Widok

Sytuacja na naszych drogach

Jak u Was z przejezdnością? Dojechaliście do domów?
Lipowa stoi od 15. Pomiędzy Balladyny i Pszenną w rowie cysterna i autobus. Tylko od czasu do czasu uda się komuś jakimś cudem przemknąć. Omijajcie z daleka i jedźcie ostrożnie!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jaki nr autobusu w rowie?
810. Może nie w rowie, ale tak zakopał się na poboczu, że sam nie wyjedzie.
SKANDAL
Lipowa i Księzycowa przypominały lodowisko.
Piaskarki zaspały. Jak ludzie sobie nogi powykręcali do gmina powinna beknąć za to. Na ch..............ja płacimy podatki!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Rano lodowisko.....a po południu zaspy śnieżne na drodze!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Straszny skandal, że zima jest zima i pada śnieg. Zapowiadali trąbili w telewizji przez 2 dni a teraz się czepiacie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie czepiamy .. tylko co za problem sypnąć piaskiem lub solą przy odśnieżaniu?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
dajcie proszę znać czy coś się już ruszyło na drodze gdańsk-banino?
Na budowlanych złamał sie TIR na wysokości końca lotniska i niema przejazdu tylko Kartuska
Da radę wogóle w stronę Gdańska się dostać? Muszę jutro być o 9.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja bardzo dziękuję Panu odśnieżającemu nasze drogi, który dzisiaj wieczorem na ul. Ptysia i Balbiny wyciągnął mnie z zaspy (i 2 innych kierowców też). Szacuneczek!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Lipowa rano .... no mieliśmy tą "nieprzyjemność" jechać..... lód lód i jeszcze raz lód i brak umiejętności jazdy kierowców w takich warunkach (ważniejsze przecież żeby zaparkować idealnie na kopercie niż nauka jak zachować się "na lodzie").

a takiemu jednemu z drugim (cysterny) co zablokowały ruch pod wiaduktem w Rębiechowie po 15 to bym nogi z doopy powyrywała!!!!!!!!!!! gdzie Wy się K$#^#^#&a pchacie jak wiecie że nie podjedziecie barany jedne....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
O 21.30 Budowlanych dalej zablokowana, na Lotniczej stoi na poboczach kilka sam ciężarowych, chciałem ominąć Rolniczą i Pszenna ale jest Rolnicza zasypana. O dziwo moja uliczka odśnieżona :) Z Matarni przez Kokoszki ok. 3,5 godz.
Jednak dobre miałem przeczucie dzisiaj rano, żeby o roboty nie jechać :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
ul. Tuchomska nie przejzdna, auta zakopane, zaspy sniegu powyzej 1m, plugow nie widac...
wie ktos moze czy trasa z chwaszczyna do zukowa jest juz w miarę przejezdna?
ulica Lotnicza na odcniku od wjazdu na Pszenna (obok Marketu ) jest całkowicie zablokowana. Puste samochody stoja na poboczu i na ulicy. jedna wielka zaspa. Nie ma żadnej mozliwosci przejazdu.
Ostatni kilometr drogi z GD do Banina pokonałem piechotą. Przynajmniej miałem okazję zmierzyć sięz ORKANEM osobiście :) .Auto pozostawiłem w bezpiecznym miejscu ,mam nadziej że wielmożny pan W.... jutro oczyści lokalne drogi - bo taki ma obowiązek !!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wyjechałem z lotniska do Banina o 15:30. Dotarłem o 21:40. Budowlanych zablokowana była tirem, obwodnica - dzwon na pasie do Gdańska na wysokości Shella. Kartuska krok po kroku bo w Lniskach był jakiś wypadek. Zrobiłem przynajmniej zakupy na matarni na święta (nigdy w IKEA nie było tak pusto).
Jak dojechałem Księżycowa była prawie nieprzejezdna. Nie dało się podjechać pod górę Księżycową (tam gdzie kończą się płyty) ale udało się skręcając w lewo i dojeżdżająć do Pszennej bokiem.
Jak dojeżdżałem dwa pługi walczyły z zaspami na górze Księżycowej.
Mieszkam tu już 6 lat, ale to pierwszy taki armagedon.
W sumie z ZASPY wychodząc po 17.00 wracałem 1h 50 minut. Na dole Słowackiego po 15 minutach stania niedaleko Grunwaldzkiej słyszałem na CB , że pod górę wszystko stoi i niektórzy stoją już 3 godziny bo Budowlanych zablokowane. Powrót do miasta w kierunku Armii Krajowej bocznymi uliczkami potem równoległą do Armii Krajowej - puściutka i można było pojechać chociaż 60 km/h :) w stronę Auchan. Wyjazd na nową drogę do Kokoszek - co prawda wszyscy stali w jakimś korku w stronę Żukowa, ale nie wiem dlaczego nikt nie jechał lewym pustym pasem i tak przemknąłem prawie obok wszystkich - nie wiem też dlaczego w Polce tak mało osób jeździ na wahadełko , potem niestety 25 minutowy dojazd do Biedronki -pas się zwęził .Zakupy w sklepie ,potem do Banina- o dziwo pusto na Nowatorów, przed Rębiechowem postałem pół godziny tylko. Nie było tak źle :)
czy ktoś wie czy da się przejechać przez Banino do Gdańska?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na Lipowej jeszcze o 23:00 sznur samochodów od Algidy do Pszennej. Teraz pusto i nawe ktoś śmignął w stronę Pępowa.
Wczoraj o 16 wyjechaliśmy z alfa centrum o 22.30 byliśmy przed domem, jedno szczęście że nasz maluch przespał większą część "jazdy" samochodem :)
pomiędzy Baninem a Miszewem zaspy 2m !!! nawiewa na drogę miejscami tylko jeden pas przejezdny ! masakra
Ja stałam od 16 na Lipowej do 19 godziny. 2 samochody w rowie wyjechać nie mogli. do tego autobus :gryf: stał tez w rowie nie ruszył się, kawałek dalej cysterna z paliwem z drugiej strony w rowie była a za mną jeszcze tir w poprzek stanął bo wiatr go tak zepchnął. Normalnie paraliż.
Jak dziś wygląda sytuacja?

Brawo dla strażakow, staneli na wysokosci zadania, gdzie natomiast podziala sie policja?

korek w Tuchomiu - masakra, przepychanki awantury, jedynie straz - ZERO policji, ZERO informacji od policjantow gdzie sie kierowac aby dojechac, totalny CHAOS.

czy problemem było wydanie zarzadzenia ze w trakcie orkanu z****ne TIRY zostaja na parkingach?

ja rozumiem ze trzeba cisnac aby dowiezc na czas, ale czy warto jest ryzykowac zycie i towar i utrudniac innym poruszanie sie po drogach aby za wszelka cene byc na czas? mozna kurde takie rzeczy zaplanowac o huraganie wiadomo bylo od 5 dni, a wszedzie gnoje pod gore nie moga podjechac, wydanoby zakaz, wlepianoby wysokie mandaty to by sie panowie tirowcy z wasem i ciazami spozywczymi rozmyslili przed wyjazdem na drogi w takich warunkach
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzis na trasie z Miszewa do Banina, milicja jezdzila i nagrywala/robila zdjecia aut, ktore ludzie musieli wczoraj zostawic, bo droga byla nie przejezdna i w korkach stali po 4h i wiecej. Ciekawe czemu wczoraj nie byli tacy chetni do pracyi pomocy, tylko dzis mandaciki beda wystawiac?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
bo to zafajdani paczkozercy sa, ryzyko zeby po ryjku dostac od wnerwionego goscia co w korku stoi minimalizuja, natomiast kase gminna beda teraz mandacikami chyzo zasilac, wczoraj im sie mandat nalezal za dezorganizacje i dopiszczenie do tej sytuacji jaka miala miejsce
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wiem dlaczsgo nie ustawia sie juz plotow przeciw snievowych na polach pamietam ze w latach 80 czesto widzialem takie konstrukcje....
w 90 tez byly przy Nowatorów, a była to dobra opcja, swoją funkcje spełniały.
widać nie ma tego komu robic, albo juz tych płotków nie ma?
ul. Borowiecka zablokowana przez zakopanego tira z dostawa do biedronki
Mądrala z UG w Gdańsku (ten od konsultacji społecznych) twierdził swego czasu, że po przebudowie Nowatorów też były, ale złodzieje rozkradli.
mam pytanie...jak interpretować Ustawę z 13 września 1996 roku o utrzymaniu czystości i porządku w gminach...
"Obowiązek właścicieli nieruchomości uprzątnięcia błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z części nieruchomości udostępnionej do użytku publicznego oraz z chodników położonych wzdłuż nieruchomości powinien być realizowany codziennie do godz. 8, a w przypadku intensywnych opadów śniegu - wciągu 6 godzin od ustania opadów. "

czy to znaczy, że jak cały piątek padało to nie trzeba było w ogóle odśnieżać??????
To jest najbardziej wk.. rzecz, jaką znam będąc właścicielem domu. Zmuszanie ludzi do pracy nie na swoim. Chodnik do kogo należy? Przecież nie do mnie, a do gminy. To niech gmina go odśnieża.
Na szczęście zdecydowanej większość mieszkańców za ich życia to nie grozi ;)

znow zapowiadaja opady sniegu i gololedz

a polmozgi w ciezarowkach znow wyrusza o poranku na nasze drogi skutecznie blokujac przepustowosc...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
jedyny chodnik odśnieżany na bieżąco to przy Algidzie. Na całej długości, razem z parkingiem. Jest tak co roku i bez względu na intensywność opadów. Dziękujemy i doceniamy!!!! Najgorszy syf to vis a vis Przemysłowej, nie da się przejść po chodniku a po ulicy strach. Dziękujemy i zapamiętamy Gmino !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gdyby nie te ciężarówki to byś nie miał co Żreć i w czym mieszkać !!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
sa znacznei wydajniejsze sposoby transportu niz drogowy, ale co tam, druga sprawa, ze wystarczy wlaczyc ta jedna komorke nerwowa w mozgu zeby przemyslec ze nie warto wyjezdzac w warunkach w ktorych sie nie dojedzie a jeszcze mozna ladunek stracic i mandat zarobic prawda tirowcu?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przewożąc chłodnie z jedzeniem czy też pieczywo za którym tak wszyscy wczoraj skomleli, że nie ma nie można sobie pozwolić na przestoj. Szef każe i trzeba jechać, nie ma że nie... Bo potem na innym forum będzie wpis "w piekarni brak chleba wstyd "
Idiotą jest kierowca, który obecnych warunkach wyprzedza na hama terenową kolubryną z napędem na 4! Cały sznur samochodów przy czym wpada w poślizg tarasuje całą drogę a potem ma pretensje że jest w rowie i i należy mu się pomoc. Czemu o takich nikt nie pisze ?? Albo o tych osobowkach w rowie..
Skoro zapowiadali takie warunki i tiry miały nie wyjeżdżać do pracy to czemu kierowcy osobowek też nie zostali w domach ?? Nie było by żadnych problemów :-)
jakos w komunikatach radiowych i tv pokazuja blokujace drogi ciezarowki i sorry, ale o jakim pieczywie ty piszesz pod xavierem droge blokowalyd wa wyprzedzajace sie tiry z ktorych jeden to wanienka z kryszywem nie wiem gdzie on tak sie spieszyl ze az pod gore musial wyprzedzac i nie udalo mu sie, moze wiozl piach do sypania na drogi LOL :D
myslenie nie boli, a kierowcom tirow bozia rozumu poskapila, serio jazda z elementami stalowymi cyz kruszywem w taka pogode to czyste bezmozgowie.
Mogłeś się też nie pchać ;-)
Hahahaha a teraz gadaj dalej na Twoje zdrowie :-D
A i jeszcze jedno :-D na drodze do Miszewa w sobotę rano w rowach stało około 10 samochodów osobowych :-D
Księżycowa dla nisko zawieszonych osobówek praktycznie nieprzejezdna...wczoraj jakiś pług jechał, ale tylko uklepał nawiane z pola hałdy śniegu, skutek- rozbełtana breja, głębokie koleiny z lodem na dnie...czy nie można było tego zdrapać do płyt i zepchnąć na pole???czy kierowca pługa nie widzi co robi?, to że przejechał, nie znaczy, że odśnieżył:/
Dzisiaj jeszcze gorzej... Pomagała koparka, ale wszystko tak naprawdę zostało zmielone i leży na drodze.. Na pocieszenie trochę deszczu... Nie widzę jutrzejszego dojazdu do pracy, chyba że samolotem z księżycowej :-)
Pszenną da się przejechać do Lotniczej
czy na Księżycowej naprawdę tak slabo jest dla osobówek? chciałam jutro tamtedy jechac :(
Witam,

Ja dziś wyruszyłem rano, niestety ul rolnicza pszenna olbrzymie błoto posniegowe, Pozostała droga do Gdańska czysta i czarna
Dysproporcje w jakości utrzymania dróg w powiecie kartuskim a drogami Gdańska czy pow. gdańkiego ( pruszczański ) są tak widoczne, że mam wrażenie, iż chcą nas w tym Baninie pozabijać albo, w najlepszym razie, pozbawić środków transportu. Rozumiem, że piątek zapowiadane kilka dni wcześniej wiatry zaskoczyły, ale co stało na przeszkodzie by w sobotę i niedzielę doprowadzić ul. Lotniczą do stanu choćby ul. Nowatorów w Gdańsku ? Majac zwykły osobowy samochód miałam wrażenie, że dzisiaj rano urwę tłumik wyrównując nawierzchnie podwoziem. Oczom nie wierzyłam gdy wjechałam do Gdańska. Władze gminne ( tu już na nic nie liczę ) i powiatowe powinny walnąć solidną skruchę albo podać się do dymisji ( na to też nie liczę ).
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oby pamięć o 'pomocy' z ostatnich dni nie umknęła przy okazji następnych wyborów.
Przy okazji zobaczcie co stało się z płotami wzdłuż Lipowej (okolice Balladyny) po odśnieżaniu. Co drugi połamany po tym jak Wanke zaczął wywalać śnieg na pobocze. Słupek przystanku Gryfa też zniknął.
no to pojechałam Księżycową, bo Lotnicza była już o 7:00 zakorkowana, samochody stały już koło sklepu OD i DO, Książycową dało się przejechać i jestem w pracy :)
Jest to jawny skandal .Od trzech lat sytuacja jest coraz gorsza.Wszyscy niszczą samochody a jedyną poprawą jesr chyba tylko pensja pożal sie boże burmistrza.To co dzisiaj zrobiona przy wyjeżdzie z lodowej to jawny skandal.Po obu stronach kałuży która jest tam od trzech lat zaspy po 2 metry.Jak człowiek stanie to nie wyjedzie i brnie w wodzie.Panowie władza ruszcie wreszcie d*py bo Was społeczeństwo pop prostu odwoła.
"Szanowni Mieszkańcy Banina w dniu 13 grudnia (piątek) Burmistrz Żukowa zaprasza na konsultacje społeczne dotyczące Strategii Rozwoju Gminy Żukowo na lata 2014-2020. Mamy niepowtarzalna szansę na wyrażenie swoich opinii o kierunkach rozwoju naszej miejscowości."

Przypominam :) że tu można zadać kilka kłopotliwych pytań odpowiednim władzom.

Zamiast monitoringu przejścia przy kościele i fotoradarów może lepiej zrobić płotki antyzaspowe na przyszłość.
Tu nie trzeba strategii (chociaż z pewnością by się przydała) trzeba po prostu zabrać się do roboty.Za coś Ci ludzie biorą pieniądze i to niemałe.Burmistrz chyba tyle co premier tego kraju.
kolejowa też słabiutko ..... również czułam się dziś rano jak pług zamiatając podwoziem koleiny.
Pszenna myślałam, że nie dojadę do lotniczej a tam jeszcze gorzej tiry pędzą a ja nie mam gdzie uciec-rzuca autem po tych koleinach. Zawał murowany kiedyś. Od rana była relacja w radiogdańsk z ul lotniczej-nie widzieli jeszcze takiej zaniedbanej drogi brak soli w gminie czy co.
W wielkim skrócie: tak jak wyglądają ulice tak wygląda praca urzędników państwowych tj. burmistrza i jego świty, radnych i całej tej reszty.
Takie sytuacje jak z ostatnich dni najlepiej pokazują kompetencje lokalnych władz. Mamy dzisiaj trzeci dzień po ataku zimy, a Lipowa nadal ledwo przejezdna, a na Kolejowej mamy off-road.
Osiedle za Algidą także ledwo przejezdne.
PRZEZ CAŁĄ NIEDZIELĘ WANKE NIE ODŚNIEŻAŁ BANINA, BO NIE BYŁO ZLECENIA Z GMINY. Nie dziwcie się więc, że jest jak jest.
mieszkam w Baninie od 6 lat i z każdą zima jest coraz gorzej. Lotnicza NIDGY nie była sypana solą i co roku jest mniejsze lub większe lodowisko. czasami nieśmiało jest posypana piaskiem, ale nie wiem na ile to wniesione kołami samochodów, a na ile celowe działanie.
Nigdy prewencyjnie nie wyłączono świateł na tej górce w Rębiechowie, a tam jest drażliwy moment zimą, tylko dopiero jak ciężarówka jakaś stanęła to włączali żółte, ale korek zdążył się zawsze utworzyć do Miszewa.
Z bocznymi też jest już większy kłopot, bo ludzi i domów coraz więcej a Pan Wanke sam. Nie da rady.
Może czas by było odwołać burmistrza,jakoś tak sie dziwnie zbiega ,że od czasu jego wyborów jest tylko gorzej i gorzej.Może trzeba pisać do marszałka,to chyba jego szef
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chcę się cieszyć że mieszkam w Baninie, ale jak na razie ...żałuję :( a miało być tak pięknie. aż mi się ryczeć chce kredytu na 20lat jeszcze mamy. DZIĘKUJEMY CI PANIE BURMISTRZU
Za te kilka złotych nikt sie nie będzie przemeczał
http://www.bip.zukowo.pl/kadry/pliki/1370265734.pdf
Za Lotniczą to odpowiada chyba starościna J. Kwiecień ....ale ona chyba nawet nie wie gdzie leży Banino. W czyim zarządzie leży Lotnicza i kto odpowiada za stan nawierzchni i jej odśnieżanie ?
piątek w godziinach ok 10 światła w Rębiechowie były wyłączone
Za stan ul. Lotniczej odpowiada Powiat gdyż jest to droga powiatowa
Pewnie po to, żeby auta nie musiały się zatrzymywać na czerwonym i nie miały tym samym problemu z ruszeniem pod górę.
image
Jak na 13k/ miesiąc + renta wojskowa to słabiutki ma majątek. Ciekawe jak rodzina :) a może Stachu dopiero jest na dorobku bidulek.
Szczególnie zadeklarowana wartość posiadanego domu wraz z działką jest ciekawa.
wyobrażam sobie ,ze ten biedak musi mieszkać w jakiejś altanie , albo szopie....
a ja mieszkam 18 lat w Baninie i gorzej bywało bo były tylko pola i kilka gospodarstw. Śnieg , wiatr i pola i zaspy dobrze ,że mielismy wtedy auto terenowe
Od tego czasu niewiele się zmieniło, dróg jak nie było tak nie ma :(
Tak jak mówisz bywał gorzej. Trzy lata temu Pszenna wyglądała gorzej zimą niż teraz. Ludzie po prostu przyzwyczaili się do czarnego asfaltu zimą.
no co za ludzie ,chcieliby przejezdne drogi w zimie .Jaka zima dzień popadało a już 3 dni nie da się jeżdzić ,chociaz rano księżycowa wyglądała w końcu jak powinna.Widać można ale czy trzeba aż kłuć w oczy pensją ,żeby sięzabrać do roboty.
Dokładnie - Lotnicza to droga powiatowa, wczoraj rozmawiałam z nimi na temat odśnieżania tej drogi i pan tłumaczył mi się 10 minut, że: po pierwsze - nie mieli jak odśnieżyć drogi w piątek, bo był jeden wielki korek, więc nie było jak wjechać, po drugie, że w niedzielę (a w zasadzie już w poniedziałek) o 3 nad ranem jego pracownik przejeżdżał tą drogą dla sprawdzenia i że droga była przejezdna!!! i nie było nic tam do czyszczenia!!!, ciekawe to bardzo, bo ja przejeżdżałam drogą i w sobotę i niedzielę i było tragicznie, a koszmar się zrobił w poniedziałek rano, kiedy lodowe koleiny przekształciły się w górki i pagórki, na których można było urwać nie jedno w samochodzie, a pół autobusu znalazło się w rowie, drugie pół w tych koleinach i nie mógł wyjechać; po trzecie - oni sypią piaskiem z domieszką 20% soli, bo na nic innego ich nie stać (chyba 2%... bo ja to jakoś żadnej soli tu nigdy nie wiedziałam, bo się nic nie rozpuszcza) i że wiele ich dróg jest w gorszej sytuacji niż nasza...; po czwarte - że dziś (czyli wczoraj) drogę będą czyścić i poszerzać...
Podsumowując, jak powyżej, czego my wymagamy?? przecież jest zima i inni mają gorzej...

