Re: Sycylijska pasta Margherita C 'anciova - szczerze polecam!
Najdroższe ze składników to orzeszki piniowe (za małą paczką 17zł w M&S) i anchois (9,89zł za malutkie opakowanie w Almie). Makaron Margherita kosztował 6zł za 500g (Alma). Co do parmezanu, to tak...
rozwiń
Najdroższe ze składników to orzeszki piniowe (za małą paczką 17zł w M&S) i anchois (9,89zł za malutkie opakowanie w Almie). Makaron Margherita kosztował 6zł za 500g (Alma). Co do parmezanu, to tak jak pisałem, do tego dania można dać opcjonalnie, bo w oryginale dodaje się prażoną bułkę tartą; co było związane z faktem, że na Sycylii była bieda, a parmezan był zbyt drogi. A sardele zawsze były łatwo dostępne i tanie na Sycylii, orzeszki piniowe również:)
Co do cienkiej szynki, to chyba masz na myśli bresaolę? Ją się cieniutko kroi. Ostatnio w Almie poprosiłem o 10 plasterków (tak do antipasti), to za mało ważyły i Pani musiała ręcznie opisać, bo waga nie chciała drukować naklejki z ceną:)
Jakiś czas temu zrobiłem w domu suszone pomidory w oliwie z oliwek i muszę przyznać, że smakowały mi bardziej, niż ten kupne, nawet włoskie:P
zobacz wątek