie mam żadnych problemów z jedzeniem, tak jak na poczatku przez 2 miesiące mogłam tylko te pomarańcze i cała lodówka mi wręcz cuchnęła i miałam taki jadłowstęt, tak teraz czuję zwiększone zapotrzebowanie na kalorię, mały ze mnie ciągnie jak smok:)ale staram się nie objadać, tylko jeść same zdrowe rzeczy i na tyle dobierać te składniki, żeby się najeść ale nie przejść, takiego uczucia przepełnienia mój żołądek też nie lubi

image
kamcia - Też mialam cos takiego , do 16 tygodnia bylam wiecznie głodna , a gdy otwierałam lodowke nic dla mnie tam nie bylo , to smiedzialo , to nie dobre , a to wgl obrzydliwe. Teraz za to otwieram lodowke i wszystko to pysznosci :) wiec spokojnie przejdzie ten okres :)

A czemu dopiero pod koniec sierpnia ? Wczesniej nie mozesz ?
Codziennie przez jakis moment przecodzi mnie zla myśl . ze cs nie tak moze pojsc. USG mam zawsze raz w miesiacu , jezeli obawiam sie czegos , ze cos moze byc nie tak , ide na prywatne usg , place 67 zl i ma szczegolowe usg , moze nie w 3d ale mam i kregoslup i głowke , Pan doktor spraedza wszystko , i wtedy na 2 tyg mam spooj i sie nie denerwuje :)
My mamy kawalerke , pokoj w miare duzy 20 m , tylko sciany dziwne ustawione , ja jedynie boje sie gdy wstawimy lozeczko i szafke dla bąbla wgl nie bedzie miejsca , mamy stol duzy z 6 krzeslami i teraz nie mamy gdzie w nim "uciec" a co to bedzie gdy bedzie lozeczko a nie chce go postawic na srodku pokoju bo sie zabijemy . A czego najbardziej sie boje , reakcji psa , wzielismy Klare rok temu ze schroniska , dziecka nie moglismy miec niby wiec wzielam psiaka , przez rok byla sama a teraz ma przyjsc nowy czlonek rodziny , nie wiem ja to bedzie . Czas pokaze. Ewentualnie bedziemy musieli oddac psa czego bym baaaardzo nie chciala :( serce by mi pęklo . Ale dziecko najważniejsze.
image
Mogę wsześciej ale nic mi to nie da skoro i tak mam wizytę dopiero 3 września. A nawet położna mówiła że lepiej zrobić na "świeżo" te badania przez wizytą.

Ewelina a gdzie chodzisz na to usg? Ja właśnie się zastanawiam czy nie iść. Myślałam i invicie ale jest 2 razy drożej niż tu gdzie Ty chodzisz. Bo mój lekarz na jakies usg z beznadziejną rozdzielczością i wolałabym chyba iść i zobaczyć wszystko wyraźnie i przy okazji skonsultować z innym lekarzem.
No my mamy 3 pokoje z czego 1 malutki w sumie sie nie nadaje teraz dla nas na nic i co chwile inne decyzje podejmujemy odnośnie remontu bo na remont całości to nie mamy i już sama nie wiem co robić ;/ dziś decyzja że robimy tylko nasza sypialnie żeby dla dziecka było i dla nas a resztę odkładamy na potem. Jestem już naprawdę zmęczona tym wszystkim i zdezorientowana. Zamiast odpoczywać to wracam z pracy i wtedy mam jeszcze cięższą pracę w domu ;/. Na dodatek mam jakieś kłucia w dole brzucha od wczoraj raz z jednej raz z drugiej strony. W tym roku tak się sprawy nam poukładały że nawet morza tego lata nie widziałam na oczy a od 2 miesięcy mieszkamy 20 min piechotka od plaży.
Kamcia boli bo macica sie rozciaga,tez tak mialam.
My mamy dwa pokoje ,na poczatku malenstwo bedzie z nami.ciekawa jestem plci maluszka bo na poczatku roku zrobilismy generany remont dla naszego pierwszego synka i jest typowo dla chlopca zrobiony a jak bedzie dziewczynka to trzeba bedzie troche pokabinowac.Chociaz nasz synek jest teraz pozytywnie nastawiony na rodzenstwo i nawet mowi ze wolalby siostre to niewiem jak zareaguje na takiego malucha w domu.Juz raz mi powiedzial ze jak dzidzia sie urodzi to juz nim sie nie bede tak zajmowac.Biedaczek musial sie meczyc z takimi myslami,dobrze ze mi to powiedzial i mu wytlumaczylam ze tak napewno nie bedzie ze tak samo jak dzidzia bede sie i nim zajmowac.
dziewczyny skorzystałam dzisiaj z wizyty na NFZ .Dr zrobił mi usg i prawdopodobnie to chłopak.Co prawda jest to nie pewne, bo mogą to być obrzmiałe wargi sromowe- no zobaczymy

image.
anula to mnie uspokoiłaś bo już dodatkowo sie denerowałam tymi bólami ;)
Nasz dzidziuś też będzie z nami narazie potem pewnie mu zrobimy pokoik. Już bym chciała mieć dla niego wszystko gotowe ;)
Hej ja wlasnie wrocilam z USG bede miec chlopca ...ale niesety jak wybieralam sie na usg to skrecilam noge bylam u chirurga i mam teraz w bandazu i zaje**** boli ;/ ja mam ostatnio same przypadki ...
kamcia - chodze do wrzeszcza na grunwaldzka
http://www.lekarze-specjalisci.pl/stronadom.html
tylko mowie to jest usg normalne zadne tam 3d , plci napewno nie poznasz . Ale lekarz wszystko sprawdza , serce kregoslup głowke , brzuszek . badal mnie ostatnio 20 minut .

oj Madzia ale masz przygody . Wracaj do zdrowia ;*

image
kamcia01- jeśli ten ból jest podobny do tego przedmiosiączkowego, to pewnie tak jak juz ostało tu napisane, to Twoja macica, która Ci się rozciąga- tak musi być, wkońcu dzidzia musi mieć gdzieś miejsce, żeby szaleć:)

Madzia86 - jacie, Ty to masz przebój za przebojem, kurcze to kuruj się tam teraz- PS. teraz możesz powiedzieć swojemu facetowi- że, nie ma wyjścia - musi nosić Cie na rękach:)

no u nas remont posuwa się do przodu- wkońcu powstała podwiszana ścianka, ktorą mamy mieć za łóżkiem i jest szansa, że ekipa się wyrobi do przyszłego tygodnia i pokój będzie już wycekolowany i pomalowany, tak, że będzie można mysleć o robieniu zabudowy szafy w nim i przeniesniu naszego małżeńskiego łóżka, żeby wkońcu wynieść się z pokoju, który ma być dla naszego synka, we wrześniu pochodzę jeszcze za łóżeczkiem i komodą z przewijakiem, bo chciałabym, żeby od października już sobie tam stały w pokoju i czekały spokojnie, a w między czasie będe ozdabiać ściany w jego pokoju i szukać jakiś fajnych dodatków,
wszystko na raz nam się uzbierało, nie dość, że dalsze urządzanie to jeszcze wymiana auta, bo moje już się sypię po woli, a musze mieć samochód, żeby się wydostać gdziekolwiek z mojego Wiczlińskiego wygwizdowa:) normlanie chyba zacznę grać w jakiś konkursach, może wygram albo kasę albo samochód!:D

image
mary_25 właśnie jest to taki ból jak przed miesiączką ale od czasu do czasu coś mnie tam kluje.
Myślicie że coś może byc nie tak?
ja myślę,że to nic poważnego- jak byłam u lekarza to zapytałam o ten mój klujący ból.Lekarz powiedział,że pewnie macica się rozciąga.Jeżeli bolałoby mnie ciągle i niżej brzucha i towarzyszyłoby krwawienie to mógłby by to jakiś sygnał niepokojący i należałoby udać się na KOR.Przy następnej wizycie zapytaj lekarza.

image
Ja milam tak samo , aż pojechalam z tym na pogotowie bo sie bałam .
i rowniez dowiedzialam sie ze to macica , i nie ma sie czego obawiac , jeśli bol Ci przeszkadza 3x1 Nospy :) Wiec spoojnie .

A teraz pytanie do mam ktore przyzyly juz jedna ciaze , albo miały to w tej ... co to moze byc .
W dolnej czeci podbrzusza , w okolicach jajnikow , tylko ze na srodku
baaardzo twardy brzuch i od czasu do czasu lekki przechodzacy bol , najczesciej gdy wstaje z pozycji lezacej na siedzaca . Najbardziej ciekawi mnie ten twardy brzuch . Czy to mozliwe zeby dziecko "wypchało" macice ? bo ta czesc twarda to taki kawalek hmmm ja wiem maly kwadracik 5na5 cm .

