Widok

TBS- ktos mieszka??

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny mam pytanie do tych ktore maja takie mieszkanie. Jak to dokladnie wyglada?? ile sie placi?? czy to mieszkanie kiedys stanie sie wasze wlasnosciowe czy nie??

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
byc moze zalezy z jakich TBSow bo sa dwa.W Trojmiescie

------------------------------------------------------------------------------------
sprzedam po 10 maja Mariees de Paris Dolores rozmiar 38 ecrue

www.rozowoniebieskie.vot.pl - tam bywam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czyli gdzie najlepiej uderzyc:) co polecacie:)

Pruszcz Gdański ja przynajmniej polecam

no ale siedziba TBSow jest w Pruszczu?

------------------------------------------------------------------------------------
sprzedam po 10 maja Mariees de Paris Dolores rozmiar 38 ecrue

www.rozowoniebieskie.vot.pl - tam bywam :)
Tak,jest w Pruszczu.Koleżanka się ostatnio zapisywała ale chyba czekać z 3 lat coś mi się wydaje (trochę długo)

Ona23 - już wiem o co mi chodziło ;) http://pl.wikipedia.org/wiki/Habitat_for_Humanity

CZYNSZE NIE SA WYSOKIE,TO NOWE MIESZKANIA.JA MIESZKAM W STAREJ RUDERZE I PŁACE 527 ZŁZA 37M.I DOPLACAM DO OGRZEWANIA.
ja mam mieszkanie w OTBS (Łostowice) -za 56m2 place 670 zl (ogrzewanie gazowe).
Kolezanka ma mieszkanie w GTBS (Ujescisko-ale nie w tej puli miejskiej, tylko w tej ktora sprzedawal developer, nie trzeba byc na liscie miejskiej) - za 33m placi ok. 350 zl + wynajem garazu. Poniewaz oni zamierzaja sie wyprowadzac z Trojmiasta, beda sprzedawali swoja kawalerke w tym roku, za yle samo za ile kupili ją rok temu.
A mógłby mi ktoś podpowiedzieć, gdzie znajduje się biuto TBSów, lub gdzie mogę otrzymać jakiekolwiek informacje na temat mieszkań, słyszałam, że budynki TBSów są teraz budowane na Świętokszyskim i Łostowicach?
GTBS na Beniowskiego w Gdansku a OTBS http://www.tbs.org.pl/ - swiętokrzyskie i olimp to gdanski tbs
tbs "MOTŁAWA" ul. Królikarnia 13
Dziekuję bardzo!A czy mogłybyście mi napisać jeszcze czy zameldowanie w Gdańsku jest do tego koniecznie potzrebny??
w OTBS na pewno nie.
http://giate.webpark.pl/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Englein, Kiki0, dziękuję Wam bardzo! ;)
Bzdury! wysokie opłaty??
Moi rodzice mieszkają w TBS 6lat i płacą za 75m 800zł zawsze po sezonie grzewczym maja zwrot min 200zł za ogrzewanie, mieszkania są ładne NOWE i jeśli bank nie chce udzielić kredytu to jest jedyne rozwiązanie, bo po 15 latach mieszkanie można wykupić ( dopiero wtedy zostanie spłacony zadłużenie) jedynym minusem są mieszkańcy większość nie płaci czynszu i nie dba o mieszkania, bo im nie zależy.
Ja osobiście jak miałabym wynajmować mieszkania i płacić tyle kasy za wynajem, wolałabym mieszkać w tbs, wychodzi na to samo a jest możliwość wykupienia po paru latach na własność.
75 m i 800 zl to niezwykle niskie oplaty. Kolezanka ma 56 m i placi za 4 zameldowane osoby 800 zl.
A w jakim miescie Twoi rodzice mieszkaja? To tez nie jest bez znaczenia-inna cena za 1m2
Mieszkam w TBS 4 lata. Mam 56 m, zameldowane 4 osoby. Czynsz +śmieci wynosi 560 zł. Do tego dochodzi gaz (zimą ok.200 zł m-c) i prąd. Ogrzewanie i ciepła woda z pieca gazowego (każde mieszkanie ma swój). W czynszu jest zaliczka na wodę. Płaci się czynsz w zależności od metrażu ok. 9 zł za m. Różnice w wysokości czynsz wynikają zapewne z tego, że różne spółdzielnie doliczają różne opłaty do czynszu(np. inaczej jest ogrzewany blok i płacą w czynszu za ogrzewanie).
Co do mieszkańców to bywa różnie. Ale tak jest wszędzie.
Ja wpłacałam partycypacje w wysokości 30% (udział w kosztach budowy). Dzięki temu uniknęłam kolejek i odebrałam mieszkanie po 5 miesiącach od zapisu. Do tego dochodzi kaucja w wys.12 krotność czynszy. Wszystko jest zwrotne w chwili rezygnacji.
No i mieszkam w Łostowicach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kiki0, a mogłabyś mi udzielić jeszcze kilku informacji na temat tych TBSów na Łostowicach?Jak to jest z tym czekaniem na mieszkanie, ile się czeka na nie i ewentualnia jak można przyśpieszyć swoją kolejkę w odbiorze mieszkania?Czy wielkość mieszkania zależy od osób w nim zameldowanym, czy my, jako małżeństwo bez dzieci mamy szanse tylko na kawalerkę czy ewentualnie możemy liczyć na większe mieszkanie, ile wynosi opłata wkładu własnego, i czy rozkladają to na raty czy trzeba dokonać opłaty jednorazowo?
Co do opłat rzeczywiście są bardzo, ale to bardzo niskie w porównaniu do wynajmu...
Aj, namieszało mi się trochę od tych informacji, znajomi udzielili mi takich z których wynikało, że nie mam w ogóle szans na mieszkanie z TBSów, jak widać jest inaczej, dlatego proszę jeszcze o sprawdzone i konkretne dane!
Dziękuję i pozdrawiam!
to ja sie podczepiam od pytania Silje :)