Widok

Tomografia głowy 3 latka?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
jakie macie zdanie na ten temat? Jakie są za i jakie przeciw?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
TK to promieniowanie RTG, czyli nie można tego robic tak sobie. Szczególnie u małych dzieci. Zresztą nawet nie można bez skierowania. I tu nie chodzi o rozliczenie z NFZ, tylko wlaśnie o to, że to nie jest takie bez kosekwencji, więc musi lekarz podjąc decyzję, czy trzeba. Bezpieczny jest rezonans, ale też potrzebna jest pieczątka lekarza.
rezonans to pole magnetyczne więc jest nie szkodliwe,. Pole magnetyczne używa w rehabilitacji . TK jest bardzo szkodliwe.
Moja lekarka mówiła mi, że ważne przy wyborze miejsca badania u dziecka jest ilość promieniowania rtg jakie tomograf używa. Z tego co udało mi się rozeznać to Japońska Toshiba w Etermed bije inne aparaty na Pomorzu o głowę. Tam robiłam córce badanie zatok - miło sprawnie, opis bardzo dokładny po tygodniu. Oczywiście jeżeli badanie nie jest zalecone przez lekarza bym nie robiła u malucha.
moje dziecko miało drgawki, zimne poty, w końcu przestało w ciagu paru dni mówić. na cito miała robione w wieku 3 lat rezonans głowy. nie TK tylko rezonans na onkologii dziecięcej. u nas na szczęście skończyło się dobrze. ale cito wypisał lekarz pediatra.

co do TK to podobno jest bardzo szkodliwy. chciałam od mojego lekarza skierowanie na TK kręgosłupa i kolana a on powiedział, że radzi rezonans bo tk jest 100 razy szkodliwszy niż rezonans. warto poczytać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziwne, że chcą czekać... wiem, że robią to badanie i młodszym dzieciom, pod narkozą z tego co wiem. w takim razie zapytałabym o zdanie innego lekarza, z innego szpitala może.
wiem jak straszna może byc gorączka, niestety....chciałabym jak najszybciej chciałabym poznać przyczynę
o właśnie lekarze każą czekać, że do 5 roku zycia to może sama minąć ale tyle stresu i nerwów przy kazdych drgawkach, zaslabnieciach że jest mi ich strasznie szkoda. I wiadomo, ze każdy chce jak najlepiej. Tylko czt TK nie jest jakis szkodliwy?
też zrobiłabym,
przecież jeśli coś mu dolega, to jak najszybciej trzeba podjąć działania!
ja bym się w ogóle nie zastanawiała, skoro lekarze mówią,że trzeba zrobić to badanie, to trzeba. W końcu musza znaleźć przyczynę. chodzi o zdrowie dziecka
Ja też bym zrobiła. Jeżeli jest taka możliwość to jak najbardziej. Nasz synek miał 2 razy tomografię głowy i tylko dzięki niej jest wiadomo, że wszystko w porządku.. Czasem nie ma innego wyjścia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
to ja bym chyba w takim przypadku zropbila jesli ma mozliwosc
Jest to synek mojej przyjaciólki. Od jakiegoś roku podczas wysokiej gorączki ma drgawki, stracił przytomnośc. Z badań takich ogólnych nie wychodzi nic i dzis znów poruszyliśmy temat tomografi, ponieważ mały od wczoraj jest znowu w szpitalu po kolejnych drgawkach i majaczeniu w nocy. Nie wiem co jej doradzić.
jeśli masz podstawy by ja robic to tak ale jesli wlasne widzimisie nie

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry