Widok

Świadek po ślubie Cywilnym .

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny może byc świadkiem osoba po ślubie cywilnym ? Bo dochodzą mnie słuchy że nie .

.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a dlaczego nie???skoro swiadkiem moze byc osoba nie majaca slubu to osoba po cywilnym tez moze:)

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
Jedyny wymog co do swiadków to muszą mieć skonczone 18 lat i posiadac dowod :) Moga byc nawet niewierzący, wiec nie bedzie problemu :)
image
image
image
no właśnie ... jeśli zataisz fakt zawarcia związku małeńskiego w
USC to świadkiem być możesz .... ale tak? osoba żyjąca w takim związku małeńskiem jest względem kościoła grzesznikiem, który nie może iść do spowiedzi, gdyż nie otrzyma rozgrzeszenia, nie może więc iśc do komuni ... a jak to będzie wyglądało, jak twój świadek nie pójdzie do komuni po twoim ślubie? ale pal sześć jak to wygląda .... osoba żyjąca w cywilnym związku małżeńskiem nie może bć chrzestną i wogule jest "człowiekiem gorszej kategori" .... taki jest ten nasz kościół wspaniały ....

ok, to jeszcze zrozumiem, bo to człowiek sam wybiera sobie taką drogę, nie chce kościelnego, niech się liczy z konsekwencjami, ale tego już nie zrozumiem: wychodzisz za mąż za rozwodnika ... i jesteś tak samo napiętnowana przez kościół jak on ... czyli brak rozgrzeszenia, komuni itd ...

papilio1@op.pl
Bo słyszałam własnie że świadkiem może byc osoba wolna, lub po ślubie kościelnym ... ale jak tak to super ;)

.
może być panną , kawalerem, rozwódką, rozwodnikiem, wdową ,wdowcem, wierzącą lub niewierzącą osobą byle MIAŁA 18 LAT I DOWÓD OSOBISTY !!!!!

image
image [/url]
słyszałam, że nie ...

papilio1@op.pl
to źle słyszałaś, w prawie kanonicznym czy jak to sie tam nazywa jest dokładnie napisane że świadek musi miec osiemnascie lat ( i jest to jedyny wymog)

image

przeczytaj, co napisałam wyżej ...

papilio1@op.pl
Ja byłam świadkiem na ślubie kościelnym. Nie poszłam ani do spowiedzi ani do komunii podczas ślubu i nie było problemów. Koleżanka miąła na ślubie kościelnym jako świadków dwóch buddystów i też nie było sprzeciwu ze strony księdza.

image
Mojego W. bratowa chciała na świadka swojego brata, który jest tylko po cywilnym i ksiądz się nie chciał zgodzić (właśnie że nie ma żadnych przeszkód żeby wziął slub kościelny, że teraz żyją w grzechu itp.) ona była uparta i nie chciała nikogo innego i w końcu ksiądz "uległ" i się zgodził. Także to zależy od księdza, mój proboszcz nie robi pod tym względem problemów. Choć głupio wyglądało jak para młoda poszła do komunii, potem mieli podejść świadkowie i mój W. poszedł a jej brat siedział.

image
image
ja tez mialam swiadka po slubie cywilnym on ma swiadczyc o naszej milosci wiernosci i tp a nie dawac dowod swojej wiary

image

Inne tematy z forum Wesele

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

do góry