Widok
Jest to synek mojej przyjaciólki. Od jakiegoś roku podczas wysokiej gorączki ma drgawki, stracił przytomnośc. Z badań takich ogólnych nie wychodzi nic i dzis znów poruszyliśmy temat tomografi, ponieważ mały od wczoraj jest znowu w szpitalu po kolejnych drgawkach i majaczeniu w nocy. Nie wiem co jej doradzić.
moje dziecko miało drgawki, zimne poty, w końcu przestało w ciagu paru dni mówić. na cito miała robione w wieku 3 lat rezonans głowy. nie TK tylko rezonans na onkologii dziecięcej. u nas na szczęście skończyło się dobrze. ale cito wypisał lekarz pediatra.
co do TK to podobno jest bardzo szkodliwy. chciałam od mojego lekarza skierowanie na TK kręgosłupa i kolana a on powiedział, że radzi rezonans bo tk jest 100 razy szkodliwszy niż rezonans. warto poczytać.
co do TK to podobno jest bardzo szkodliwy. chciałam od mojego lekarza skierowanie na TK kręgosłupa i kolana a on powiedział, że radzi rezonans bo tk jest 100 razy szkodliwszy niż rezonans. warto poczytać.
Moja lekarka mówiła mi, że ważne przy wyborze miejsca badania u dziecka jest ilość promieniowania rtg jakie tomograf używa. Z tego co udało mi się rozeznać to Japońska Toshiba w Etermed bije inne aparaty na Pomorzu o głowę. Tam robiłam córce badanie zatok - miło sprawnie, opis bardzo dokładny po tygodniu. Oczywiście jeżeli badanie nie jest zalecone przez lekarza bym nie robiła u malucha.
TK to promieniowanie RTG, czyli nie można tego robic tak sobie. Szczególnie u małych dzieci. Zresztą nawet nie można bez skierowania. I tu nie chodzi o rozliczenie z NFZ, tylko wlaśnie o to, że to nie jest takie bez kosekwencji, więc musi lekarz podjąc decyzję, czy trzeba. Bezpieczny jest rezonans, ale też potrzebna jest pieczątka lekarza.