Widok

Szanowana i zacna ul. Pszenna

Witam, sąsiadów.

Wstępem nie jestem negującym wszystko malkontentem !!!

Zdecydowanie nie podoba mi sie stan ulicy Pszennej, zalane brzegi jak i pół drogi w błocie, przez opady a i owszem ale i także przez pojazdy 3,5 T +.

Wiem Banino sie rozbudowuje kolejne osiedla wiec to normalne, ale nie normalne jest utrzymywanie przez gminę takiego stanu drogi, głównej dojazdowej do domostw, nie wspominam już o drogach bocznych od Pszennej jest jeszcze gorzej !!!

Dokładamy drodzy kierowcy swoje, duża prędkość, jazda na ścisk, piesi nie idący tym pseudo chodnikiem... Nie sposób nie ochlapać Was szanowni użytkownicy....

Kończąc czy można wymusić załatanie dziur, zrobienie poboczy skoro tylu tu nas mieszka i placi podatki może warto pomęczyć urząd w gminie by żyło nam sie lepiej ??
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
Masz 50% racji. Pszenna nie spełnia warunków do takiego ruchu jaki się po nich odbywa. Ale nie możesz jednocześnie żądać od gminy żeby w ciągu roku wykonano Pszenną, oraz inne boczne prywatne drogi. Jeżelibyśmy zgodnie oświadczyli, że żądania mieszkańców Kubusia Puchatka są nierealne (w normalnych warunkach no ale że mieszka tam członek rady i organizuje spotkania to musi się dać) to byłby jasny przekaz dla burmistrza co jest priorytetem. Jednakże zamiast zapewnić bezpieczeństwo dla kilkuset osób, ważniejsze prawdopodobnie będzie wykup prywatnej drogi i urządzenie jej dla kilkudziesięciu. Więc należałoby najpierw wytłumaczyć/bojkotować kubusia żeby robić to co jest naprawdę ważne.

Jednocześnie do wszystkich odpowiedzi od mieszkańców kubusia: nie jestem wielbicielem osiedli piekła wyrastających co i rusz przy pszennej, ale oni wspólnym kosztem i zarządem dewelopera ponieśli koszt wybudowania dróg wewnętrznych. Dlaczego oni mają się zrzucać na was? Macie 10 lutego zebranie, stwórzcie wspólnotę, wybierzcie zarządcę, zrzućcie się na to z czego tylko wy będziecie korzystać.
Pozdrawiam

