Widok

Szkoły z historią: VIII LO w Gdańsku

Opinie do artykułu: Szkoły z historią: VIII LO w Gdańsku.

Dawniej mieściło się w budynkach XVII-wiecznego dworu, a zasłynęło dzięki matematyce, długodystansowym biegom i po wypowiedzi byłej uczennicy w czasie ceremonii wręczenia Fryderyków. W kolejnym odcinku cyklu "Szkoły z historią" prezentujemy dzieje VIII Liceum Ogólnokształcącego w Gdańsku .Oszczepy nie raz przelatywały na ulicą, pchano też kule i rzucano dyskami. Świętością były jednak biegi - miłość legendy "Ósemki", profesora Eugeniusza Bulińskiego. - Kiedy tylko znikał śnieg, co najmniej ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hmm czyżby koledzy i koleżanki z klasy ? :D

Takie mam coś wrażenie że "kasię" to znam i Pana ss od metana etana propana butana też :D i jeszcze odnośnie Olewińskiej - tablica "na mokro !!!", Smerfeta piła ale przygotowała z matmy dobrze. Też dobrze wspominam sporą część nauczycieli i atmosferę VIII LO.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oj tak...

Co do Pani Barbary Gill - Poznańskiej to się zgadzam. Może ostra, czasami cięta riposta ale do dziś na osiedlu kłaniam się Jej nisko za całą podstawę angielskiego tzn. czasy, zwroty, sytuacje itp. Znakomicie szlifowała swoich uczniów. Super babka. I uwielbiałem Jej konsekwencję.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oj, łezka się w oku kręci.

Panią Sajdak doskonale pamiętam, była to NAUCZYCIELKA, która umiała WYTŁUMACZYĆ matematykę.Ale też należałoby wspomnieć o wspaniałej polonistce Pani Dłużewskiej (ksywa "Buba") i fantastycznej anglistce Pani Borejko(ksywa "Babcia"). Nie od rzeczy będzie też napisać o nauczycielu przysposobienia obronnego Panu Ordonie(ksywa "Telesfor"). Mam nadzieję, że ktoś jeszcze pamięta gdy klasa odpowiadała: na pierwszym roku na słowa "Telesfora" - "CZOŁEM UCZNIOWIE!!!" odpowiedź klasy- "CZOŁEM OBYWATELU PROFESORZE!!!" Na drugim roku na powyższe - odpowiedź "CZOŁEM OBYWATELU TELESFORZE", a w trzeciej i czwartej klasie odpowiedź brzmiała -"SZCZĘŚĆ BOŻE TELESFORZE". Pozdrawiam Maturzystów mat-fizu rocznik 1978.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

To była tez moja wychowawczyni :) świetna kobieta :) tak jak Pani Wieremiewicz czy Nitzchke :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Facetów szkalowała coś z Nią było nie tak
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

To nasza młodość

Wspomnienia z każdego ogólniaka będą miłe bo to nasza młodość, która przeminęła.A nauczyciele jak wszędzie lepsi,gorsi-jak fryzjerzy (jak trafisz). Bardziej zdolny lepiej sobie radził a Ci pozostali przetrwali bądź nie. Każdy znalazł swoje miejsce w dalszym życiu i łezka kręci się w oku bo wspominamy swoją młodość,która głównie kręciła się wokół edukacji ale nie tylko.Często te wspomnienia wybielamy bo nam żal, że są tylko wspomnieniami...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak jest Chamera :), z polskim jak widac juz tak dobrze nie bylo ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardzo dobrze wspominam tą szkołę...

Pozwoliła mi nie tylko rozwinąć się edukacyjnie, ale także dzięki przychylności nauczycieli (szczególnie dyr. Cichockiego) w moich pozaszkolnych pasjach.

Oczywiście nie zawsze było kolorowo, ale to w końcu jest szkoła ;)

Mam nadzieję, że moje dzieciaki będą mogły również tu się uczyć.

