Widok

Szkoły toną !

Nauka Temat dostępny też na forum:
Nieuctwo, czyli niechęć do nauki wyraża około 80 % uczniów w szkołach. Oni nie są zainteresowani nauką.
Propaganda MEN jakie to sukcesy osiąga polska młodzież jest farsą. Wystarczy, że Rektorzy wyższych uczelni biją na alarm, że studenci w ogóle nie potrafią się uczyć.
Zasób słownictwa maturzysty to 100 wyrazów, którymi operuje.
Gdzie im do komunistycznego wykształcenia, gdzie setki książek się czytało i na maturze całki rozwiązywało.
Teraz odnoszę wrażenie, że to wtórni analfabeci, którzy tylko po Sądach Najwyższych chadzają, bo im Minister Edukacji naubliżał.
Bronią ich prawnicy, psycholodzy i pedagodzy - jacy to oni biedni i co drugi ma opinie z poradni o dysgrafii, dysleksji itp. A może im kartki z zeszytu powyrywać, ( jak to było 40 lat temu) aż się nauczą cierpliwości i czytelnie pisać. I tak do skutku, a jak nie potrafią poprawnie pisać to matury nie powinni otrzymać !
Kto ma ponieść konsekwencji za taki system nauczania w polskich szkołach. Za chorą reformę - wprowadzenia gimnazjów. Za wycofanie lektur, za obniżenie poziomu nauczania. Może politycy w tej materii się wypowiecie i zastanowicie, kogo w pierwszej kolejności pod Trybunał Stanu. No kogo ?...
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zeti my man ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zeti czy nie Zeti, to akurat racja. Poziom edukacji jest niski.
Ale to nie tylko kwestia szkół.

image
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie toną!
bo szkolnictwo to teraz biznes!
poziom tonie..

a uczniowie--ja ich podziwiam za umiejetnosc sciągania!:)
kto winny----MY DOROSLI!reforma nie zmieniła tylko nauczania
ale relacji-dorosły-dziecko
spajdokratyzowało się nam DOROSŁYm ... niechcący

nauczyciele tez nie sa bez winy
do szkoły nie przychodzi się w mini i nie
podrywa małolatów i
wrzeszczy,tylko wymaga
tak jak napisaliście-kazac 100 razy zrobic i do skutku
mam skale porównania--bo kiklkoro dzieci i na wywiadówki chodze
i sama się ucze
-----
to nie obrona młodzieży
ale sami przyznajcie -jaka rzeczywistość oni widzą--
opłaca się cwaniactwo
a nie wykształcenie i uczciwość
licża się dobre znajomości ,ustawienie

co z tego,że się uczy -jak w mc donaldzie laduje

i nie gadajcie ,ze jest tak zle
bo skala osób po wyższym wykształceniu i pomaturalnym rosnie na tle krajów EU stoimy b.dobrze--ba -,lepiej niż się spodziewacie

JESLI TU W POLANCE--ZACZNIE SIE OPŁACAC BYC UCZCIWYM FACHOWCEM--BEDZIE INACZEJ
z takim podejściem i rządu i pracodawców do ludzi wartościowych-nigdy nie będzie dobrze!

skala rosnie bo i my dorośli musimy się doszkalać i PRZEBRANZOWIĆ
z rodzina na karku nie jest proste
nie marudzcie

młodzi lepiej posługują się angielskim
no i maja szanse nie uczyc się czegos,co nie jest aktualne-ale nie "zdjęte"z podręczników
nam kazali się tego uczyc!

i jak sobie prównam nauczycieli wczoraj a dziś--to jest po równo--kto jest z pasja ,chce cos przekazac----ten zarazi
i sama to widze--dzieciaki takich doceniają!

problem lezy na górze-jak w każdej dziedzinie
i na górze powyżej naszego rzadu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
i jeszcze jedno-czym musze się podzielić
ponieważ bizes is brutal----kadra wysoko wykszatłconych ludzi jest traktowana jak ..mm-GUANiarze-sprawdzani ankietami--
fe!
kto to robi-ci sami ludzie na szczycie uczelni!-tez dorośli
ja mam wrazenie ,ze posiadanie DR DC HAB--nie każdemu słuzy-
wiem,ze ciężko do tego dojść-ale warto tez zachować dystans do siebie

-bo -brzydkie rzeczy się dzieja ,włacznie ze złośliwościami..jak w podstawówce
a z tego co widze najskuteczniejsi sa ci-którzy właśnie ten umiar potrafią zachować
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dopoki nauczyciel nie będzie rozliczany z umiejetności i poziomy nauczania jaki prezentuje bedziemy miec to co mamy teraz. Czyli totalne guano, szczególnie w gimnazjach.

Dopoki będzie tzw. bezstress w gimnazjach to bedziemy mieli niewykształcona młodzież------wykształconą w sciaganiu;p jak pisze ~isztar.

U mojej corki w gimn. mini, krotkie spodenki latem, pomalowane paznokcie, ufarbowane wlosy, makijaż do norma za pozwoleniem dyrekcji.
Palenie fajek, tabaka-------wszyscy wiedzą, nikt nic nie robi;p
Bo po co mieć problem?
Największym problemem nauczyciela jest wypełnianie e-dziennika, wywiadówka( bo to przecież 10h pracy) i narzekanie na "niskie"zarobki

Nie ma dyscypliny, podejścia nauczyciel-uczeń, szacunku itp. tradycyjnych metod. Nauczyciele okazują swe slabości ----wrzeszcza, wpisuja bezsensowne uwagi i mysla ze sprawa zalatwiona;p

A uczniowe maja to na to wszystko wylane------15 latek uważa sie za doroslego, bo wąs mu sie sypnął albo pomalowala paznokcie.

To wina nas dorosłych niestety.

ps. Kto mi powie, kto wymyslił gimnazja?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
w pewnym sensie jest rozliczany nauczyciel
tylko nie tak jak trzeba

młodzież jest ciezka i rodzice tez
może być dobry pedagog ale psychicznie i psycholog.słaby
i dyrektor takiego powinien wesprzeć a nie rozliczać
jak we wszystkim podejście musi BYC INDYWIDUALNE

"dlaczego jest tyle złych ocen"-z tego tez tłumaczy się nauczyciel

ale to nie on ma trzęsc portkami przed dyrektorem-tylko GUANiarze-którym się nie chce zeszytu wyjac na ławke
taki ma być efekt
utracilismy szacunek i respekt
i trzeba go odzyskac

dla jedenego większy rygor
dla drugiego---więcej pomocy
chociaż oba sposoby to pomoc

tu te niue jest kwestai jednego działu naszego zycia-szkolnictwa
to dotyczy i kuratorium i resocjalizacji i sadownictwa
i warunków mieszkaniowych i zatrudnienia
to g... o którym piszesz dotyczy każdej dziedziny-one się o sibei zazebiaja

dam przykład----dzieciak z rodzuny-gfdzie jciec zamordował matke-dzieciaki-w różnych domach dziecka,
starsza-problemy z nauka i zachowaniem laduje w ośrodku wychowawczym
i jest tak samo traktowana jak dziecko z zdemoralizowane,albo następne--rozpieszczone
w jednym miejscu --takie same metody--sztampowa resocjalizacja
-gdzie potrzebaz upełnie innego podejścia

dzieci -którym wyraźnie trzeba pomóc sa razem z tymi którym trzeba
postawić "ogrodzenie"
przy tym nie ma psychologów-SA NAKAZY
nie ma kadry z umietnosciami i nie wweryfikuje się efektów
nie zmienia podejścia
jak usłyszałam w sadzie od sedziny!----takie sa wytyczne--nieważne że nieskuteczne!

marnuje się i czas i peiniadze z budżetu i sponsorów itd.

to wszystko wokół jest mało elastyczne!
wszędzie
podreczik---ma być taki! a już sam wykąłdowca daje do zrozumienia,ze niekoniecznie jest dobry!
ciężko to zmienić?
nie jest--wystarczy tylko uczciwie i rzetelnie podchodzić do swojej pracy!
nie gloryfikować autorytetom ,którym trzeba podziekowac
i metodom,które sa już nieaktualne
czemu rodzice ,nauczyciele nie mogą usiasc razem z dyrtektorem placówki i rozwiazywac problem wspólnie
wszystko jest na pokaz,na odwal tak naprawdę

uczciwy osoba musi lawirować żeby nie stracic pracy
powiedzieć głosno tez nie wolno-bo się narazisz
wpływu nie masz-jak nie masz pleców

całe polskie gg...
wynika tez z naszych wad-nas Polaków
---
ciekawa jestem co historyk na to-czemu tacy jesteśmy?
sami u siebie nbie potrafimy porządku zrobić?
sami siebie-gnębimy
tak naprawdę nie trzeba wielkiego wysiłku żeby Polakiem maniluowac
przez naszą wredote--sami sobie dołki kopiemy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dobrego i karczma nie zepsuje, a złego i kościół nie naprawi.
Bo zmiany poszły w złym kierunku ,a to wina kolejnych rządów , wszystko psuło się od głowy , teraz gdy ogon zgnił także, to niektórzy zaczynają zauważać problem.
Kiedyś dyrektorem placówki oświatowej był wieloletni nauczyciel zazwyczaj wybierany właśnie ten z pasją , dziś przykazanie jest takie że dyrektorem szkoły zostaje manager nie mający pojęcia o nauczaniu i wychowywaniu młodzieży, nigdy w szkole nie pracował , a kontakt ze szkołą miał taki że siedział w ławce kilka lat wcześniej - dlaczego ? Bo szkoła to taki sklepik, który musi się utrzymać - być rentowny , z pozycji gminy najlepiej jakby przynosił jeszcze zyski albo chociaż był samowystarczalny. Kiedyś praca nauczyciela to było nauczanie i wychowywanie dziecka , a rodziców wychowywanie i pomoc w nauce. Dziś nauczyciel jest od przekazania wiedzy uczniom i biurokracji z zakazem "wychowywania" dziecka , a rodzice czasem pomogą dziecku w nauce, dziecko jest natomiast od wychowywania samego siebie. Gdy cała ryba zgniła to wszyscy do wszystkich mają pretensje że młodzież jest taka , a nie inna i sama nie wychowała się lepiej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
prawda Manson!:)

tak mnie wkurza tez nasze cwaniactwo--przecież dziciacki to widza-i ucza się!
wszędzie--jak najmniejszym kosztem jak najwięcej zyskac
im większy cwaniak-tym większe oklaski
i dzięki temu czesc z nas choćby nie wiem jak się starała -nie ma szans dojść do poziomu minimum godnego zycia
bo dla wszystkich nie starcza
takim systemem zawsze będzie---ten co zyskał i ten ,co stracił

tego żaden ustrój ,ani rząd, ani monarcha nie zmieni
to kazdy sam musi w sobie wypracowac
toc mówie-od siebie każdy
sam w piersi ...

i niestety sama po swoim przykładzie wiem--g..małzenstwo -problem z dziecmi
goo y. rząd-problem poniżej
ale ci u góry-sa z dołu..z nas!

u podstaw madrego rządzenia i wychowania jest nie tylko madrosc ale i szacunek
to samo z rzadem

w małzenstwie musi być szacunek wzajemny i granie w jedna trabke
w rzadzie tez
nawet jak nie ma wielkiej miłości:)
~isztar-----------odnośnie domow dziecka i panujacych tam metod wych. to mam doświadczenia sprzed kilku lat koszmarne. Zero wychowania, zero konsekwencji, oby nic nie wyszło zza murow a dzieciak jak najszybciej opuścił placowke. Może teraz coś sie zmienilo jak poznikały kolosy a zaczeły sie male DD.

Guaniany jest system i już. Zero wspołpracy szkoly z rodzicami no chyba ze trzeba skladke na RR dać albo sponsora szukac.
Wspołpraca rzędu wychowanie, rozwiązywanie problemow-----zapomnij

Dyrekcja szkoly bazuje na opinii i za nic nie chce jej sobie zepsuc. Lawiruje i zamiata pod dywan problemy. Wszystko jest w stylu: U nas wszystko w porządku, brak przemocy, kadra wspaniala, najlepsza i takie tam blebleble....musi byc ok bo:
straca w rankingach
straca sponsorow
beda musieli sie rozliczyc z tego czy z owego....
jeśli coś sie dzieje to nie moze wyjsc poza mury szkoly.........

Szkoła uczy jak sie rozwiązuje testy:) nie wychowuje, nie uczy żadnych wartości, nie ma zadnej elastyczności, chyba, ze chca pozbyc sie trudnego ucznia to....indywidualne nauczanie to nie problem załątwic sobie.
Skoro nauczyciel jest sarkastyczny w stosunku do ucznia i rodzica, podważa decyzje Dyrektora to o czym my mowimy...?

Ryba jest zgniła już cala niestety..........
Ja szukam jakiejs fajnej szkoly dla corki i niestety....na prywatna mnie nie stac a i tak pewności nie mam ze bedzie ok.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ isztar
"JESLI TU W POLANCE--ZACZNIE SIE OPŁACAC BYC UCZCIWYM FACHOWCEM--BEDZIE INACZEJ"

Kiedyś mówiono w Polsce.

"u podstaw madrego rządzenia i wychowania jest nie tylko madrosc ale i szacunek
to samo z rządem"

Mamy odpowiedź, brawo.
wierze ci i wiem-od osoby,która jest w srodku....
wszędzie bagno
inne bagno niż było
i to samo bagno co było

tu nie ma co zwalac na ustroj,
gu..o jest -bo brak nam tego szacunku do innych
pedagog nie znaczy "madry i dobry"
jak byśmy chcieli
lekarz nie znaczy "wspólczujacy i rzetelny"

biurokracja w dobie skomputeryzowania?!
była i jest
za dużo urzędników na stołakach ,za mało w terenie
urzędnik nie musi mieć IQ nie wiem na jakim poziomie i wykszatłecenie super administracyjne ale doświadczenie i wiedze pozwalajaca na UCZCIWA I EMPATYCZNA OCENE SUTUACJI
tak -by nie skrzywdzić!
a nie żeby formalnie czysto odwalic robote

wa włąsciwie tak jest
no i tak nie jest!

a rządowi mam wrazenie zależy na tym byśmy mieli
trochę patologii na wolności--żebyśmy się sami zdepopulowali

i tez dalej idąc--mamy taka sytuacje-że alkoholik ma pierwszeństwo w pomocy,bez efktywnego leczenia i zadnego przymusu
to samo z psychicznie chorymi -średnio i mocno niebezpiecznymi
i to samo z mordercami i pedofilami
którym należy się DUZE minimum socjalne
po wysjciu tez

za to pokrzywdzeni i naprawdę potrzebujący dostają ochłapy
-----
sarkazm i złosliowsc wśród nauczycieli---a owszem -jest
i bardzo razi--bo to srodowisko-chcac ,niechcac--bierze udział w wychowaniu
bo nauczania realnie nie da się oddzielić od wychowania
jak to nam się próbuje wmówic
--i chcielibyśmy-by byli to ludzie na poziomie
a nasz uklon przed nimi uzasadniony!
---ale to samo dotyczy -lekarza ,księdza..itd

wykształcenie i stanowisko i rząd łapie zobowiazuje przede wszystkim
nie głównie nobilituje
zatarły sie różnice pomiędzy dobrem i złem-----------tak najogolniej można podsumować.

Nie ma już uniwersalnych wartosci ot co.

A co do pomocy socjalnej, to aż mnie trzesie jak o tym pomyślę.....;p

PS.
Srodowisko nauczycieli nie bierze niestety udzialu w wychowaniu, ale za to bierze udzial w tym, iż młodzież na nich patrzy i sie uczy np. olewactwa w pracy....jęczenia a drugiej strony wrzasków i np. tego, ze glownym problemem w szkole jest siedzenie na przerwie w kiblu, a nie fajki:))
Wywołałem dyskusję, ponieważ leży mi na sercu dobro dzieci i młodzieży. Wszyscy macie rację. Jako wieloletni nauczyciel podpisuję się całym sercem pod Waszymi wypowiedziami. Ale to nie rozwiązuje problemu. Pytanie jest takie:
Kogo pod Trybunał Stanu za taki stan rzeczy ? i drugie pytanie:
Dlaczego zniszczono w szkole wychowanie ( przecież za czasów komunistycznych byliśmy bardziej uprzejmi dla siebie) ? Teraz telewizor strach włączyć, bo w różnych programach, Radiu ZET , telewizji TRWAM itd... kłócą się polityce, a taki przykład ( nie prawdziwej publicznej dyskusji i kultury a chamstwa) automatycznie przenosi się na młodzież w szkołach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Drogi Antoni:))

Rodzice są od wychowywania przede wszystkim.
Szkoła ma jedynie wspomagac, współpracować, ale niestety jeśli młodzież jest nauczona tylko swoich praw( od rodziców, z TV, internet) to mamy jak mamy.
Nie ma kultury-------np. w szkole u mojej corki nie ma wyjść do kina ani do teatru, bo nie. Bo to nie ma nic wspolnego z programem nauczania......polemizowałabym, ale coż nie ma z kim...W multikinie zapewne nie ma filmow zgodnych z programem nauczania, ale są inne kina. Ale za to zgodne z programem nauczania jest wyjście do MC:))

Wyolbrzymiono prawa ucznia i mamy kiche.
Prawo do odpoczynku, prawo do tego, ze nauczyciel nie może dosłownie nic, nawet kazać cokolwiek bo wielkie larum sie podnosi.....A uczeń z łaski wyjmie zeszyt i powie-------nie mozesz mi nic kazac:P
Odebrano myślenie.I rodzicom i uczniom i nauczycielom.
Każdy chce szybko i łatwo coś dostać. Klik i mam....

