Widok
TEKST PRZYSIĘGI MAŁŻEŃSKIEJ
Tak sobie pomyślałam,że dobrze by było zapoznać się z nią grubo przed ślubem.W dniu ślubu to raczej różne rzeczy mogą się zdarzyć i przejęzyczenia też.
A więc trenujcie...trenujcie :)
Tekst przysiegi w Kościele
Zaczyna Pan Młody
Ja ...(imię Pana Młodego) biorę Ciebie... (imię Panny Młodej) za żonę
i ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz, że Cię nie opuszczę aż do śmierci.
Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący w Trójcy Jedyny i Wszyscy Święci.
Potem te słowa powtarza Pani Młoda, oczytwiście co nie co zmieniając :)
przy wymianie obrączek Pan Młody mówi
(imię Panny Młodej) przyjmij tę obrączkę jako znak mojej miłości i wierności, w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego.
Te same słowa powtarza Pani Młoda :)
--------------------------------------------------------------------------------------------
Tekst przysięgi w USC
"Świadoma(y) praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny
Uroczyście oświadczam, że wstepuje w związek
małżeński z ... i przyrzekam, że uczynię wszystko aby nasze małżeństwo, było zgodne, szczęśliwe i trwałe."
Powodzenia :)
A więc trenujcie...trenujcie :)
Tekst przysiegi w Kościele
Zaczyna Pan Młody
Ja ...(imię Pana Młodego) biorę Ciebie... (imię Panny Młodej) za żonę
i ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz, że Cię nie opuszczę aż do śmierci.
Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący w Trójcy Jedyny i Wszyscy Święci.
Potem te słowa powtarza Pani Młoda, oczytwiście co nie co zmieniając :)
przy wymianie obrączek Pan Młody mówi
(imię Panny Młodej) przyjmij tę obrączkę jako znak mojej miłości i wierności, w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego.
Te same słowa powtarza Pani Młoda :)
--------------------------------------------------------------------------------------------
Tekst przysięgi w USC
"Świadoma(y) praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny
Uroczyście oświadczam, że wstepuje w związek
małżeński z ... i przyrzekam, że uczynię wszystko aby nasze małżeństwo, było zgodne, szczęśliwe i trwałe."
Powodzenia :)
I w zdrowiu i w chorobie dopóki śmierć Nas nie rozłączy .
Piękne słowa .
Ja z moim mężem poprosiliśmy księdza byśmy mówili wszystko jednym ciągiem nie powtarzając za nim , wyszło Nam prawie idealnie :)
Dziewczyny , wychodzicie za mąż ? Mówcie księdzu że chcecie mówić przysięgę jednolitym ciągiem a nie powtarzając za Nim .. Może się zgodzi .Życzę Powodzenia .
Piękne słowa .
Ja z moim mężem poprosiliśmy księdza byśmy mówili wszystko jednym ciągiem nie powtarzając za nim , wyszło Nam prawie idealnie :)
Dziewczyny , wychodzicie za mąż ? Mówcie księdzu że chcecie mówić przysięgę jednolitym ciągiem a nie powtarzając za Nim .. Może się zgodzi .Życzę Powodzenia .
Slub koscielny biore tylko I wylacznie z powodu mojej partnerki. Jest ona osoba wierzaca chociaz i zalezy jej jednak na skonsumowaniu zwiazku przed jej bogiem. A to w realiach naszego kraju sprowadza sie do ustosunkowania sie do wybujanych I nie majacych nic wspolnego z nauczaniem religii chrzescijanskiej zasad instytucji kk. (ona na szczescie tez nie jest sztywno-formalna katoliczka) Jako ze ja nie mam zamiaru uniemozliwic jej przezycia tej ceremonii staram sie to wszystko jakos zalatwic ale tak zeby to bylo tez w zgodzie z moim sumieniem. Koncesje poniesc musze i tak ale staram sie je ograniczyc do minimum.
Chodzi mi po glowie tekst przysiegi ze slubu w serialu "Złotopolscy" gdzie pstrokata Kleczkowska mowi do swego Bysia-Grzesia : "...... i że Cię nie dopuszczę aż do śmierci " ;)))) Boje sie, ze wlasnie podczas mojej ceremoni takie głupoty mi się przypomną ;))
[url=http://www.TickerFactory.com/]

[/url]

[/url]
Ja przysiege malrzenska dostalam w 2 klasie na komunie tzn. ksiazke mozna to nazwac pamietnik, w ktorym opisuje najwazniejsze chwile w moim zyciu czyli chrzest, komunia, bierzmowanie, slub, chrzty moich dzieci itp. I w tym pamietniku mam cala przysiege malzenska, ktora obiecalam sie nauczyc na pamiec i oczywiscie takze jej sie nauczy moj K. i chcemy cala przysiege w kosciele powiedziec na pamiec.