Przede wszystkim drogi ZBIORCZE
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 13
Zgadzam się w 100% z pijaczyną. Jeśli drogi na Kubusia Puchatka są prywatne, to dlaczego mieszkańcy nie mogę się zrzucić i sami zrobić sobie drogę wewnętrzną? Wszem i wobec krytykowane osiedle rodzinne oraz familijne mają drogi wewnętrzne wyłożone kostką i każdy mieszkaniec zapłacił za to w cenie domu.
Czy w Baninie są równi i równiejsi? Bo na Kubusia Puchatka mieszka członek rady to mamy się na jego drogę zrzucać ? To pokazuje poziom i ktoś taki nie powinien nas wszystkich reprezentować.
W 1 kolejności powinny być drogi zbiorcze a później całą reszta.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 10
Po co podburzacie ludzi
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 14
czy stwierdzanie że drogi głowne najpierw a później boczne jest podburzaniem? nie wydaje mi się
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6
Nikt nie karze wam płacić za zrobienie nam drogi my ja sobie zrobimy. Problem polega na tym że włożylismy już kupę pieniędzy w tą drogę a deweloper stawiając bliźniaki ja rozwalił, gmina nic z tym nie robi bo... nie, starostwo wydaje pozwolenia na budowę nie uwzględniając art. 16 ustawy o drogach...i nie kontroluje stanu drogi po zakończeniu budowy mimo składanych skarg. I tak zostaliśmy sobie sami z tym bałaganem. Do tego właściciel nie bardzo się tym interesuje. Jak gmina przejmie drogę zacznie się nią interesować bo będzie jej i wtedy może zrobi z tym porządek. Co do utwardzenia ulicy mam pewien pomysł który chce zrealizować Przy udziale mieszkańców i proszę nie atakować mojej osoby o stronniczość bo nie chcę budować ulicy z kasy Banina a jedynie by gmina była zarządca drogi. Poza tym już nie raz mówiłem że wszystkie drogi w Baninie były kiedyś prywatne i gmina je systematycznie przejmuje więc nie rozumię oburzenia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
wkz, "gmina zarządcą drogi" = gmina (w tym wypadku również my = Banino) będzie płacić za utrzymanie drogi, którą chcecie jej wcisnąć. Skoro jest Was tam tylu, droga jest prywatna, to dlaczego nie możecie sami o nią zadbać? Kasy wam szkoda? Jeśli deweloper zniszczył PRYWATNĄ drogę, to właściciel/e mogą żądać jej naprawy.
Dodatkowo chciałbym widzieć Pańską aktywność również w przypadku innych dróg / osiedli. Jak sprawa ma się z salą OSP? Mogą w niej robić zebrania wszyscy mieszkańcy czy tylko wybrani?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
Moje zaangażowanie w tej chwili jest w: wprowadzenie stref skrzyżowań równorzędnych, nowy plan zagospodarowania M.P.Z.P, wprowadzenie stref zamieszkania, budowa chodnika, "budowa dróg-płytowanie" budowa tuchomskiej wraz z organizacją ruchu przy szkole, itp. Do tego imprezy dla dzieci itd. W trakcie tego jeszcze inne sprawy które wybuchają po drodze więc proszę mnie nie atakować mam co robić i robię dużo dla Banina. Było zapytanie mieszkańców ulicy przy której mieszkam co możemy z tym zrobić więc działamy i gwarantuję że to że jestem członkiem rady sołeckiej nie zmienią sytuacji w gminie i podejścia do nas bo tam mają swój świat i nie do końca liczą się z zdaniem RS. Pozatym rada sołecka jest jedynie ciałem doradczym sołtysa więc to nic nie znacząca funkcja. My jesteśmy tylko ludźmi którzy społecznie chcą coś poprawić w naszej wsi. Osobami które mają już jakiś wpływ są Radni Miejscy których to chyba nie trzeba już przedstawiać.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
Sala OSP jest użyczana przez prezesa OSP na wyraźną prośbę osób zainteresowanych i nie ma z tym najmniejszego problemu
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Z tą Kubusia Puchatka to sytuacja nie ciekawa. Mieszkańcy którzy chcą normalności wykładają kasę na nie swoją drogę, która jest niszczona przez Developera. Właściciel nie dba o drogę, nie egzekwuje od Developera przywrócenia jej stanu. Rozumiem działanie mieszkańców prowadzące do przejęcia drogi przez gminę.

Gmina powinna przejąć ta i inne osiedlówki za 1zł.
Fakt wszyscy zapłacimy za utrzymanie dróg osiedlowych ale moim zdaniem to własnie obowiązek gminy.

Trzeba też pamiętać o tym ilu mieszkańców korzysta konkretnej drogi przy utwardzaniu i asfaltowaniu dróg. Pszenna ma tu raczej pierwszeństwo.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Rozumie Twoja wypowiedz, mieszkam na rozwidleniu Pszennej w Pszenna (nowe osiedle SadOil) nasza drog w tym momencie jest gorzej niż fatalna !!! Dziurawa tak ze ....
Zanim jednak dojadę do drogi dojazdowej do osiedla, muszę zjechać z lotniczej w Pszenna i zawsze sie zastanawiam czy dużo aut muszę minąć jadąc praktycznie po błocie nie płytach.

Lokalny kierowca wie ze zwalniamy by nie urwać lusterka itp... Ale i tez by nie ochlapać za bardzo czyjegoś auta to tez ma znaczenie...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
to nic, że okręt tonie, ważne żebym ja miał w nim wygodną kajutę...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
Bełkot
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moze niech kazdy wysle zapytanie co tydzien do powiatu w Kartuzach, dlaczego wykreslaja zalecenie o budowie drogi przez dewelopera.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wlasnie to sa jakies zarty, ze deweloperzy w Baninie nie musza budowac drogi dojazdowej do nowych osiedli, gdzie np. w Gdansku to jest wymog. Czy nie mozna jakos ich zmusic do tego ?
Jest przeciez odpowiedni przepis. Ten sam deweloper budujac osiedle w miescie, robi tez obowiazkowe drogi. Bo miasto widocznie wymaga i ....
Jesli powiat wykresla celowo ten przepis czy zalecenie wydajac pozwolenie na budowe deweloperowi to moim zdaniem nie robi tego "bezinteresownie".
Takie jest moje zdanie.
Robi przysluge deweloperowi a nastepnie przerzuca piekielko na mieszkancow. Mieszkancy potaplaja sie pare lat w blocie to wrecz blagaja o prowizorke z plyt, bez chodnika. I oczywiscie zaplaca za te plyty z wlasnych pieniedzy. I tak koszmar trwa.
Czyli deweloper nie musial robic drogi i zaoszczedzil. Powiat tez nie robi, zawsze znajdzie tysiace wytlumaczen. Robia natomiast na wlasny koszt mieszkancy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wierzę, iż UG Żukowo nie może zareagować, gdy Starostwo Powiatowe wydaje pozwolenia na budowę nie uwzględniające budowy dróg. Są procedury. Chciałabym zobaczyć chociaż jedno pismo jakie napisała w tej sprawie gmina. Czy trafił jakikolwiek wniosek w tej sprawie do sądu?
Gmina nie jest taka bezwolna. Ma możliwości, ale nie chce bądź nie potrafi z nich skorzystać.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zmusimy przez nowy plan M.P.Z.P. w którym będzie jasno zapisane że jest art. 16 ustawy o drogach... I należy go egzekwować na inwestorach
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wszystko się zgadza, z jednym małym ale.... zanim to nastąpi deweloperzy wyniosą się z banina bo już nie będzie gdzie budować. ....
Oby nie. Zreszta nie sadze, zeby deweloperka tak szybko wyniosla sie z Banina...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pozwolę sobie podłączyć się pod wątek. Dzisiaj jadąc do pracy Naszą Wspaniałą Pszenną wjechałam w dziurę i przebiłam oponę! Czy ktoś już miał podobną sytuację? Jakie jest nastawienie gminy do wypłacania odszkodowań? Bo ewidentnie jest to wina gminy, która jest zarządcą tej drogi...
Dopóki nie bedzie normalnego asfaltu o chodnika tak bedzie.Jak to możliwe że w takiej miejscowości nic nie ma;/ Powinien być asfalt po którym jrzfzilby autobus!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Słupki autobusowe stoją wzdłuż Pszennej i Księżycowej ale... pewnie po tych dziurach za długo nie pojeździ autobus, jak co chwilkę będzie musiał robić remont pojazdu. Trzeba się zabrać za nasze "władze" i cisnąć na zebraniach o remont. Tak być nie może! Potężne osiedla, ogromna ilość mieszkańców a gmina mentalnie na wsi została! :/
Asfalt,asfalt i raz jeszcze asfalt który wytrzyma sto lat,a nie płyty które i tak zostaną w ciągu roku rozjezdzone!!!O to trzeba walczyć!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak dla mnie jesli dzieki temu jest taniej moga ja i zrobic z kostki brukowej, czy wywalic betonem, byleby było równo trwale i szeroko, z chodnikiem dla pieszych i latarniami.
Droga rowerowa moze zostac dosztukowana za pare lat.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Gmina jest skorumpowana i robi dobrze deweloperom.

