Widok

Szybkie ciasteczka na sylwestra

Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Witam
Poprosze przepisy na ciasteczka.Dziekuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wiem czy szybkie ale znalazłam coś takiego -mniam :P

http://tortygagi.blogspot.com/2012/12/usteczka-serowo-jabkowe-w-sam-raz-na.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mufinki - mini jabłeczniki
1. mieszasz 100g maki, 100g cukru i 100 g kaszy mannej
wkladasz do papilotki od mufinki 1 lyzke suchej masy na to plaster masla na to warstwa - 1 łyżka jabłka startego na to 1 łyżka suchej masy powyzej znowu maslo
pieczesz 20 min 200 stopni pychota
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
kopiuję co już kiedyś napisałam na forum ;)

może ciasteczka maślane?

wersja waniliowa lub migdałowa lub kakaowa ;) w oryginale ciasto formuje się w rulon, zwilża go wodą i obtacza w cukrze :] kroi się w plasterki i układa płasko na blaszce :] (brzegi po upieczeniu wyglądają jak oszronione ;))

ale myślę, że można pokusić się o wycinanie wzorków foremkami :] ja zawsze robię wersję na szybko - czyli patrz wyżej ;)

***** CIASTECZKA MAŚLANE *****

Ciasteczka maślane w cukrze

Składniki:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru (ja daję mniej, 100g tylko do ciastek z kakao)
cukier waniliowy lub cukier migdałowy, lub kakao
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko

Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym ale delikatnie, dodajemy mąkę, jajko, żółtko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Rolujemy ciasto w rulon jak na kopytka. Rulon zwilżamy wodą i obtaczamy w cukrze. Kroimy w plastry 0.5cm i układamy na blaszce. Wypiekamy w temp. 180 stopni przez około 10 minut.

zawsze zagniecione ciasto (jeszcze bez dodatku cukru waniliowego/migdałowego lub kakao) dzielę na 2 części i robię ciastka w 2 kolorach :] jedne z kakao (tu trochę więcej cukru) i drugie z cukrem migdałowym :]

pyszne, smaczne i szybkie :]

przepis Andrzeja Polana, lekko zmodyfikowany ;) przeze mnie :]
_____
____________

Ciastka cynamonowe z ciasta francuskiego

w oryginale robi się tak http://agattek.blox.pl/2012/11/Ciasteczka-cynamonowe-z-ciasta-francuskiego.html

nam bardziej smakuje wersja - "na oko" ;) cukier + cynamon + miękkie masło - dokładnie wymieszać, posmarować ciasto, zwinąć (ja tnę ciasto na ok 5 równych pasów i każdy zwijam w rulon :] później kroję w równej grubości plasterki, układam "przewrócone" na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (czyli środek widoczny) i lekko spłaszczam :] moje wyglądają podobnie do tych tu http://kuchcikowo.wordpress.com/2011/05/22/cynamonowo-czekoladowe-slimaczki/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam
Dziękuje za przepisy.Zrobiłam ciasteczka z serem i dodałam rodzynki i maślane ciasteczka .Szybko zniknęły ze stołu.Jutro będę robiła muffiny,zrobię niespodziankę siostrzenicy.
Szczęśliwego Nowego Roku dużo zdrówka i spełnienia marzeń
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry