Widok

Tajemnicza choroba Hashimoto

Opinie do artykułu: Tajemnicza choroba Hashimoto.

Często mylona jest z depresją, choć jej objawy nie są początkowo silne i łatwe do zdiagnozowania. Dotyka najczęściej kobiet. Nieleczona może prowadzić do poważnych konsekwencji. Mowa o chorobie Hashimoto.Choroba Hashimoto jest dość tajemnicza - jej objawy łatwo zlekceważyć lub pomylić z czymś innym, a przyczyny nie zostały do końca poznane. Dodatkowo, zdania lekarzy o jej skutkach i tym, czy ma wpływ np. na ryzyko poronienia wczesnej ciąży, są podzielone. Jedno jest pewne - to choroba ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jest odpowiednie określenie

n i e e t y c z n a
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

zdecydowanie

apage!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

należy się trzymać z daleka od tej pani dla własnego dobra

wiem, bo sama się nacięłam-omijajcie szerokim łukiem!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja po 2 zastrzyku z 3

dostałem wstrzasu anafilaktycznego i zapasci..... i spedzilem godzine w gabinecie lekarskim..... od tej pory na nic sie juz nie zaszczepie.....

ps. po szczepionce na grype jak jeszcze sie szczepilem chorowalem tak samo jak bez.....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja też zaszczepiłam się p. żółtaczce i od oststniego szczepienia kilka miesięcy później zdiagnozowano u mnie nadczynność a potem Grevsa Basedowa, też poważnie zastanawiam się czy to nie przez tę szczepionkę .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

widać ,że tępy człek z ciebie i nie rozumiesz co to jest choroba
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

i nie dostaniesz...możesz dostać tylko na jedno badanie raz w roku
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

idzie się dostać, ja chodzę na Hallera i jestem zadowolona :) Invicta przyjmuje prywatnie również :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Za samo usg

płaci się co najmniej 80PLN, jeszcze inne koszty np za wizyty itd itp
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja mam inne obserwacje

- lekarze nie potrafia zdiagnozowac choroby
- na badania nie wysylaja bo szkoda im pieniedzy
- do specjalistow czekasz kilka mc i nic z tego nie wynika - diagnoza i wybor leczenia trwa dosc czesto kilka lat
- kazdy specjalista ma swoja terorie
- zaden nie informuje o wynikach i nie tlumaczy co i jak (chyba ze pojdziesz prywatnie)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aż z ciekawości zadzwoniłam żeby się dowiedzieć.

Cena jest 76PLN zaTSH, FT4 i aTPO (a więc bez aTG i FT3).
aTG dodatkowo - 35PLN
FT3 - 25PLN.
Czyli razem prawie 140PLN, a nie 70PLN.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

a placówki zamykane

taka popularna choroba 2% społeczności i ma rosnąc.. a do lekarza endykr. jak zadzwoniłam to wizyta za 2 lata.. i co?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mamy pytanie. Czy po przypisaniu hormonów zaczełaś chudnąć?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Raczej przez Fukushimę i będzie coraz gorzej, bo pomimo że nikt o tym prawie nie pisze

(informacje medialne są, ale nie na pierwszych stronach), jest tam coraz gorzej i sytuacja wymknęła się spod kontroli. Jedzenie ryb oceanicznych to w tej chwili zaczyna być rosyjska ruletka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mówisz o morfologii, glukozie i OB (ewentualnie z łaską o TSH).

Żaden lekarz rodzinny nie da ci skierowania na specjalistyczne badania krwi, bo nie ma po prostu takich uprawnień. NFZ za to by nie zapłacił ;-(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najpierw zrobić sobie badania samemu prywatnie (nie potrzeba skierowania)

i dopiero jeśli są nieprawidłowe iść do endokrynologa. Po co płacić za wizytę na której zostaną wypisane tylko skierowania do lab. ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tylko gdzie jest ta granica - że ktoś nad sowim zachowaniem nie chce panować a nie może?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

nie jest to bzdura, lekarz rodzinny może raz do roku, a jak się ma miłego lekarza rodzinnego to częściej wypisać skierowanie na badania refundowane z NFZ. nie płaciłem za badania krwi już ponad 3 lata. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

badania robione

wielokrotnie w odstępach kilkumiesięcznych i usg wykazało hashimoto i niedoczynność. Jednak mam problemy ze snem (śpię mało), jestem nadpobudliwa, nie tyję, włosy mam mocne i zdrowe, a to nie są typowe objawy niedoczynności. Jedno wiem z doświadczenia: przy chorobach związanych z hormonami brak nieraz logiki (dla mnie - laika).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry