Widok

Szkoły z historią: VIII LO w Gdańsku

Opinie do artykułu: Szkoły z historią: VIII LO w Gdańsku.

Dawniej mieściło się w budynkach XVII-wiecznego dworu, a zasłynęło dzięki matematyce, długodystansowym biegom i po wypowiedzi byłej uczennicy w czasie ceremonii wręczenia Fryderyków. W kolejnym odcinku cyklu "Szkoły z historią" prezentujemy dzieje VIII Liceum Ogólnokształcącego w Gdańsku .Oszczepy nie raz przelatywały na ulicą, pchano też kule i rzucano dyskami. Świętością były jednak biegi - miłość legendy "Ósemki", profesora Eugeniusza Bulińskiego. - Kiedy tylko znikał śnieg, co najmniej ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fajna?

Szkoła może kiedyś fajna. Teraz nikomu nie polecam. Jedyne co z niej wyniosłam to depresję. Każdemu kto się pyta odradzam wybór tej szkoły ze względu na mściwych nauczycieli i niesprawiedliwy sposób oceniania szczególnie z matematyki. Innymi słowy prędzej bym do ogniska skoczyła niż komuś poleciła VIII LO. Tylko co do jednego tylko się zgadzam...pan Chamerski jako jedyny utrzymuje jakiś poziom w tej placówce.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

jest co wspominać

matura 74. zaczynaliśmy jeszcze na Zaborni. wspaniały był tam z góry widok na płonący komitet w grudniu. nie miałem daleko, mieszkałem na Tarasach. po przeprowadzce miałem 5 min.za mało dla mnie miejsca na szersze opisanie moich emocjonalnych związków z 8.przypomnę tylko niektóre nazwiska moich kumpli i koleżanek: augusewicz,koszewski, przybysławski,gumiński, zawadzki,wójcik,kużmiuk,dubicka żołnowska. ech nie będę wymieniał wszystkich. ciekawe co z berezą? o nauczycielach nie mogę inaczej jak z wielkim szacunkiem. nie będę ich wymieniał.każdy wie kto w tych latach uczył.niedawno,po 45 latach zajrzałem tam, właściwie przypadkiem.silne emocje.może ktoś mnie skojarzy i odezwie się. 792332127
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Badowski

podziwiałem dzięki niemu matematykę, szanowałem i szanuję - mimo że boleśnie odczułem moją matematyczną bezradność - i to proste c. b.d.o. - zwłaszcza dzisiaj tak bardzo potrzebne, w czasach oszołomów.

bardzo dobrze dwója

Za starym budynkiem, jak się dowiedziałem dawnym dworze, był mały stadion lekkoatletyczny zbudowany przez uczniów. Prof. Buliński prowadził lekką atletykę we wszystkich dyscyplinach. Rzut młotem, oszczep, kula, płotki, skok o tycze!, to było życie na serio. Oszczepy nie latały za płot jak ktoś napisał. Były wyniki - miałem 10 wynik w Polsce w rzucie młotem. Dyscyplinami technicznymi szkoła wygrywała zawody. Natomiast j. rosyjski -zmora - przymusowa prenumerata Krugazora - wówczas b. nowoczesnego pisma .... propagandowego z płytą pocztówkową. Szkoła pełna sprzeczności. Co ważne, miała klimat, po latach widać jakie to cenne.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

matura 1967

Pamietam pania Rewrowska od j.polskiego. Byla moja wychowawczynia przez jakis czas. Pamietam tez pana Badowskiego od matematyki. Wspaniale czasy.

Stawka większa niż życie

Bzdura! Tylko budynek się zgadza. W trakcie kręcenia tego odcinka w budynku była S.P. nr 12
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kiedy to było, w jakich latach? Ciekawi mnue, bo w latach od połowy lat 70 tych przynajmniej do połowy 90 tych mieliśmy dobre do nauki instrumenty szkolne-do wypożyczenia, oczywiście za darmo. Przynajmniej w gdańskich szkołach muzycznych, m in Gnilna, Partyzantów...
Nie miałem nigdy lepszego nauczyciela, niż Pani profesor Gill-Poznańska. Fantastyczna, konsekwentna, wymagająca. Miło powspominać :)

Potwierdzam. Też byłam wychowanką p. Gnatek, maturzystka'99

Wspaniała szkoła , cudowni nauczyciele

Czy pamiętacie panią Rewrowską od polskiego? A pana Badowskiego od Matematyki? W tej szkole zyskałam tak głęboka wiedzę i byłam traktowana z takim szacunkiem jak nie jest to możliwe w żadnej dzisiejszej szkole. Szkoła była przesiąknięta czymś co trudno wyrazić słowami. Wielki humanizm byłby temu najbliższy. Trenowałam też wiele lat pod kierunkiem słynnego pana Bulińskiego.Był wspaniałym wychowawcą młodzieży. Kto jeszcze pamięta te spacery nad morzem , na które zabierał nas w mroźne zimowe dni?Uczył wrażliwości na przyrodę i szacunku dla niej. Dziś już nie ma takich nauczycieli.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chylińska wredna wcale nie była,ale ze szkoły wyleciała na własne

życzenie, nie uczyła się dostała trzy zasłużone pały na koniec roku i tyle. Zresztą nikt jej nie wyrzucił, obraziła się i sama odeszła ze szkoły. Chyba już wtedy trochę gwiazdorzyła, nauczyciele traktowali ją wręcz ulgowo, więc gadanie że się ktoś uwziął to bzdury. A kto to jest Rodman? nikt taki nas nie uczył, pały miała od Olewińskiej, Kuźmiuk i Pawełka ;)

no nie znam nikogo, kogo uczyła p. Rozalia, kto by jej nie wspominał

z sentymentem. Była specyficzną nauczycielką to fakt, ale jako osoba - niesamowita. Trudno było na francuskim, ale jak ktoś się starał to nie miał u niej źle, takie historie z latającymi zeszytami zdarzały się ale notorycznym nieukom. Co do jej metod nauczania - ludzie po wielu latach pamiętają te wierszyki, a na romanistykę dostawali się bez żadnych dodatkowych kursów, więc o czymś to świadczy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

teraz wszystko od nowa czytam ze zrozumieniem i mogę powiedzieć tyle : Ja p%%%%%%% < cenzura> :) Wszystko się da . Ale to ode mnie zależy .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

znaczy się mam . Nie chce sobie już przypału robić , siedzę cicho , jak coś ruszy w moim temacie to się do niej odezwę .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a co ma średnia ocen do studiów ? Wystarczy teraz dobrzę maturę napisać .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Moja przeszłość niech już na zawsze niech zostanie przeszłością , bo bez tego nie można zmierzyć się z teraźniejszością . Jak się ogarnę to przekaże wiadomość .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

poza tym wstyd mi teraz do Sopot ogóle jechać , bo też tam ma rodzinę :( .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

sffs

uczę się ,ale przeszedłem trochę w życiu :( nie dość że mam rok w plecy w siódemce , to jeszcze w podstawówce i gimnazium chodziłem z rok młodszymi , bo " koledzy " mnie pobili w 1 klasie podstawówki i na prośbę rodziców zostałem odroczony :( . I jestem z tego powodu nerwowy ,jąkam się . Przykra sprawa . A jak powiedzcie mi o Chylińskiej , jak jej sprawa wygląda ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przekażcie jej , że ją uwielbiam ,ale jest mi cholernie przykro że mnie tak potraktowała :( .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

ad

i nie zapomnę akcji z Nią w Ferberze i tekstu " Podwieść Cię do Sopotu " ? Szkoda ,że nie skorzystałem :) Zawszę będę ją bardzo lubił , mimo że mogłaby być moją mamą :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry