Widok

Sushi...

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z nietypowymi rzeczami, bo standardy znam:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nikt nie robi?
image
robi, robi...
nigdy nie używam surowych ryb, dostępnych w naszych sklepach. no niestety.
kiedyś o tym trochę czytałam i jak dla mnie - ryzyko złapania pasożytów jest za duże.
jeśli chciałabym użyć ryby surowej, to takiej, która uprzednio była głęboko mrożona w temp. poniżej -22 st C przez dłuższy czas. taki proces wykańcza ewentualne pasożyty (podobno :)
wygodniejszą opcją jest skorzystanie z oferty sklepu "kuchnie świata".
w galerii bandyckiej widziałam mrożone zestawy ryb (maślana/ tuńczyk / łosoś / węgorz / owoce morza). była również możliwość zamówienia świeżego tuńczyka.
jak jest obecnie - nie wiem, ale od czego jest telefon?
ja też nie używam surowej ryby ze strachu:-) korzystam za to z wędzonego łososia i tuńczyka z puszki:-) Ryż kupuję zwykły bo ten do sushi jest droższy. Do ryżu dodaję zawsze ocet ryżowy i sos sojowy albo sos chili-słodki
Opinia została zablokowana przez moderatora
Ćma w galerii to nawet byłam, ale tych ryb mi nie proponowano. Chociaż na moje to pewnie nie były surowe, bo węgorza surowego nie można jeść.
image
mi też nikt nie proponował :) sama zajrzałam do zamrażarek.
raczej były surowe - mrożone, takie gotowe porcje do nigiri. fakt, że było to jakiś czas temu, ale raczej się nie mylę. aż z ciekawości się przemogę i pójdę niebawem do bandyckiej na przeszpiegi.
a jeśli chodzi o węgorza, to i tak na początek musi być surowy, a jeszcze wcześniej żywy ;)
Dla mnie to było tam tyle rzeczy, że musiałabym spędzić parę dobrych godzin żeby wiedzieć co do czego jest. Z mrożonek to pamiętam, że mi pani zupę pokazywała, albo z lodówki...

Co do węgorza to raczej obrobiony się nie rodzi;). Chodziło mi tylko o to, że jego absolutnie surowego jeść nie można :P
image
byłam wczoraj w galerii bandyckiej i potwierdzam, że są zestawy (dwa rodzaje - ok 20-28 porcji), o których wspominałam wyżej. cena ok 35 pln. w skład wchodziły: maślana, łosoś, węgorz, krewetki, surimi, ośmiornica, jakieś białe coś ;) ale nie mam pewności, czy był tuńczyk. byłam tam w przelocie i nie miałam czasu, żeby się wczytać, czy wszystkie składniki są po obróbce termicznej. węgorz wyglądał na już podpieczonego. zestaw wyglądał na pakowany próżniowo i przebywał w lodówce lub zamrażarce :)
sądzę, że doświadczony sprzedawca udzieli więcej informacji, więc do dzieła!

co do węgorza, to oczywiście nie jada się go na surowo. to taka wiedza, którą miałam w formie genetycznie zakodowanej ;) ale dzięki Tobie poczytałam dlaczego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ćma dzięki:). Przy okazji nabędę, a na razie kupiłam kilka sztuk gruponów i mam zamiar się nie przyzwoicie objeść:) No i przy okazji podpytać co nie co.
image

Jeśli szukasz pysznego sushi w Gdańsku, polecam sprawdzić menu w Sushi Pak! Znajdziesz tam szeroką ofertę dań. Możesz zapoznać się z pełnym menu tutaj Sushipak !
Najlepsza restauracja z SUSHI w Trójmieście -
sushi Gdańsk z oferty Sushipak.

Inne tematy z forum Kulinaria

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Nienawidzę gotować (177 odpowiedzi)

Może którąs z mam ma podobny problem i wypowie się jak sobie z tym radzi? :) Ja nienawidzę...

do góry