Widok

Szkoły z historią: II LO w Gdańsku

Opinie do artykułu: Szkoły z historią: II LO w Gdańsku.

To tu pytano o polską bombę atomową, zdawano pierwszą na Wybrzeżu powojenną maturę i organizowano studniówki na sali gimnastycznej. W pierwszym odcinku cyklu Szkoły z historią prezentujemy II Liceum Ogólnokształcące w Gdańsku .- Panie profesorze, dlaczego Polska nie ma bomby atomowej? Z uporem maniaka, co tydzień na lekcjach przysposobienia obronnego pytał o to nasz kolega. Była końcówka lat osiemdziesiątych i takie pytanie stawiało naszego drogiego profesora w trudnej sytuacji. Odpowiadał ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ZPT

Ryszard Seyda
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Straszne

heh

Irena Moś to stara KUR...A była- komuszka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

mos to stara .urwa była

Najlepsza była od matmy LOCHA
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Potwierdzam, profesor Perko wzór do naśladowania przez nauczycieli języka polskiego, a profesor Paczka słaby nauczyciel matematyki i równocześnie głupio złośliwy człowiek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja też pamiętam

Pamiętam, pozdrawiam całuję dłoń Krzysztof.

Od zajec praktycznych byl pan Sejda
Pamietam pania Wos I pania Zelme.
Dobrze wspominam the szkole.

to bylo rowniez moje liceum jestem tez 1951 Radek ci sami nauczyciele ktorych wymieniles wiec chodzilismy w tym samym czasie masz racje to byly dobre czasy

Polonistka

prof .Orlinska

!1952 - 56

W 1955 , a było to po X klasie zabrali nas na tzw. brygadę SP ( Służba Polsce ) . Całym szefem był wówczas dyr. II LO Pykosz . Ubrali w mundury ( ale była heca ) i kazali pracować przy burakach , a potem rzepaku . Praca była w dzień i w nocy . Nie było żartów . Byliśmy czasem tak zmęczeni ,że nie chciało się nam myć . Brud można było skrobać . To są też wspomnienia z II LO ,ale było fajnie , mieliśmy po 17 lat i dużo planów na przyszłość.........
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Barbara Klein to najlepszy nauczyciel matematyki jakiego spotkałam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

MATURA 1961 R.

Odpowiada maturzysta 1963 r. Potwierdzam wspomnienia o gronie pedagogicznym. Profesorowi Nathowi zawdzięczam do dnia dzisiejszego zauroczenie historią czasów starożytnych. Pana profesora wykłady były na takim poziomie, że do dnia dzisiejszego są w naszej pamięci. Jestem z zawodu inżynierem a jednak historia starożytna to jest to co się "przykleiło" do moich szarych komórek. I za to kocham wspomnienia o "Dwójce".

II LO

Chabrowska po ludzku ?? To chyba mówimy o dwóch rożnych osobach
Była okropna
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

wielka szkoda

Już Jej brakuje...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rocznik 1963

Nazywam się Andrzej Kulaszyński. Zdałem maturę w roku 1963. Dla mnie to zaszczyt nazwać się absolwentem "Dwójki". To tu zdobyłem podstawy, które umożliwiły studiowanie na Politechnice Gdańskiej na której ukończyłem Wydział Mechaniczny. "Dwójka", jej grono profesorskie a w nim niezapomniana nasza wychowawczyni Pani profesor Halina Kistowska (klasa VIII, IX, X A), to miejsce a w nim ludzie, których zawsze wspominam z ogromną sympatią.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ludzie odchodzą

27-03-2015r. o godz. 12 na cmentarzu Srebrzysko pogrzeb śp. prof. L.Glińskiej
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry