Widok
TK to promieniowanie RTG, czyli nie można tego robic tak sobie. Szczególnie u małych dzieci. Zresztą nawet nie można bez skierowania. I tu nie chodzi o rozliczenie z NFZ, tylko wlaśnie o to, że to nie jest takie bez kosekwencji, więc musi lekarz podjąc decyzję, czy trzeba. Bezpieczny jest rezonans, ale też potrzebna jest pieczątka lekarza.
Moja lekarka mówiła mi, że ważne przy wyborze miejsca badania u dziecka jest ilość promieniowania rtg jakie tomograf używa. Z tego co udało mi się rozeznać to Japońska Toshiba w Etermed bije inne aparaty na Pomorzu o głowę. Tam robiłam córce badanie zatok - miło sprawnie, opis bardzo dokładny po tygodniu. Oczywiście jeżeli badanie nie jest zalecone przez lekarza bym nie robiła u malucha.
moje dziecko miało drgawki, zimne poty, w końcu przestało w ciagu paru dni mówić. na cito miała robione w wieku 3 lat rezonans głowy. nie TK tylko rezonans na onkologii dziecięcej. u nas na szczęście skończyło się dobrze. ale cito wypisał lekarz pediatra.
co do TK to podobno jest bardzo szkodliwy. chciałam od mojego lekarza skierowanie na TK kręgosłupa i kolana a on powiedział, że radzi rezonans bo tk jest 100 razy szkodliwszy niż rezonans. warto poczytać.
co do TK to podobno jest bardzo szkodliwy. chciałam od mojego lekarza skierowanie na TK kręgosłupa i kolana a on powiedział, że radzi rezonans bo tk jest 100 razy szkodliwszy niż rezonans. warto poczytać.
Jest to synek mojej przyjaciólki. Od jakiegoś roku podczas wysokiej gorączki ma drgawki, stracił przytomnośc. Z badań takich ogólnych nie wychodzi nic i dzis znów poruszyliśmy temat tomografi, ponieważ mały od wczoraj jest znowu w szpitalu po kolejnych drgawkach i majaczeniu w nocy. Nie wiem co jej doradzić.