Ja sobie w ogole nie wyobrazam w tej chwili autobusu na tych plytach i blocie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
popelnilem, zmamiony wizja spokoju i ciszy, blad zycia i 4 lata mieszkałem przy takiej drodze w baninie. ale pożądanie normalności kazalo wrocic do gd. I jest normalnie, samochod i buty czyste. i syf jakby mniejszy i korki jakby nie te.... zycze tym którzy potrafią przyznać się do bledu, i maja sily i możliwości- nie iddzcie tą droga. w miescie spokojniej
ps. a) 2 razy zakopałem się na takiej drodze (w baninie)- musial wycigac mnie ciągnik, a samochod duzy, 100 KM
b) zero szans na normalna w miare droge, przynajmniej przez 2 najbliższe lata.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
A czy szanowana i zacna ulica Pszenna sama nie była niegdyś drogą prywatną?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
"abc" ma racje z tym blotem. dla mnie to był szok pierwszej jesieni (rok temu). z ulicy zwyklej osiedlowej w gdyni, na drogę gruntową, gdzie po deszczu robi się bloto, a po roztopach trudno jest przejechać samochodami o mniejszej mocy. tez były dwa przypadki zeszłej zimy, po roztopach ze samochody ugrzezly. szok dla kogos kto dotychczas czegos takiego nie doswiadczyl.
powiem szczerze; tez mam myśli powrotowe. i nie ma znaczenia czy ktoś w szeregowcu czy wolnostojący. 70% drog w baninie- bloto, czasem mega. w pracy sobie robia podsmiechujki ze z wiochy przyjezdza bo wszystko w blocie. a najbradziej dzieci zawsze zal ze wiecznie ubłocone.
widokow na naprawę brak- wiem z UG
mi kiedyś gmina płaciła za uszkodzona osłone silnika. Nie obyło się bez problemów ale wypłacili odszkodowanie to było z 5 lat temu
Ciekawym zjawiskiem są "wały" przeciwpowodziowe, które z drogi robią niezłe bajoro.
Drogi w Baninie maja ciekawa konstrukcje "rynny".
Ja ze wsi pochodzę i tam gdzie mieszkałem to drogi wyglądają zupełnie inaczej, nawet nie utwardzone drogi były powyżej poziomu pól + rów wzdłuż, + przepusty poprzeczne jak były cieki wodne.
to zapewnia odprowadzanie wody.
Ale tu, zdaje się w bardziej cywilizowanej okolicy jest zgoła inaczej, droga to kanał.
Zadziwiające.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wklejam informacje ze strony radabanino.pl

Jest w nich mowa o asfalcie na Pszennej...

W dniu 30.11.2015 od godz. 18.00 do 19.50 odbyło się spotkanie Rady Sołeckiej z mieszkańcami wsi Banino w celu zebrania uwag i wniosków oraz przekazania informacji o działaniach poczynionych a także dalszych planach.

1. Część północna Banina Rada Sołecka wystąpiła do Urzędu Gminy Żukowo o wydzielenie strefy tempo 30 i utworzenie strefy skrzyżowań równorzędnych w rejonie ulicy Tuchomskiej i przyległych. Gmina jest przychylnie nastawiona do naszego pomysłu.

2. Budowa drogi na ulicy Księżycowej i Przemysłowej. Na powyższe drogi Gmina jest w posiadaniu kompletnej dokumentacji. Gmina nie otrzymała pozwolenia na budowę ze względu na brak uzgodnień wodno-prawnych ze względu na brak sieci burzowej i zbiorników retencyjnych na wodę opadową. Niestety z uwagi na konieczność przeniesienia środków finansowych na budowę sieci wodnej opadowej na aktualnie budowaną ulicę Tuchomską rozpoczęcie budowy ulic Księżycowej i Przemysłowej nastąpi dopiero po wybudowaniu zbiornika retencyjnego na wody opadowe w Rębiechowie. Po złożeniu wniosku przez Radę Sołecką pieniądze na wykonanie projektu zostały zabezpieczone w budżecie gminy na rok 2016r. Projekt zbiornika zostanie wykonany w 2016r. Zbiornik powstanie na przełomie lat 2016-2017r POD WARUNKIEM, ŻE GMINA BĘDZIE DYSPONOWAŁA ŚRODKAMI FINANSOWYMI NA JEGO BUDOWĘ.

PROŚBA DO MIESZKAŃCÓW może ktoś z Państwa orientuje się czy można uzyskać wsparcie finansowe z Unii Europejskiej na budowę tego zbiornika.

3. Pszenna podobny problem jak na ulicy Księżycowej i Przemysłowej.

Na ulicę Pszenną przygotowywany jest projekt drogowy uwzględniający budowę drogi szerokości 5,5m pokrytej asfaltem na której zastosowane by były fizyczne środki ograniczenia prędkości, oraz obustronny chodnik. Projekt oświetlenia ulicy jest już gotowy i stopniowo realizowany.

Wykonanie drogi możliwe będzie po stworzeniu planu gospodarki wodami opadowymi, wybudowaniu zbiorników retencyjnych oraz wykonaniu sieci kanalizacyjnej.

4. Pszenna w celu wymuszenia spowolnienia ruchu na ulicy Gmina wyraziła zgodę na wykonanie 4 sztuk szykan ( miejscowe zwężenie drogi umożliwiające przejazd tylko jednego pojazdu w jednym kierunku) lub progów spowalniających. Progi spowalniające będą budowane w roku 2016 a pieniądze na ten cel będą pochodzić z funduszu sołeckiego. Jednocześnie wymienione zostaną uszkodzone płyty i uzupełnione miejsca gdzie ich brakuje.

Po zastosowaniu progów spowalniających wyciągniemy wnioski czy owy sposób wystarczająco uspokoił ruch na w/w ulicy i zadecydujemy czy progi stosować na nowej nawierzchni czy zastosować szykany.

5. Pszenna i przyległe będziemy starać się, aby tam gdzie to jest możliwe powstawały skrzyżowania równorzędne. Powstał jednak problem z drogami przyległymi, gdyż nie wszystkie są gminne. Aby rozwiązać ten problem właściciele działek drogowych musieli by przekazać gminie 20 mb drogi (najlepiej całość) gdyż zgodnie z kodeksem drogowym taki odcinek po utwardzeniu wystarczy by utworzyć skrzyżowanie równorzędne. NA DRODZE PRYWATNEJ GMINA NIE MOŻE PROWADZIĆ ŻADNYCH INWESTYCJI ( ROBÓT )A TAKŻE NIE MOŻE TAKICH DRÓG RÓWNAĆ I ODŚNIEŻAĆ!!!

Będziemy rozmawiać z właścicielem ( właścicielami) działek drogowych, aby taką cesję wykonali. Jednocześnie prosimy właścicieli działek drogowych o zgłaszanie się do Rady Sołeckiej celem skonsultowania możliwości załatwienia sprawy.

Taką samą procedurę chcemy powtarzać wszędzie tam gdzie będzie ją można zastosować.

6. Strefa hałasu - utworzenie obszaru ograniczonego użytkowania wokół lotniska w Rębiechowie Lotnisko w Gdańsku chce wprowadzić formalnie strefę hałasu. Na terenie strefy utrudnione jest w dużym stopniu powstawanie budownictwa prywatnego jak również przemysłowego. Ponadto całkowicie zabrania sie budowy szpitali przedszkoli czy szkół. Strefa spowoduje również zmniejszenie atrakcyjności istniejących nieruchomości oraz znaczny spadek ich wartości.

