Widok

Szyjka macicy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Co prawda byłam już w dwóch ciążach,ale jakoś nie zwracałam wtedy uwagi na kwestię zapłodnienia.Teraz chcę 3 raz zajść w ciążę i chciałabym od początku wiedzieć kiedy to nastąpi (w poprzednich ciążach dowiadywalam się o nich dopiero 0k.7 tyg.).Stą moje pytanie.Czy wiecie po jakim czasie od zapłodnienia szyjka macicy twardnieje i zamyka się?Ile czasu po zapłodnieniu następują już jakieś zmiany?
Mama Maji (10 lat),Julianka (8 lat) i Marysi (5 lat)

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
uuu chętnie też się dowiem, wiec czekamy na speców ;)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to już jesteśmy dwie.
Czy ktoś zna odpowiedź na nasze pytania?

image
podbijam

image
Ja pamiętam przy staraniach o drugie dziecko, że dzień czy dwa przed @ szyjka mi zeszła w dół, lekko otworzyła i biadoliłam, że @ idzie :-)
podniosła się dopiero w dniu @ i zamknęła na amen ;-)
przy trzeciej ciąży to już chyba ciężko sprawdzić, bo już wszystko jest mniej zwarte i bardziej miękkie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziękuje za odpowiedź

image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
może głupio to zabrzmi ale jak się nauczyć sprawdzać szyjkę?? nigdy tego nie robiłam ;)
szyjka macicy twardnieje i obniża się kiedy jest czas niepłodny. W okresie płodnym jest wysoko, jest taka rozmemłana, rozmiękczona i otwarta. Teoretycznie kiedy nie doszło do zapłodnienia powinna być nisko od ok. 3 dni po owulacji / wyższych temp. W sumie u mnie pierwszym takim sygnałem który dał mi nadzieje to była właśnie szyjka. Była twarda owszem, ale bardzo wysoko (nie opadła jak w niepłodnych) i mega zamknięta- nawet nie wyczuwałam dołeczka. Ale nie wiem czy to jest jakaś reguła czy to tylko u mnie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
czeski film ;) jak dla mnie
i tak jak mówie ja czułam że coś jest inaczej w 4 dniu po owulce/ wyższych temperatur bo nie opadła. w 7 dniu za to miałam plamienia (prawdopodobnie impantacyjne) i już wiedziałam na 100 chociaż za wcześnie było na test. Żadnych innych objawów tylko szyjka inna. Tylko ze ja się obserwuje od ponad roku więc już się znam na tyle żeby stwierdzić że coś jest inaczej niż zwykle ;-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja sprawdzam tak: czas płodny
- miękka - wrażenie rozmemłania, jest taka miękka jakby usta. Jak jest twarda to mi przypomina taką gumową piłeczkę w dotyku.
- otwarta- zawsze jest mała dziureczka, ale jak jest otwarta to w tą dziureczkę wchodzi prawie cały opuszek (sorry za opis), a jak zamknięta to czuć dziurkę ale opuszka już sie tam nie zmieści ;-)
- wysoko- u mnie akurat się odkręca w prawo więc wiem kiedy zaczyna cudować ;-) u niektórych jak jest wysoko to ciężej jest jej dosięgnąć, albo nie można dosięgnąć wcale.

Trochę się trzeba poobserwować zanim się zacznie rozpoznawać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dzięki Assegai za odpowiedź.Pomogłaś mi bardzo dużo.

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
cieszę się że mogłam pomóc ;-)
M_Lady dla mnie też czeski film, nie martw się ;)
założyłabym wątek 'jak badać szyjkę macicy' ale się wstydzę ;)
szyjke nalezy badac o stałe porze - rano lub wieczorem najlepiej pod prysznicem - badamy najdłuzszym palcem i nie zrazamy sie ze na poczatku nic nie rozumiemy - po około 1 cyklu codziennego badania zaczynamy cos rozumiec... tak przynajmniej było u mnie choc bynajmniej nie czuje sie ekspertem w tej dziedzinie ;)
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
dzięki :) szkoda tylko, że nie wiem, jak liczyć cykl - po porodzie nie miałam @, a jeszcze karmię... no nic, może jakoś się nauczę :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale macie poblemy ja o ciazy dowiedzialam sie jak byla w 2 tyg odpowiedz obserwacja organizmu tzn brak miesiaczki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Assegai - jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy! pozdrawiam :)
image image
mama, co ty pleciesz? w 2 tygodniu się dowiedziałas o ciąży? jeśli byłaś w ciąży to powinnas wiedzięc, że ciążę liczy się od 1 dnia miesiączki, więc JEŚLI masz regularne i standardowej długości cykle (juz nie wnikam we wszelkie niestandardowości) to po 2 tygodniach jest dopiero owulacja ! potem kolejne 2 tygodnie fazy lutealnej, i oczekiwanie na miesiaczkę, jeśli nie przychodzi w 16 dniu fazy lutealnej (czyli W DUŻYM UPROSZCZENIU w 16 dniu po owulacji) dowiadujesz sie o ciąży, czyli wtedy jesteś już w 4 tygodniu ... wcześniej to bardzo trudne, dopiero ok 5-9 dniu fazy lutealnej (czyli ok 3 tygodni ciąży !!! ) dochodzi do zagnieżdżenia zarodka, wtedy zaczyna wzrastać hormon hcg, wtedy dopiero można ewentualnie robić test z krwi, żaden test z moczu ciązy nei wykaże ...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2
To nieprawda. Jeśli np zaszłaś w ciążę 14 d.c. to nie przyjdzie pierwsza miesiączka. To w którym jesteś tyg??? No w drugim
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 14
Nie, w drugim bylabys wlasnie 14d.c. w momencie miesiaczki bedziesz juz w 4t.c. Ciaze liczy sie od 1 dnia miesiaczki poprzedniej..
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ciekawe jak można liczyć ciszę od 1 dnia okresu jak wtedy się jeszcze w niej nie było...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 17

Chyba nigdy w ciąży nie byłaś... Albo jesteś facetem, że taka oczywista rzecz cię dziwi.
Każdy lekarz liczy ciążę od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Na tej podstawie ustala sie termin porodu.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Liczą tak w przypadku kiedy kobieta nie jest w stanie określić dnia owulacji. Kiedy kobieta wie, bo monitoruje cykle, zazwyczaj wysokość ciąży oblicza się od dnia owulacji, wtedy dokładniej mozna określić termin porodu. Zależy od lekarza, ale jak widzisz to nie jest tak oczywiste, jak piszesz ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
płodność powracająca po porodzie można obserwować na podstawie PTC (temperatury), objawów płodności szyjki i śluzu ... jeśli śluz jest dobrej jakości (czyli, że zewnętrzne objawy śluzu pozwalają na określenia płodności) to wystarczy, ze obserwuje się to co pojawia sie na zewnątrz, na bieliźnie, czy przy po prostu w toalecie, mozna tez badac śluz wewnętrzny, jest go więcej i jest bardziej czytelny u niektórych kobiet ... tempka przy małym dziecku jest nieco problematyczna, jeśli wstaje sie w nocy to PTC może być zakłócona ... ale jest metoda obserwowania powracania płodności po porodzie jeśłi sie karmi, polecam poczytać o metodzie Rotzera lub angielskiej
tokio dowiedzialam sie jak zrobili badania z krwi bo na usg nie bylo widac i ten poziom hormonow odpowiadal 2- 3 tyg
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trening siłowy w ciąży (6 odpowiedzi)

Witajcie. Jestem w 9 tygodniu pierwszej ciąży. Do tej pory ostro trenowałam - treningi siłowe -...

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

macierzyński a likwidacja firmy (4 odpowiedzi)

Witam, Mam nadzieję, że jakaś obeznana osoba w kwestiach pracowniczo-zusowskich wesprze mnie...

do góry