Widok

Tomografia głowy 3 latka?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
jakie macie zdanie na ten temat? Jakie są za i jakie przeciw?
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli masz podstawy by ja robic to tak ale jesli wlasne widzimisie nie
Jest to synek mojej przyjaciólki. Od jakiegoś roku podczas wysokiej gorączki ma drgawki, stracił przytomnośc. Z badań takich ogólnych nie wychodzi nic i dzis znów poruszyliśmy temat tomografi, ponieważ mały od wczoraj jest znowu w szpitalu po kolejnych drgawkach i majaczeniu w nocy. Nie wiem co jej doradzić.
image

to ja bym chyba w takim przypadku zropbila jesli ma mozliwosc
Ja też bym zrobiła. Jeżeli jest taka możliwość to jak najbardziej. Nasz synek miał 2 razy tomografię głowy i tylko dzięki niej jest wiadomo, że wszystko w porządku.. Czasem nie ma innego wyjścia.
ja bym się w ogóle nie zastanawiała, skoro lekarze mówią,że trzeba zrobić to badanie, to trzeba. W końcu musza znaleźć przyczynę. chodzi o zdrowie dziecka
też zrobiłabym,
przecież jeśli coś mu dolega, to jak najszybciej trzeba podjąć działania!
o właśnie lekarze każą czekać, że do 5 roku zycia to może sama minąć ale tyle stresu i nerwów przy kazdych drgawkach, zaslabnieciach że jest mi ich strasznie szkoda. I wiadomo, ze każdy chce jak najlepiej. Tylko czt TK nie jest jakis szkodliwy?
image

dziwne, że chcą czekać... wiem, że robią to badanie i młodszym dzieciom, pod narkozą z tego co wiem. w takim razie zapytałabym o zdanie innego lekarza, z innego szpitala może.
wiem jak straszna może byc gorączka, niestety....chciałabym jak najszybciej chciałabym poznać przyczynę
moje dziecko miało drgawki, zimne poty, w końcu przestało w ciagu paru dni mówić. na cito miała robione w wieku 3 lat rezonans głowy. nie TK tylko rezonans na onkologii dziecięcej. u nas na szczęście skończyło się dobrze. ale cito wypisał lekarz pediatra.

co do TK to podobno jest bardzo szkodliwy. chciałam od mojego lekarza skierowanie na TK kręgosłupa i kolana a on powiedział, że radzi rezonans bo tk jest 100 razy szkodliwszy niż rezonans. warto poczytać.
image image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja lekarka mówiła mi, że ważne przy wyborze miejsca badania u dziecka jest ilość promieniowania rtg jakie tomograf używa. Z tego co udało mi się rozeznać to Japońska Toshiba w Etermed bije inne aparaty na Pomorzu o głowę. Tam robiłam córce badanie zatok - miło sprawnie, opis bardzo dokładny po tygodniu. Oczywiście jeżeli badanie nie jest zalecone przez lekarza bym nie robiła u malucha.
rezonans to pole magnetyczne więc jest nie szkodliwe,. Pole magnetyczne używa w rehabilitacji . TK jest bardzo szkodliwe.
TK to promieniowanie RTG, czyli nie można tego robic tak sobie. Szczególnie u małych dzieci. Zresztą nawet nie można bez skierowania. I tu nie chodzi o rozliczenie z NFZ, tylko wlaśnie o to, że to nie jest takie bez kosekwencji, więc musi lekarz podjąc decyzję, czy trzeba. Bezpieczny jest rezonans, ale też potrzebna jest pieczątka lekarza.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (65 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...

do góry