image
No mam przygody co chwile a moje dziecko juz wazy 490 gram i sie zastanawiam gdzie on sie miesci bo plaska prawie jestem tylko gule na brzuchu mam ...
kamcia01 - tak myślę, że to macica, ten ból może mieć chyba różne nasilenie, mnie czasem boli słabiej a czasem tak mocniej jak przy moich bólach miesiączkowych, ae ten ból też nie jest taki stały, tylko troche poboli a potem mija zaraz, pnadto pomimo macicy, cała miednica pracuje i mięśnie znajdujące się przy miednicy, wtedy ból ponoć jest taki bardziej przechodzący też na plecy w okolice krzyżowo- lędźwiową- mi się on zdarzył też kilka razy - dobrym sposobem na to akurat są ćwiczenia rozluźniające- np joga albo takie ćwiczenia na okolice miednicy, które pokazują w poradniakch dla ciężarnych, ja już zaczęłam ćwiczyć powolutku, bo już czuję, że mój nieszczęsny kręgosłup sie odzywa, więc ćwiczę i oddychanie i mięśnie krocza i miednicy i kręgosłupa, z miłą chęcią poszłabbym sobie na basen, ale kurcze przez te ciągłe infekcje nie mogę
jak nie ma krawaienia to ja bym się takimi bólami nie przejmowała, wkońcu ciało musi się trochę przestawić, rozciągnąć, ponadto czasem niewłaściwa postawa może nasilać różne bóle
a takie stwardnienie w brzuchu to nie wiem co to może być, jak jest dłuższy czas, bo ja czasem tak mama, ale to wtedy jak młody jakoś specyficznie sie ułoży
dziś mi się śmiać chciało, bo dziś rano nie czułam jego ruchów i się zmartwiłam, potem po śniadaniu też jakoś nie czułam i wypiłam sobie słabą kawę, bo mi się w głowię kręciło (ja mam wyjściowe ciśnienie 55/80:)) i mówię do męża, że no wkońcu poczułam ruchy naszego synka, na co mój mąż do mnie z ironią- co z Ciebie za matka, nie dasz dzieciakowi pospać tylko go tam budzisz kofeiną:P nie mogę z niego, ale dobrze, dobrze niech mu się włącza tryb ojcowski:)

image
Ja też mam czasem takie bóle, np. wczoraj wieczorem miałam taki kłujący po lewej stronie na dole brzucha, ale chyba nie ma się co przejmować, tam się teraz dużo dzieje w naszych brzuchach, więc nic dziwnego, że czasem zaboli...
A propos kawy - ja zawsze uwielbiałam pić, nie przeżyłam dnia bez jednej filiżanki, a w pierwszej ciąży mi jakimś cudem to zupełnie przeszło i kawa przestała mi po prostu smakować :) teraz w drugiej ciąży dokładnie tak samo było, po prostu przyszedł taki moment, że nie smakowało i już - tylko tym razem o dziwo trwało to tylko parę tygodni, bo teraz z powrotem nie mogę żyć bez kawy :) ale myślę, że jedna filiżanka dziecku nie zaszkodzi :)
Byłam dziś w Mapu obejrzeć na żywo ten wózek co mi się podoba - Jedo Fyn - i utwierdziłam się w przekonaniu, że to jest to, co chcę :) tylko nie mieli niestety dostawek dla starszych dzieci, więc pojechaliśmy tam na Morską do drugiej hurtowni i tam mieli, pani nam to zamontowała i nawet całkiem fajnie się to prowadzi, myślałam że będę w to kopać jak będę szła, ale nie jest tak źle.
Hej Dziewczyny!

I ja się melduję w nowym wątku :-) dopiero teraz bo ostatnio miałam przez 2 tyg.gości ale tak to jest jak się mieszka nad morzem a rodzina daleko i im to atrakcja więc ogólnie byłam trochę zalatana.

Trochę się tu u was dzieję część już zna płeć super:-) ja mam wizytę w pon. więc może i ja będę wiedzieć.

Co do bóli brzucha to normalne ale twardnienie oznacza - mamuśka zwolnij trzeba odpoczywać :-) u mnie w 1 ciąży często twardniał i zaczęła mi się ok. 20 tyg. skracać szyjka macicy więc musiałam więcej leżeć niż chodzić i złożono mi pessar ale wiadomo nie zawsze tak musi być, a urodziłam w 38 tyg. praktycznie od razu po zdjęciu pessara. Wczoraj też trochę przesadziłam ze spacerkami więc po powrocie nie mogłam się ruszać miałam tak napięty brzuch, że mąż tera bez gadania we wszystkim mnie wyręcza. Najlepiej na wizycie u gin. wspominać o twardnieniu brzucha jak takowy występuje.

My pokoik też mamy zamiar robić ale dla starszego skarba bo jeszcze pomieszkuję u nas w sypialni, narazie przenieśliśmy jego zabawki, żeby się powoli przyzwyczaił ale musimy jeszcze pomalować i jakieś łóżeczko takie bardziej dorosłe kupić :-) i planuję w ramach wyprawki kupić suszarkę bębnową bo jak narazie pranie się suszy właśnie w docelowym pokoiku dziecięcym.
Jutro Świętujemy koniec pierwszej - łatwiejszej połowy.

Sprawdzałyście ile powinnyście przytyć w ciąży ?

http://viggo.pl/ciaza-i-polog/art/kalkulator-wagi-w-ciazy/

Tym razem idę idealnie wg wskazań, a w poprzedniej ciąży przytyłam duuużo więcej.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

do góry