Agnieszka? Dużo można byłoby pisać... Ale to dzięki takim ludziom jak ona zimne mury szkolne nabierają duszy. Z drugiej strony ciężko odmówić racji pedagogom, którym uczeń nie daje żadnego wyboru... Ten przykład obnaża pewien błąd w systemie edukacji. Tacy uczniowie jak ona byli, są i będą. Niepokorni, pochłonięci swoimi zainteresowaniami, indywidualiści. Niestety nie ma dla nich miejsca w tym systemie...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

1978 mat-fiz

I jeszcze Pani Chwalany - geografia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

W VIII kręcili 2 odcinek Stawki większej niż życie

Hotel Excelsior

Jest pokazana klatka schodowa szkoły, wejście do budynku i boisko, oraz fragment ulicy Malczewskiego, gdzie łączy się z Pobiedziskiem.

Gdańsk Siedlce, zawsze antyfaszystowskie!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do VIII wpadałem na dyskoteki

oczywiście trzeba było udawać, że jest się uczniem VIII.
Któregoś razu w grupie pankowców załapaliśmy się na koncert uczennicy Ósemki, występowała z zespołem, złożonym chyba z uczniów szkoły. Śpiewała po angielsku.
Kolega pankowiec, zaczął wyśmiewać jej język, "polska młodzież śpiewa polskie piosenki!" i tego typu okrzyki. Dziewczyna się zmieszała, coś tam powiedziała i skończyła koncert. Potem okazało się, że to była Chylińska.
A kolega który krzyczał też wyrósł na artystę, ale społecznego. To on wywołał największy strajk listonoszy na Poczcie Polskiej po 89 roku, oraz dymił przeciwko Budyniowi w Nic o nas bez nas, gdy Budyń podwyższył czynsze w komunałkach.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

To był koncert Illusion z okazji dorocznego Święta Szkoły, a supportował ich Second Face z Agnieszką na vocalu...

PS. Wiem, bo go robiłem ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie wierze!!!!

No nie wierzę!! Wspominacie z sentymentem p.Rozalię???Bezsensowe uczenie się na pamięć głupich tekstów, a jak ktoś zapomniał jednego wersetu to oczywiście jedynka i przelot zeszytu przez pół sali!!!Metody nauczania p.Rozalii były wielokrotnie zgłaszane do dyrektora, a jaką odpowiedź otrzymaliśmy: "ona już taka jest, musicie jeszcze trochę wytrzymać" Wszyscy doskonale zdawali sobie sprawę co ona wyprawia na lekcjach i nikt nie zainterweniował.Taaak...wspaniała szkoła...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8

Moi rodzice dziękują i pozdrawiają ;D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

profesor Śniegowski

Jak się cieszę, że padło nazwisko pana profesora Bolesława Śniegowskiego! Wcześniej, przed pracą w ósemce, uczył mnie fizyki w VII LO. Zapamiętałam Go jako prawego i życzliwego człowieka, wprawdzie czasem - słusznie - zniecierpliwionego durnotą co poniektórych, ale zawsze w gruncie rzeczy ciepłego i pełnego dobrej woli. Sama także w tej dziedzinie utalentowana szczególnie nie byłam, ale zawsze dostawałam od Profesora szansĘ, by się wykazać. Udawał srogość, ale chyba nas, młodocianych, prawdziwie lubił. To było 50 lat temu, a wciąż Go żywo pamiętam!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pamiętacie Gochniewskiego od WF?

Też spoko gość był :-)
Pani od historii była też spoko.
Ogólnie super szkoła. W przerwie często śmigaliśmy na browary do tej żurowni na przeciwko - "Pod Skarpą" albo za sklep. Zdałem maturę, skończyłem studia, jestem zadowolony z życia, szkołę wspominam miło. Niefajnie kojarzy mi się chyba tylko pan od polskiego, ale nie pamiętam jak mu było, ale dopiero po kilku latach zorientowałem się, ze to komuch i próbował nas indoktrynować, kiedyś był za komuny bodajże wiceprezydentem Gdańska
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

popieram!!!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

pani Duzdal

a ja bardzo lubiłam p. Duzdal, wspominam ją jako jedną z najlepszych nauczycielek (jeśli nie najlepszą). Uważam, że była sprawiedliwa i bardzo dużo mnie nauczyła. Dzięki niej nie miałam najmniejszego problemu z maturą czy egzaminami na studia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

angielski

bardzo dobra nauczycielka, wiele mnie nauczyła. wszystko po kolei bardzo logicznie przekazane. Jednak na początku strasznie się stresowałam na jej lekcjach.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

fizyka

też nie lubiłam p.Kryger, lepsi uczniowie potrafili ją zagiąć :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry