Widok

TBS- ktos mieszka??

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny mam pytanie do tych ktore maja takie mieszkanie. Jak to dokladnie wyglada?? ile sie placi?? czy to mieszkanie kiedys stanie sie wasze wlasnosciowe czy nie??

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja co prawda nie mieszkam w TBS-ie, ale orientuje się w tym temacie troszkę. Sprawa wygląda tak, że "czynsze" sa dość wysokie... np moja znajoma płaci 550,- za 38 m2. Niestety na dzień dzisiejszy nie ma możliwości przekształcić tego prawa w prawo własoności. Pojawił sie jednak w ministerstwie pomysł nowelizacji ustawy. Podobno chą znowelizować tą ustawę. Czy prace nad nią sie już rozpoczeły to nie wiem... nawet jeśli to może to jednak troszkę potrwać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
bo tak sie zastanawiamy czy nie pomyslec o tych Tbsach? ale rozne slyszalam opinie ze sie nie oplaca ze drogo itp a inni chwala. No ale chyba lepsze to niz wynajmowanie od kogos:)

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak w skrócie to czynsze sa wysokie( nawet 800zł plus opłaty), jakosc srednia (ale to nie tylko w tbsie akurat), czasem spora czesc trzeba wplacic(zalezy od tbsu), dlugo sie czeka na liscie, oni decyduja ile dostaniesz pokoi w zaleznosci od tego czy ma sie dzieci i jakiej plci sa(to chyba tez zalezy od tbsu), ogolnie ciezko mlodym ludziom w dzisiejszych czasach...my wynajmujemy...
mój bracki ma mieszkanie w tbs,
ładne, dość duże jak na 2 pokoje,
czynsz wysoki, opłaty wysokie szczególnie zimą za gaz (ogrzewanie gazowe), bloki nowe, osiedle przyjemnie, trzeba było wpłacić kaucję ok. 4000, mieszkanie nie ma możliwości wykupienia,
płaci dość dużo, ale i tak mniej jakby miał wynajmować takie samo mieszkanie

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
chociaz ogrzewanie ma gazowe, bo moja kuzynka ma na prad! to dopiero duzo sie placi...
a z ta wplata to zalezy od tbsu, bo 4000 zl to malutko, bo w niektorych tbsach to trzeba nawet 30% wartosci wplacic
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a czy któraś coś wie na temat mieszkań, które buduje się samodzielnie?

pamiętam, że kilka lat temu znajomi na zajęciach coś mówili na ten temat :P nawet rozmawiali z którąś z "prawnych" wykładowczyń ;)

ponoć na Stogach miały powstać/powstały takie bloki - gdzie mieszkańcy sami je budowali...

wiecie coś więcej?

Niajpierw trzeba zapisac sie w kolejce. Potem przygotowac dokumenty,zaswiadczenia o tym ze nie posiada sie aktu prawnego do lokalu, o nie zaleganiu z czynszem.Przyniesc zaswiadczenie o zarobkach. Podpisuje sie umowe i potem wplaca sie kwote okolo 50000-70000+kaucja 5000-7000. W mieszkaniu jest wszystko podlogi, drzwi, zlew, kuchenka, potrzeba tylko swoich mebli. Czynsz okolo 8-10 zł za metr+media.
nie trzeba czekać w kolejce ja mieszkam w TBS w Gdyni na radosnej i moje 2 bolki są dla ludzi z listy a następne 2 bloki obok dostali ludzie wylosowani tzn szczęściarze, mam 3 pokoje ok 70m2 mój czynsz z opłatami to ok 800zł ale dostaje dotacje z urzędu który pokrywa mi 50% opłaty za ogrzewanie są bardzo niskie zawsze dostaje zwrot nawet 300zł ponieważ praktycznie nie włączam grzejnika bo mam mieszkanie środkowe i jest naprawdę gorąco, mamy baterie słoneczne na dachu które ogrzewają wodę dokładnie nie wiem ile wychodzi taniej za wodę ale coś na pewno, okna mają wentylacje i ogólnie bardzo ładne mieszkania, duże klatki schodowe itp.Ale największym minusem są niestety mieszkańcy , nie wszyscy dbają o bloki bo uważają że mieszkanie nigdy nie będzie "ich" i dewastują a szkoda bo bloki są naprawdę śliczne mamy ogromny plac zabaw z kortem tenisowym wyłożony trawnikiem sztucznym boisko i ogólnie polecam dla tych który boją się wsiąść kredyt na 30 lat albo bank nie chce u dzielić , a po co napychać komuś w kieszenie i płacić za wynajem :)

AgusiaGda ja myśle, że tu chodzi o to, że kilka osób kupuje działke i po prostu budują dom, wilorodzinny (tak jak developer) nastepnie robi sie inwentaryzavcje powykonawcza i wydziela poszczególne lokale. Wyodrębnia sie poszczególne nieruchomości, zatrudnia zarządce nieruchomości i juz... o czymś innym w życiu nie słyszałam choć jestem pośrednikiem nieruchomości.
My generalnie tez zastanawialiśmy się nad TBS-ami, ale szybko nam to przeszło na szcześćie- kupiliśmy mieszkanie u developera i jesteśmy na prawdę na swoim- a w TBS-ach póki rząd nic nie zmieni to zawsze będzie sie tak jak "na wynajętym"- płacisz czynsz +opłaty to wychodzi tyle co u nas rata kredytu, poza tym TBS-y mają taki system- stałych dochodów, nie opłaca się im sprzedawać mieszkania bo tracą miesięczny staly dochód.

madziara84 masz rację TBS to taka instytucja, która ma na celu budowanie lokali mieszkalnych i użytkowych i eksploatowanie ich na zasadzie najmu...
czyli.... po prostu zapewniają sobie stały co miesięczny dochód.....nie mówię że to jest złe, niedobre, jesli komuś to odpowidada to ok, my nie chcieliśmy płacic co miesięcznych czynszów i mamy swoje M:)

hej, z jakich tbsow daja mieszkania my sie orientowalismy i w gdyni nie buduja:(
juz sama nie wiem:(

hej, z jakich tbsow daja mieszkania my sie orientowalismy i w gdyni nie buduja:(
Ja odebrałam niedawno mieszkanie w tbsach.Standard super,jak w normalnych,własnościowych mieszkaniach-porządne okna,panele itp.Mieszkanie narazie nie moze być nasze(może kiedyś to się zmieni)ale np.dzieci mają prawo dziedziczenia tego mieszkania.Nie zgodzę się z tym,ze czynsz w tbsach to tyle co rata kredytu za własnościowe mieszkanie,moze kiedyś tak było ale nie teraz kiedy mieszkania tak poszły w górę.Dla nas to było jak narazie jedyne wyjscie i bardzo się cieszę.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja czekam na TBS pol roku,w tym roku juz nie buduja.
czynsz mieszkania ok. 50 m to 800-900 zl. wiem bo kolezanka mieszka i tyle placi.

------------------------------------------------------------------------------------
sprzedam po 10 maja Mariees de Paris Dolores rozmiar 38 ecrue

www.rozowoniebieskie.vot.pl - tam bywam :)
a my mamy mieszkanie 52 metry i czynsz 580 zł