Widok
Świadkowa w ciąży,a podejście księdza
Ostatnio razem zastanawiałyśmy się, czy mówić księdzu, że moja świadkowa jest w ciąży. W dniu ślubu będzie w 4 miesiącu, może za duzo nie widac, bo jest szczupła, ale czy dostanie rozgrzeszenie skoro żyje bez ślubu?Czy bez rozgrzeszenia dalej moze byc swiadkiem?Mialyscie jakies doświadczenia w tej kwestii?Póki co skłaniam się ku nie mówieniu, sam zobaczy, a ja świadkowej nie mam zamiaru zmieniać. Dziękuje za wszelkie info.
zgadzam się - nie musi przystępować do komunii :)
a jeśli chce się wyspowiadać - polecam księdza Artura z parafii Świętego Józefa na Przymorzu - na ul. Jagiellońskiej :)
taki młody, łysy, w okularkach ;)
bardzo sympatyczny i nowoczesny :)
gdy musiałam iść do spowiedzi przed ślubem mojej Sis (bardzo Jej zależało, żeby świadkowie przystąpili do komunii) - poszłam właśnie do niego ;) to była moja pierwsza spowiedź od 9 lat ;)
nie było umoralniania i głupkowatych gadek... ;) a sporo miałam na sumieniu ;)
a jeśli chce się wyspowiadać - polecam księdza Artura z parafii Świętego Józefa na Przymorzu - na ul. Jagiellońskiej :)
taki młody, łysy, w okularkach ;)
bardzo sympatyczny i nowoczesny :)
gdy musiałam iść do spowiedzi przed ślubem mojej Sis (bardzo Jej zależało, żeby świadkowie przystąpili do komunii) - poszłam właśnie do niego ;) to była moja pierwsza spowiedź od 9 lat ;)
nie było umoralniania i głupkowatych gadek... ;) a sporo miałam na sumieniu ;)
Jedynym wymogiem wg Prawa Kanonicznego jest, aby osoby mające sprawować funkcję świadka były osobami pełnoletnimi. Nie ma również wymogów dotyczących ich życia religijnego czy moralnego. Świadkiem może więc być osoba o innym wyznaniu.
Nie ma to znaczenia. Świadkowie się nie muszą spowiadać ani przystępować do komuni. Sam tego nie robiłem i nie było problemu.
A kogo interesuje brzuch świadkowej?
Jak będą problemy, olejcie księdza i zmieńcie parafię.
"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
A kogo interesuje brzuch świadkowej?
Jak będą problemy, olejcie księdza i zmieńcie parafię.
"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
Ja mialam problem. Co prawda swiadek nie jest w ciazy ale zyje w grzechu (tzn ma tylko slub cywilny!).Proboszcz dal mi do zrozumienia ze swiadka musze zmienic i tak zrobilam:( Wiem ze jesli chcialabym zeby slub odbyl sie w innej parafii tez by to utrudnial:( Nawet nie zgodzil sie na dekoracje kosciola a ja juz mialam zarezerwowany termin u pani Agaty:(
[url=http://www.slub-wesele.pl]