Widok

Szanowana i zacna ul. Pszenna

Witam, sąsiadów.

Wstępem nie jestem negującym wszystko malkontentem !!!

Zdecydowanie nie podoba mi sie stan ulicy Pszennej, zalane brzegi jak i pół drogi w błocie, przez opady a i owszem ale i także przez pojazdy 3,5 T +.

Wiem Banino sie rozbudowuje kolejne osiedla wiec to normalne, ale nie normalne jest utrzymywanie przez gminę takiego stanu drogi, głównej dojazdowej do domostw, nie wspominam już o drogach bocznych od Pszennej jest jeszcze gorzej !!!

Dokładamy drodzy kierowcy swoje, duża prędkość, jazda na ścisk, piesi nie idący tym pseudo chodnikiem... Nie sposób nie ochlapać Was szanowni użytkownicy....

Kończąc czy można wymusić załatanie dziur, zrobienie poboczy skoro tylu tu nas mieszka i placi podatki może warto pomęczyć urząd w gminie by żyło nam sie lepiej ??
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
Masz 50% racji. Pszenna nie spełnia warunków do takiego ruchu jaki się po nich odbywa. Ale nie możesz jednocześnie żądać od gminy żeby w ciągu roku wykonano Pszenną, oraz inne boczne prywatne drogi. Jeżelibyśmy zgodnie oświadczyli, że żądania mieszkańców Kubusia Puchatka są nierealne (w normalnych warunkach no ale że mieszka tam członek rady i organizuje spotkania to musi się dać) to byłby jasny przekaz dla burmistrza co jest priorytetem. Jednakże zamiast zapewnić bezpieczeństwo dla kilkuset osób, ważniejsze prawdopodobnie będzie wykup prywatnej drogi i urządzenie jej dla kilkudziesięciu. Więc należałoby najpierw wytłumaczyć/bojkotować kubusia żeby robić to co jest naprawdę ważne.

Jednocześnie do wszystkich odpowiedzi od mieszkańców kubusia: nie jestem wielbicielem osiedli piekła wyrastających co i rusz przy pszennej, ale oni wspólnym kosztem i zarządem dewelopera ponieśli koszt wybudowania dróg wewnętrznych. Dlaczego oni mają się zrzucać na was? Macie 10 lutego zebranie, stwórzcie wspólnotę, wybierzcie zarządcę, zrzućcie się na to z czego tylko wy będziecie korzystać.
Pozdrawiam

Przede wszystkim drogi ZBIORCZE
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 13
Zgadzam się w 100% z pijaczyną. Jeśli drogi na Kubusia Puchatka są prywatne, to dlaczego mieszkańcy nie mogę się zrzucić i sami zrobić sobie drogę wewnętrzną? Wszem i wobec krytykowane osiedle rodzinne oraz familijne mają drogi wewnętrzne wyłożone kostką i każdy mieszkaniec zapłacił za to w cenie domu.
Czy w Baninie są równi i równiejsi? Bo na Kubusia Puchatka mieszka członek rady to mamy się na jego drogę zrzucać ? To pokazuje poziom i ktoś taki nie powinien nas wszystkich reprezentować.
W 1 kolejności powinny być drogi zbiorcze a później całą reszta.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 10
Po co podburzacie ludzi
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 14
Rozumie Twoja wypowiedz, mieszkam na rozwidleniu Pszennej w Pszenna (nowe osiedle SadOil) nasza drog w tym momencie jest gorzej niż fatalna !!! Dziurawa tak ze ....
Zanim jednak dojadę do drogi dojazdowej do osiedla, muszę zjechać z lotniczej w Pszenna i zawsze sie zastanawiam czy dużo aut muszę minąć jadąc praktycznie po błocie nie płytach.

Lokalny kierowca wie ze zwalniamy by nie urwać lusterka itp... Ale i tez by nie ochlapać za bardzo czyjegoś auta to tez ma znaczenie...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
czy stwierdzanie że drogi głowne najpierw a później boczne jest podburzaniem? nie wydaje mi się
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6
to nic, że okręt tonie, ważne żebym ja miał w nim wygodną kajutę...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
Nikt nie karze wam płacić za zrobienie nam drogi my ja sobie zrobimy. Problem polega na tym że włożylismy już kupę pieniędzy w tą drogę a deweloper stawiając bliźniaki ja rozwalił, gmina nic z tym nie robi bo... nie, starostwo wydaje pozwolenia na budowę nie uwzględniając art. 16 ustawy o drogach...i nie kontroluje stanu drogi po zakończeniu budowy mimo składanych skarg. I tak zostaliśmy sobie sami z tym bałaganem. Do tego właściciel nie bardzo się tym interesuje. Jak gmina przejmie drogę zacznie się nią interesować bo będzie jej i wtedy może zrobi z tym porządek. Co do utwardzenia ulicy mam pewien pomysł który chce zrealizować Przy udziale mieszkańców i proszę nie atakować mojej osoby o stronniczość bo nie chcę budować ulicy z kasy Banina a jedynie by gmina była zarządca drogi. Poza tym już nie raz mówiłem że wszystkie drogi w Baninie były kiedyś prywatne i gmina je systematycznie przejmuje więc nie rozumię oburzenia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bełkot
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moze niech kazdy wysle zapytanie co tydzien do powiatu w Kartuzach, dlaczego wykreslaja zalecenie o budowie drogi przez dewelopera.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
wkz, "gmina zarządcą drogi" = gmina (w tym wypadku również my = Banino) będzie płacić za utrzymanie drogi, którą chcecie jej wcisnąć. Skoro jest Was tam tylu, droga jest prywatna, to dlaczego nie możecie sami o nią zadbać? Kasy wam szkoda? Jeśli deweloper zniszczył PRYWATNĄ drogę, to właściciel/e mogą żądać jej naprawy.
Dodatkowo chciałbym widzieć Pańską aktywność również w przypadku innych dróg / osiedli. Jak sprawa ma się z salą OSP? Mogą w niej robić zebrania wszyscy mieszkańcy czy tylko wybrani?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
Wlasnie to sa jakies zarty, ze deweloperzy w Baninie nie musza budowac drogi dojazdowej do nowych osiedli, gdzie np. w Gdansku to jest wymog. Czy nie mozna jakos ich zmusic do tego ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jest przeciez odpowiedni przepis. Ten sam deweloper budujac osiedle w miescie, robi tez obowiazkowe drogi. Bo miasto widocznie wymaga i ....
Jesli powiat wykresla celowo ten przepis czy zalecenie wydajac pozwolenie na budowe deweloperowi to moim zdaniem nie robi tego "bezinteresownie".
Takie jest moje zdanie.
Robi przysluge deweloperowi a nastepnie przerzuca piekielko na mieszkancow. Mieszkancy potaplaja sie pare lat w blocie to wrecz blagaja o prowizorke z plyt, bez chodnika. I oczywiscie zaplaca za te plyty z wlasnych pieniedzy. I tak koszmar trwa.
Czyli deweloper nie musial robic drogi i zaoszczedzil. Powiat tez nie robi, zawsze znajdzie tysiace wytlumaczen. Robia natomiast na wlasny koszt mieszkancy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moje zaangażowanie w tej chwili jest w: wprowadzenie stref skrzyżowań równorzędnych, nowy plan zagospodarowania M.P.Z.P, wprowadzenie stref zamieszkania, budowa chodnika, "budowa dróg-płytowanie" budowa tuchomskiej wraz z organizacją ruchu przy szkole, itp. Do tego imprezy dla dzieci itd. W trakcie tego jeszcze inne sprawy które wybuchają po drodze więc proszę mnie nie atakować mam co robić i robię dużo dla Banina. Było zapytanie mieszkańców ulicy przy której mieszkam co możemy z tym zrobić więc działamy i gwarantuję że to że jestem członkiem rady sołeckiej nie zmienią sytuacji w gminie i podejścia do nas bo tam mają swój świat i nie do końca liczą się z zdaniem RS. Pozatym rada sołecka jest jedynie ciałem doradczym sołtysa więc to nic nie znacząca funkcja. My jesteśmy tylko ludźmi którzy społecznie chcą coś poprawić w naszej wsi. Osobami które mają już jakiś wpływ są Radni Miejscy których to chyba nie trzeba już przedstawiać.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
Zmusimy przez nowy plan M.P.Z.P. w którym będzie jasno zapisane że jest art. 16 ustawy o drogach... I należy go egzekwować na inwestorach
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sala OSP jest użyczana przez prezesa OSP na wyraźną prośbę osób zainteresowanych i nie ma z tym najmniejszego problemu
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie wierzę, iż UG Żukowo nie może zareagować, gdy Starostwo Powiatowe wydaje pozwolenia na budowę nie uwzględniające budowy dróg. Są procedury. Chciałabym zobaczyć chociaż jedno pismo jakie napisała w tej sprawie gmina. Czy trafił jakikolwiek wniosek w tej sprawie do sądu?
Gmina nie jest taka bezwolna. Ma możliwości, ale nie chce bądź nie potrafi z nich skorzystać.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wszystko się zgadza, z jednym małym ale.... zanim to nastąpi deweloperzy wyniosą się z banina bo już nie będzie gdzie budować. ....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pozwolę sobie podłączyć się pod wątek. Dzisiaj jadąc do pracy Naszą Wspaniałą Pszenną wjechałam w dziurę i przebiłam oponę! Czy ktoś już miał podobną sytuację? Jakie jest nastawienie gminy do wypłacania odszkodowań? Bo ewidentnie jest to wina gminy, która jest zarządcą tej drogi...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oby nie. Zreszta nie sadze, zeby deweloperka tak szybko wyniosla sie z Banina...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Banino

Ozonowanie domu (17 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

do góry