a co do odśnieżania na terenie gminnych dróg w Baninie, to w piątek wieczorem jak przejeżdżał "traktorek" przez Pszenną zasypując całkowicie wjazd w naszą boczną uliczkę od Pszennej (zupełny brak przejazdu, chyba że hammerem) próbowaliśmy go zatrzymać żeby odśnieżył u nas (nawet za dodatkową kasę) ale nawet nie zwrócił na nas uwagi i pojechał dalej dość szybko (on w zasadzie przejeżdżał tylko bo już wcześniej Pszenna była odśnieżona), więc tak wygląda odśnieżanie w gminie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zaspy po odśnieżeniu na poboczach;) mają z 2m wysokości widziałam na skrzyżowaniu jasia i małgosi/pszenna - horror jakiś. Ruch na pszennej powinien być wahadłowy. Strach w oczach.
Dodajmy jeszcze, że wykonawca odśnieżania w Baninie jest od lat ten sam ((J.Wanke), ale w tym roku wykonuje swoją pracę wyraźnie gorzej, Urzędnik odpowiedzialny w gminie za drogi twierdzi, że zakres rzeczowy prac jest w umowie taki sam, jak w roku ubiegłym> Rzeczywistość jest jednak inna. Na przykład na Lipowej trzeba by posypać w wielu miejscach solą, także na Leśnej, Pogodnej i Lodowej. Pryzmy śniegu po odśnieżaniu małym traktorkiem ( w ubiegłym roku był spychacz/pług o większej szerokości odśnieżania) stały się po zamarznięciu twarde jak kamień, przy mijankach nikt nie chce uszkodzić samochodu, nie ma gdzie się wycofać, a traktorek nie pojawia się, żeby poszerzyć drogę.
Sądzę, że słaby jest nadzór Urzędu gminy nad realizacją umów zawartych z wykonawcami. Podejrzewam zresztą, że Burmistrz nie dba o to, żeby nadzór ten był efektywny. Myslę, że mając na uwadze także inne kwestie dotyczące tematu Burmistrz-Banino, powinniśmy się przy najbliższych wyborach zmobilizować i doprowadzić do zmian personalnych, także obejmujących radnych.
http://radabanino.pl/informacje/3-konsultacje-spoleczne-w-ramach-projektu-strategii-rozwoju-gminy-zukowo-na-lata-2014-2020

Konsultacje społeczne - Strategia Rozwoju Gminy Żukowo 2014-2020 w dniu13 grudnia 2013 r. o godz. 15:00 w sali konferencyjnej w Urzędzie Gminy w Żukowie ul. Gdańska 52. Celem konsultacji jest zapoznanie mieszkańców z dotychczasowym przebiegiem prac nad Strategią Rozwoju oraz poznanie oczekiwań i opinii mieszkańców Gminy Żukowo w sprawie kluczowych elementów Strategii Rozwoju Gminy Żukowo na lata 2014-2020.
Przyjmowanie propozycji, uwag i opinii odbędzie się podczas spotkania z mieszkańcami Gminy Żukowo.
źródło: zukowo.pl
Wszystkich mieszkańców zainteresowanych planami rozwoju gminy w tym naszej miejscowości
takie spotkanie powinno zainteresować. Poruszenie spraw dotyczących dróg, infrastruktury, odwodnienia,
kanalizacji, budowy sali gimnastycznej przy nowo powstającej szkole, czy losy istniejących
projektów dla Banina, które nie doczekały sie realizacji jest ważne dla WSZYSTKICH mieszkańców Banina.
już biegnę na to zebranie! .. a nie , nie dostanę urlopu...
Mieszkalam w Baninie 4 lata i wlasnie miedzy innymi drogi byly powodem, dla ktorego od 1,5 roku mieszkam znow w Gdyni. Latem potworny kurz, nie ma jak wyjsc, pojsc gdzies na piechote, dziecka pouczyc na rowerku, niebezpiecznie, bo brak chodnika, daleko wszedzie. Jesien i wiosna to potworne bloto, zima to zaspy po pachy, albo takie dziury z lodem, ze auto sie rozwala, a bez auta nawet glupiej bulki sie nie kupi. Raz poszlam na piechote do sklepu to wataha psow mnie zaatakowala. Dosc szybko pozbylam zludzen, ze cos sie poprawi. I widze, ze rzeczywiscie raczej jest gorzej, bo ludzi przybylo. Wspolczuje wszystkim i zycze powodzenia w walce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Słaba psychika.
Jak to gorzej? Przecież mamy Biedronkę ;)
Jeżeli nie zaczniemy walczyć z gminą nic sie nie poprawi.Są odpowiedzialni za odśnieżanie i tyle.Niestety nie znam się na prawie i nie wiem jakie są realne możliwości wyegzekwowania odszkodowania za zniszczone samochody,wiem ,że ostatnie zaniechania kosztowały mnie kilkaset złotych na naprawy zawieszenia.I oczywiście dla świętego spokoju dam sobie spokój ale gdyby znalazł się jakiś rozsądny prawnik jestem za wniesieniem pozwu do sądu.Nic tak nie poprawia sytuacji jak grożba straconej kasy.Najpierw przez gminę a potem personalnie przez niezadowolonych wyborców
Do tego nie musi być prawnik. Zgłaszasz sprawę do gminy i wypłacają Ci odszkodowanie z OC. Łaski nie robią.
Potwierdzam. Mi udało się wyegzekwować odszkodowanie. Połamana osłona silnika i hokej zderzaka. Droga była całkowicie zalana. W sumie teraz to dużo jej też nie brakuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na Pszennej czy na jakiejś bocznej sytuacja miała miejsce?
Na Pszennej. Dzwonisz do gminy mówisz o co chodzi. Pani podaje ci nazwę bądź numer ubezpieczyciela i zgłaszasz szkodę. Wtedy jak zgłaszałem to gmina miała jeszcze franszyzę na oc i całości ubezpieczalnia nie wypłacała, ale wezwanie do zapłaty do gminy wysłałem i za 2 dni przelali resztę kwoty.

