Widok

Szybkowar Tefal Secure 5

Ktoś ma i używa? o taki http://www.tefal.pl/NR/rdonlyres/8BB434E3-E801-4222-83F3-EE75929D529E/66626/main.jpg
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mam zwykły tescowy, na 5 litrów, taki mechaniczny, tzn, pokrywka zasysa sie od srodka, szczerze polecam! nad tefalem tez sie zastanawialam, bo mial dobre opinie, ale ze akurat w tes byly za pol ceny (80zl) to kupilismy tamten. teraz nie wyobrazam sobie jak ja zylam bez szybkowaru wczesniej...;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My mamy staaaare ;) szybkowary :]

A teraz w gazetce Selgros jest ten szybkowar Tefal, wydaje mi się, że w dobrej cenie ;) czytałam o nim dużo dobrych opinii w sieci :P ale byłam ciekawa czy ktoś z forum go ma :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia a po ile są te szybkowary? i na ile litrów?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
6l za ok 220zł ;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny, a co oprocz zup mozna w takim szybkowarze gotować?
No i oprocz warzyw np. burakow czy marchwi, fasolki.....

u mnie w domu nigdy nie było i ja sama też nie mam, wieć zielona jestem w temacie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja używam do gotowania buraków, fasolki szaragowej ;) czasem żołądków na gulasz lub galaretę :]

moja Mama teraz właściwie tylko gołąbki robi w szybkowarze ;]
kiedyś robiła mięsa, gulasze, zupy - ja tych czasów nie pamiętam, mała byłam :]

ale ogólnie wiem jakie możliwości daje taki garnek :] więc chętnie używałabym częściej :]

dla przykładu - przepisy :] http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=80
http://gotujmy.pl/szukaj,szybkowar,przepisy,dania,696,r10.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robie praktycznie wszystko co tylko wymaga gotowania/ duszenia...zupy (rosół też), gulasze, leczo, zeberka duszone, miesa w sosie, palki/bioderka z kurczaka z warzywami, wszelkie jednogarnkowe (miesko,ryz/ziemniaki/kasza,warzywa), mieso do bigosu i na pasztet dusze, fasole po bretonsku, golabki...mam szybkowar od roku, i w swieta po prostu rewelka, obrobilam sie 3 razy szybciej niz zazwyczaj:) my ogolnie unikamy smazonych potraw, bo oboje z mezem mamy zespol jelita nadwrazliwego wiec jemy glownie parowane, duszone i pieczone (ew.gotowane), wiec garnek parowy i szybkowar to nasze dwa najwazniejsze urzadzenia w kuchni:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzieki dziewczyny:))
A mięso wychodzi duszone?Myślałam, że będzie takie gotowane skoro bez obsmażania. No chyba, ze obsmaże przed wlozeniem do szybkowara.;p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
duszone, obsmażam najpierw tyle ze od razu w szybkowarze, bez problemu, z cebulka, przyprawami, i w zalezosci od dania warzywami (papryka, pieczarki..), potem tylko podlewam bulionem, woda, albo wcale, zalezy od potrawy:) czas przygotowania danego dania 3 razy krotszy:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mam pytanie jak kończę gotowacz w szybkowarze i wypuszczam parę zaworem to leci para ale tez pryska zawartość np. zupa. Czy to normalne? czy trzeba odczekać na ostudzenie szybkowara przed wypuszczeniem pary/ciśnienia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
za szybko lub za mocno odkrecasz zawor, wylacz palnik, odczekaj chwile i dopiero stopniowo otwieraj zawór, zeby para powoli uchodziła. ew. za duzo płynu/zupy wlewasz do szybkowaru (powwinna byc w instrukcji lub kreska narysowana zarekomendowana przez producenta max objetosc jaka mozna umieszczac).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
kurcze, u mnie też właśnie ten sam problem :/ Właśnie upaćkała mi się cała kuchnia :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Najlepiej schłodzić pokrywę garnka zimną wodą w zlewie, ale trzeba postawić garnek na podkładce, aby dno nie moczyło się w wodzie. Ponoć to niebezpieczne. Podejrzewam, że zbyt duże jest w środku ciśnienie i dlatego wyrzuca zawartość garnka na zewnątrz. Ja albo oblewam zimną wodą, albo trochę odczekam aż zawór ciśnieniowy sam opadnie i wtedy jest ok i bezpiecznie można otworzyć. Mam fagora Rapid expres, ale podejrzewam,że działanie jest na tych samych zasadach. Ogólnie czytałam na forach, że z tefala są dobre i cena dość wysoka. Ja kupiłam nowego fagora 6l z allegro za 150 zł ale bez gwarancji i na razie jest ok.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

do góry