Widok

Szybkie, łatwe dania GOTOWANE, lekkostrawne - szukam sprawdzonych przepisów

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Obecnie mogę jeść tylko gotowane rzeczy.
Macie jakieś pomysły, przepisy?
Na szybkie dania nieskomplikowane. Żebym nie musiała długo stać przy garach, bo sił trochę brak.
Coś innego niż pulpety i nieśmiertelne buraczki lub marchewka?
Bo surówek jeść nie powinnam.
Zup nie lubię :(
image[/url]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ojj teraz masz z czego wybierać brokuły, kalafior, fasolka , ziemniaczki mięso pieczone w folii do pieczenia zresztą ziemniaki też tak można zrobić , gulasz można zrobić fajny z mięsem lub z samych warzyw noo jest tego trochę , ryby z folii aluminiowej w piekarniku - szybko wszystko sie robi i nie trzeba stać przy garach pól dnia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak jak rybalon pisze wszystko w folii albo na parze do wyboru do koloru
no właśnie nie jestem pewna czy w folii powinnam, dotychczas robiłam tak często mięcha i ryby, ale to mi się wydaje za smaczne jak na lekkostrawną dietę ;)

a brokuły i fasolka, to nie są "gazujące"?
bo nie mogę mieć wzdęć... ogólnie to uwielbiam takie rzeczy...

w sumie nigdy nie byłam na żadnej diecie, to zupełnie nie wiem co jak działa, dieta kojarzy mi się z ograniczeniami, a z tego co mi tu piszecie, wynika, że od dawna jestem na diecie ;)
za to to co dostawałam w szpitalu było okropne... jak pisałam, pulpety, marchewka i buraczki...
image[/url]image[/url]
Dziś jest Was więcej, więc może coś wpadnie ;)
image[/url]image[/url]
Może ryż na słodko z cynamonem i jog.naturalnym.

Jajecznica na parze jak dla niemowląt z masełkiem.

Budynie domowe :)

Wszelkie pure, np z ziemniaczków, marchewki (a, marchewki masz dość :>)

W sumie makarony też sa lekkostrawne; można je smacznie zrobić z warzywami i ziołami
no moze fasolka to przesada ale jakis brokul czy inne warzywko na parze czemu nie w foli tez czemu nie byle bez tluszczu i jakis ciezkich przypraw, najgorsze sa rzeczy smazone i tego trzeba sie wystrzegac ale jakas pomidorowka czy cos wlasnie na bazie makaronu pycha i mysle, ze spokojnie mozna jesc.
a co do szpitalnego jedzenia jak to kiedys pewien lekarz powiedzial oni daja to na co ich stac i nie koniecznie jest to zwiazane z dieta i tym co faktycznie czlowiek powinien jesc..
Ajeczka, mnie w szpitalu po operacji powiedział lekarz, że właśnie brokułów nie mogę jeść przez kilka tygodni - i tak samo innych warzyw mogących powodować wzdęcia. Więc jak sądzę, Ciebie to też będzie dotyczyło...
Ajeczka - może tu znajdziesz jakieś natchnienie ;)

http://www.dieta.senior.pl/dieta/lekkostrawna
http://diety.sekrety-urody.net/dieta-lekkostrawna.html (może być duszenie w folii)
Ja po operacji miałam dość drobiu i rosołków ale zaczęłam tak: gotowałam rosołek-dla męża, do małego garnuszka brałam troche rosołku z mięskiem np udko, wkrajałam do tego dużo koperku i zawieszałam odrobiną mąki-pyszny sos koperkowy na ziemniaczki z gotowanym kurczakiem.

Szynkę kroiłam w kawalki i najpierw delikatnie podsmażałam a potem dusiłam aż wychodził smaczny gulasz, smażenie się wygotowało :)

Makaron z cukinią i piersią z kurczaka...

Nie wiem po jakiej operacji jesteś ja po 3 tyg zaczęłam powoli próbować jeść normalnie bo trzeba organizm spowrotem przyzwyczajać-chyba że chcesz cały czas tak jeść...ja miałam wycinane woreczek żółciowy.

Robiłam też ala bitki z piersi czurczaka ze szpinakiem ale ja szpinak uwielbiam-do tego makaron..
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
Agusia, strona dieta-senior jest interesująca :)))
image
Dzięki dziewczyny!

Upewniłam się, co do diety, rzeczywiście żaden to problem, bo ja i tak jadałam lekkostrawne potrawy nawet o tym nie wiedząc :)
Poszperałam w jeszcze innych źródłach i rzeczywiście pieczenie w folii też mogę stosować.
Taka dieta to nie dieta, to wyżerka ;)

Agusia, stronka dla seniora ekstra! :)
image[/url]image[/url]
też mi się podoba ;P

Często robię http://onlyblackmusic.pl/gdzie-kupic-produkty-do-robienia-sushi/#page-content szybko i smacznie.

Wszystko gotowane na parze! Jak dla mnie nie ma nic lepszego i łatwostrawnego.

Ale naprawdę tak wszystko gotujesz na parze? Ja nie mam nic przeciwko temu, czasem sama coś ugotuję na parze ale czasem lubię zjeść coś podsmażanego z patelni na oliwie. Całą serię przepisów na zdrowe potrawy czerpię ze strony która nauczyła mnie samodzielnego gotowania i rozwinęła horyzonty kulinarne mrchef.pl/pytania_i_odpowiedzi. Dodatkowo nie muszę już kupować nafaszerowanej chemią żywności z marketów bo za pośrednictwem tej strony, dostaję d domu dostawę świeżych i zdrowych produktów.

A tu jak chcesz masz potrawy jakie możesz zjeść https://dieto-med.pl/aktualnosci-blog/dieta-latwo-strawna-lekkostrawna-zastosowanie-i-zalety/
Może coś znajdziesz nowego i jeszcze łatwiejszego w przygotowaniu. :)

Hej! Mogę polecić sprawdzonego dietetyka. Układała mi dietę i to bardzo mi pomogło. https://dietetykandrysiak.pl/

Bardzo często robię szybkie dania http://bestmap.pl/warzywne-leczo-z-czerwona-czubryca/ polecam smacznie i zdrowo.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...

do góry