Widok

TO JUZ PRZESADA!!!

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Sluchajcie czy nie uazacie ze kosciol przegina z tymi oplatami juz nie dlugo bedziemy najwiecej placili za udzielenie slubu przez ksiedza!!!! Ja juz boje sie pojsc do kociola bo nie wiadomo ile jeszcze zarzadaja!!! Jak na razie musialam zalatwic tylko zaswiadczenia o chrzcie i bierzmowaniu to ksiadz zarzyczyl sobie za 1 swistek 30 zl, potem opłata za nauki przedmalzenskie, za sam slub, dekoracje kosciola, zapowiedzi itp. Chyba nie od tego jest kosciol!!!!\
co myslicie??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przyznam szczerze - też jestem tym bardzo rozczarowana :(
Ale kicha. Ja nie płaciłam nic za zaświadczenia, nauki i zapowiedzi... Nawet sobie nie wyobrażam. Nie wiem ile będą chcieli za ślub, ale mam nadzieje że w tym temacie też mnie niemiło nie zaskoczą....
Zgadzam się jednak z Tobą, że opłaty w niektórych kościołach są z kosmosu i chyba nie tak powinno być........... :((((
niestety zdazaja sie koscioly z jakimis swoimi cennikami. masz chyba pecha. my nie musimy za nic takiego placic.
natomiast jesli chodzi o dekoracje kosciola to akurat nie uwazam, ze kosciol ma mi fundowac kwiaty, organiste itd. to chyba zrozumiale...
Ja też musiałam zapłacić opłatę manipulacyjną za nauki ( 30 zł) a do tego za zapowiedzi , zaświadczenie o chrzcie, organista 100 zł i za ślub pewnie ze 300 zł. Niezły wydatek! Co łaska??????!!!!!!!
eee... ja za odpis aktu chrztu nic nie placilam, za slub cyba wyjdzie ze 200 zl, w tym 150 dla organisty. wszystko zalezy od ksiedza, wiec prosze, nie generalizujcie.

No jasne ze zdazaja sie ksieza ktorzy nic nie biora za slub ale to juz zadkosc!!! a do czego to doszlo zeby w kosciele byl cennik!!! to miala byc instytucja duchowa a co sie z nia stalo????
Ja po prostu uważam, że jeśli jest konieczność chodzenia na nauki to nie powinny być one płatne. Poza tym jak zaczynaliśmy nikt nam tego nie mówił.
bez przesady - ksiadz tez czlowiek i jesc musi, jakos sie ubrac (ok, dostaje na to pensje), a parafianie i kosciol by chcieli miec ladny, odmalowany, i kwiaty przy oltarzu - a to kosztuje, to ze usluge czy kwiaty zamawia ksiadz nie oznacza, ze dostanie je za darmo. Wiec nie przesadzajcie - kosciol jest tak samo instytucja uzytku publicznego (fuj, jak to brzydko brzmi) jak poczta czy urzad.

nam się jak na razie udało nie płacić za nic: za pozwolenie na ślub w innej parafi, za świadectwa chrztu, za zapowiadzi. Od początku się zapierałam, że nie dam ani grosza...ale nie było takiej potrzeby...Za sam ślub też nie będziemy płacić nie wiadomo ile
Za zaświadczenia dawaliśmy ofiare dowolną, za wystrój kościoła nic jak również nic za nauki. Jakiś dziwny ten twój kosciół?
to ja wam powiem cos...

my musimy zapłacic za zapowiedzi w parafii mojego przyszłego męza 350zł z tzw półslubkiem, Myslałam ze się przekręce jak to usłyszaqłam.

To za sam slub w mojej parafii planujemy dac 300zł i organisat 50zł , czyli tak samo -ale róznica jest i powinna byc- ślub a zapowiedzi to zupełnie różne rzeczy

cyli same koszty slubu 700zł, dodajmy wsztsrkie opłaty w USC, za akty chrztu i urodzenia... nieżła sumka sie uzbiera

hejka meg :) jak twoja łapka?

a u mnie w kościółku nad kancelarią jest wywieszona kartka, że wszystkie opłaty są "co łaska" i nie trzeba wogóle nic płacić :) :) :) i tak powinno być :O

[img][url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]
[/img]
hejka witch,

a łapka nadal w bandazach i nadal ze szwami - chyba jutro ide na zdjecie... ale za to troszke sobie wypoczełam...

a jak twoja obrona -przed czy po??? trzymam kciuki z całych sił, ale w lewej rece ;))))

co do opłat no to przegieli i to jeszcze w Ciechanowie...
dobrze ze w tym Gdańsku troszke inaczej... :o)))

My za zaswiadczenie o chrzcie nie placilismy nic, za slub dalismy tyle co przecietnie (300zl), wiem ze bedziemy musieli zaplacic jeszcze troche za zapowiedzi (po 50zl chyba wyatarczy zwlaszcza ze to beda trzy parafie... Tam gdzie mamy slub, to mam nadzieje, ze ksiadz sie tym juz zajmie bo karteczki nie dal ;)) Nie wiadomo ile sobie zazycza ci co beda grali (jakas mlodziez chyba z zespolu koscielnego, wiec moze nie wezma duzo) no i nie wiem co z wystrojem - jak tym sie zajmuja siostry to jeszcze i to... A jak nie, to sama cos podzialam :)

Ale faktycznie - wszystko zebrane razem (i potrzebne tylko na godzine!!!)to akurat taka pensja...

[img]image[/img]

do góry