Widok

Świadkowa w ciąży,a podejście księdza

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ostatnio razem zastanawiałyśmy się, czy mówić księdzu, że moja świadkowa jest w ciąży. W dniu ślubu będzie w 4 miesiącu, może za duzo nie widac, bo jest szczupła, ale czy dostanie rozgrzeszenie skoro żyje bez ślubu?Czy bez rozgrzeszenia dalej moze byc swiadkiem?Mialyscie jakies doświadczenia w tej kwestii?Póki co skłaniam się ku nie mówieniu, sam zobaczy, a ja świadkowej nie mam zamiaru zmieniać. Dziękuje za wszelkie info.

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
może być świadkiem,po prostu nie przystąpi do komunii

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak dostanie rozgrzeszenie to przystąpi ;)
ale wiem, że świadkowie nie maja obowiązku się spowiadać

image[/url]image[/url]
Myślę, że to zazwyczaj zależy od księdza, ale rzadko który przemilczy taką sprawę..do spowiedzi będzie musiała iść, co zamierza wtedy powiedzieć??..myślę, że najlepiej by było porozmawiac z księdzem.
image
zgadzam się - nie musi przystępować do komunii :)

a jeśli chce się wyspowiadać - polecam księdza Artura z parafii Świętego Józefa na Przymorzu - na ul. Jagiellońskiej :)

taki młody, łysy, w okularkach ;)

bardzo sympatyczny i nowoczesny :)

gdy musiałam iść do spowiedzi przed ślubem mojej Sis (bardzo Jej zależało, żeby świadkowie przystąpili do komunii) - poszłam właśnie do niego ;) to była moja pierwsza spowiedź od 9 lat ;)
nie było umoralniania i głupkowatych gadek... ;) a sporo miałam na sumieniu ;)

wlasnie przyszlo mi na mysl, ze decyzje o info o jej ciazy podejmiemy moze po tym, jak ksiadz dowie sie, ze od zeszlego roku mieszkamy raze. Jesli rekacja bedzie ok, to z ciaza swiadkowej tez bedzie dobrze :)

image
świadkowie nie muszą przystępować do spowiedzi, nie muszą być chyba nawet katolikami, a w ogóle to ksiądz nie ma w tej kwestii nic do gadania :P
Jedynym wymogiem wg Prawa Kanonicznego jest, aby osoby mające sprawować funkcję świadka były osobami pełnoletnimi. Nie ma również wymogów dotyczących ich życia religijnego czy moralnego. Świadkiem może więc być osoba o innym wyznaniu.

mojemu szwagrowi ksiad zpowiedzial ze swiadkowie nie musza nawet isc do spowiedzi ani do komuni to go nie interesuje wazna jest para mloda

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
Dzięki dziewczyny:) Nic ksiedzu nie powiemy, i tak sam zobaczy :)

image
moja swiadkowa jest w 8 miesiacu ciazy.ma ciaze zagrozona i dlatego sie o nia boję,ale powiedziala ze ona po prostu musi w ten dzien z nami byc i za to ja kocham.ale ksiadz nie ma tu chyba nic do powiedzenia...

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
moja swiadkowa byla tydzien przed rozwiazaniem z ogromnym brzuchem, fakt ze ma slub koscielny, ale za to świadek bez koscielnego i ma dzieco i byl moim swiadkiem poprostu do komuni nie przystepuje kosciol tego nie zabrania tylko trzeba napomknac o tym ksiedzu.

image

Nie ma to znaczenia. Świadkowie się nie muszą spowiadać ani przystępować do komuni. Sam tego nie robiłem i nie było problemu.

A kogo interesuje brzuch świadkowej?

Jak będą problemy, olejcie księdza i zmieńcie parafię.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Ja mialam problem. Co prawda swiadek nie jest w ciazy ale zyje w grzechu (tzn ma tylko slub cywilny!).Proboszcz dal mi do zrozumienia ze swiadka musze zmienic i tak zrobilam:( Wiem ze jesli chcialabym zeby slub odbyl sie w innej parafii tez by to utrudnial:( Nawet nie zgodzil sie na dekoracje kosciola a ja juz mialam zarezerwowany termin u pani Agaty:(

[url=http://www.slub-wesele.pl]image

Inne tematy z forum Wesele

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

do góry