Niestety zdanie Gminy Żukowo jest całkowicie ignorowane a cała sprawa wydaje się już przesądzona.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Widać jak mieszkańcy czytają informacje o Baninie. Wszystkie budowy dróg w Baninie (poza ul. Północna, Borowiecka, Tuchomska które to mają już pozwolenie na budowę i są już budowane) zostały wstrzymane póki gmina nie stworzy spójnej gospodarki wodami opadowymi a więc melioracji i zbiornika retencyjnego. Czyli minimum 2 lata.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
borowiecka i tuchomska nie mają pozwolenia. na razie dostali tylko na Północną.
jakos nie widze zeby byla budowana Borowiecka i Tuchomska...
Bo tu firma pana Kazika która robi najtaniej wygrywa przetarg i chłopy robią jak leci bez jakiegokolwiek myślenia.Wystarczy popatrzec od Feniksa w strone Lotniczej, nasza Pszenna ma porobione stopnie i woda cofa sie na nich robiąc kałuże....o tym że często idzie poniżej poziomu pola i piasek na nią spływa to szkoda wspominać.A gmina moglaby ten piasek choż raz na miesiąc usuwać skoro taką kaszane odwalili ......
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czy informacje nt. ulicy Pszennej dotyczą CAŁEJ ulicy, włącznie z tą odnogą na naprzeciwko początku osiedla Rodzinnego (w kierunku Jasia i Małgosi)? Tam co chwila są dziury, błoto. Zasypywanie tego żwirem pomaga na 2-3 miesiące.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jesteśmy zdziwieni ze ktoś to wyrównuje, dziękuje za prace. Lecz zapraszamy za 2 miesiące na poprawki :)
A może tak by się wszyscy szanowni mieszkańcy zameldowali w baninie to może gmina miałaby więcej kasy np. na drogi...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nie wprowadzaj w błąd, nie trzeba być zameldowanym w Baninie, żeby odprowadzać podatki do tej gminy. Wystarczy określić w Urzędzie Skarbowym miejsce zamieszkania w tej gminie i podatki już będą szły do Żukowa. Nie mówię, że nie można się przemeldować ale nie jest to konieczne.
Dlaczego zdziwieni? Dzwonisz kilka razy, informujesz o problemie i wyrównują. Nie dzwonisz, nie wiedzą i masz dziury...
Pod jaki nr dzwonić?

Czy na tej odnodze Pszennej maja w tym roku klasc jumby i kanalizacje?

W ogóle czemu ona tez nazywa sie Pszenna?
Na pewno w tym roku nie ruszą z kanalizacją, dopiero w 2017. Płyt nie położą bo są inne priorytetowe drogi główne np. Dokończyć Pszenną i Rolniczą. Ten wycinek nie jest strategiczny.
A co z ul. Tuchomska? kazdy tylko pisze o Pszennej i tamtej czesci Banina, a tu tez mieszkaja ludzie i Tuchomska nie konczy sie na szkole tylko przebiega o wiele dalej, jest zaniedbana strasznie i niszczona przez ciezki sprzet.
Niedługo rusza budowa ulicy Tuchomskiej a płyty będą dalej przełożone. Z tego co wiem reszta płyt tam czeka na ułożenie.
Słuchajcie, to nie może tak być, że każdy przejeżdża po dziurawej i zalanej pszennej, puszcza wiązanke przekleństw, ewentualnie wylewa żal na forum i na tym koniec. Trzeba dzwonić do gminy, zgłaszać problem, podawać konkretnie miejsce gdzie trzeba wykonać naprawe, pisać maile - TO DZIAŁA.
Strona urzędu gminy żukowo jest mało przejrzysta, znaleźć tam potrzebną informację to nie taka prosta sprawa.Więc dzielę się tym co już zdobyłam:

tel.do gminy: 58 685 83 88 tutaj można zgłosić,
lub do pana, który bezpośrednio się tym zajmuje - namiary podała pani z gminy, więc pewnie są one gdzieś upublicznione, oto one:

mail: a.kuklinski@zukowo.pl telefon: 885 800 400
dzien dobry, tu Kukliński, w tym tygodniu mnie nie ma. i drog tesz nie bede naprawial. mój chlopak wyjechał i jestm smutny. pa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Chwalą się tą północną, potrzebną tak po prawdzie jak świni siodło.
Kubusia Puchatka! Jaka sławna :) szkoda że niedługo ułożą płyty i dziennikarze będą musieli szukać sobie innych miejsc na robienie zdjęć :(

Inne tematy z forum Banino

Hocki klocki (111 odpowiedzi)

Wiecie kto prowadzi tą placówkę ?

Imperium-Auto Salon (9 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Niepubliczna szkoła AiB w Baninie (11 odpowiedzi)

Witam, czy ktoś ma może jakieś opinie na temat nowo otwartej niepublicznej szkoły AiB przy...

do góry