Generalnie o uszkodzenie auta teraz to nie problem tym bardziej że praktycznie całkowicie pozalewane są pobocza, a nigdy nie wiadomo co jest w miejscu gdzie płyta się kończy. Może duża dziura albo coś w tym stylu wahacz łatwo zostawić :] Zwłaszcza jak jedzie jakiś upośledzony kierowca co nie rozumie, że trzeba zwolnić i zjechać trochę na prawo.
wszystko fajnie, tylko to jak naprawdę się coś urwie,
a jak dobijasz swoje zawieszenie codziennie na tych samych dziurach i przez to musisz je robić 3 razy częściej niż powinieneś, to nic nie odzyskasz
Dokładnie musiałbyś im udowodnić że to przez ich zaniechanie samochód się rozklekotał. Pewnie dobry papuga by to zrobił. Kwestia kasy i czasu.
Od sierpnia do października chyba 5 razy widziałam jak równali Pszenną i okolice. Od tego czasu nie widać żeby coś robili. Mimo, że przynajmniej 2 razy przyjeżdżali tędy po tych dziurach. Ehh. ;(
image
Wystarczy jeździć wolniej. Mieszkam 6 lat w Baninie i jeszcze nigdy zawieszenia nie robiłem w żadnym z samochodów.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Mam nadzieję, że takiej zawieruchy jak ostatnio już nie będzie, ale zerknijcie tutaj: http://bip.zukowo.pl/zamowienia/pliki/1387545367.pdf
Psim obowiązkiem Wankego jest nie tylko odśnieżanie naszych dróg, ale też "zwalczanie śliskości: na drogach, ulicach, chodnikach". Namawiam! EGZEKWUJCIE to, za co i tak płacimy! W czasie ostatniej nawałnicy nie natknąłem się na ANI JEDNĄ posypaną drogę. Ślizgawka była aż do momentu rozpuszczenia się lodu.
Przecież to nie my jako mieszkańcy jesteśmy od pilnowania czy drogi są posypane czy nie.Ktoś za to bierze pieniądze i tego kogoś trzeba rozliczać.
Temat wróci jak nic tylko trochę śniegu spadnie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
no i dobrze bo trzeba walczyc o to :) a nie nikt nic nie robi i mysli ze sie polepszy ):
Niestety to jest jeszcze wieś i jak nie będziemy dzwonić i molestować by naprawiali drogę to nikt palcem nie kiwnie. Nie macie co liczyć że drogi będą robione ,na pewno nie wcześniej jak za parę lat ,więc pozostaje nam cierpliwie czekać i często dzwonić z prośbą o wyrównanie drogi.
Zgadza się.
Drogi będą robić jak będzie ułożona cała infrastruktura techniczna. Nikt nie zrobi wcześniej drogi,żeby później ją niszczyć. Dopiero byłoby larum, że pieniądze podatników są niszczone. Każdy kto się wprowadza to widzi jakie były i są drogi. Na forum wcześniej pisano, że mieszkańcy ul. Księżycowej sami składali się na płyty. Może trzeba pomyśleć nad ul. Pszenną. Powstaje drugie duże osiedle i warto by się złożyć na płyty tym bardziej, że na sporych odcinkach ulicy Pszennej już są ułożone.
A tymczasem dzwonić z prośbą o wyrównanie drogi.
W sumie atrakcyjniejsze byłoby wyłożyć czyms Rolniczą, niż jeździć na około Pszenną
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak dziś z dojazdem do Banina od strony armii krajowej?
Jest zima a śniegu nie ma .Za to drogi dziurawe jak sito.Może jak to kiedyś bywało ktos by je wyrównał zanim będą twarde jak skała.

Inne tematy z forum Banino

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

serwis kotła De Dietrich (10 odpowiedzi)

hej poszukuje sprawdzonego serwisu do kotła De Dietrich .

jaki piec wybrać do domu? (99 odpowiedzi)

Witam Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2...

do góry