A nauczyciel jaki jest sam widzisz Antoni:)

Znam jednego pasjonata, z ktorego maja nabijke wszyscy w gimn.oraz jednego matematyka, ktory dba, by uczeń sie cokolwiek nauczył a nie tylko zaliczył. Po prostu stara.
A nauczycieli w gimn. kilkunastu....dziecieciu...

Wybraliśmy sami miłościwie nam panujących posłow i senatorów to mamy........
Gimnazja wymyślił Ministerstwo Edukacji Narodowej, którym wówczas kierował minister Mirosław Handke - polski profesor nauk chemicznych, specjalista od spektroskopii oscylacyjnej i fizykochemii krzemianów, rektor Akademii Górniczo-Hutniczej w kadencji 19931997, minister edukacji narodowej w rządzie Jerzego Buzka. Przynależność polityczna - Akcja Wyborcza Solidarność.
Postanowieniem prezydenta Bronisława Komorowskiego z 1 czerwca 2011 odznaczony został Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Udekorowany został 4 czerwca tego samego roku przez Katarzynę Hall. Podczas uroczystości dekoracji doszło do incydentu. Mirosław Handke po wpięciu mu orderu w klapę marynarki oświadczył, że jest zaskoczony i przez zaskoczenie złamał zasadę nieprzyjmowania odznaczeń, po czym order odpiął.
moim zdaniem-kina to mamy dość w domu
za to teatru nie
ale dzieciaki średnio się garna do tego

u moich jest tych wyjść sporo...
i w szkole tez sa występy

wiecie czego mi brakuje-takiej poglądowej wiedzy o zawodach
i przysposobienia do rozwoju na podstawie indywid.zdolnosci
WIECEJ PRAKTYKI i zaangażowania..nauki w systemie "uczestniczenia"
nie słuchania
raz -lepiej się to czuje
a drugie--na tym poziomie więcej ujawnia się predyzspozycji

tak mi się marzy---społeczeństwo pracujące wg uzdolnien i pasji
ech
----
czy jest możliwe -by każdego -kto popełnił błąd decyzyjny,
nieumyślny-postawic przed trybunałem?
czy to nie przesada?
ile lat trwałyby sadowe potyczki z tyloma ludzmi.....
szkoda na to czasu

sa gimnazja-to sa-to zmieniac z nimi
a nie co rząd -to zmiana
kazda przewrotka to kolejny bałagan,kolejne zmarnowane pieniądze
to samo na stanowiskach--ciągłe zmiany-po co?
zmienić podejście

naprawdę nie ma znaczenia czy to solidarnościowiec,powiec,pisowiec-
niech to będzie człowiek ,który zapomina o przynaleznosci -on ma decydować dla OGÓŁU i na przyszłość
nie dla swojego ugrupowania ma działac
nie dla swoich kumpli i nie
dla swojej rodziny(mafii:)
Zwróćcie uwagę jeszcze na jedną rzecz: ilość informacji, która nas otacza w dobie internetu. Jest tego ogrom. Informacje są na wyciągnięcie ręki i nie trzeba wielkiego wysiłku, żeby je uzyskać. Wszystko na tacy. Fakty, dane, opracowania. Nie trzeba koniecznie wszystkiego pamiętać, bo zawsze można sięgnąć do sieci. Przyzwyczajamy się do tego, a młodzi ludzie szczególnie i nagle kiedy trzeba czegoś poszukać, samemu poskładać dane, samemu wyciągnąć wnioski - zonk.
Pamiętam badania, wg których coraz trudniej jest nam skupić uwagę na czymś przez dłuższy czas, preferujemy krótkie komunikaty i szybko się nudzimy.
Łatwy dostęp do informacji to wspaniała rzecz, ale ma też i minusy.
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.

Inne tematy z forum Hydepark

Wiersz o Gdyni (10 odpowiedzi)

Pilnie poszukuję wiersza dotyczącego miasta Gdynia? Jeśli ktoś zna jakiś to bardzo prosze o...

Grajdołki (161 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry