Widok
Szarlotka/Jabłecznik sypana/y... co jest nie tak???
Hej Dziewczynki...
Mam pytanko co robię nie tak,że gdy wyciągam z pieca po ok. 50-60 min. tak ja w przepisie ciasto-pieczone w 180 stopniach-od spodu nie jest do koca upieczone,sypie się mąka góra i reszta ok.!!!W końcu to tylko mąka,kasza manna,cukier i proszek do pieczenia... Dziewczynki doradźcie,co jest nie tak...???
Mam pytanko co robię nie tak,że gdy wyciągam z pieca po ok. 50-60 min. tak ja w przepisie ciasto-pieczone w 180 stopniach-od spodu nie jest do koca upieczone,sypie się mąka góra i reszta ok.!!!W końcu to tylko mąka,kasza manna,cukier i proszek do pieczenia... Dziewczynki doradźcie,co jest nie tak...???
Czyli to pewnie jabłka!!!Pewnie faktycznie za dużo soku miały,choć wyciskałam go. Już myślałam,że coś z moim piecem nie tak. Dzięki dziewczyny wiedziała,że zawsze mogę na Was liczyć :-)))
Czyli trzeba czymś jeszcze tą warstwę ciasta na spodzie posypać?Myślałam,że kasza manna zatrzyma ten sok z jabłek,a tu jednak niespodzianka ciasto nie dopiekło się na dole,a mąka sypała się od spodu... Każdy ma jakiś sposób. Mam nadzieję,że następnym razem się uda...
Czyli trzeba czymś jeszcze tą warstwę ciasta na spodzie posypać?Myślałam,że kasza manna zatrzyma ten sok z jabłek,a tu jednak niespodzianka ciasto nie dopiekło się na dole,a mąka sypała się od spodu... Każdy ma jakiś sposób. Mam nadzieję,że następnym razem się uda...
mi też tak wyszła...
Ale ja myślę że to właśnie za mało soku w jabłkach albo za dużo jabłek, że nie przepuściły masła... (ja zamiast jabłek dałam takie gotowe jabłka do szarlotki ze słoika z lidla i wydaje mi się, że one poprostu się zbiły i nie przepuściły masła na dół a same soku nie dały)
No bo skoro się sypie mąka, to znaczy , żę kasza jej nie związała bo nie miała czym... Sucha kasza bez cieczy (masło, sok z jabłek) przecież nie napuchnie i nie zwiąże...
W przyszłości dam troszkę masła pod jabłka i podzielę tak, że nad jabłkami będzie więcej "ciasta"
Ale ja myślę że to właśnie za mało soku w jabłkach albo za dużo jabłek, że nie przepuściły masła... (ja zamiast jabłek dałam takie gotowe jabłka do szarlotki ze słoika z lidla i wydaje mi się, że one poprostu się zbiły i nie przepuściły masła na dół a same soku nie dały)
No bo skoro się sypie mąka, to znaczy , żę kasza jej nie związała bo nie miała czym... Sucha kasza bez cieczy (masło, sok z jabłek) przecież nie napuchnie i nie zwiąże...
W przyszłości dam troszkę masła pod jabłka i podzielę tak, że nad jabłkami będzie więcej "ciasta"
Proszę oto przepis :-) Ciacho jest na prawdę pycha... Tylko dół ciacha czasem się buntuje i nie chce się do końca dopiec :-)
Można też zrobić z połowy składników wtedy tylko ciasto na dole i u góry,a nie trzy stopniowo jak w tym przepisie...
Szarlotka sypana
Składniki:
• 2 szkl. mąki
• 2 szkl. kaszy manny
• 1,5 szkl. cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• ok. 3/4-1 kostki margaryny
Przygotowanie:
Wymieszać w misce mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Włączyć piekarnik na 180° C. Opłukać i obrać jabłka, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać 1/3 suchych składników (ok. 1 3/4 szklanki) i równo rozłożyć łyżką. Następnie wyłożyć 1/2 startych jabłek i także wyrównać łyżką. Znowu wysypać niecałe 2 szklanki suchych składników, a na nie wyłożyć pozostałą część jabłek. Górna warstwa to pozostała część suchych składników. W rezultacie powinny być 3 warstwy suche i 2 mokre. Na wierzch ciasta układamy pokrojoną w plastry margarynę.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 min na 180 stopni. Gdy ciasto się upiecze
i wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Uwaga:
Może się tak zdarzyć, że margaryna będzie lekko wyciekać przez dno tortownicy, można wtedy podłożyć pod nią dodatkową blaszkę, np. do pieczenia pizzy. Ciasto wychodzi dosyć słodkie, więc jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkich wypieków, proponuję zmniejszyć ilość cukru.
My tym razem zamiast mąki tortowej użyliśmy orkiszowej i zmniejszyliśmy ilość cukru, by nie było za słodkie. Powodzenia. Smacznego !!!
Można też zrobić z połowy składników wtedy tylko ciasto na dole i u góry,a nie trzy stopniowo jak w tym przepisie...
Szarlotka sypana
Składniki:
• 2 szkl. mąki
• 2 szkl. kaszy manny
• 1,5 szkl. cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• ok. 3/4-1 kostki margaryny
Przygotowanie:
Wymieszać w misce mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Włączyć piekarnik na 180° C. Opłukać i obrać jabłka, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać 1/3 suchych składników (ok. 1 3/4 szklanki) i równo rozłożyć łyżką. Następnie wyłożyć 1/2 startych jabłek i także wyrównać łyżką. Znowu wysypać niecałe 2 szklanki suchych składników, a na nie wyłożyć pozostałą część jabłek. Górna warstwa to pozostała część suchych składników. W rezultacie powinny być 3 warstwy suche i 2 mokre. Na wierzch ciasta układamy pokrojoną w plastry margarynę.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 min na 180 stopni. Gdy ciasto się upiecze
i wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Uwaga:
Może się tak zdarzyć, że margaryna będzie lekko wyciekać przez dno tortownicy, można wtedy podłożyć pod nią dodatkową blaszkę, np. do pieczenia pizzy. Ciasto wychodzi dosyć słodkie, więc jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkich wypieków, proponuję zmniejszyć ilość cukru.
My tym razem zamiast mąki tortowej użyliśmy orkiszowej i zmniejszyliśmy ilość cukru, by nie było za słodkie. Powodzenia. Smacznego !!!